Fasolka szparagowa z tofu w sosie z chrupiącego chili

Mało jest lepszych sposobów na fasolkę szparagową niż usmażenie jej wraz z tofu w sosie z chrupiącego chili. Ta feeria smaków to letni obiad w 20 minut.

Uwielbiam fasolkę szparagową, uwielbiam szybkie danie pełne smaku. Takie jak to. Fasolka szparagowa jest szybko obgotowywania, a następnie obsmażona z tofu na rumiano. Łączy jej sos powstały z pasty powstałej w kilka sekund w malakserze i wody po fasolce szparagowej. Sekretem tego świdrującego smaku jest chrupiącej chili w oleju, o którym już pisałem na blogu kilkukrotnie za sprawą choćby kurkumowej zupy z pietruszki, nie-mięsny wontonów czy nożyczkowych klusek z rzodkiewkami. Warto zaopatrzyć się w słoiczek i rozjaśniać swoje dania tymi jaskrawym smakiem.

Zamiast tofu można sięgnąć po na przykład halloumi, ser paneer, ugotowaną fasolę jaś, czy ciecierzycę. Jest tutaj duża dowolność!

Fasolka szparagowa z tofu w sosie z chrupiącego chili

Fasolka szparagowa z tofu w sosie z chrupiącego chili
2 porcje
300 g zielonej fasolki szparagowej, odcięte zdrewniałe końcówki
3 łyżki oleju roślinnego
1 kostka (180 g) twardego tofu, odciśniętego z wody i pokrojonego w kostkę
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki chili chrupiącego w oleju
2 łyżki cukru trzcinowego
½ średniej białej cebuli, obranej
2 ząbki czosnku, obrane
2 cm kłącza imbiru
2 łyżki sosu sojowego
ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, do podania
kolendra lub dymka, do podania
limonka, do podania

1. Ugotuj fasolkę al dente w dobrze osolonej wodzie, około 6 minut. Zachowaj wodę po gotowaniu. Przelej fasolkę zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Dobrze ją osusz.

2. Rozgrzej olej na dużej patelni na dużej mocy. Wrzuć fasolę wraz z tofu i smaż je, aż lekko się zarumienią, 6 – 8 minut.

3. W międzyczasie, przygotuj pastę. Bo malaksera przełóż koncentrat pomidorowy, chili chrupiące w oleju, cukier trzcinowy, cebulę, czosnek, imbir i sos sojowy. Zblenduj na pastę (nie musi być idealna gładka).

4. Przesuń fasolkę i tofu na bok patelni. Dodaj pastę i przesmażaj ją przez około 60 sekund, aż uwolni swoje aromaty. Wlej ¼ szklanki (60 ml) wody po gotowaniu fasoli i wymieszaj razem zawartości patelni. Sos powinien być dość gęsty, ale jeśli wolisz luźniejsze sytuacje, dolej więcej wody.

5. Fasolkę szparagową z tofu po syczuańsku podawaj z ryżem, kolendrą i limonką.

Rady/porady
Klasyczne tofu można zamienić na wędzonej, danie będzie miało jeszcze więcej smaku. Jeśli wolisz bardziej chrupiące tofu, zamroź, a następnie rozmroź je wcześniej. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru wody.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Fasolka szparagowa z tofu w sosie z chrupiącego chili
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

43 komentarze

Malina 17 lipca, 2023 - 10:21 pm

A w przypadku wersji z kurczakiem wszystko 1:1?

Reply
rozkoszny 18 lipca, 2023 - 5:51 pm

Można podmienić tofu na inne „białkowe” składniki: fasola jaś, ciecierzyca, krewetki, halloumi, panner, czy cokolwiek innego

Reply
Marta 27 lipca, 2023 - 12:35 pm

Nie przepadam za tofu wiec zrobiłam z paneer,
O matko, rozkosz!

Reply
Anna 18 lipca, 2023 - 11:00 am

chili chrupiące w oleju? nie znam

Reply
rozkoszny 18 lipca, 2023 - 5:52 pm

warto poznać!

Reply
Malwina 19 lipca, 2023 - 9:12 am

Kurcze a jak nie mam będzie kiepsko? Harrisa albo płatki chili będą ok?

Reply
Zuza 19 lipca, 2023 - 6:29 pm

też nie miałam – zrobiłam 2 łyżki oleju + czubata łyżeczka płatków chilli i było pyszne 🙂 ale jak tylko znajdę chilli chrupiące w oleju, to na pewno kupię, bo myślę, że może być jeszcze lepsze

Reply
Marzena 25 lipca, 2023 - 7:04 am

Ja kupiłam chrupiące chili w oleju i musisz wiedzieć, że smak jest naprawdę różny od oleju z płatkami chili. Co wcale nie oznacza, że Twoja wersja jest przez to mniej smaczna! 🙂 Myślę, że po prostu jest inna i warto to wiedzieć.

Malwina 20 lipca, 2023 - 4:37 pm

Zamówiłam i jest game changerem!! Meeega danie

Reply
Marzena 25 lipca, 2023 - 7:05 am

Hahah, dopiero doczytałam 🙂 Czyli pewnie się ze mną zgodzisz 😉

Magy 18 lipca, 2023 - 5:48 pm

Och! 🥰 Czy mogę dodać pietruszkę zamiast kolendry? Nie wiedziałam, że tofu można mrozić! Naprawdę dobry pomysł, gdy kupi się trochę za dużo 😉

Reply
rozkoszny 18 lipca, 2023 - 6:23 pm

można! ale lepiej będzie pasować dymka

Reply
Anna 6 września, 2023 - 11:01 pm

Zrobiłam dokładnie według przepisu i wyszło pyszne! Dziękuję za przepis! myślisz, że można by zamiast fasolki dodać małe pieczarki?

Reply
Soko 18 lipca, 2023 - 9:49 pm

A jeśli nie chcę specjalnie kupować chili w oleju wystarczy sproszkowane? 😅

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2023 - 3:40 pm

to jest zupełnie inna historia, ale oczywiście można bawić się przyprawami-smakami, jak ci w duszy gra

Reply
Olga 19 lipca, 2023 - 1:04 am

Co to za produkt-chili chrupiące w oleju,gdzie mozna kupic?Czy mozna zrobic bez tego składnika?

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2023 - 3:41 pm

W sklepach z azjatycką żywnością, kuchniach świata lub najlepiej online

Reply
Ada 19 lipca, 2023 - 1:50 pm

Hej Rozkoszny!! Chcialam napisać, że dzięki Twoim przepisom znowu chce mi sie gotować! Są proste a jednocześnie ciekawe i po prostu pyszne:) Dzięki!!:)

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2023 - 3:41 pm

Dziękuję!

Reply
Justyna 19 lipca, 2023 - 2:39 pm

Czym zastąpić chili chrupiące w oleju jeżeli na tę chwilę nie mogę nigdzie dostać?

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2023 - 3:42 pm

Możesz eksperymentować z innymi formami chili (ale dodaj ich mniej), dodaj może miso, aby podbić smak umami

Reply
Joanna 24 lipca, 2023 - 6:33 pm

Ja zamiast tego dodałam dwie łyżki oleju, dwie małe suszone papryczki chilli (to wersja raczej ostra) i czubatą łyżeczkę pasty miso i wyszło obłędne!!!

Reply
Justyna 19 lipca, 2023 - 3:09 pm

Gdzie można kupić chrupiące chilli? Nigdzie nie mogę znaleźć 🙁

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2023 - 3:42 pm

wpisz w google albo allegro, wyskoczy ci dużo sklepów

Reply
Renata 21 lipca, 2023 - 11:51 am

Heja, a czy żółta fasolka będzie ok? Mamy jej mega dużo (a mam też to pyszne chrupiące chilli w oleju:)). BTW, ciasto morelowe z lawendą jest absolutnym hitem naszych letnich spotkań z rodziną i przyjaciółmi, piekę namiętnie co tydzień 😛

Reply
rozkoszny 24 lipca, 2023 - 1:39 pm

Będzie ok, ale z zieloną jakoś dania wychodzi smaczniejsze jak dla mnie

Reply
Asia 24 lipca, 2023 - 7:20 pm

Niestety, nie miałam tego chilli, więc dla ostrości wleciała po prostu pasta gochujang i tofu marynowane w chilli – i polecam taką wersję. Jest pyszna! Jak się zaopatrzę już w to chilli z przepisu, na pewno wypróbuję jak powinna smakować oryginalna wersja 😉

Reply
Patrycja 25 lipca, 2023 - 1:53 pm

Wyszło naprawdę pysznie pomimo, że wprowadziłam kilka zmian 🙂 nie miałam w lodówce koncentratu pomidorowego i chilli w oleju, więc dałam po prostu 1 łyżkę ketchupu łagodnego i 1 łyżkę ketchupu pikantnego. To danie jest mega! L

Reply
K. 25 lipca, 2023 - 10:32 pm

Przepis spoko. Mąż powiedział, że wyśmienite 😀
Zamiast cukru użyłam miodu z mniszka, bo nie miałam trzcinowego ani białego cukru. Zapomniałam zachować trochę wody z fasoli, zamiast tego sama woda.
Tofu zawsze obtaczam w miksie: mąka pszenna + kukurydziana + jakaś przyprawa.
Chilli w oleju znam z kanału Joshua Weissman. Polecam niezdecydowanym zakup bo jest naprawdę dobra.

Reply
Asica 26 lipca, 2023 - 6:39 pm

Pyszne! Tylko trochę przesadziłam z chili (te moje dwie łyżki to takie na bogato były, z dużym czubkiem…) no i ciut za ostre wyszło. Dużo popijałam jedząc:)

Reply
Kasia 27 lipca, 2023 - 6:21 pm

Ta fasolka to jest sztos, kupiłam chrupiące chilli, zrobiłam z mrożonym wędzonym tofu. PRZE-PY-SZNE, jestem mięsożerna ale na pewno będę wracać do tego przepisu. Dzięki za odkrycie chrupiacego chilli!

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 5:11 pm

służę!

Reply
Marci 29 lipca, 2023 - 10:24 pm

Nie spodziewalan sie takiej rozkoszy! Przepis prosty a smaki nie z tej ziemi ❤️❤️ zrobilam z hallumi, nasteonym razem wyprobuje paneer. Rewelacja, bedzie u mnie czesto 🧡

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 5:09 pm

cieszę się!

Reply
Sanaya 31 lipca, 2023 - 8:26 pm

Ten sos jest doskonały <3 Robiłam go już dwa razy, na pewno będę powtarzać i już myślę z czym go połączyć, gdy sezon na fasolkę się skończy.

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2023 - 6:31 pm

<3

Reply
Natalia 1 sierpnia, 2023 - 2:16 pm

Zrobilam ze zwykłym, sproszkowanym chili i wyszlo pyszne. Polecam kazdemu sprobowac ten przepis!

Reply
Zuzanna 6 września, 2023 - 4:24 pm

Też nie mogłam znaleźć nigdzie tego chilli (nawet w sklepie azjatyckim im się skończyła) ale wszędzie mieli z tej samej firmy pastę z fermentowanej czarnej soi z chilli. Na pewno smak inny ale kurcze dobre to!

Reply
Kaś 19 września, 2023 - 3:10 pm

jakie to jest dobreee! poprosim wincyj przepisów z tym magicznym chili!

Reply
Kaś 19 września, 2023 - 3:11 pm

dla wszystkich poszukujących – na allegro łatwo i szybko można je kupic 😉

Reply
Ala 8 października, 2023 - 6:07 pm

Czy poza sezonem fasolkowym można użyć fasolki mrożonej? Czy lepiej zastąpić innym warzywem?

Reply
rozkoszny 9 października, 2023 - 10:30 am

Można, ale można też kombinować z innymi warzywami

Reply
beata 1 października, 2024 - 11:09 am

Orzepyszne danue, chili dostepne na allegro, dodalam szparagi zielone i pychotka wyszla polecam

Reply

Leave a Comment