Tarta pasteis de nata XXL

Oto tarta pasteis de nata xxl, czyli z karmelizowanym lux budyniem o smaku portugalskich wakacji.

Nie są to słodziutkie pasteis de nata w sam raz na jeden raz, jedzone w biegu między Torre de Belém a klasztorem Hieronimitów, ale elegancka tarta na wyjątkowe okazje i nie tylko). Różnica, prócz formy, jest oczywiście w cieście. Klasyczne pasteis de nata usadowione są na cieście francuskim, moja tarta – na kruchym, przypominając trochę paryski flan.

Tarta pasteis de nata xxl

Tarta pasteis de nata XXL
tarta 23 cm
Ciasto
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
½ szklanki (60 g) cukru pudru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
120 g masła, zimnego
2 żółtka z dużych jajek, zimne

Krem
2 szklanki (500 ml) pełnotłustego mleka
1 laski wanilii
4 żółtek z dużych jaj
½ szklanki (100 g) drobnego cukru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ szklanki (40 g) mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczka cynamonu
3 łyżki masła, zimnego

1. Przygotuj ciasto kruche, do misy malaksera przełóż mąkę, cukier puder, sól i masło pokrojone na kawałki. Zmiksuj pulsacyjnie na okruchy. Jeśli nie masz malaksera, możesz zrobić to w robocie kuchennym z przystawką do ciast kruchych lub ręcznie, rozcierając masło w mące między placami. Dodaj żółtka i wymieszaj. Jeśli ciasto nie będzie się kleić, dodaj 1 łyżkę lodowatej wody. Uformuj dysk, owiń go folia spożywczą i odstaw do lodówki na 30 min.

2. Na arkuszu papieru do pieczenia rozwałkuj ciasto na placek o średnicy około 25 cm. Przełóż go do formy – najlepiej sprawdzają się metalowe formy z wyjmowanym dnem. Przełóż do zamrażarki na 15 minut lub lodówki na 60 min, aby ciasto stężało na kamień.

3. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Ponakłuwaj ciasto widelcem. Włóż do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Piecz, aż ciasto się lekko zarumieni, około 13 minut. Jeśli podczas pieczenia ciasto się wybrzuszy, nakłuj je w tym miejscu widelcem. Wystudź kompletnie.

4. Przygotuj krem, przepołów wanilię i wyskrob z niej ziarenka. Przełóż je do średniego rondla wraz z mlekiem i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. Dodaj pustą waniliową laskę. Podgrzej na umiarkowanym ogniu, aż mleko będzie ciepłe (ale nie wrzące). Wyjmij laskę wanilii.

5.,W średniej misce utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj mąkę ziemniaczaną i sól, połącz. Wlej ½ szklanki (120 ml) ciepłego mleka i zahartuj. Cały czas mieszając, wlej powstałą mieszankę do reszty mleka. Gotuj na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając rózgą, aż krem zgęstnieje i się zagotuje. Zdejmij z ognia i dodaj masło wraz cynamonem. Mieszaj aż się rozpuści. Wystudź krem całkowicie.

6. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra-dół). Przełóż wystudzony krem na kruchy spód. Wyrównaj łyżką. Piecz, aż krem się mocno przypiecze, 15 – 20 minut.

7. Jeśli zależy wam na estetycznie ukrojonych kawałkach, musicie wystudzić tartę pasteis de nata, ale moim zdaniem najrozkoszniej smakuje jeszcze lekko ciepła.

Rady/porady
Testowałem pieczenie tarty z wystudzonym i jeszcze ciepłym kremem – najładniej się zapiekał, gdy był całkowicie wystudzony.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Tarta pasteis de nata xxl
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

46 komentarzy

Teresa 15 lutego, 2025 - 1:59 pm

Czy konieczne jest podpiekanie spodu?

Reply
rozkoszny 16 lutego, 2025 - 4:44 pm

Jeśli ma być chrupiący to tak 🙂

Reply
Karolina 15 lutego, 2025 - 4:38 pm

Hej. Czy można zrobić krem na mleku roślinnym?

Reply
Ania 15 lutego, 2025 - 6:32 pm

Dołączam się do pytania 🙂

Reply
rozkoszny 16 lutego, 2025 - 4:45 pm

Bardzo lubię mleka roślinne, ale tutaj nie polecam

Reply
Ola 15 lutego, 2025 - 5:18 pm

Czy można ciasto kruche zastąpić ciastem francuskim w tym przepisie ?

Reply
rozkoszny 16 lutego, 2025 - 4:45 pm

Nie, trzeba byłoby robić małe pasteis

Reply
Hania 18 lutego, 2025 - 6:22 pm

Ja spróbowałam i wyszło absolutnie cudowne, nie podpiekałam też spodu, a cały przepis zrobiłam na formie 26cm z takimi samymi proporcjami. Piekłam ok. 17 min i było idealne. 👌

Reply
Anja 15 lutego, 2025 - 9:00 pm

A masz jakieś bezglutenowe propozycje?

Reply
rozkoszny 16 lutego, 2025 - 4:47 pm

Tak, poszukaj na blogu

Reply
Emi 15 lutego, 2025 - 9:24 pm

Również dołączam

Reply
Julia 15 lutego, 2025 - 10:35 pm

Zrobiłam właśnie tartę i krem mi się zważył po upieczeniu( a raczej podczas pieczenia). Co zrobiłam źle?😭😭

Reply
rozkoszny 16 lutego, 2025 - 4:46 pm

Prawdopodobnie krem był zapiekany ciepły

Reply
Kryska 18 lutego, 2025 - 2:17 pm

U mnie też się zważyło, krem był wystudzony przed pieczeniem. 🙁

Reply
Dorota 9 marca, 2025 - 8:39 pm

U mnie też się zważył, mimo że był bardzo wystudzony, jakieś pomysły dlaczego?

Reply
Magda 15 lutego, 2025 - 10:52 pm

Cześć, wyjdzie na maśle klarowanym i mleku roślinnym? Z racji alergii nie mogę używać produktów mlecznych z wyjątkiem masła klarownego, które nie uczula. Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 16 lutego, 2025 - 4:46 pm

nie polecam :/

Reply
Milena 16 lutego, 2025 - 6:00 pm

Hej czy mogę użyć cukru waniliowego zamiast łaski wanilii? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2025 - 4:37 pm

Hej, niestety to nie będzie to samo, nie będzie już tak lux

Reply
Iza 16 lutego, 2025 - 7:16 pm

Czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć kukurydzianej ?

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2025 - 4:37 pm

Tak, można

Reply
J. 17 lutego, 2025 - 11:19 pm

Cześć, robiłam wszystko zgodnie z przepisem, podczas przypiekania krem zaczął się spalać bardzo nierównomiernie w jednym miejscu, po czym pod sam koniec pieczenia momentalnie góra się przypaliła, tak samo kruche boki ciasta. Czym mogło to być spowodowane? Może w moim piekarniku powinnam piec trochę dłużej ale w niższej temperaturze?

Reply
rozkoszny 18 lutego, 2025 - 2:06 pm

Cześć, krem zarumienia się nieregularnie i takie jest jego piękno 🙂

Reply
I 18 lutego, 2025 - 9:39 am

Przykrywasz czymś gotowy krem na czas studzenia (np. szczelnie dotykającą powierzchni kremu folią), czy tutaj nie ma obawy, że powstanie taki „kożuch” jak w przypadku studzenia zwykłego budyniu?

Reply
rozkoszny 18 lutego, 2025 - 2:06 pm

Tak, można tak zrobić

Reply
Mila 18 lutego, 2025 - 11:32 pm

czy można upiec to ciasto bez miksera?

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:33 pm

Tak, można wyrobić kruche ręcznie

Reply
Weronika 18 lutego, 2025 - 11:59 pm

Czy po wystudzeniu trzymać tartę w lodówce? Czy pod przykryciem w temperaturze pokojowej?

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:34 pm

Ja trzymam w lodówce, ale podaję w temp pokojowej

Reply
Kasia 19 lutego, 2025 - 4:04 pm

Hej, czy można przygotować i upiec sam spód na przykład wieczorem, a następnego dnia rano dokończyć z kremem i zapieczeniem? Czy to już wpłynie na walory smakowe? Pozdrawiam serdecznie ☺️

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:35 pm

Hej, tak, jak najbardziej można

Reply
Ola 20 lutego, 2025 - 8:40 pm

Tarta jest genialna! Zrobiona zgodnie z przepisem bez żadnych modyfikacji. Idealna🙂

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:44 pm

cieszę się!

Reply
Oliwia 23 lutego, 2025 - 12:17 pm

Tarta wyszła rozkosznie! Niestety nie miałam pod ręką laski wanilii, użyłam za to łyżeczki cukru wanilinowego. Wiem że to nie to samo, ale efekt jest tak czy tak oszałamiający! Teraz trzeba robić kolejną blaszkę 😉

Reply
Patrycja 24 lutego, 2025 - 2:36 pm

Jak zmienić proporcje jeśli mam trochę większą formę na tartę? Np. 28cm

Reply
Piotr 25 lutego, 2025 - 8:42 pm

Krem podczas studzenia stał się rzadszy niż po ugotowaniu. Dałem trochę mniej cukru (80 g) – możliwe, że to dlatego nie zgęstniał?

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:46 pm

Po zagotowaniu krem powinien dobrze się zagęścić. Jednak jeśli nie został wystarczająco długo podgrzany, enzymy w żółtkach mogły rozłożyć skrobię, powodując utratę konsystencji po wystudzeniu

Reply
Oktawia 28 lutego, 2025 - 8:38 pm

Czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć skrobi ziemniaczanej?

Reply
Ola 5 marca, 2025 - 11:28 pm

Tak, to jest to samo

Reply
rozkoszny 9 marca, 2025 - 5:13 pm

Tak

Reply
Nell 1 marca, 2025 - 8:16 pm

Hej
A ja mam pytanie o nieoczywiste pomysły co potem zrobić z taką ilością białek od jajka? Inne niż jajecznica

Reply
rozkoszny 9 marca, 2025 - 5:13 pm

Pavlova?

Reply
Grześ 3 marca, 2025 - 4:44 pm

Czy można użyć swojego aromatu waniliowego na alkoholu zamiast wanilii, czy krem się zważy?

Reply
rozkoszny 9 marca, 2025 - 5:28 pm

Można, ale smak będzie miej lux

Reply
Kasia 5 marca, 2025 - 11:56 am

Co to znaczy, że trzeba „zahartowac” mleko?

Reply
Kasia 9 marca, 2025 - 4:09 pm

U mnie też krem stał się rzadszy po ostudzeniu. A był bardzo gęsty jak przestałam gotować ;(

Reply

Leave a Comment