Makaron z makrelą i szpinakiem

Makaron w kremowym sosie śmietanowym smakującym wędzoną makrelą, do tego trochę szpinaku i natki pietruszki. Danie w 15 minut. Co wy na to?

Danie należy może nie do najlżejszy, ale za to na pewno jest szybkie, syte i satysfakcjonujące – taki jaki powinien być obiad po ciężkim dniu. Śmietanka przenika smakiem makreli i liści laurowych już po kilku minutach gotowania, idealnie kontrastując z ciepłym makaronem oraz szpinakiem wraz ze sporą ilością natki pietruszki, która odświeża danie.

Makaron z makrelą i szpinakiem 4

Makaron z makrelą i szpinakiem:
3 – 4 porcje
250 ml śmietanki 30%
duża makrela wędzona
2 liście laurowe
300 g makaronu (pappardelle, tagliatelle, spaghetti)
200 g szpinaku, umytego
natka pietruszki, poszatkowana
sól, świeżo mielony pieprz

Makrelę obierz i dokładnie oddziel mięso od kości. W garnuszku umieść śmietankę, mięso z makreli i liście laurowe. Na małym ogniu zagotuj (do lekkiego pojawienia się bąbelków), odstaw z ognia. Studź w czasie gotowania się makaronu, śmietanka przejdzie smakiem wędzonej makreli i liścia.

Ugotuj makaron al dente (potem jeszcze dojdzie), odcedź pozostawiając trochę wody z garnka. Włóż ponownie makaron do garnka wraz z makrelą i śmietanką (bez liści laurowych), 2 łyżkami pozostawionej wody, szpinakiem i garścią pietruszki. Gotuj na dużym ogniu, cały czas mieszając, najlepiej za pomocą szczypiec, aż szpinak zwiędnie, a śmietanka oblepi makaron. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Za pomocą chochli i szczypiec nałóż makaron na talerze. Owiń tagliatelle wokół szczypiec opartych o wnętrze chochli, a następnie zsuń go na talerzu.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na Instagramie lub Facebooku hasztagiem #rozkoszny, abym mógł zobaczyć jakie cuda zrobiliście. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyście zostawili komentarz na blogu. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Makaron z makrelą i szpinakiem 5 Makaron z makrelą i szpinakiem 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

13 komentarzy

Marek 29 października, 2017 - 4:20 am

No nieee, jest wczesny ranek, jestem przed śniadaniem, powinienem zgłodnieć dopiero za dwie godziny, a przez tę makrelę już mam w oczach dwie lodówki ;-(

Reply
rozkoszny 29 października, 2017 - 8:32 am

lekkie śniadanie i wczesny obiad ^^

Reply
Lu 2 listopada, 2018 - 4:31 pm

Ha, wygląda na to, że dziś nie przepracuję się przy kolacji, dzięki 🙂

Reply
rozkoszny 2 listopada, 2018 - 4:32 pm

A więc tylko smacznego!

Reply
Ania 28 października, 2020 - 1:38 pm

jej, jakie to dobre! Pozdrawiam i dzięki za przepis 🙂

Reply
rozkoszny 29 października, 2020 - 12:11 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Marta 12 grudnia, 2020 - 2:02 pm

Szybkie i przepyszne! ✨

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2020 - 4:12 pm

<3

Reply
Joanna 29 czerwca, 2021 - 1:00 am

Przepyszna kombinacja – moje wykonanie nie było zbyt fitogeniczne, ale za to w miarę dietetyczne – lżejsza śmietana, makaron z edamame. Tylko niestety pietruszka dokonała żywota w lodowce, wiec bazylia i odrobina szyczypioru z młodej cebuli stanęły na wysokości zadania.

Reply
Kamila 24 września, 2021 - 10:42 am

Jak ja się cieszę, że tu trafiłam. Jakiś przypadkowy filmik oznaczony tagiem #rozkoszny sprowadził mnie w to miejsce. Twoje dania są niesamowite. Zaskakują nieoczywistymi kombinacjami smaków, pięknym wyglądem (wszak jemy też oczami!) i zaskakującą prostotą wykonania. Z jednej strony żałuję, że nie trafiłam tu wcześniej ale z drugiej strony cieszę się, że tyle pysznych dań mam jeszcze do odkrycia dzięki Tobie.
Makaron z makrelą robiłam dopiero raz i totalnie się w nim zakochałam. Dziś znowu będzie na obiad i wiem, że będzie pyszny.

Reply
rozkoszny 28 września, 2021 - 2:17 pm

bardzo się cieszę, a jednak warto dodawać hasztagi!

Reply
oursa 18 grudnia, 2022 - 9:32 pm

bardzo fajny przepis, dzięki <3

Reply
Doro 8 czerwca, 2024 - 11:10 pm

Jak sam to nazwałeś było to satysfakcjonujące. Ciekawe, ale bałam się trochę tej spokojnej śmietany , że szpinakiem i wędzoną makrelą i podkręciłam odrobina harissy i kilkoma pomidorami.

Reply

Leave a Comment