Proteinowe ciasto z mąki kokosowej z kruszonką i malinami

Po sukcesie pancakes z mąki kokosowej przyszła kolej na nowe eksperymenty, znów wyglądające jak klasyk, smakujące zaskakująco. Tym razem powstało ciasto, ale nie takie zwykłe, bo nadające się jako przekąska po treningu, a także drugie śniadanie. W obieg poszło sporo jajek bogatych w pełnowartościowe białko, olej kokosowy o którego właściwościach nie trzeba pisać, cukier brzozowy zwany ksylitolem – wybawca każdego łasucha – oraz mrożone maliny, które jeszcze czekały na swoją kolej w głębiach zamrażarki. Ciasto bardzo proste, do zrobienia w 15 minut, wraz ze sprzątaniem.

Nie mogłem się powstrzymać od zrobienia kruszonki, w końcu z nią wszystko jest lepsze. Element zwieńczający, zawsze ukradkiem wyjadany ze stygnącego ciasta przez nieznane istoty. Zainspirowała mnie wizyta w Moodro Bistro – śniadaniówki Muzeum Śląskiego. Miałem przyjemność próbować tam crumble z dynią, chili i właśnie kruszonką z mąki kokosowej. Co prawda swoim ostrym przytupem doprowadziła do łez, ale dzięki temu nie zapomniałem o niej przez jeszcze kilka dobrych chwil. Crumble serwowane w Moodro było wyjątkowo piaskowe, ja postawiłem bardziej na klasykę, jednak to wciąż jest nowe oblicze smakowo – teksturalne kruszonki.

Proteinowe ciasto z mąki kokosowej z kruszonką i malinami 4

Proteinowe ciasto z mąki kokosowej z kruszonką i malinami
Ciasto:
8 jajek „zerówek”
¼ szklanki cukru brzozowego lub miodu
2/3 szklanki mąki kokosowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju kokosowego extra virgin, roztopionego i przestudzonego
szczypta soli
maliny albo truskawki świeże lub mrożone

Piekarnik nastaw na temperaturę 160 stopni Celsjusza z funkcją grzania termoobieg. Formę o wymiarach 22 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka ubijaj wraz z cukrem na puszystą masę przez 8 minut, do znacznego powiększenia objętości. Kontynuując ubijanie dodawaj olej kokosowy.

W mniejszym naczyniu połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do masy jajecznej i połącz, aż do powstania ciasta o konsystencji gęstego budyniu. Przelej do formy i wyłóż owoce.

Kruszonka:
65 g mąki kokosowej
2 łyżki cukru brzozowego
50 g masła

Wymieszaj składniki kruszonki w miseczce. Posyp nią ciasto i piecz 20-30 min, do tzw. suchego patyczka, ale jeśli będzie się przypiekać, to należy je przykryć folią aluminiową.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jak zostawisz komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Proteinowe ciasto z mąki kokosowej z kruszonką i malinami 5

Proteinowe ciasto z mąki kokosowej z kruszonką i malinami 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

4 komentarze

Kmnikowa 26 lipca, 2017 - 4:26 am

A co po zrobieniu kruszonki? Jak długo wszystko pieczemy?

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2017 - 7:12 am

Ciasto jest bardzo intuicyjne i będzie się piekło 20-30 min, do tzw. suchego patyczka, ale jeśli będzie się przypiekać, to należy je przykryć folią aluminiową

Reply
Ola 28 sierpnia, 2017 - 5:29 am

Roszkoszny, ale Ty użyłeś do ciacha truskawek a nie malin:) Mam nadzieję, że z malinami też wyjdzie, bo truskawek nie mam.

Reply
rozkoszny 28 sierpnia, 2017 - 6:16 am

Na zdjęciach pod kruszonką ukrywają się także maliny, a podałem tylko je, gdyż tak bardziej mi smakowało 😀

Reply

Leave a Comment