Mało jest lepszych sposobów na fasolkę szparagową niż usmażenie jej wraz z tofu w sosie z chrupiącego chili. Ta feeria smaków to letni obiad w 20 minut.
Uwielbiam fasolkę szparagową, uwielbiam szybkie danie pełne smaku. Takie jak to. Fasolka szparagowa jest szybko obgotowywania, a następnie obsmażona z tofu na rumiano. Łączy jej sos powstały z pasty powstałej w kilka sekund w malakserze i wody po fasolce szparagowej. Sekretem tego świdrującego smaku jest chrupiącej chili w oleju, o którym już pisałem na blogu kilkukrotnie za sprawą choćby kurkumowej zupy z pietruszki, nie-mięsny wontonów czy nożyczkowych klusek z rzodkiewkami. Warto zaopatrzyć się w słoiczek i rozjaśniać swoje dania tymi jaskrawym smakiem.
Zamiast tofu można sięgnąć po na przykład halloumi, ser paneer, ugotowaną fasolę jaś, czy ciecierzycę. Jest tutaj duża dowolność!
Fasolka szparagowa z tofu w sosie z chrupiącego chili
2 porcje
300 g zielonej fasolki szparagowej, odcięte zdrewniałe końcówki
3 łyżki oleju roślinnego
1 kostka (180 g) twardego tofu, odciśniętego z wody i pokrojonego w kostkę
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki chili chrupiącego w oleju
2 łyżki cukru trzcinowego
½ średniej białej cebuli, obranej
2 ząbki czosnku, obrane
2 cm kłącza imbiru
2 łyżki sosu sojowego
ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, do podania
kolendra lub dymka, do podania
limonka, do podania
1. Ugotuj fasolkę al dente w dobrze osolonej wodzie, około 6 minut. Zachowaj wodę po gotowaniu. Przelej fasolkę zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Dobrze ją osusz.
2. Rozgrzej olej na dużej patelni na dużej mocy. Wrzuć fasolę wraz z tofu i smaż je, aż lekko się zarumienią, 6 – 8 minut.
3. W międzyczasie, przygotuj pastę. Bo malaksera przełóż koncentrat pomidorowy, chili chrupiące w oleju, cukier trzcinowy, cebulę, czosnek, imbir i sos sojowy. Zblenduj na pastę (nie musi być idealna gładka).
4. Przesuń fasolkę i tofu na bok patelni. Dodaj pastę i przesmażaj ją przez około 60 sekund, aż uwolni swoje aromaty. Wlej ¼ szklanki (60 ml) wody po gotowaniu fasoli i wymieszaj razem zawartości patelni. Sos powinien być dość gęsty, ale jeśli wolisz luźniejsze sytuacje, dolej więcej wody.
5. Fasolkę szparagową z tofu po syczuańsku podawaj z ryżem, kolendrą i limonką.
Rady/porady
Klasyczne tofu można zamienić na wędzonej, danie będzie miało jeszcze więcej smaku. Jeśli wolisz bardziej chrupiące tofu, zamroź, a następnie rozmroź je wcześniej. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru wody.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
43 komentarze
A w przypadku wersji z kurczakiem wszystko 1:1?
Można podmienić tofu na inne „białkowe” składniki: fasola jaś, ciecierzyca, krewetki, halloumi, panner, czy cokolwiek innego
Nie przepadam za tofu wiec zrobiłam z paneer,
O matko, rozkosz!
chili chrupiące w oleju? nie znam
warto poznać!
Kurcze a jak nie mam będzie kiepsko? Harrisa albo płatki chili będą ok?
też nie miałam – zrobiłam 2 łyżki oleju + czubata łyżeczka płatków chilli i było pyszne 🙂 ale jak tylko znajdę chilli chrupiące w oleju, to na pewno kupię, bo myślę, że może być jeszcze lepsze
Ja kupiłam chrupiące chili w oleju i musisz wiedzieć, że smak jest naprawdę różny od oleju z płatkami chili. Co wcale nie oznacza, że Twoja wersja jest przez to mniej smaczna! 🙂 Myślę, że po prostu jest inna i warto to wiedzieć.
Zamówiłam i jest game changerem!! Meeega danie
Hahah, dopiero doczytałam 🙂 Czyli pewnie się ze mną zgodzisz 😉
Och! 🥰 Czy mogę dodać pietruszkę zamiast kolendry? Nie wiedziałam, że tofu można mrozić! Naprawdę dobry pomysł, gdy kupi się trochę za dużo 😉
można! ale lepiej będzie pasować dymka
Zrobiłam dokładnie według przepisu i wyszło pyszne! Dziękuję za przepis! myślisz, że można by zamiast fasolki dodać małe pieczarki?
A jeśli nie chcę specjalnie kupować chili w oleju wystarczy sproszkowane? 😅
to jest zupełnie inna historia, ale oczywiście można bawić się przyprawami-smakami, jak ci w duszy gra
Co to za produkt-chili chrupiące w oleju,gdzie mozna kupic?Czy mozna zrobic bez tego składnika?
W sklepach z azjatycką żywnością, kuchniach świata lub najlepiej online
Hej Rozkoszny!! Chcialam napisać, że dzięki Twoim przepisom znowu chce mi sie gotować! Są proste a jednocześnie ciekawe i po prostu pyszne:) Dzięki!!:)
Dziękuję!
Czym zastąpić chili chrupiące w oleju jeżeli na tę chwilę nie mogę nigdzie dostać?
Możesz eksperymentować z innymi formami chili (ale dodaj ich mniej), dodaj może miso, aby podbić smak umami
Ja zamiast tego dodałam dwie łyżki oleju, dwie małe suszone papryczki chilli (to wersja raczej ostra) i czubatą łyżeczkę pasty miso i wyszło obłędne!!!
Gdzie można kupić chrupiące chilli? Nigdzie nie mogę znaleźć 🙁
wpisz w google albo allegro, wyskoczy ci dużo sklepów
Heja, a czy żółta fasolka będzie ok? Mamy jej mega dużo (a mam też to pyszne chrupiące chilli w oleju:)). BTW, ciasto morelowe z lawendą jest absolutnym hitem naszych letnich spotkań z rodziną i przyjaciółmi, piekę namiętnie co tydzień 😛
Będzie ok, ale z zieloną jakoś dania wychodzi smaczniejsze jak dla mnie
Niestety, nie miałam tego chilli, więc dla ostrości wleciała po prostu pasta gochujang i tofu marynowane w chilli – i polecam taką wersję. Jest pyszna! Jak się zaopatrzę już w to chilli z przepisu, na pewno wypróbuję jak powinna smakować oryginalna wersja 😉
Wyszło naprawdę pysznie pomimo, że wprowadziłam kilka zmian 🙂 nie miałam w lodówce koncentratu pomidorowego i chilli w oleju, więc dałam po prostu 1 łyżkę ketchupu łagodnego i 1 łyżkę ketchupu pikantnego. To danie jest mega! L
Przepis spoko. Mąż powiedział, że wyśmienite 😀
Zamiast cukru użyłam miodu z mniszka, bo nie miałam trzcinowego ani białego cukru. Zapomniałam zachować trochę wody z fasoli, zamiast tego sama woda.
Tofu zawsze obtaczam w miksie: mąka pszenna + kukurydziana + jakaś przyprawa.
Chilli w oleju znam z kanału Joshua Weissman. Polecam niezdecydowanym zakup bo jest naprawdę dobra.
Pyszne! Tylko trochę przesadziłam z chili (te moje dwie łyżki to takie na bogato były, z dużym czubkiem…) no i ciut za ostre wyszło. Dużo popijałam jedząc:)
Ta fasolka to jest sztos, kupiłam chrupiące chilli, zrobiłam z mrożonym wędzonym tofu. PRZE-PY-SZNE, jestem mięsożerna ale na pewno będę wracać do tego przepisu. Dzięki za odkrycie chrupiacego chilli!
służę!
Nie spodziewalan sie takiej rozkoszy! Przepis prosty a smaki nie z tej ziemi ❤️❤️ zrobilam z hallumi, nasteonym razem wyprobuje paneer. Rewelacja, bedzie u mnie czesto 🧡
cieszę się!
Ten sos jest doskonały <3 Robiłam go już dwa razy, na pewno będę powtarzać i już myślę z czym go połączyć, gdy sezon na fasolkę się skończy.
<3
Zrobilam ze zwykłym, sproszkowanym chili i wyszlo pyszne. Polecam kazdemu sprobowac ten przepis!
Też nie mogłam znaleźć nigdzie tego chilli (nawet w sklepie azjatyckim im się skończyła) ale wszędzie mieli z tej samej firmy pastę z fermentowanej czarnej soi z chilli. Na pewno smak inny ale kurcze dobre to!
jakie to jest dobreee! poprosim wincyj przepisów z tym magicznym chili!
dla wszystkich poszukujących – na allegro łatwo i szybko można je kupic 😉
Czy poza sezonem fasolkowym można użyć fasolki mrożonej? Czy lepiej zastąpić innym warzywem?
Można, ale można też kombinować z innymi warzywami
Orzepyszne danue, chili dostepne na allegro, dodalam szparagi zielone i pychotka wyszla polecam