Bakłażan co przypomina śledzie. Ale jest wciąż gruszką miłości, czyli smakuje lepiej. Marynowany w glonach nori zyskuje rybi aromat, który zgrabnie łączy się z sosem cytrynowo-miodowym otaczającym aksamitne kąski. Wszyscy będą się o niego wykłócać przy świątecznym stole.
Prosiliście mnie o przepis na efektowne świąteczne śledzie, a więc oto one. Wegetariańskie, z bakłażana. Rzecz jest bardzo prosta, ale efektowna. Oberżynę trzeba upiec, na następnie zamarynować w glonach nori (do kupienia w hipermarketach, zawija się w nie sushi), które nadadzą jej rybnego smaku. Później można już eksperymentować wedle fantazji, ale ja proponuję musztardowy sos, w którym pierwsze skrzypce gra cytryna. Na świątecznym stole przyda się trochę lekkości.
Bakłażan a’la śledź w cytrynie, chili i kolendrze
4 porcje
Śledź z bakłażana
2 bakłażany (600 g)
6 glonów nori
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziaren kolendry, prażonych na suchej patelni
½ szklanki oleju rzepakowego
Zalewa
1 łyżka miodu
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
½ łyżeczki płatków chili
3 łyżki oliwy extra virgin
czerwona cebula, do podania
suszone kwiaty bławatka, do podania (opcjonalnie)
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bakłażany nasmaruj olejem i piecz je w całości przez 50 min, aż będą miękkie. Ostudź.
2. Bakłażany obierz ze skórki, a następnie pokrój w półksiężyce o grubości 1 cm. Ułóż je w warstwy pojemniku doprawiając solą, kolendrą oraz sosem sojowym, zalewając olejem i przekładając glonami nori. Zamknij pojemnik i odstaw go do lodówki na minimum 12h, aż bakłażany przejdą rybnym smakiem nori.
3. W międzyczasie przygotuj sos. Do słoiczka przełóż miód, sokiem z cytryny, chili i musztardę wraz z ¼ łyżeczki soli. Wymieszaj dokładnie. Wlej oliwę. Zamknij słoik, wstrząśnij nim jak koktajlem. Sos powinien się zemulsyfikować, czyli stać gładki, gęsty i aksamitny. Jeśli się to nie stanie – wstrząśnij jeszcze raz, tylko mocniej.
4. Wyjmij bakłażany z marynaty, pozbądź się nori, oleju i ziaren kolendry. Bakłażana zalej i obtocz w sosie. Ułóż na półmisku. Udekoruj cebulą i bławatkiem, jeśli masz go pod ręką. Podawaj.
Rady/porady
Bakłażan a’la śledź w sosie można przechowywać w hermetycznym opakowaniu do 3 – 4 dni.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
22 komentarze
Próbowałeś Rozkoszny Kolego ugotować bakłażany w całości…szybciej taniej i efekt ten sam.
Niestety efekt nie ten sam 🙂
Czy można wykorzystać do czegoś nori po bakłażanie? Wesołych Świąt 🎄
Hmmm, raczej już nie – najwyżej, że do bulionu
Czym można zastąpić sas sojowy ze względu na alergie na soję.
Mozesz zastapic coconut aminos
Czy można użyć listki nori ?
Tak, można
Czy listki Nori można zjeść po wykorzystaniu w daniu, z racji tego że są bardzo zdrowe czy lepiej do kosza wyrzucić ?
Hmmm, nie próbowałem
Czy baklazana pieczemy w calosci?
Tak
A czy byłoby dopuszczalne zastąpić nori wakame?
Nie sądzę, wakame nie ma mocno rybnego smaku a nori już tak. Nori można kupić np. w lidlu.
Hej a czy piec bakłażany w całości w całości czy odciąć zielona cześć?
Hej, zieloną można odciąć
O jakie chili chodzi w przepisie? Przyprawę? 🙂
Płatki chili
Genialne. Naprawdę smakują jak śledzie, a jednocześnie lepiej.
Zamieniłam tylko zwykłe chili w płatkach na gochugaru i nie wyrzucałam nori – bo nie bardzo rozumiem po co, jest zdrowe i smaczne, a tu przecież idealnie pasuje.
Czy mogę zastąpić czymś miód?:)
syropem z agawy
Bakłażan wybuchł mi w piekarniku:(