Tosty francuskie z wodą z kwiatów pomarańczy i ricottą

Śniadania jadam raczej na słono, ale gdy chcę się rozpieścić już od pierwszych minut dnia, przygotowuję tosty francuskie z wodą z kwiatów pomarańczy i ricottą.

Woda z kwiatów pomarańczy to wyjątkowy składniki, niepodobny do niczego innego. Oczywiście zamiast niej można dodać skórkę pomarańczową czy likier Cointreau, ale moim zdaniem ten kwiatowy aromat pachnący jak ulice Sewilli wiosną sprawia, że te tosty francuskie wychodzą wręcz magicznie.

Tosty francuskie z wodą z kwiatów pomarańczy i ricottą 1

Tosty francuskie z wodą z kwiatów pomarańczy i ricottą
2 porcje
1 duże jajko
1 żółtko z dużego jajka
⅔ szklanki mleka lub napoju roślinnego
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
½ łyżeczki cukru białego
⅛ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 – 4 grube kromki brioszki, ciasta drożdżowego lub chałki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
ricotta, do podania
plastry pomarańczy, do podania
płynny miód, do podania

1. W dużej, płaskiej misce roztrzepaj jajko z żółtkiem. Dodaj mleko, wodę z kwiatów pomarańczy, cukier biały i sól. Namocz w masie plastry brioszki, po około 30 sekund na stronę.

2. Rozgrzej masło wraz z olejem na dużej patelni na umiarkowanym ogniu. Smaż tosty francuskie, aż się zarumienią, 2 – 3 minuty na stronę. Zdejmij z patelni.

3. Tosty francuskie podawaj z ricottą, miodem i plastrami pomarańczy, czując się jak w bajce.

Rady/porady
Do przygotowania tostów francuskich możecie użyć czerstwego pieczywa.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Tosty francuskie z wodą z kwiatów pomarańczy i ricottą 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment