Bakłażan a’la śledź w cytrynie, chili i kolendrze

Bakłażan co przypomina śledzie. Ale jest wciąż gruszką miłości, czyli smakuje lepiej. Marynowany w glonach nori zyskuje rybi aromat, który zgrabnie łączy się z sosem cytrynowo-miodowym otaczającym aksamitne kąski. Wszyscy będą się o niego wykłócać przy świątecznym stole.

Prosiliście mnie o przepis na efektowne świąteczne śledzie, a więc oto one. Wegetariańskie, z bakłażana. Rzecz jest bardzo prosta, ale efektowna. Oberżynę trzeba upiec, na następnie zamarynować w glonach nori (do kupienia w hipermarketach, zawija się w nie sushi), które nadadzą jej rybnego smaku. Później można już eksperymentować wedle fantazji, ale ja proponuję musztardowy sos, w którym pierwsze skrzypce gra cytryna. Na świątecznym stole przyda się trochę lekkości.

śledź

Bakłażan a’la śledź w cytrynie, chili i kolendrze
4 porcje
Śledź z bakłażana
2 bakłażany (600 g)
6 glonów nori
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziaren kolendry, prażonych na suchej patelni
½ szklanki oleju rzepakowego

Zalewa
1 łyżka miodu
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
½ łyżeczki płatków chili
3 łyżki oliwy extra virgin
czerwona cebula, do podania
suszone kwiaty bławatka, do podania (opcjonalnie)

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bakłażany nasmaruj olejem i piecz je w całości przez 50 min, aż będą miękkie. Ostudź.

2. Bakłażany obierz ze skórki, a następnie pokrój w półksiężyce o grubości 1 cm. Ułóż je w warstwy pojemniku doprawiając solą, kolendrą oraz sosem sojowym, zalewając olejem i przekładając glonami nori. Zamknij pojemnik i odstaw go do lodówki na minimum 12h, aż bakłażany przejdą rybnym smakiem nori.

3. W międzyczasie przygotuj sos. Do słoiczka przełóż miód, sokiem z cytryny, chili i musztardę wraz z ¼ łyżeczki soli. Wymieszaj dokładnie. Wlej oliwę. Zamknij słoik, wstrząśnij nim jak koktajlem. Sos powinien się zemulsyfikować, czyli stać gładki, gęsty i aksamitny. Jeśli się to nie stanie – wstrząśnij jeszcze raz, tylko mocniej.

4. Wyjmij bakłażany z marynaty, pozbądź się nori, oleju i ziaren kolendry. Bakłażana zalej i obtocz w sosie. Ułóż na półmisku. Udekoruj cebulą i bławatkiem, jeśli masz go pod ręką. Podawaj.

Rady/porady
Bakłażan a’la śledź w sosie można przechowywać w hermetycznym opakowaniu do 3 – 4 dni.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Bakłażan a'la śledź w cytrynie, chili i kolendrze 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

22 komentarze

Miros 22 grudnia, 2021 - 10:19 am

Próbowałeś Rozkoszny Kolego ugotować bakłażany w całości…szybciej taniej i efekt ten sam.

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2021 - 11:23 am

Niestety efekt nie ten sam 🙂

Reply
Asia 23 grudnia, 2021 - 4:10 pm

Czy można wykorzystać do czegoś nori po bakłażanie? Wesołych Świąt 🎄

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2021 - 6:26 pm

Hmmm, raczej już nie – najwyżej, że do bulionu

Reply
Monika 29 marca, 2022 - 11:52 pm

Czym można zastąpić sas sojowy ze względu na alergie na soję.

Reply
Joanna 17 grudnia, 2022 - 11:13 pm

Mozesz zastapic coconut aminos

Reply
Teresa 17 grudnia, 2022 - 1:54 pm

Czy można użyć listki nori ?

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2022 - 3:41 pm

Tak, można

Reply
Łukasz 18 grudnia, 2022 - 9:56 pm

Czy listki Nori można zjeść po wykorzystaniu w daniu, z racji tego że są bardzo zdrowe czy lepiej do kosza wyrzucić ?

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2022 - 12:55 pm

Hmmm, nie próbowałem

Reply
Agata 21 grudnia, 2022 - 11:26 am

Czy baklazana pieczemy w calosci?

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2022 - 1:40 pm

Tak

Reply
Kasia 19 grudnia, 2022 - 9:38 pm

A czy byłoby dopuszczalne zastąpić nori wakame?

Reply
Sylwia 23 grudnia, 2022 - 3:00 pm

Nie sądzę, wakame nie ma mocno rybnego smaku a nori już tak. Nori można kupić np. w lidlu.

Reply
Ania 23 grudnia, 2022 - 11:45 am

Hej a czy piec bakłażany w całości w całości czy odciąć zielona cześć?

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2022 - 2:36 pm

Hej, zieloną można odciąć

Reply
Zuzia 23 grudnia, 2022 - 9:36 pm

O jakie chili chodzi w przepisie? Przyprawę? 🙂

Reply
rozkoszny 25 grudnia, 2022 - 7:42 pm

Płatki chili

Reply
Anna 12 września, 2023 - 10:32 pm

Genialne. Naprawdę smakują jak śledzie, a jednocześnie lepiej.
Zamieniłam tylko zwykłe chili w płatkach na gochugaru i nie wyrzucałam nori – bo nie bardzo rozumiem po co, jest zdrowe i smaczne, a tu przecież idealnie pasuje.

Reply
Marta 17 grudnia, 2023 - 11:26 pm

Czy mogę zastąpić czymś miód?:)

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2023 - 1:16 pm

syropem z agawy

Reply
Paulina 21 grudnia, 2023 - 6:18 pm

Bakłażan wybuchł mi w piekarniku:(

Reply

Leave a Comment