Oto tarta pasteis de nata xxl, czyli z karmelizowanym lux budyniem o smaku portugalskich wakacji.
Nie są to słodziutkie pasteis de nata w sam raz na jeden raz, jedzone w biegu między Torre de Belém a klasztorem Hieronimitów, ale elegancka tarta na wyjątkowe okazje i nie tylko). Różnica, prócz formy, jest oczywiście w cieście. Klasyczne pasteis de nata usadowione są na cieście francuskim, moja tarta – na kruchym, przypominając trochę paryski flan.

Tarta pasteis de nata XXL
tarta 23 cm
Ciasto
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
½ szklanki (60 g) cukru pudru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
120 g masła, zimnego
2 żółtka z dużych jajek, zimne
Krem
2 szklanki (500 ml) pełnotłustego mleka
1 laski wanilii
4 żółtek z dużych jaj
½ szklanki (100 g) drobnego cukru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ szklanki (40 g) mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczka cynamonu
3 łyżki masła, zimnego
1. Przygotuj ciasto kruche, do misy malaksera przełóż mąkę, cukier puder, sól i masło pokrojone na kawałki. Zmiksuj pulsacyjnie na okruchy. Jeśli nie masz malaksera, możesz zrobić to w robocie kuchennym z przystawką do ciast kruchych lub ręcznie, rozcierając masło w mące między placami. Dodaj żółtka i wymieszaj. Jeśli ciasto nie będzie się kleić, dodaj 1 łyżkę lodowatej wody. Uformuj dysk, owiń go folia spożywczą i odstaw do lodówki na 30 min.
2. Na arkuszu papieru do pieczenia rozwałkuj ciasto na placek o średnicy około 25 cm. Przełóż go do formy – najlepiej sprawdzają się metalowe formy z wyjmowanym dnem. Przełóż do zamrażarki na 15 minut lub lodówki na 60 min, aby ciasto stężało na kamień.
3. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Ponakłuwaj ciasto widelcem. Włóż do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Piecz, aż ciasto się lekko zarumieni, około 13 minut. Jeśli podczas pieczenia ciasto się wybrzuszy, nakłuj je w tym miejscu widelcem. Wystudź kompletnie.
4. Przygotuj krem, przepołów wanilię i wyskrob z niej ziarenka. Przełóż je do średniego rondla wraz z mlekiem i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. Dodaj pustą waniliową laskę. Podgrzej na umiarkowanym ogniu, aż mleko będzie ciepłe (ale nie wrzące). Wyjmij laskę wanilii.
5.,W średniej misce utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj mąkę ziemniaczaną i sól, połącz. Wlej ½ szklanki (120 ml) ciepłego mleka i zahartuj. Cały czas mieszając, wlej powstałą mieszankę do reszty mleka. Gotuj na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając rózgą, aż krem zgęstnieje i się zagotuje. Zdejmij z ognia i dodaj masło wraz cynamonem. Mieszaj aż się rozpuści. Wystudź krem całkowicie.
6. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra-dół). Przełóż wystudzony krem na kruchy spód. Wyrównaj łyżką. Piecz, aż krem się mocno przypiecze, 15 – 20 minut.
7. Jeśli zależy wam na estetycznie ukrojonych kawałkach, musicie wystudzić tartę pasteis de nata, ale moim zdaniem najrozkoszniej smakuje jeszcze lekko ciepła.
Rady/porady
Testowałem pieczenie tarty z wystudzonym i jeszcze ciepłym kremem – najładniej się zapiekał, gdy był całkowicie wystudzony.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

46 komentarzy
Czy konieczne jest podpiekanie spodu?
Jeśli ma być chrupiący to tak 🙂
Hej. Czy można zrobić krem na mleku roślinnym?
Dołączam się do pytania 🙂
Bardzo lubię mleka roślinne, ale tutaj nie polecam
Czy można ciasto kruche zastąpić ciastem francuskim w tym przepisie ?
Nie, trzeba byłoby robić małe pasteis
Ja spróbowałam i wyszło absolutnie cudowne, nie podpiekałam też spodu, a cały przepis zrobiłam na formie 26cm z takimi samymi proporcjami. Piekłam ok. 17 min i było idealne. 👌
A masz jakieś bezglutenowe propozycje?
Tak, poszukaj na blogu
Również dołączam
Zrobiłam właśnie tartę i krem mi się zważył po upieczeniu( a raczej podczas pieczenia). Co zrobiłam źle?😭😭
Prawdopodobnie krem był zapiekany ciepły
U mnie też się zważyło, krem był wystudzony przed pieczeniem. 🙁
U mnie też się zważył, mimo że był bardzo wystudzony, jakieś pomysły dlaczego?
Cześć, wyjdzie na maśle klarowanym i mleku roślinnym? Z racji alergii nie mogę używać produktów mlecznych z wyjątkiem masła klarownego, które nie uczula. Pozdrawiam!
nie polecam :/
Hej czy mogę użyć cukru waniliowego zamiast łaski wanilii? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
Hej, niestety to nie będzie to samo, nie będzie już tak lux
Czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć kukurydzianej ?
Tak, można
Cześć, robiłam wszystko zgodnie z przepisem, podczas przypiekania krem zaczął się spalać bardzo nierównomiernie w jednym miejscu, po czym pod sam koniec pieczenia momentalnie góra się przypaliła, tak samo kruche boki ciasta. Czym mogło to być spowodowane? Może w moim piekarniku powinnam piec trochę dłużej ale w niższej temperaturze?
Cześć, krem zarumienia się nieregularnie i takie jest jego piękno 🙂
Przykrywasz czymś gotowy krem na czas studzenia (np. szczelnie dotykającą powierzchni kremu folią), czy tutaj nie ma obawy, że powstanie taki „kożuch” jak w przypadku studzenia zwykłego budyniu?
Tak, można tak zrobić
czy można upiec to ciasto bez miksera?
Tak, można wyrobić kruche ręcznie
Czy po wystudzeniu trzymać tartę w lodówce? Czy pod przykryciem w temperaturze pokojowej?
Ja trzymam w lodówce, ale podaję w temp pokojowej
Hej, czy można przygotować i upiec sam spód na przykład wieczorem, a następnego dnia rano dokończyć z kremem i zapieczeniem? Czy to już wpłynie na walory smakowe? Pozdrawiam serdecznie ☺️
Hej, tak, jak najbardziej można
Tarta jest genialna! Zrobiona zgodnie z przepisem bez żadnych modyfikacji. Idealna🙂
cieszę się!
Tarta wyszła rozkosznie! Niestety nie miałam pod ręką laski wanilii, użyłam za to łyżeczki cukru wanilinowego. Wiem że to nie to samo, ale efekt jest tak czy tak oszałamiający! Teraz trzeba robić kolejną blaszkę 😉
Jak zmienić proporcje jeśli mam trochę większą formę na tartę? Np. 28cm
Krem podczas studzenia stał się rzadszy niż po ugotowaniu. Dałem trochę mniej cukru (80 g) – możliwe, że to dlatego nie zgęstniał?
Po zagotowaniu krem powinien dobrze się zagęścić. Jednak jeśli nie został wystarczająco długo podgrzany, enzymy w żółtkach mogły rozłożyć skrobię, powodując utratę konsystencji po wystudzeniu
Czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć skrobi ziemniaczanej?
Tak, to jest to samo
Tak
Hej
A ja mam pytanie o nieoczywiste pomysły co potem zrobić z taką ilością białek od jajka? Inne niż jajecznica
Pavlova?
Czy można użyć swojego aromatu waniliowego na alkoholu zamiast wanilii, czy krem się zważy?
Można, ale smak będzie miej lux
Co to znaczy, że trzeba „zahartowac” mleko?
U mnie też krem stał się rzadszy po ostudzeniu. A był bardzo gęsty jak przestałam gotować ;(