Brownie z fasolą

“Nie chcę tego jeść! Fasola z czekoladą, chyba zwariowałeś?!” – takie rzeczy usłyszałem. A potem widziałem niepewny ruch, który sięga po ciasto, zwabiony kuszącym, intensywnym zapachem czekolady łechczącym nozdrza. Widziałem kęs. Zatapiające się usta w ciemnym jak smoła kawałku ciasta – chrupiącym zewnątrz i mokrym w środku – który przeradzał się w następny i jeszcze następny, aż w końcu pozostawił po sobie tylko brudne kąciki ust.

Przystępując do eksperymentów już coś wcześniej obiło mi się o uszy o łączeniu fasoli z czekoladą, ale wiadomo, raczej z myślą, że to kolejny wegański-fit eksperyment ze średnio zadowalającym rezultatem dla prawdziwego hedonisty. Za to byłem świadomy, że fasolę adzuki w Japonii przerabia się na łakocie. A więc dlaczego nie, ryzyk fizyk! (choć może bardziej chemik)

Fasola z powodu wysokiej zawartości skrobi zagęszcza ciasto, dzięki czemu można użyć mniej mąki i jajek – dwóch problematycznych składników, które mogą sprawić, że brownie będzie przypominać suchy wypiek czekoladowy. Dodatkowo ciasto nabiera masy, jest bardziej delikatne i można sobie wmawiać, że dietetyczne. Przecież z warzywem, pełną białka fasolą!

Brownie z fasolą 4

Brownie z fasolą
150 g masła
200 g czekolady (60% kakao), połamanej w kostkę
1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, odsączonej
2 jajka “zerówki”
150 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g mąki (może być ryżowa, jeśli ma być bezglutenowe)
½ łyżeczki soli
2 łyżki niesłodzonego kakao
50 g czekolady (50% kakao), posiekanej

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę o wymiarach 9 cm x 22 cm wysmaruj masłem, a następnie obsyp mąką.

Masło rozpuść w garnuszku na małym ogniu. W połowie topnienia masła dodaj czekoladę. Odstaw do przestudzenia.

W międzyczasie w większej misce zblenduj fasolę na puree, w tym momencie mogą być jeszcze grudki. Dodaj roztopione masło z czekoladą i jeszcze raz zblenduj.

Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną pianę – najlepiej robotem na maksymalnych obrotach. Dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego, a następnie masę czekoladowo-fasolową. Zmiksuj.

W miseczce połącz mąkę, sól i kakao. Dodaj je do przygotowanej masy i wymieszaj.

Ciasto przelej do foremki i posyp posiekaną czekoladą. Piecz 30-35 minut, a następnie wystudź w foremce (studź najdłużej jak potrafisz wytrzymać, ale patentem jest wystawienie na balkon – opcja tylko w sezonie zimowym). Jedz z zimnym mlekiem lub czarną kawą i główkuj się jakim cudem połączenie fasoli i czekolady jest takie dobre.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Brownie z fasolą 5 Brownie z fasolą 6

NIE BĄDŹ FASOLA, UDOSTĘPNIJ. JEŚLI SIĘ PODOBA OCZYWIŚCIE ♥

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

67 komentarzy

Karolina 1 marca, 2018 - 12:32 pm

Niedawno próbowałam broni z burakiem, ale z fasolą jeszcze nie. Kradnę przepis!

Reply
rozkoszny 1 marca, 2018 - 1:09 pm

Kradnij i oddawaj się rozkoszom 😊 Daj znać, która wersja lepsza 🍴

Reply
Canette 3 marca, 2018 - 7:48 am

Ja na razie szaleję za brownie z batatem, ale w Twojej wersji widzę potencjał przez połączenie klasyki z ciekawym dodatkiem, na pewno wypróbuję 🙂

Reply
rozkoszny 3 marca, 2018 - 7:51 am

Czekam na relację, która wersja lepsza, z batatem czy fasolą 🙂

Reply
Monikacleanfood 3 marca, 2018 - 3:05 pm

Hej ja robię z mąka z cieciorki i jest super także pewna jestem ze z fasolą też jest świetne z pewnością spróbuje w wersji bezglutenowej

Reply
rozkoszny 3 marca, 2018 - 3:07 pm

na ryżowej wychodzi idealnie 👌

Reply
Maja 31 marca, 2020 - 5:12 pm

Niestety nie dostalam ryzowej 🙁 Czy wyjdzie tez na mace gryczanej?

Reply
rozkoszny 31 marca, 2020 - 6:38 pm

Wyjdzie, ale będzie miało gryczany posmak. Myślę, że fajnie się to tutaj sprawdzi

Reply
Justbaking 4 marca, 2018 - 4:46 pm

A jak pieczemy: góra-dół, termoobieg?

Reply
rozkoszny 4 marca, 2018 - 4:48 pm

Na blogu wszystkie przepisy pieczemy góra-dół 🙂

Reply
Marta 30 listopada, 2022 - 5:45 pm

Hej, jeśli robię z podwójnej porcji to wydłużam czas pieczenia ? 😅

Reply
BeBe 10 marca, 2018 - 8:29 pm

Twoje opisy są rozkosznie zmysłowe 😍. Wstęp do przepisu na brownie sto razy bardziej podniecający niż trzy części Greya razem wzięte 😉

Reply
rozkoszny 15 marca, 2018 - 11:02 pm

jest już kulinarna pornografia, więc niech i będą kulinarne erotyki! ^^

Reply
Jadzix 16 marca, 2018 - 5:26 pm

Czy brownie się uda jeśli zrobię je w prostokątnej blaszce i będzie po prostu niższe?

Reply
rozkoszny 18 marca, 2018 - 9:47 pm

Można, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Komentarz mi się zgubił :/

Reply
Ja 25 kwietnia, 2018 - 3:26 pm

fasolę trzeba przepłukać wodą? 🙂

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2018 - 4:01 pm

Nie, tylko odsączamy. Potrzebujemy tej skrobi!

Reply
Magda 24 lipca, 2018 - 9:18 am

Zrobiłam, podałam na stół bez wspominania o fasoli. Parli w siebie, jakby jutra nie było :D.
A jak już się tłukli o okruchy zaczęły się pytania o przepis…
Wtedy się zaczęło wybrzydzanie hehehehe

Reply
rozkoszny 24 lipca, 2018 - 9:30 am

Hahaha taki słodki psikus! 😁

Reply
Kasia 3 sierpnia, 2018 - 5:18 pm

Przez ubicie jajek z cukrem masz na myśli zrobienie najpierw piany z białek, potem dodanie cukru i żółtek? Czy ubicie całych jajek i dodanie cukru?☺

Reply
rozkoszny 3 sierpnia, 2018 - 5:19 pm

Całych jajek, tak aż zrobią się puszyste 🍴

Reply
Sodoś 15 sierpnia, 2018 - 6:17 pm

Robiłam.wyborne!

Reply
rozkoszny 15 sierpnia, 2018 - 6:32 pm

Bardzo mi miło 😋🍴

Reply
Daria 17 marca, 2021 - 10:21 pm

Panie Rozkoszny! Na czas tej nieszczęsnej, przedłużającej się pandemii postawiłam sobie cel – nauczyć się piec. I realizuję ten cel tydzień po tygodniu z Pana przepisami, jeszcze żaden mnie nie zawiódł, a każdy kolejny zachwyca coraz bardziej 😍 Ale to brownie… Apogeum kulinarnej rozkoszy! Dziękuję 😊

Reply
rozkoszny 17 marca, 2021 - 11:02 pm

trzymaj tak dalej <3

Reply
Sernik 10 listopada, 2018 - 3:45 pm

Przepyszne, polecam! 🙂
Po pierwszym kawałku zapomniałam, że wcinam fasolę 😀

Reply
rozkoszny 10 listopada, 2018 - 3:46 pm

I tak trzeba żyć 😛🍴🙌

Reply
Wybornik 6 stycznia, 2019 - 7:27 pm

Pychota, wszyscy chwalą i pytają o przepis!

Reply
rozkoszny 6 stycznia, 2019 - 7:36 pm

To teraz dzięki się tym dobrem 😃

Reply
Laura 22 czerwca, 2019 - 5:58 pm

Jak przechowywać na noc? W lodowce czy nie?

Reply
rozkoszny 22 czerwca, 2019 - 5:59 pm

Można w temperaturze pokojowej – w lodówce zmieni konsystencję 🍫

Reply
Ania 30 września, 2019 - 4:56 am

Czy do masy można dodać pokrojone orzechy włoskie albo wcisnąć na górę trochę malin ?

Ciepło pozdrawiam

Reply
rozkoszny 30 września, 2019 - 6:55 am

Proszę szaleć!🍴

Reply
Ala 14 grudnia, 2019 - 6:47 pm

Czy można by użyć ciecierzycy zamiast fasoli?
Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 14 grudnia, 2019 - 11:45 pm

Myślę, że dlaczego nie 🙂

Reply
Patrycja 12 stycznia, 2020 - 4:28 pm

Czy jak zrobie wieczorem to rano będzie nadal zacne? 🙂

Reply
rozkoszny 13 stycznia, 2020 - 10:09 am

Tak, nawet przez kilka dni

Reply
Anetta 10 marca, 2020 - 10:10 pm

Chyba tego nie pieczemy do suchego patyczka, czy dopiec kilka minut? 🙂

Reply
Zan 2 kwietnia, 2020 - 12:38 pm

Uczulam, że naprawdę należy powstrzymać się od jedzenia ciepłego brownie. Zimne jest stokroć lepsze. Przy kolejnym wypieku postaramy się wytrzymać dłużej.

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2020 - 12:42 pm

Sama wiesz, że te zapachy kuszą niemiłosiernie…

Reply
Martyna 22 czerwca, 2020 - 5:28 pm

Hej! Kusi mnie dorzucenie skórki z pomarańczy do tego, może trochę pulpy, ktoś próbował? Boję się tylko, że przez to proporcje będę musiała zmienić 😀

Reply
rozkoszny 22 czerwca, 2020 - 5:54 pm

skórkę dlaczego nie! pulpa faktycznie może trochę zaburzyć proporcje

Reply
K 25 lipca, 2020 - 10:38 am

Hej, czy można cukier zastąpić cukrem trzcinowym, albo ksylitolem? i czy wiesz może w jakich proporcjach?
🙂

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2020 - 9:15 pm

cukier trzcinowy 1:1

Reply
M 7 sierpnia, 2020 - 10:08 am

Czy ciasto zamiast do dużej formy można przelać do mniejszych foremek i zrobić jako muffiny? Boje się ze wtedy zmieni strukturę i nie będzie tak wilgotne.

Reply
rozkoszny 7 sierpnia, 2020 - 11:14 am

Można, ale będzie trzeba piec krócej — monitoruj sytuację 🙌

Reply
Magda Mekrouda 31 grudnia, 2020 - 1:13 pm

Hej ! Zrobiłam brownie i wyszedł kompletny twardy zakalec, który nawet nie jest smaczny, pomimo tego że jest w nim tyle „smakowitych” składników. Ktoś ma pomysł co mogło pójść nie tak ?

Reply
rozkoszny 2 stycznia, 2021 - 5:56 pm

może za długo piekłaś? niestety żaden przepieczone brownie nie jest smaczne 🙁

Reply
D 6 marca, 2021 - 1:21 pm

Czy zamiast cukru można dodać 1 banana?

Reply
rozkoszny 6 marca, 2021 - 2:03 pm

coś na pewno wyjdzie, ale na pewno nie efekt ze zdjęcia

Reply
Natalia 13 kwietnia, 2021 - 7:49 pm

Na weekend plan – Twoje brownie.
Co myslisz o uzyciu mąki orkiszowej? Wyjdzie ?.🙂

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2021 - 9:04 am

wyjdzie!

Reply
Aga 17 kwietnia, 2021 - 1:48 pm

Czy może byc biala fasola z puszki?

Reply
rozkoszny 18 kwietnia, 2021 - 10:52 am

tak, dokładnie takiej używam

Reply
Agnieszka 6 grudnia, 2021 - 3:30 am

W przepisie jest czerwona fasola, a tu ktoś pytał o białą. To jaka w końcu?;)

Reply
Karolina 29 kwietnia, 2021 - 5:44 pm

Czy w zwykłą blaszkę większą, robić podwójną porcję? Boje się że z jednego będzie bardzo płaskie 😀

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2021 - 7:40 pm

podwójną!

Reply
Katarzyna 12 lipca, 2021 - 9:02 am

Uwielbiam gotować „razem” z Panem, bo z przepisów Pana wszystko mi wychodzi. No i idealnie trafia w moje gusta smakowe. Tylko tym razem coś skiepściłam. Brownie, które wczoraj upiekłam nie było w środku wilgotne, ale surowe. Próbując ukroić kolejny kawałek od węższego boku ciasta, spód już nie chciał iść w parze z górą, zostawał przyklejony do naczynia, bo nie miał dostatecznie stałej formy. Przypominał raczej jakiś czekoladowy hummus. Nie mam pojęcia, co zrobiłam nie tak. Może źle odmierzyłam fasolę, której powinnam mieć 100 g po odsączeniu, a nie 200 (robiłam z połowy wyznaczonej ilości składników). Albo za słabo ją odsączyłam. Chyba, że wina leży w jajku, bo po ubiciu z cukrem, powinno stać, a nie pływać jeszcze, chociaż z trudem. Może oddzielnie powinnam ubijać jajko, a potem dodawać stopniowo cukier? Naprawdę nie mam pojęcia :’D

Reply
Katarzyna 17 lipca, 2021 - 2:58 am

Po dzisiejszej próbie wiem, że tamtego dnia powinnam była dać o połowę mniej odsączonej fasoli z puszki, jeśli chciałam mieć dwa razy mniejsze ciasto. Teraz już nic mi się nie rozdziela. Wszystko równo, w zwartych kawałkach znika z powierzchni ziemi w czeluściach mojej paszczy. Jestem zachwycona. Dziękuję Panu za kolejne smaczne arcydzieło 😀

Reply
Paulina 3 grudnia, 2021 - 4:26 pm

Cześć!
Już raz je robiłam, wyszło fantastyczne!
Chciałabym zrobić je na święta i zawieźć do domu. Czy wytrzyma 3-4 dni? Jeżeli tak, jak je przechowywać?

Reply
Ola 6 stycznia, 2022 - 6:56 pm

Wyszło przepyszne! ❣️ Zamiast czekolady na wierzch dałam mrożone maliny, wszystko poszło dobrze, nie rozwodniło się za bardzo.

Reply
rozkoszny 6 stycznia, 2022 - 7:59 pm

smacznego!

Reply
Vik 14 stycznia, 2022 - 12:55 pm

Jak można zastąpić masło w tym przepisie? Czy avokado lub olej kokosowy, bądź olej wchodzi w grę?

Reply
Wiktoria 9 lipca, 2023 - 1:23 pm

Kilka lat temu zrobiłam brownie z fasoli i się zraziłam – ciasto wyszło mi niedobre i wyczuwałam smak fasoli. Wczoraj postanowiłam dać temu ciastu drugą szansę, użyłam tego przepisu i wyszło bajecznie pyszne!!! Totalnie bym nie powiedziała, że tam w środku jest fasola, a jest to zdrowsza wersja brownie, więc same plusy. Ahhh, dzięki Rozkoszny 🙂

Reply
Gosia 26 stycznia, 2024 - 10:17 pm

Cześć ☺️ robiłam to ciacho już wielokrotnie. Jest pyszne. Jest plan żeby jutro znowu je zrobić. Mam na stanie wiśnie z nalewki, korci mnie żeby je dodać. Myślisz, że będzie dobrze? Dziękuję i pozdrawiam

Reply
rozkoszny 28 stycznia, 2024 - 6:12 pm

działaj!

Reply
Aga 13 kwietnia, 2024 - 1:11 am

Wyszlo takie smaczne ze drugie w tym tygodniu siedzi juz w piekarniku:)

Reply

Leave a Comment