Makaron w kremowym sosie śmietanowym smakującym wędzoną makrelą, do tego trochę szpinaku i natki pietruszki. Danie w 15 minut. Co wy na to?
Danie należy może nie do najlżejszy, ale za to na pewno jest szybkie, syte i satysfakcjonujące – taki jaki powinien być obiad po ciężkim dniu. Śmietanka przenika smakiem makreli i liści laurowych już po kilku minutach gotowania, idealnie kontrastując z ciepłym makaronem oraz szpinakiem wraz ze sporą ilością natki pietruszki, która odświeża danie.
Makaron z makrelą i szpinakiem:
3 – 4 porcje
250 ml śmietanki 30%
duża makrela wędzona
2 liście laurowe
300 g makaronu (pappardelle, tagliatelle, spaghetti)
200 g szpinaku, umytego
natka pietruszki, poszatkowana
sól, świeżo mielony pieprz
Makrelę obierz i dokładnie oddziel mięso od kości. W garnuszku umieść śmietankę, mięso z makreli i liście laurowe. Na małym ogniu zagotuj (do lekkiego pojawienia się bąbelków), odstaw z ognia. Studź w czasie gotowania się makaronu, śmietanka przejdzie smakiem wędzonej makreli i liścia.
Ugotuj makaron al dente (potem jeszcze dojdzie), odcedź pozostawiając trochę wody z garnka. Włóż ponownie makaron do garnka wraz z makrelą i śmietanką (bez liści laurowych), 2 łyżkami pozostawionej wody, szpinakiem i garścią pietruszki. Gotuj na dużym ogniu, cały czas mieszając, najlepiej za pomocą szczypiec, aż szpinak zwiędnie, a śmietanka oblepi makaron. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Za pomocą chochli i szczypiec nałóż makaron na talerze. Owiń tagliatelle wokół szczypiec opartych o wnętrze chochli, a następnie zsuń go na talerzu.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na Instagramie lub Facebooku hasztagiem #rozkoszny, abym mógł zobaczyć jakie cuda zrobiliście. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyście zostawili komentarz na blogu. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
13 komentarzy
No nieee, jest wczesny ranek, jestem przed śniadaniem, powinienem zgłodnieć dopiero za dwie godziny, a przez tę makrelę już mam w oczach dwie lodówki ;-(
lekkie śniadanie i wczesny obiad ^^
Ha, wygląda na to, że dziś nie przepracuję się przy kolacji, dzięki 🙂
A więc tylko smacznego!
jej, jakie to dobre! Pozdrawiam i dzięki za przepis 🙂
bardzo się cieszę!
Szybkie i przepyszne! ✨
<3
Przepyszna kombinacja – moje wykonanie nie było zbyt fitogeniczne, ale za to w miarę dietetyczne – lżejsza śmietana, makaron z edamame. Tylko niestety pietruszka dokonała żywota w lodowce, wiec bazylia i odrobina szyczypioru z młodej cebuli stanęły na wysokości zadania.
Jak ja się cieszę, że tu trafiłam. Jakiś przypadkowy filmik oznaczony tagiem #rozkoszny sprowadził mnie w to miejsce. Twoje dania są niesamowite. Zaskakują nieoczywistymi kombinacjami smaków, pięknym wyglądem (wszak jemy też oczami!) i zaskakującą prostotą wykonania. Z jednej strony żałuję, że nie trafiłam tu wcześniej ale z drugiej strony cieszę się, że tyle pysznych dań mam jeszcze do odkrycia dzięki Tobie.
Makaron z makrelą robiłam dopiero raz i totalnie się w nim zakochałam. Dziś znowu będzie na obiad i wiem, że będzie pyszny.
bardzo się cieszę, a jednak warto dodawać hasztagi!
bardzo fajny przepis, dzięki <3
Jak sam to nazwałeś było to satysfakcjonujące. Ciekawe, ale bałam się trochę tej spokojnej śmietany , że szpinakiem i wędzoną makrelą i podkręciłam odrobina harissy i kilkoma pomidorami.