Mozzarella sticks, czyli chrupiące paluszki serowe, ale zdrowiej i lżej, bo nie smażone w tłuszczu, a w „air-frierze”.
To jedna z tych przekąsek, która jest po prostu nieprzyzwoicie dobra. Nie przyszłoby mi do głowy przyrządzać w domu mozzarella sticks – smażenie panierowanego sera w głębokim tłuszczu jednak przerasta moją dekadencje – gdyby nie fakt, że od jakiegoś czasu testuję mam na stanie beztłuszczową frytkownice. „Air-frying” to nic innego jak konwekcja cieplna, a frytkownica beztłuszczowa to poręczny piekarnik konwekcyjny, co oznacza, że opiera się on na wentylatorze do wspomagania cyrkulacji gorącego powietrza wokół jedzenia, dzięki czemu piecze bardziej równomiernie i wydajniej niż zwykły piekarnik. Nagrzewa się w ciągu niecałej minuty i sprawia, że takie pieczenie jest szybsze, a efekty przyjemnie chrupiące. To fajny sprzęt, by zabrać go ze sobą w podróż i gotować w warunkach „polowych”, ale też, żeby przyrządzać zdrowsze posiłki w domu jak te mozzarella sticks, które powiem zupełnie szczerze, smakują niebo lepiej niż smażone w tłuszczu. Są pięknie zarumienione, ziołowa skorupka chrupie pod zębami, a ten ser… mamma mia!
Zdrowsze Mozzarella Sticks
12 kawałków
200 g mozzarelli w kostce
¼ szklanki (30 g) mąki pszennej
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 duże jajka
2 łyżki mleka lub napoju roślinnego
1 ½ szklanki (90 g) panko
¾ łyżeczki suszonej bazylii
¾ łyżeczki suszonego tymianku
¾ łyżeczki suszonego oregano
¾ łyżeczki cebuli w proszku
oliwa extra virgin
1. Mozzarellę pokrój na słupki o wielkości około 1 ½ x 7 ½ cm. Przygotuj trzy głębokie talerze. W jednym wymieszaj mąkę z solą morską. W drugim roztrzep jajka z 2 łyżkami mleka, a w trzecim wymieszaj panko z bazylią, tymiankiem, oregano i cebulą w proszku.
2. Słupki mozzarelli obtocz w mące, następnie w jajku, a na końcu w panko. Zrób to dokładnie, dociskając bułkę tartą w mozzarellę. Przełóż słupku na deskę i schładzaj je w zamrażarce przez 30 – 60 minut.
3. Obtocz ponownie mozzarella sticks w jajku u panko. Jeśli zależy ci na perfekcyjności, możesz je zmrozić ponownie przez 30 minut. Możesz też już przystąpić do “smażenia”.
4. Wyłóż beztłuszczową frytkownicę papierem do pieczenia. Ułóż na nim słupki mozzarelli i skrop je oliwą. Ustaw opcję „Air Fry” na 215 stopni Celsjusza. Piecz, aż mozzarella sticks będą zarumienione, a ser płynny, około 10 minut.
Rady/porady
Mozzarella sticks oczywiście można tradycyjnie usmażyć w dużej ilości oleju rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
7 komentarzy
Cześć, a czy można upiec je w piekarniku? Jeśli tak, to masz pomysł jakie powinny być czas i temperatura pieczenia?
Nie mam pojęcia, bo nie testowałem, ale trzeba na pewno ustawić dużą moc i termoobieg
Wow! Genialny pomysł! Koniecznie muszę przygotować! 🙂 Również jestem ciekawa, czy sticksy da radę upiec w piekarniku. 🙂
koniecznie spróbuj!
Czy mozna je piec w temperaturze 200 stopni? To jest max. temperatura mojego airfryera. O ile wydluzyc wtedy czas pieczenia?
Zastanawiam się nad kupnem Air fryera, sporo miejsca zajmuje niestety, z drugiej strony kusi 🙂
Cóż to za sos??