“Nie chcę tego jeść! Fasola z czekoladą, chyba zwariowałeś?!” – takie rzeczy usłyszałem. A potem widziałem niepewny ruch, który sięga po ciasto, zwabiony kuszącym, intensywnym zapachem czekolady łechczącym nozdrza. Widziałem kęs. Zatapiające się usta w ciemnym jak smoła kawałku ciasta – chrupiącym zewnątrz i mokrym w środku – który przeradzał się w następny i jeszcze następny, aż w końcu pozostawił po sobie tylko brudne kąciki ust.
Przystępując do eksperymentów już coś wcześniej obiło mi się o uszy o łączeniu fasoli z czekoladą, ale wiadomo, raczej z myślą, że to kolejny wegański-fit eksperyment ze średnio zadowalającym rezultatem dla prawdziwego hedonisty. Za to byłem świadomy, że fasolę adzuki w Japonii przerabia się na łakocie. A więc dlaczego nie, ryzyk fizyk! (choć może bardziej chemik)
Fasola z powodu wysokiej zawartości skrobi zagęszcza ciasto, dzięki czemu można użyć mniej mąki i jajek – dwóch problematycznych składników, które mogą sprawić, że brownie będzie przypominać suchy wypiek czekoladowy. Dodatkowo ciasto nabiera masy, jest bardziej delikatne i można sobie wmawiać, że dietetyczne. Przecież z warzywem, pełną białka fasolą!
Brownie z fasolą
150 g masła
200 g czekolady (60% kakao), połamanej w kostkę
1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, odsączonej
2 jajka “zerówki”
150 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g mąki (może być ryżowa, jeśli ma być bezglutenowe)
½ łyżeczki soli
2 łyżki niesłodzonego kakao
50 g czekolady (50% kakao), posiekanej
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę o wymiarach 9 cm x 22 cm wysmaruj masłem, a następnie obsyp mąką.
Masło rozpuść w garnuszku na małym ogniu. W połowie topnienia masła dodaj czekoladę. Odstaw do przestudzenia.
W międzyczasie w większej misce zblenduj fasolę na puree, w tym momencie mogą być jeszcze grudki. Dodaj roztopione masło z czekoladą i jeszcze raz zblenduj.
Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną pianę – najlepiej robotem na maksymalnych obrotach. Dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego, a następnie masę czekoladowo-fasolową. Zmiksuj.
W miseczce połącz mąkę, sól i kakao. Dodaj je do przygotowanej masy i wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki i posyp posiekaną czekoladą. Piecz 30-35 minut, a następnie wystudź w foremce (studź najdłużej jak potrafisz wytrzymać, ale patentem jest wystawienie na balkon – opcja tylko w sezonie zimowym). Jedz z zimnym mlekiem lub czarną kawą i główkuj się jakim cudem połączenie fasoli i czekolady jest takie dobre.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
NIE BĄDŹ FASOLA, UDOSTĘPNIJ. JEŚLI SIĘ PODOBA OCZYWIŚCIE ♥
67 komentarzy
Niedawno próbowałam broni z burakiem, ale z fasolą jeszcze nie. Kradnę przepis!
Kradnij i oddawaj się rozkoszom 😊 Daj znać, która wersja lepsza 🍴
Ja na razie szaleję za brownie z batatem, ale w Twojej wersji widzę potencjał przez połączenie klasyki z ciekawym dodatkiem, na pewno wypróbuję 🙂
Czekam na relację, która wersja lepsza, z batatem czy fasolą 🙂
Hej ja robię z mąka z cieciorki i jest super także pewna jestem ze z fasolą też jest świetne z pewnością spróbuje w wersji bezglutenowej
na ryżowej wychodzi idealnie 👌
Niestety nie dostalam ryzowej 🙁 Czy wyjdzie tez na mace gryczanej?
Wyjdzie, ale będzie miało gryczany posmak. Myślę, że fajnie się to tutaj sprawdzi
A jak pieczemy: góra-dół, termoobieg?
Na blogu wszystkie przepisy pieczemy góra-dół 🙂
Hej, jeśli robię z podwójnej porcji to wydłużam czas pieczenia ? 😅
Twoje opisy są rozkosznie zmysłowe 😍. Wstęp do przepisu na brownie sto razy bardziej podniecający niż trzy części Greya razem wzięte 😉
jest już kulinarna pornografia, więc niech i będą kulinarne erotyki! ^^
Czy brownie się uda jeśli zrobię je w prostokątnej blaszce i będzie po prostu niższe?
Można, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Komentarz mi się zgubił :/
fasolę trzeba przepłukać wodą? 🙂
Nie, tylko odsączamy. Potrzebujemy tej skrobi!
Zrobiłam, podałam na stół bez wspominania o fasoli. Parli w siebie, jakby jutra nie było :D.
A jak już się tłukli o okruchy zaczęły się pytania o przepis…
Wtedy się zaczęło wybrzydzanie hehehehe
Hahaha taki słodki psikus! 😁
Przez ubicie jajek z cukrem masz na myśli zrobienie najpierw piany z białek, potem dodanie cukru i żółtek? Czy ubicie całych jajek i dodanie cukru?☺
Całych jajek, tak aż zrobią się puszyste 🍴
Robiłam.wyborne!
Bardzo mi miło 😋🍴
Panie Rozkoszny! Na czas tej nieszczęsnej, przedłużającej się pandemii postawiłam sobie cel – nauczyć się piec. I realizuję ten cel tydzień po tygodniu z Pana przepisami, jeszcze żaden mnie nie zawiódł, a każdy kolejny zachwyca coraz bardziej 😍 Ale to brownie… Apogeum kulinarnej rozkoszy! Dziękuję 😊
trzymaj tak dalej <3
Przepyszne, polecam! 🙂
Po pierwszym kawałku zapomniałam, że wcinam fasolę 😀
I tak trzeba żyć 😛🍴🙌
Pychota, wszyscy chwalą i pytają o przepis!
To teraz dzięki się tym dobrem 😃
Jak przechowywać na noc? W lodowce czy nie?
Można w temperaturze pokojowej – w lodówce zmieni konsystencję 🍫
Czy do masy można dodać pokrojone orzechy włoskie albo wcisnąć na górę trochę malin ?
Ciepło pozdrawiam
Proszę szaleć!🍴
Czy można by użyć ciecierzycy zamiast fasoli?
Pozdrawiam
Myślę, że dlaczego nie 🙂
Czy jak zrobie wieczorem to rano będzie nadal zacne? 🙂
Tak, nawet przez kilka dni
Chyba tego nie pieczemy do suchego patyczka, czy dopiec kilka minut? 🙂
Uczulam, że naprawdę należy powstrzymać się od jedzenia ciepłego brownie. Zimne jest stokroć lepsze. Przy kolejnym wypieku postaramy się wytrzymać dłużej.
Sama wiesz, że te zapachy kuszą niemiłosiernie…
Hej! Kusi mnie dorzucenie skórki z pomarańczy do tego, może trochę pulpy, ktoś próbował? Boję się tylko, że przez to proporcje będę musiała zmienić 😀
skórkę dlaczego nie! pulpa faktycznie może trochę zaburzyć proporcje
Hej, czy można cukier zastąpić cukrem trzcinowym, albo ksylitolem? i czy wiesz może w jakich proporcjach?
🙂
cukier trzcinowy 1:1
Czy ciasto zamiast do dużej formy można przelać do mniejszych foremek i zrobić jako muffiny? Boje się ze wtedy zmieni strukturę i nie będzie tak wilgotne.
Można, ale będzie trzeba piec krócej — monitoruj sytuację 🙌
Hej ! Zrobiłam brownie i wyszedł kompletny twardy zakalec, który nawet nie jest smaczny, pomimo tego że jest w nim tyle „smakowitych” składników. Ktoś ma pomysł co mogło pójść nie tak ?
może za długo piekłaś? niestety żaden przepieczone brownie nie jest smaczne 🙁
Czy zamiast cukru można dodać 1 banana?
coś na pewno wyjdzie, ale na pewno nie efekt ze zdjęcia
Na weekend plan – Twoje brownie.
Co myslisz o uzyciu mąki orkiszowej? Wyjdzie ?.🙂
wyjdzie!
Czy może byc biala fasola z puszki?
tak, dokładnie takiej używam
W przepisie jest czerwona fasola, a tu ktoś pytał o białą. To jaka w końcu?;)
Czy w zwykłą blaszkę większą, robić podwójną porcję? Boje się że z jednego będzie bardzo płaskie 😀
podwójną!
Uwielbiam gotować „razem” z Panem, bo z przepisów Pana wszystko mi wychodzi. No i idealnie trafia w moje gusta smakowe. Tylko tym razem coś skiepściłam. Brownie, które wczoraj upiekłam nie było w środku wilgotne, ale surowe. Próbując ukroić kolejny kawałek od węższego boku ciasta, spód już nie chciał iść w parze z górą, zostawał przyklejony do naczynia, bo nie miał dostatecznie stałej formy. Przypominał raczej jakiś czekoladowy hummus. Nie mam pojęcia, co zrobiłam nie tak. Może źle odmierzyłam fasolę, której powinnam mieć 100 g po odsączeniu, a nie 200 (robiłam z połowy wyznaczonej ilości składników). Albo za słabo ją odsączyłam. Chyba, że wina leży w jajku, bo po ubiciu z cukrem, powinno stać, a nie pływać jeszcze, chociaż z trudem. Może oddzielnie powinnam ubijać jajko, a potem dodawać stopniowo cukier? Naprawdę nie mam pojęcia :’D
Po dzisiejszej próbie wiem, że tamtego dnia powinnam była dać o połowę mniej odsączonej fasoli z puszki, jeśli chciałam mieć dwa razy mniejsze ciasto. Teraz już nic mi się nie rozdziela. Wszystko równo, w zwartych kawałkach znika z powierzchni ziemi w czeluściach mojej paszczy. Jestem zachwycona. Dziękuję Panu za kolejne smaczne arcydzieło 😀
Cześć!
Już raz je robiłam, wyszło fantastyczne!
Chciałabym zrobić je na święta i zawieźć do domu. Czy wytrzyma 3-4 dni? Jeżeli tak, jak je przechowywać?
Wyszło przepyszne! ❣️ Zamiast czekolady na wierzch dałam mrożone maliny, wszystko poszło dobrze, nie rozwodniło się za bardzo.
smacznego!
Jak można zastąpić masło w tym przepisie? Czy avokado lub olej kokosowy, bądź olej wchodzi w grę?
Kilka lat temu zrobiłam brownie z fasoli i się zraziłam – ciasto wyszło mi niedobre i wyczuwałam smak fasoli. Wczoraj postanowiłam dać temu ciastu drugą szansę, użyłam tego przepisu i wyszło bajecznie pyszne!!! Totalnie bym nie powiedziała, że tam w środku jest fasola, a jest to zdrowsza wersja brownie, więc same plusy. Ahhh, dzięki Rozkoszny 🙂
Cześć ☺️ robiłam to ciacho już wielokrotnie. Jest pyszne. Jest plan żeby jutro znowu je zrobić. Mam na stanie wiśnie z nalewki, korci mnie żeby je dodać. Myślisz, że będzie dobrze? Dziękuję i pozdrawiam
działaj!
Wyszlo takie smaczne ze drugie w tym tygodniu siedzi juz w piekarniku:)