Nie wiem, co lubię w nim najbardziej. Wilgotne ciasto migdałowe wyszlifowane likierem Cointreau czy cieniutkie plasterki pomarańczy, które po upieczeniu do góry nogami są mięciutkie, słodkie i absolutnie rozkoszne.
To jedno z tych ciast, po których zaserwowaniu zostaniecie okrzyknięci najlepszymi cukiernikami w rodzinie lub/i wśród znajomych. Nie trzeba im mówić, że jest bardzo proste w przygotowaniu, a jedyne czego wymaga to odrobiny cierpliwości przy krojeniu pomarańczy w cienkie plasterki. Reszta pójdzie już z górki. Jeśli nawet masa zważy się podczas miksowania, to nic. Po upieczeniu ciasto i tak będzie wilgotne, cudnie migdałowe i aromatyczne.
Zamiast klasycznych pomarańczy deserowych sprawdzą się tu jeszcze mandarynki i krwiste pomarańcze, których czerwone wnętrze będzie się bajecznie prezentować w tym wydaniu.
Deser zdaje się jeszcze lepiej smakować w towarzystwie Margarity, w której także wybrzmiewa likier Cointreau. Wszystko co trzeba zrobić, to połączyć w szejkerze (sprawdzi się też bidon na wodę) 50 ml tequili z 30 ml Cointreau, 20 ml soku z limonki i kilkoma kostkami lodu. Wstrząsnąć mocno i przelać do kieliszka, którego brzegi wcześniej zostały zwilżone limonką i obtoczone w soli. Na zdrowie!
Odwrócone ciasto migdałowe z pomarańczami i likierem Cointreau
tortownica 23 cm
4 małe pomarańcze (600 g)
⅓ szklanki (70 g) cukru
1 ⅓ szklanki (140 g) mąki migdałowej lub drobno zmielonych migdałów
½ szklanki (65 g) mąki pszennej lub mieszanki mąk bezglutenowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
200 g miękkiego masła
1 szklanka (200 g) cukru
1 łyżka skórki z pomarańczy
3 jajka, w temperaturze pokojowej
⅓ szklanki (90 g) jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
3 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 23 cm natłuść olejem. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, który posmaruj jeszcze cienką warstwą oleju.
2. Pomarańcze pokrój w cienkie plasterki, zachowaj końcówki do wyciśnięcia soku. Będziesz potrzebować około 20 plasterków (podana ilość pomarańczy przewiduje rezerwę). Pozbądź się pestek.
3. W miseczce wymieszaj ⅓ szklanki (70 g) cukru z 2 – 3 łyżkami soku z pomarańczy do powstania półpłynnej mazi. Rozsmaruj ją po całej powierzchni tortownicy. Ułóż plasterki pomarańczy, tak aby na siebie nachodziły, tworząc piękną mozaikę.
4. Mąkę migdałową wymieszaj z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę, około 2 minuty. Wmieszaj skórę z pomarańczy. Dodaj jajka, jedno po drugim. Następnie jogurt, likier pomarańczowy Cointreau i ekstrakt waniliowy. Wsyp przygotowaną mąkę i wymieszaj jedynie do połączenia.
5. Masę przełóż do tortownicy. Piecz około 45 minut, do suchego patyczka. Studź 15 minut w formie. Podważ nożem brzegi, zdejmij obręcz tortownicy, a następnie używając talerza obróć ciasto. Delikatnie usuń papier do pieczenia. Przed krojeniem wystudź całkowicie. Aby uzyskać idealny smak i konsystencję, zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na co najmniej jeden dzień przed podaniem.
Rady/porady
Najlepiej wybrać odmianę pomarańczy o cienkiej skórce. Im więcej miąższu, tym lepiej!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
Odwrócone ciasto migdałowe z pomarańczami i likierem Cointreau 🍊Co powiecie na odwrócone ciasto migdałowe z pomarańczami i likierem Cointreau? 🍊💃 https://www.rozkoszny.pl/odwrocone-ciasto-migdalowe-z-pomaranczami-i-likierem-cointreau/
Opublikowany przez Rozkoszny Środa, 6 stycznia 2021
47 komentarzy
Panie Rozkoszny, aż mnie ten film zrelaksował! W weekend będzie ciasto i Margarita! 🙂
na zdrowie!
Skąd taki piękny talerz pod ciasto?
Fenek Studio
Cześć! Czy mogę to ciasto upiec dzień przed podaniem? Czy dużo wtedy straci na walorach estetyczno smakowych? Pozdrawiam serdecznie
tak, nawet dobrze mu to zrobi!
Dziękuję za odpowiedź. A czy w tym cieście mocno wyczuwalny jest smak alkoholu?
nie, w ogóle, uszlachetnia on jedynie smak pomarańczy
Zamiast Cointreau użyłam wody z kwiatów pomarańczy. Cudowne ciasto, wszyscy zachwyceni tym aromatem!
Brawo 👏
super, bardzo się cieszę <3
Ciasto wyszło przepyszne!
<3
Hmmm… Gnam gnam, uwielbiam ciasta z migdałami, moje ulubione to torta caprese, migdały, czekolada… Trzeba spróbować i tego, bo zawsze mi smakowało połączenie z cytrusami.
Ja mam pytanie z innej beczki.. W Polsce, jak i w Stanach często podaje się przepisy, gdzie miarką jest szklanka (albo cup w USA). Skąd to się wzięło? Zawsze mam awersję do takich przepisów, bo szklanka szklance nierówna.. Pozdrawiam z Toskanii!
Też wolę w gramach i mililitrach, ale podaję też na szklanki, gdyż nie wszyscy mają wagi kuchenne
To ciasto to absolutny hit – nawet dla sceptyków pieczenia. Właśnie zrobiliśmy je wspólnie z chłopakiem i cała rodzina się zachwyca! To był naprawdę bardzo fajnie spędzony czas, no i udany debiut cukierniczy 🙂 Jedyne czego nam, jako totalnym amatorom lekko brakowało to pokazanie przekroju ciasta po jego upieczeniu – nie byliśmy do końca pewni, czy uzyskaliśmy odpowiednią strukturę. Dziękujemy za ten przepis, coś wspaniałego :))
cieszę się <3 postaram się dorobić zdjęcie przekroju wkrótce!
Hej, uwielbiam Twoje przepisy:)
Mam pytanie, poniewaz musze niestety unikac glutenu i laktozy- moglabym uzyc jogurtu kokosowego zamiast greckiego? I jaka maka nadaje sie zamiast pszennej ewentualnie? Biszkopty pieke przewaznie na ryzowej, czy bylaby odpowiednia, jesli dodam np 1-2 zoltka wiecej?
Pozdrawiam serdecznie!
Cześć, dzięki! Myślę, że sama ryżowa nie. Najlepiej wymieszaj ryżową, ziemniaczaną i kukurydzianą, a najlepiej użyć gotowej mieszanki. Jogurt kokosowy jak najbardziej się nada!
Witaj Rozkoszny 🙂 a czy mogę zamiast proszku do pieczenia dać sodę oczyszczoną? Gdyż nie mam proszku do pieczenia bezglutenowego i czy mają tez być 2 łyżeczki sody czy mniej?
ahhh, dodaj 1 1/2 łyżeczki – ciasto może mniej równomiernie wyrosnąć
Witam! A czym można zastąpić likier pomarańczowy Cointreau?
ewentualnie wodą z kwiatów pomarańczy – 2 łyżkami
Czy to jest zwykły likier czy NOIR?
klasyczny
Dzięki za przepis. Czy mogę dodać sok z pomarańczy zamiast likieru ?
można, ale nie będzie to ten sam smak 🙁
Pyszny! Ale czy te plastry pomarańczy pełnią tu jakąś rolę? Zatrzymują wilgoć np? Bo niestety ale wszyscy zdejmowaliśmy je z ciasta, nie jesteśmy fanami skorki pomarańczowej … 🙂 na drugi raz muszę pomarańcze obrać, czy mogę ją całkowicie pominąć? A może czymś innym zastąpić, ale czym skoro nie cytrusem… Chyba się nie da…
smakową! są po prostu pyszne i w całości jadalne przygotowane w ten sposób 🙂 może pokroiłaś plastry zbyt grubo? a może goście nawet nie spróbowali, myśląc, że to tylko dekoracja? trzeba ich zachęcić do spróbowania!
natomiast jeśli nie pomarańcze, możesz spróbować z np. owocami jagodowymi albo jabłkami
Hej Rozkoszny!
super to ciasto, robiłam je na mielonych migdałach + mąka pszenna, teraz chciałabym poeksperymentować z tymi bezglutenowymi. Przeczytałam w komentarzach, że radzisz kukurydzianą + ryżową + ziemniaczaną, ale nie napisałeś jakie proporcje należy zastosować. Ja jestem zielona w tym temacie, gdzieś w internecie przeczytałam też, że powinnam do takiej mieszanki dodać mączkę chleba świętojańskiego (karob), czy jest to naprawdę konieczne ?
Z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź 😉
Ps. zasugerowałabym zastosowanie dzielenia składników na poszczególne etapy (np. ciasto, masa, polewa). Niestety, dla mnie ten przepis jest bardzo nieczytelny i też trochę niedokładny – patrz ilość cukru na syrop: w składnikach – 70g, w przepisie – 60g, ale nadal i jedno i drugie = 1/3 szklanki. 🤯
Wiem, że to nie ma raczej znaczenia tym przypadku, ale ktoś bardzo początkujący mógłby się pogubić.
Pozdrawiam!
dziękuję za uwagę, już poprawiłem tę literówkę! mam nadzieję, że film trochę pomógł
mąki mieszamy w proporcji 1:1:1
Ciasto wygląda obłędnie! Mam jednak pytanie – w tradycyjnym przepisie na pomarańczowo – migdałowo ciasto pomarańczowe nie ma masła 🙂 czy można połączyć te dwa przepisy – mam na myśli – pomarańcze w „zaprawie” cukrowej „zabrać” z Twojego przepisu a ciasto z tradycyjnego hiszpańskiego? czy jednak nie jest to dobry pomysł?
masz na myśli tartę de Santiago? myślę, że można spróbować
Nie mogę jeść nabiału. Czego można użyć zamiast masła?
proponuję zrobić inne ciasto pomarańczowe: https://www.rozkoszny.pl/pomaranczowe-ciasto-migdalowe-bez-maki-i-nabialu/
A piekarnik? Góra/ dół ?
Z obiegiem?
zawsze góra-dół
Toż to rozkosz! Pół tortownicy znikło za jednym posiedzeniem 😀
bardzo się cieszę <3
Hej. Czy można pominąć mąkę migdałową? Narzeczony ma uczelnie:(
hej, a może jakaś inna orzechowa, np. z orzechów laskowych?
I wykorzystać tylko pszenną? Lub zamienić migdałową na jakąś inną?
Czy jest jakiś myk, zeby finalnie ciasto nie orzechodzilo przez pomarańcze? Ukladam je ciasno a i tak po upieczeniu widac, ze ciasto przeszlo przez plastry i efekt wizualny nie jest zadowalający.
Może ciasto wyszło za rzadkie? Składniki zostały dokładnie odmierzone?
Witaj! Dziękuję za kolejny wspaniały przepis- ciasto rewelacyjne! Mam tylko pytanie, czy czas pieczenia to rzeczywiście tylko 45 min? Piekłam to ciasto dwa razy i po takim czasie nadal było płynne. Dopiero po ok. 1h15min było gotowe do wyjęcia z piekarnika. Natomiast w innych przepisach zwykle czas pieczenia się zgadza.
Piekłam ciasto kropka w kropkę według gramatury w przepisie. Niestety wyładowało w koszu bo wyszedł zakalec😔😔Od spodu do połowy było po prostu mokre.
Może składniki nie były w temperaturze pokojowej?
cześć,
Ile dni wcześniej można zrobić to ciasto?