A co gdyby zamiast masła w cieście pojawiła się oliwa? Najzwyklejszy wypiek zyskałby więcej gracji i wigoru tak charakterystycznego dla tego śródziemnomorskiego, płynnego złota.
Myślałem, że oszaleję. Moja pierwsza wizyta w hiszpańskim supermarkecie dłużyła się bez końca. Krążyłem między alejkami, dostając oczopląsu w poszukiwaniu masła, na którym zawsze piekę ciasta. Po kilkunastu minutach wytężonej walki zlokalizowałem coś między jogurtami i mlekiem, co mogło być obiektem moich poszukiwań. Wyrób nosił nazwę mantequilla, groźnie brzmiąc jak margaryna, ale krowy na obrazku jednak podpowiadały, że jest to naturalny produkt, którego szukam. W koszyku miałem jeszcze piękną, szklaną butlę oliwy extra virgin. – Czy faktycznie muszę upiec ciasto na maśle? Jestem w Hiszpanii, kraju oliwą płynącym – zadałem sobie pytanie, które brzmiało jak okrutna zdrada mojej miłości do masła. Ciasto będzie na oliwie.
Rezultaty przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Nie dość, że ciasto zyskało przyjemny owocowo-szczypiący smak, to zamiana masła na oliwę zaskutkowała boską wilgotnością, trwającą niespotykanie długo.
Nie mieszkam już w Hiszpanii, ale miłość do ciasta oliwnego pozostała. Lubię je szczególnie latem, gdy nachodzi mnie ochota na proste wypieki z pazurem idealnie nadające się na pikniki lub grilla. Boki ciasta obtaczam cukrem, aby uzyskać kontrastującą, skarmelizowaną skorupkę, a do środka wpakowuję truskawki oraz szczypiący język świeżo mielony pieprz, przełamując słodycz tej małej przyjemności.
Ważne jest, by użyć oliwy wysokiej jakości o intensywnym owocowym smaku i lekkiej goryczce, która jakby drapie gardło, zaznaczając swoją wyjątkowość. Te charakterystyczne smakowe sensacje spowodowane są wysoką zawartością polifenoli, czyli prozdrowotnych przeciwutleniaczy, których potrzebuje nasze ciało. W Polsce z powszechnie dostępnych oliw te kryteria spełnia włoska oliwa Monini GranFruttato. Pamiętajcie: słaba oliwa, to słabe ciasto.
Wpis powstał we współpracy z marką Monini, włoską, rodzinną firmą, której oliwy kochają Włosi, jak i ja!
Oliwne ciasto z truskawkami i pieprzem
tortownica 23 cm
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej
1 szklanka (200 g) cukru + 3 łyżki
3 duże jajka zerówki, w temperaturze pokojowej
1 szklanka (220 g) oliwy extra virgin o owocowych nutach, jak Monini GranFruttato
¾ szklanki (180 g) maślanki, w temperaturze pokojowej
300 g truskawek
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wysmaruj formę oliwą, obsyp cukrem.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, świeżo mielonym pieprzem i solą. W innym naczyniu zmiksuj cukier z jajkami na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, zacznij dodawać powoli oliwę cienkim strumieniem. Masa zacznie się emulsyfikować, gęstniejąc i przypominając aksamitny majonez. Dodaj maślankę, połącz.
3. W trzech turach wysyp suche składniki, mieszając po każdej parti. Masę przelej do formy, wyłóż truskawki rozcięciem go góry. Skrop lekko oliwą.
4. Piecz przez około 60 minut, aż ciasto się zezłoci, a patyczek wbity w środek pozostanie suchy po wyjęciu. Jeśli w trakcie pieczenia zacznie się zbyt mocno przrumieniać, przykryj je folią aluminiową. Studź w formie 15 minut, a następnie zdejmij obręcz tortownicy i kontynuuj studzenie. Posyp świeżo mielonym pieprzem.
5. Ciasto bardzo długo zachowuje wilgotność, a z czasem aromat oliwny staje się jeszcze silniejszy. Przechowuj ciasto w temperaturze pokojowej owinięte folią spożywczą do tygodnia. Najlepiej smakuje na świeżym powietrzu w gronie najlepszych znajomych!
Rady/porady
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Nie pomijaj tego kroku, bo skończysz z zakalcem!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
63 komentarze
Czy oliwa pomarańczowa będzie odpowiednia? 🙂
Masz na myśli oliwę aromatyzowaną pomarańczą? Myślę, że można próbować
Dokładnie tak! W takim razie zaryzykuję 🤗 dziękuję 🤗
Nie da się stwierdzić czy aroamt oliwny faktycznie staje sie silniejszy, bo ciacho znika od razu 🤗🤗
Jak zawsze podobne pytanie – zamiennik mąki na bezglutenową? I czy jajka utrą się z ksylitolem??? 😶🌫️
I tutaj nie ma maślanki ale jest wiele odmian jogurtów albo ayran No i kefir?
Coś się z tego nada?
Można użyć mieszanki mąk bezglutenowych, ksylitol powinien też być ok – ale nigdy go nie ubijałem z jajkami. Może być kefir.
Serdecznie!
Hej,
Jakieś pomysły jak się sprawdzi erytrytol? Dodać tyle samo/mniej/więcej?
Pozdrawiam serdecznie 🙂
A mogłabym prosić o alternatywny przepis z masłem? Czy wtedy duzo by sie zmieniło jezeli chodzi o proporcje?
Proszę skorzystać z innego przepisu na blogu, który bazuje na maśle. Nie są to składniki zamienne
Można zamiast maślanki użyć wegańskiej kwaśnej śmietany? Pozdrawiam 😊
Nigdy nie używałem
a jogurtu?
Użyłam wegańskiej śmietany i wyszło super 😊
Z braku laku dodałam domowe mleko owsiane z cytryną i też wyszło super 😉
Czy można użyć oleju zamiast oliwy?
Nie, ciasto nie wyjdzie tak smaczne 🙂
Mnie zawsze ciasto na oliwie po prostu „siada” 🙁 czy Tobie też wyszedł kiedyś zakalec z tego przepisu?
Nie, nidy. Pamiętaj o składnikach w temperaturze pokojowej i dokładnym odmierzaniu składników
A czy olej z pestek winogron się nada ? 🙂
Nie, brakuje mu wyjątkowego smaku, który oferuje oliwa
Rozkoszny a czy mrożone truskawki dadzą radę? Dzisiaj mam tylko takie do dyspozycji 🤔
Tak, będa okej
Czy to ciasto ma mieć wyczuwalny smak słony? Bo albo tak ma być albo źle odmierzyłem cukier🙈😅tak pytam na przyszłość.. Pozdrawiam
Nie, smak słony nie powinien być wyczuwalny. Sól pełni tutaj jedynie rolę „podkreślacza” innych smaków. Pamiętaj, żeby użyć soli morskiej drobnoziarnistej, inne solą mogą być bardziej słone, np. kuchenna
Świetne! Wyszło w vintage piekarniku gazowym (takim co to nie wiadomo na ile grzeje) i na ksylitolu -bardzo polecam, będę robić drugie chyba wieczorem :))))))))
Super <3
Niestety zakalec mi wyszedł 🙁
Aby uniknąć zakalca:
1. Używamy składników w temperaturze pokojowej
2. Dokładnie odmierzamy składniki – najlepiej wagą kuchenną
3. Nie redukujemy ilości cukru
4. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Jeśli wychodzi mokry, dajemy ciastu jeszcze kilka minut (można przykryć folią aluminiową, by się nie spięło)
Czy wyjdzie różnie dobrze jeśli damy połowe ilości oliwy niż jest w przepisie?
Każda zmiana proporcji grozi zakalcem
W opisie jest napisane ze obtaczasz boki ciasta cukrem dla karmelizowanego efektu – w samym przepisie nie ma o tym mowy, kiedy to wykonac zeby cukier poprostu sie spadl ?
Piszę o tym w punkcie pierwszym przepisu 🙂
Ups, źle odmierzyłem maślankę (za dużo wlałem, odlałem wczoraj wieczorem żeby była w temperaturze pokojowej i zapomniałem dziś odmierzyć), i po przeczytaniu komentarzy nie jestem pewny mojej soli (choć niby morska, ale jest w sumie bardzo słona).
No nic, zobaczymy za godzinę… 😅
Bedzie dobrze!
Stwierdziłam, że schowam ciasto pod szkło, żeby nie zawijać w folię skoro mam paterę i to był niestety błąd 🙁 Wytrzymało 3 dni, na szczęście została już resztka, która się popsuła.
Ahhh, na przyszłość już będzie wiadomi, jak z nim się obchodzić
Kurczę czytałem uwagi w komentarzach, a jednak finalnie uzyskałem zakalec.
Piekłem 70 minut, w połowie przykryłem folią, a potem jeszcze stygło na piecu na kratce. Czy masz jeszcze inne przepisy na oliwie, żebym mógł spróbować?
Proszę przeanalizuję jeszcze raz przepis i uwagi – zazwyczaj coś się pomija i wychodzą takie kwiatki 🙂 Mam jeszcze jeden przepis, który podawałem w artykule dla „Vogue”. Link do znalezienie na blogu
A czy może być inna oliwa Monini? Niefiltrowana?
Tak, ważne, żeby miała pięknie owocowy smak
Przyznam, że nie spodziewałam się, że będzie to w moim guście. Pieprz, oliwa?! Ale jest rozkoszne, letnie, delikatne i po prostu przesmaczne. Mam jakiś szalony piekarnik i musiałam znacznie skrócić czas pieczenia, ale robiłam już ciasto dwa razy i za drugim jeszcze bardziej skradł serce. Cudowności!
cieszę się <3
Cześć, czy czerwony pieprz się może nada tutaj ?
Jak najbardziej!
Wow, ciekawy pomysł na ciasto z pieprzem! Chyba przetestuję z okazji Dnia Ojca 😀
Ale ciekawy smak! Ciasto nabrało charakteru.
PS Zamiast maślanki dodałam jogurt grecki, a cukier to u mnie mieszanka zwykłego + brązowy (taki tylko miałam) i wyszło super. Daję znać, jakby ktoś tak jak ja chciał eksperymentować 😉
Dzięki!
Czy można użyć mąki kukurydzianej?
Pozdrawiam 🙂
Co zamiast maślanki można ?
Np. kefir lub rzadki jogurt
Jaki polecasz proszek do pieczenia ? Dziś zabieram się za ciasto oliwne ale mam problem ze smakiem proszku który jest czasem bardzo wyczuwalny i niestety psuje ogólny efekt…
Czy inne owoce oprócz truskawek będą tu pasować?
Tak, teraz np. maliny
Hej czy oliwa extra virgine się nada
tak, dokładnie takiej używam w przepisie
Hej,
Czy śliwki równie dobrze się nadzadzą?
Tak!
Ja to w domu w ogóle nie mam oleju i masła. Jemu tylko oliwę, w każdym przepisie gdzie występuje olej zastępuje go oliwą. teraz piecze się ciasto z gotowaną pomarańczą na oliwie <3
Czy może być cukier brązowy zamiast białego?
Dostałam w prezencie oliwę z Włoch i wypróbowałam z nią ten przepis. Wyszedł niesamowity! Ciasto jest wilgotne, wyraziste, a na sam koniec, po zjedzeniu kawałka, pieprz przyjemnie szczypie w język 🙂
Przepraszam, zamiast truskawek użyłem winogron :((((((((((
czy kruszonka z palonego masla by sie wpasowala??:)
tak, będzie pysznie!