Oliwne ciasto z truskawkami i pieprzem

A co gdyby zamiast masła w cieście pojawiła się oliwa? Najzwyklejszy wypiek zyskałby więcej gracji i wigoru tak charakterystycznego dla tego śródziemnomorskiego, płynnego złota.

Myślałem, że oszaleję. Moja pierwsza wizyta w hiszpańskim supermarkecie dłużyła się bez końca. Krążyłem między alejkami, dostając oczopląsu w poszukiwaniu masła, na którym zawsze piekę ciasta. Po kilkunastu minutach wytężonej walki zlokalizowałem coś między jogurtami i mlekiem, co mogło być obiektem moich poszukiwań. Wyrób nosił nazwę mantequilla, groźnie brzmiąc jak margaryna, ale krowy na obrazku jednak podpowiadały, że jest to naturalny produkt, którego szukam. W koszyku miałem jeszcze piękną, szklaną butlę oliwy extra virgin. – Czy faktycznie muszę upiec ciasto na maśle? Jestem w Hiszpanii, kraju oliwą płynącym – zadałem sobie pytanie, które brzmiało jak okrutna zdrada mojej miłości do masła. Ciasto będzie na oliwie.

Rezultaty przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Nie dość, że ciasto zyskało przyjemny owocowo-szczypiący smak, to zamiana masła na oliwę zaskutkowała boską wilgotnością, trwającą niespotykanie długo.

Nie mieszkam już w Hiszpanii, ale miłość do ciasta oliwnego pozostała. Lubię je szczególnie latem, gdy nachodzi mnie ochota na proste wypieki z pazurem idealnie nadające się na pikniki lub grilla. Boki ciasta obtaczam cukrem, aby uzyskać kontrastującą, skarmelizowaną skorupkę, a do środka wpakowuję truskawki oraz szczypiący język świeżo mielony pieprz, przełamując słodycz tej małej przyjemności.

Ważne jest, by użyć oliwy wysokiej jakości o intensywnym owocowym smaku i lekkiej goryczce, która jakby drapie gardło, zaznaczając swoją wyjątkowość. Te charakterystyczne smakowe sensacje spowodowane są wysoką zawartością polifenoli, czyli prozdrowotnych przeciwutleniaczy, których potrzebuje nasze ciało. W Polsce z powszechnie dostępnych oliw te kryteria spełnia włoska oliwa Monini GranFruttato. Pamiętajcie: słaba oliwa, to słabe ciasto.

Wpis powstał we współpracy z marką Monini, włoską, rodzinną firmą, której oliwy kochają Włosi, jak i ja!

Oliwne ciasto z truskawkami i pieprzem

Oliwne ciasto z truskawkami i pieprzem
tortownica 23 cm
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej
1 szklanka (200 g) cukru + 3 łyżki
3 duże jajka zerówki, w temperaturze pokojowej
1 szklanka (220 g) oliwy extra virgin o owocowych nutach, jak Monini GranFruttato
¾ szklanki (180 g) maślanki, w temperaturze pokojowej
300 g truskawek

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wysmaruj formę oliwą, obsyp cukrem.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, świeżo mielonym pieprzem i solą. W innym naczyniu zmiksuj cukier z jajkami na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, zacznij dodawać powoli oliwę cienkim strumieniem. Masa zacznie się emulsyfikować, gęstniejąc i przypominając aksamitny majonez. Dodaj maślankę, połącz.

3. W trzech turach wysyp suche składniki, mieszając po każdej parti. Masę przelej do formy, wyłóż truskawki rozcięciem go góry. Skrop lekko oliwą.

4. Piecz przez około 60 minut, aż ciasto się zezłoci, a patyczek wbity w środek pozostanie suchy po wyjęciu. Jeśli w trakcie pieczenia zacznie się zbyt mocno przrumieniać, przykryj je folią aluminiową. Studź w formie 15 minut, a następnie zdejmij obręcz tortownicy i kontynuuj studzenie. Posyp świeżo mielonym pieprzem.

5. Ciasto bardzo długo zachowuje wilgotność, a z czasem aromat oliwny staje się jeszcze silniejszy. Przechowuj ciasto w temperaturze pokojowej owinięte folią spożywczą do tygodnia. Najlepiej smakuje na świeżym powietrzu w gronie najlepszych znajomych!

Rady/porady
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Nie pomijaj tego kroku, bo skończysz z zakalcem!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Oliwne ciasto z truskawkami i pieprzem
Oliwne ciasto z truskawkami i pieprzem
Oliwne ciasto z truskawkami i pieprzem
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

63 komentarze

Kasia 7 czerwca, 2022 - 2:59 pm

Czy oliwa pomarańczowa będzie odpowiednia? 🙂

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2022 - 3:27 pm

Masz na myśli oliwę aromatyzowaną pomarańczą? Myślę, że można próbować

Reply
Kasia 7 czerwca, 2022 - 4:51 pm

Dokładnie tak! W takim razie zaryzykuję 🤗 dziękuję 🤗

Reply
Marta 16 czerwca, 2022 - 9:27 am

Nie da się stwierdzić czy aroamt oliwny faktycznie staje sie silniejszy, bo ciacho znika od razu 🤗🤗

Reply
Ewa Stanczak 7 czerwca, 2022 - 3:08 pm

Jak zawsze podobne pytanie – zamiennik mąki na bezglutenową? I czy jajka utrą się z ksylitolem??? 😶‍🌫️
I tutaj nie ma maślanki ale jest wiele odmian jogurtów albo ayran No i kefir?
Coś się z tego nada?

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2022 - 3:28 pm

Można użyć mieszanki mąk bezglutenowych, ksylitol powinien też być ok – ale nigdy go nie ubijałem z jajkami. Może być kefir.
Serdecznie!

Reply
Maciek 7 czerwca, 2022 - 4:28 pm

Hej,
Jakieś pomysły jak się sprawdzi erytrytol? Dodać tyle samo/mniej/więcej?
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Shanti 7 czerwca, 2022 - 5:56 pm

A mogłabym prosić o alternatywny przepis z masłem? Czy wtedy duzo by sie zmieniło jezeli chodzi o proporcje?

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2022 - 2:33 pm

Proszę skorzystać z innego przepisu na blogu, który bazuje na maśle. Nie są to składniki zamienne

Reply
Ania 7 czerwca, 2022 - 6:06 pm

Można zamiast maślanki użyć wegańskiej kwaśnej śmietany? Pozdrawiam 😊

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2022 - 2:33 pm

Nigdy nie używałem

Reply
Elżbieta 9 czerwca, 2022 - 5:17 pm

a jogurtu?

Reply
Ania 18 czerwca, 2022 - 2:13 pm

Użyłam wegańskiej śmietany i wyszło super 😊

Reply
Hałka 8 lipca, 2022 - 4:03 pm

Z braku laku dodałam domowe mleko owsiane z cytryną i też wyszło super 😉

Monika 7 czerwca, 2022 - 7:17 pm

Czy można użyć oleju zamiast oliwy?

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2022 - 2:34 pm

Nie, ciasto nie wyjdzie tak smaczne 🙂

Reply
Aga 8 czerwca, 2022 - 5:50 pm

Mnie zawsze ciasto na oliwie po prostu „siada” 🙁 czy Tobie też wyszedł kiedyś zakalec z tego przepisu?

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2022 - 7:14 pm

Nie, nidy. Pamiętaj o składnikach w temperaturze pokojowej i dokładnym odmierzaniu składników

Reply
Anna 8 czerwca, 2022 - 6:34 pm

A czy olej z pestek winogron się nada ? 🙂

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2022 - 7:14 pm

Nie, brakuje mu wyjątkowego smaku, który oferuje oliwa

Reply
Magda 8 czerwca, 2022 - 7:17 pm

Rozkoszny a czy mrożone truskawki dadzą radę? Dzisiaj mam tylko takie do dyspozycji 🤔

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2022 - 10:38 am

Tak, będa okej

Reply
Łukasz 9 czerwca, 2022 - 8:21 am

Czy to ciasto ma mieć wyczuwalny smak słony? Bo albo tak ma być albo źle odmierzyłem cukier🙈😅tak pytam na przyszłość.. Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2022 - 10:40 am

Nie, smak słony nie powinien być wyczuwalny. Sól pełni tutaj jedynie rolę „podkreślacza” innych smaków. Pamiętaj, żeby użyć soli morskiej drobnoziarnistej, inne solą mogą być bardziej słone, np. kuchenna

Reply
Olga 9 czerwca, 2022 - 6:38 pm

Świetne! Wyszło w vintage piekarniku gazowym (takim co to nie wiadomo na ile grzeje) i na ksylitolu -bardzo polecam, będę robić drugie chyba wieczorem :))))))))

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2022 - 7:48 pm

Super <3

Reply
Paulina 10 czerwca, 2022 - 6:38 pm

Niestety zakalec mi wyszedł 🙁

Reply
rozkoszny 11 czerwca, 2022 - 2:21 pm

Aby uniknąć zakalca:
1. Używamy składników w temperaturze pokojowej
2. Dokładnie odmierzamy składniki – najlepiej wagą kuchenną
3. Nie redukujemy ilości cukru
4. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Jeśli wychodzi mokry, dajemy ciastu jeszcze kilka minut (można przykryć folią aluminiową, by się nie spięło)

Reply
Milena 11 czerwca, 2022 - 6:47 pm

Czy wyjdzie różnie dobrze jeśli damy połowe ilości oliwy niż jest w przepisie?

Reply
rozkoszny 12 czerwca, 2022 - 11:12 am

Każda zmiana proporcji grozi zakalcem

Reply
Olga 12 czerwca, 2022 - 12:38 am

W opisie jest napisane ze obtaczasz boki ciasta cukrem dla karmelizowanego efektu – w samym przepisie nie ma o tym mowy, kiedy to wykonac zeby cukier poprostu sie spadl ?

Reply
rozkoszny 12 czerwca, 2022 - 11:11 am

Piszę o tym w punkcie pierwszym przepisu 🙂

Reply
Adam 13 czerwca, 2022 - 2:12 pm

Ups, źle odmierzyłem maślankę (za dużo wlałem, odlałem wczoraj wieczorem żeby była w temperaturze pokojowej i zapomniałem dziś odmierzyć), i po przeczytaniu komentarzy nie jestem pewny mojej soli (choć niby morska, ale jest w sumie bardzo słona).

No nic, zobaczymy za godzinę… 😅

Reply
rozkoszny 17 czerwca, 2022 - 7:47 pm

Bedzie dobrze!

Reply
Zuzia 14 czerwca, 2022 - 7:08 am

Stwierdziłam, że schowam ciasto pod szkło, żeby nie zawijać w folię skoro mam paterę i to był niestety błąd 🙁 Wytrzymało 3 dni, na szczęście została już resztka, która się popsuła.

Reply
rozkoszny 17 czerwca, 2022 - 7:47 pm

Ahhh, na przyszłość już będzie wiadomi, jak z nim się obchodzić

Reply
Złoty 14 czerwca, 2022 - 3:28 pm

Kurczę czytałem uwagi w komentarzach, a jednak finalnie uzyskałem zakalec.
Piekłem 70 minut, w połowie przykryłem folią, a potem jeszcze stygło na piecu na kratce. Czy masz jeszcze inne przepisy na oliwie, żebym mógł spróbować?

Reply
rozkoszny 19 czerwca, 2022 - 3:41 pm

Proszę przeanalizuję jeszcze raz przepis i uwagi – zazwyczaj coś się pomija i wychodzą takie kwiatki 🙂 Mam jeszcze jeden przepis, który podawałem w artykule dla „Vogue”. Link do znalezienie na blogu

Reply
Gosia 14 czerwca, 2022 - 9:02 pm

A czy może być inna oliwa Monini? Niefiltrowana?

Reply
rozkoszny 19 czerwca, 2022 - 3:38 pm

Tak, ważne, żeby miała pięknie owocowy smak

Reply
Monika 16 czerwca, 2022 - 8:13 am

Przyznam, że nie spodziewałam się, że będzie to w moim guście. Pieprz, oliwa?! Ale jest rozkoszne, letnie, delikatne i po prostu przesmaczne. Mam jakiś szalony piekarnik i musiałam znacznie skrócić czas pieczenia, ale robiłam już ciasto dwa razy i za drugim jeszcze bardziej skradł serce. Cudowności!

Reply
rozkoszny 19 czerwca, 2022 - 1:21 pm

cieszę się <3

Reply
Jess 18 czerwca, 2022 - 2:15 pm

Cześć, czy czerwony pieprz się może nada tutaj ?

Reply
rozkoszny 19 czerwca, 2022 - 2:16 pm

Jak najbardziej!

Reply
Martyna 20 czerwca, 2022 - 1:14 pm

Wow, ciekawy pomysł na ciasto z pieprzem! Chyba przetestuję z okazji Dnia Ojca 😀

Reply
Paulina 20 czerwca, 2022 - 8:01 pm

Ale ciekawy smak! Ciasto nabrało charakteru.
PS Zamiast maślanki dodałam jogurt grecki, a cukier to u mnie mieszanka zwykłego + brązowy (taki tylko miałam) i wyszło super. Daję znać, jakby ktoś tak jak ja chciał eksperymentować 😉

Reply
rozkoszny 21 czerwca, 2022 - 10:57 am

Dzięki!

Reply
Klaudia 22 czerwca, 2022 - 10:16 pm

Czy można użyć mąki kukurydzianej?
Pozdrawiam 🙂

Reply
anna 2 lipca, 2022 - 4:59 pm

Co zamiast maślanki można ?

Reply
rozkoszny 3 lipca, 2022 - 10:44 am

Np. kefir lub rzadki jogurt

Reply
Kate 9 lipca, 2022 - 10:51 am

Jaki polecasz proszek do pieczenia ? Dziś zabieram się za ciasto oliwne ale mam problem ze smakiem proszku który jest czasem bardzo wyczuwalny i niestety psuje ogólny efekt…

Reply
Milena 15 lipca, 2022 - 11:13 am

Czy inne owoce oprócz truskawek będą tu pasować?

Reply
rozkoszny 15 lipca, 2022 - 1:36 pm

Tak, teraz np. maliny

Reply
Gabrysia Nowak-Skyrpan 1 września, 2022 - 9:25 am

Hej czy oliwa extra virgine się nada

Reply
rozkoszny 3 września, 2022 - 12:53 pm

tak, dokładnie takiej używam w przepisie

Reply
Paulina Porebska 24 września, 2022 - 10:14 am

Hej,
Czy śliwki równie dobrze się nadzadzą?

Reply
rozkoszny 27 września, 2022 - 12:54 pm

Tak!

Reply
Wiktoria 12 lutego, 2023 - 4:20 pm

Ja to w domu w ogóle nie mam oleju i masła. Jemu tylko oliwę, w każdym przepisie gdzie występuje olej zastępuje go oliwą. teraz piecze się ciasto z gotowaną pomarańczą na oliwie <3

Reply
Zuza 6 kwietnia, 2023 - 9:15 am

Czy może być cukier brązowy zamiast białego?

Reply
Doro 4 czerwca, 2023 - 6:09 pm

Dostałam w prezencie oliwę z Włoch i wypróbowałam z nią ten przepis. Wyszedł niesamowity! Ciasto jest wilgotne, wyraziste, a na sam koniec, po zjedzeniu kawałka, pieprz przyjemnie szczypie w język 🙂

Reply
Igor 10 lipca, 2023 - 6:56 pm

Przepraszam, zamiast truskawek użyłem winogron :((((((((((

Reply
julia 27 maja, 2024 - 12:52 pm

czy kruszonka z palonego masla by sie wpasowala??:)

Reply
rozkoszny 30 maja, 2024 - 10:00 am

tak, będzie pysznie!

Reply

Leave a Comment