Drożdżówki z czekoladą i malinami

“To chyba najlepsza rzecz jaką upiekłeś” – usłyszałem. Drożdżówki zawinięte w ślimaka z dużą ilością kremu z gorzkiej czekolady rozpływającego się w ustach i kwaśnych malin. Gdzieś pomiędzy strzelają także orzechy laskowe, które w połączeniu z czekoladą przywołują na myśl znany krem orzechowo-czekoladowy.

Uwielbiam połączenie malin z czekoladą, jest w nim coś hipnotyzującego. Moimi ulubionymi drożdżówkami są te z kremem z czekolady i malinami właśnie. Rozkosz totalna, niezapomniana na długo. Ale są też dni, gdy mam ochotę na coś bardziej dominującego w smaku. Intensywna moc czekolady, jeszcze ciepłej i roztopionej, w drożdżówce z malinami potrafi zawrócić w głowie. A może to te orzechy laskowe? W każdy razie mój znajomy Krzysiu odleciał, dosłownie.

Drożdżówki z czekoladą i malinami 3

Drożdżówki z czekoladą i malinami:
9 drożdżówek
80 g masła
80 ml mleka
7 g drożdży instant
250 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%

75 g czekolady gorzkiej
60 g masła
4 łyżki cukru trzcinowego
200 g malin
100 g orzechów laskowych, posiekanych

1 jajko + 1 łyżka mleka

Rozpuść masło, dodaj do niego mleko. Wystudź. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Zrób dołek i wlej mleko z masłem, dodaj jajko, śmietanę. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto – około 6 minut. Miskę szczelnie owiń folią i odstaw na 1 ½ – 2h.

W rondelku rozpuść masło z gorzką czekoladą i cukrem. Wystudź całkowicie, najlepiej włożyć go do lodówki, aby zgęstniało.

Orzechy laskowe upraż na patelni, wystudź i zdejmij z nich powłokę.

Ciasto przełóż na oprószony mąką blat, chwileczkę wyrabiaj, a następnie rozwałkuj na prostokąt (około 40 x 30 cm). Na wierzchu rozsmaruj krem czekoladowy, pozostawiając dwucentymetrowe marginesy. Wyłóż maliny i orzechy laskowe. Zroluj ciasto na długi wałek i pokrój na 9 równych części.

Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30-45 minut.

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Drożdżówki posmaruj glazurą z jajka i mleka. Piecz przez 20-25 minut, do zezłocenia.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Drożdżówki z czekoladą i malinami 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

15 komentarzy

Milena 28 lipca, 2018 - 5:30 pm

Przepis na ciasto drożdżowe jest taki sam jak na ciasto do jagodzianek… Jednak ciasto na jagodzianki wkładasz na całą noc do lodówki, a to nie. Skąd ta różnica w przygotowaniu ciasta drożdżowego?
Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2018 - 5:32 pm

Jest znacząca różnica w ilości drożdży, tutaj jest ich więcej i w temperaturze pokojowej rosną bardzo szybko. Przy jagodziankach potrzebne jest bardziej stabilne ciasto, stąd mniejsza ilości drożdży i powolne wyrastanie w lodówce 🙂

Reply
Beanbon 30 lipca, 2018 - 9:12 pm

Za cienko wałkujesz. Tutaj i przy jagodziankach przez co masz mało puszyste ciasto., takie plaskate.

Reply
rozkoszny 31 lipca, 2018 - 8:38 am

Wiesz, tu chyba tylko na zdjęciu wygląda, a przy jagodziankach specjalnie robię ciasto cienkie – bo to mają być owoce z ciastem, a nie odwrót 😉

Reply
Jadzix 27 sierpnia, 2018 - 9:05 am

Czy jeśli używam świeżych drożdży ich ilość się zmienia? 😀

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2018 - 11:10 am

Dajesz 2x więcej!

Reply
Dorota 4 kwietnia, 2020 - 12:00 pm

Właśnie jestem w trakcie robienia drożdżówek. Orzechy dajesz całe, czy rozdrabniasz jakoś? Jak najlepiej smakują?

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2020 - 12:27 pm

Posiekane dość grubo, ma chrupać!

Reply
gotowanko 20 kwietnia, 2020 - 4:30 pm

Można użyć malin mrożonych?

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2020 - 10:28 pm

Tak, nie trzeba rozmrażać

Reply
Aga 25 kwietnia, 2020 - 4:14 pm

Czy można zostawić ciasto na noc? Chciałabym zrobić drożdżówki świeże na rano 🙂

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2020 - 5:13 pm

Tak, proszę je wyjąć na 2-3h przed pieczeniem następnego dnia

Reply
Oliwka 15 października, 2021 - 4:18 pm

można je zamrozić i rozmrażać w piekarniku? chciałabym zrobić na zapas do szkoły na cały tydzien

Reply
rozkoszny 15 października, 2021 - 7:33 pm

można!

Reply
Kinga 5 listopada, 2023 - 2:17 pm

Czy można prosić przepis na ciasto drożdżowe ze świeżymi owocami?

Reply

Leave a Comment