Puszyste placuszki na maślance, delikatne i wysmażone na złoto. Najlepiej smakują polane sowitą porcją miodu i podane z jeszcze większą ilością owoców jagodowych. Nie mają sobie równych.
To chyba mój ulubiony przepis na placuszki vel pancakes. Robi się je naprawdę błyskawicznie (hop, siup, chlup i gotowe!), a dodatek maślanki sprawia, że są bardzo delikatne, puszyste, ale do tego o smaku, który przypomina mi dzieciństwo – proziaki. Regionalne, podkarpackie placki chlebowe robione na sodzie i maślance właśnie. Maślanka to produkt uboczny przy produkcji masła, więc wszyscy ją tutaj lubimy, a po spróbowaniu tych placuszków naprawdę pokochamy.
Proste placuszki na maślance:
3-4 porcje
1 ½ szklanki mąki (⅓ można zastąpić pełnoziarnistą)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanki maślanki
2 jajka “zerówki”
3 łyżki masła, roztopionego
Suche składniki wymieszaj. Połącz maślankę, masło i jajka. Dodaj do przygotowanej mąki.
Rozgrzej dużą patelnię wraz z olejem lub masłem klarowanym. Nakładaj porcje o wielkości około ⅛ szklanki (ja robię to miarką) i smaż na umiarkowanym ogniu około 3 minuty, następnie obróć i smaż kolejne 2 minuty. Podawaj z miodem i owocami.
Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
19 komentarzy
Wyglądają obłędnie!
Bardzo mi miło ☺️
Hmm czy tej soli to nie miała być jednak szczypta, a nie łyżeczka? 🙂
Łyżeczka. Sól jest potrzebna do wydobycia smaku 🍴
Potwierdzam, są pyszne. Dałam 3 łyżeczki a nie łyżki cukru.
Dziękuję pięknie!
czy wyjdą na mące orkiszowej?
Tak, na orkiszowej jasnej
Pyszne są!
<3
Co oznacza – jajka „zerówki” – przepraszam ale jestem tu nowa 🙂
jajka kategoria 0, czyli ekologiczne
Czy mozna uzyc kefiru zamiast maslanki ? (ew. jogurt naturalny)? 🙂
tak
Czemu moje smakowały soda/proszkiem do pieczenia?☹️
Może sypnęło się za dużo? 🙂
Jako mieszkanka Podkarpacia muszę zaprotestować: ten przepis to bardziej amerykańskie pancakesy na słono niż proziaki. Proziaki to wytrawne placuszki, bardziej zbite niż lekkie, które równie dobrze mogą zastąpić chleb. Jakkolwiek dobre w smaku, z oryginałem mają niewiele wspólnego 🙂
Napisałem jedynie, że mi je trochę przypominają 🙂
Placuszki są obłędne!!! Dziękuję za przepis – to teraz nasze ulubione 🌷💖