Trochę krojenia, a potem już z górki, błyskawicznie. Po chwili na talerzu ląduje soczyste mięso, chrupiące warzywa i grzybki munw magicznym, zawiesistym sosie, balansującym pomiędzy słodyczą a umami. Gdzieniegdzie pałętają się miękkie i słodziutkie kawałeczki mango, które są rozkoszną kropką nad “i” tego szybkiego i prostego dania.
Kurczak słodko-kwaśny jest “epicki”. Z ananasem chyba go dają. W słoikach nawet sos sprzedają. Oj, nie tędy droga. Jest to danie banalnie proste, a jedyną przeszkodę stanowi odpowiednie zbilansowanie ingrediencji sosu (w sumie żaden problem, bo podaję wam przepis na blogowej tacy). Moim sekretnym składnikiem są grzybki mun, po których wywar jest częścią słodko-kwaśnego sosu, nadając mu tym samym sporo umami z grzybów. Zamiast ananasa użyjcie mango, nie musze chyba namawiać.
Kurczak słodko-kwaśny z mango i grzybkami mun
4 porcje
20 g grzybków mun
400 g uda z kurczaka (bez kości i skóry)
6 cm imbiru
4 ząbki czosnku
½ chili (opcjonalnie)
3 łyżki oleju
2 papryki (jedna czerwona, jedna zielona)
2 marchewki
1 duże mango
2 łyżki mąki ziemniaczanej + 4 łyżki zimnej wody
⅓ szklanki octu ryżowego
5 łyżek cukru brązowego
⅔ szklanki wywaru po gotowaniu grzybków mun
1 łyżka sosu sojowego
1 szklanka kiełków fasoli mung (opcjonalnie)
ryż basmati, czarny sezam
Grzybki mun zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Następnie odcedź je i zalej ponownie wrzątkiem, gotuj przez 10 minut. Wodę po gotowaniu zachowaj, grzybki osusz.
Udo z kurczaka pokrój w duże kawałki, posól je i odstaw. Paprykę pokrój w kostkę, marchewkę obierz i pokrój w paseczki. Ząbki czosnku obierz i pokrój na plasterki, a z imbiru odetnij skórkę i posiekać na drobną kosteczkę. Ugotowane grzybki mun pokrój w plasterki. Jeśli używasz chili, pokrój je także w plasterki. Mango obierz, wyczuj pestkę i wzdłuż niej odetnij boki. Pokrój mango w kostkę.
W garnuszku wymieszaj ⅓ szklanki octu ryżowego, ⅔ wywaru po gotowaniu grzybów, 5 łyżek cukru brązowego i 1 łyżkę sosu sojowego. Zagotuj, rozpuść cukier, odstaw. W miseczce rozpuść 2 łyżki mąki ziemniaczanej w 4 łyżkach zimnej wody (dodawaj wodę stopniowo).
Rozgrzej na dużej patelni lub woku 3 łyżki oleju. Dodaj posiekany imbir, czosnek i chili, smaż przez 30 sekund, mieszając. Dodaj kurczaka i smaż przez około minutę, aż się lekko przesmaży i zmieni kolor. Dodaj grzybki mun i smaż jeszcze kolejną minutę na dużym ogniu. Następnie dodaj przygotowane warzywa: paprykę i marchewkę. Smaż przez 2 – 3 minuty.
Wlej przygotowany sos słodko-kwaśny i dodaj mango. Gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, intensywnie mieszając. Gotuj jeszcze minutę, dodaj kiełki fasoli mung. Podawaj koniecznie z ryżem basmati i ewentualnie czarnym sezamem.
Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
9 komentarzy
Hej, dzień dobry. Czy ten przepis jest zainspirowany innym przepisem, jeżeli tak to czyim?
Cześć, podstawą był dla mnie sposób, w jaki robi go moja mama – oczywiście nie ja (ani moja mama) nie wymyśliliśmy idei kurczaka słodko-kwaśnego. Mam nadzieję, że wpis nie daje takiego wrażenia 🙂
Wyglada i brzmi pysznie! Mam pytanie:czy można dać grzyby shiitake gotowe z puszki? Jak wówczas przygotować wywar słodko-kwaśny?pozdrawiam
Dziękuję! Kurczem tutaj suszone są o tyle istotne, że są żródłem jeszcze umamicznego wywaru na bazie, którego powstaje sos..
Kura będzie pichcona. Pytanie o ocet ryżowy – czy można zastąpić go mieszanką mirinu i octu zwykłego, białego? Jeśli tak to w jakiej proporcji proponujesz?
myślę, że 1:1 będzie ok
W przepisie są shiitake. Na zdjęciu, mam nieodparte wrażenie, widzę mun. Jakiś komentarz?
Przepraszam, mój błąd – oczywiście mun. Z shiitake też wyjdzie pysznie 🙂
Jak już zmieniłeś shiitake na mun, to zrób to chociaż dokładnie, by wszędzie były mun, a nie raz mun, a raz shiitake…