Łezka mi się w oku kręci. Tak smakowało moje dzieciństwo, a dokładniej czerwiec; rok w rok. Sezon truskawkowy w naszym rodzinnym jadłospisie nie jest bogaty w wypieki, a to z powodu, iż nie lubię truskawki na ciepło. Drożdżówki, placki kruche i inne ucierane ciasta będę musiały jeszcze chwile poczekać na innych owocowych bohaterów. Te wszystkie słodkie straty rekompensuje jedna pozycja, specjalność mojej mamy, tort truskawkowy na biszkoptach z kremem budyniowo-maślanym i galaretką. Gdy jeszcze swymi nóżkami przy stole nie sięgałem do podłogi i jedynie mogłem nimi machać wte i wewte, mama serwowała mi tą swoją specjalność z wielokrotnymi, obfitymi dokładkami. A ja łapczywie prosiłem o jeszcze.
Z dobroci serca mej mamy i wyższego dobra bloga zostałem dopuszczony do jej zeszytu z przepisami, aby swym czujnym okiem cukiernika odtworzyć recepturę. Pozwoliłem sobie na kilka zmian, na drobny lifting, aby delikatnie odświeżyć przepis: kupne biszkopty zastąpiłem banalnie prostym i delikatnym biszkoptem oraz wrzuciłem swoje trzy grosze w przygotowanie kremu. Dodałem prawdziwą wanilię i budyń przygotowałem jak francuski krem pâtissière, tym samym zmniejszając ilość mąki na rzecz żółtek, które wzbogaciły smak i polepszyły fakturę. To jak, dasz się skusić na moją wersję?
Tort truskawkowy z kremem budyniowo-maślanym i galaretką:
na tortownicę 23 – 24 cm
Biszkopt:
2 duże jajka “zerówki”, w temperaturze pokojowej
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając cały czas. Dodaj po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj do przy pomocy szpatułki, by składniki się połączyły.
Dno tortownicy o średnicy 23 – 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ostrożnie przełóż masę do tortownicy i wyrównaj za pomocą łyżki. Piecz przez około 20 minut lub momentu, kiedy wbity patyczek będzie suchy. Wystudź.
Krem budyniowo-maślany:
500 g mleka
laska wanilii
6 żółtek
80 g cukru
40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
200 g masła
ok. 700 g świeżych truskawek
W większym garnuszku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii z pustą laską wanilii. Doprowadź do wrzenia i natychmiast odstaw na bok na 10 minut.
Żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj. Dodaj skrobię ziemniaczaną i dalej miksuj, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do pasty doda 100 ml przygotowanego mleka, zmiksuj do połączenia.
Zahartowaną pastę jajeczną wlej do reszty mleka, dobrze wymieszaj, do połączenia. Zagotuj, często mieszając. Od momentu zagotowania gotuj około 1 minutę, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy krem zdejmij z palnika, przełóż do innej miski i przykryj folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstaw do wystudzenia. Możesz wsadzić miskę do garnka z zimną wodą, aby przyśpieszyć proces studzenia, a następnie wsadzić do lodówki.
Po wystudzeniu miksuj budyń przez minutę, aby go napowietrzyć. W drugiej misce utrzyj 200 g masła na puch, ma być lekkie i blade. Do masła dodawaj łyżka po łyżce przygotowany budyń, aż do wykorzystania całego budyniu i powstania jedwabistego kremu.
Wystudzony biszkopt odkrój od brzegów i używając papieru do pieczenia wyłóż boki od środka tortownicy, tak aby były one między biszkoptem a brzegami. Użyj najlepiej dwóch świstków papieru, nie będą wtedy za wysokie. Aby papier się nie odstawał, posmaruj lekko strategiczne punkty masłem.
Część truskawek (ok.150 g) przekrój na pół i wyłóż nimi boki biszkoptu, tak aby rozcięciem wychodziły na zewnątrz.
Wyłóż przygotowany krem i rozprowadź po powierzchni biszkoptu, truskawki mają być w całości zakryte.
Pozostałe truskawki powbijaj w krem na całej powierzchni ciasta. Wstaw do lodówki.
Galaretka i truskawki:
2 galaretki truskawkowe + 500 ml wrzącej wody
Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie i dokładnie przemieszaj, odstaw do wystygnięcia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową wstaw galaretkę do lodówki na godzinę. Po tym czasie powinna stężeć na tyle, aby móc ją wylać na przygotowane ciasto. Wyłóż galaretkę i wstaw jeszcze na minimum godzinę do lodówki lub na dłużej. Po całkowitym stężeniu zdejmij obręcz tortownicy i papier. Ciasto gotowe jest do krojenia i rozkoszowania się jego smakiem. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda upichciłeś. Możesz też wrzucić zdjęcie w komentarzu pod postem na facebookowym fanpage’u. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz na blogu, co myślisz. Smacznego!
Wasz,
rozkoszny
23 komentarze
Wygląda przepięknie i zapewne smakuję rewelacyjnie. Ja bym się skusiła 🙂
Dziękuję! Koniecznie trzeba zrobić/zjeść w czerwcu 🙂
Zgadza się. Cały rok czekamy na truskawki, a potem czas tak szybko leci, że nie mamy okazji do końca ich wykorzystać 🙂
Rozkoszny, a nie uważasz , że biszkopt z dwóch jajek nie jest za niski?
Dzień dobry. Do masy należy dodać 500g czy 500ml mleka?
można też zjeść 700 g truskawek po prostu. Ewentualnie niektóre zanurzyć w sosie waniliowym, trzymając za ogonek
można! 🙂
Ponawiam pytanie. Trzeba dodać 500g czy ml mleka?
wuchodzi na to samo!
Hej, a mleko roślinne (konkretniej owsiane) da radę czy musi być krowie?
hej, da radę!
Robię jutro na urodziny dla chłopaka, dam znać jak wyszedł, wygląda pycha❤️
wszystkiego najlepszego dla chłopaka!
Rozkoszny, tort jest pycha a krem boski! I właśnie do kremu mam pytanie: marzy mi się tort bezowy z kremem kawowym, takim z prawdziwą kawą mieloną… A najlepiej z dodatkiem alkoholu, czytaj spirytusu 😉 Nie mam doświadczenia w przygotowaniu takich kremów i zastanawiam się czy mogę tu dodać alkohol i kawę i wykorzystać do przełożenia bezy? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo mascarpone i śmietanka zawsze się znajdzie ale jednak nie o to tym razem chodzi… 😉
Może głupie pytanie, ale nigdy nie użyłam laski wanilii. W przepisie jest: „W większym garnuszku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii z pustą laską wanilii.” Co później robi się z tą pustą laską?
Wyrzuca 🙂
Albo wykorzystuje to przygotowania esencji waniliowej, po zalaniu spirytusem lub wódką 😄
Przepyszny. Wypatrzyłam go zimą i czekałam na sezon. Krem jest wspaniały, mocno waniliowy. Czekam na więcej kremowych ciast 😉
Czy krem można uzyc do tradycyjnego tortu przekładanego?
Czy można ten krem wykorzystać to tradycyjnego tortu?
Moja Mama tez zawsze robiła mi ten tort na urodziny. Zabawna historia, bo na moje czerwcowe urodziny był właśnie z truskawkami, a na urodziny brata (początkiem marca) była wersja albo z brzoskwiniami z puszki albo z pomarańczami i oczywiście odpowiednio kolorystycznie dobrana galaretka. Wprawdzie Mamy już nie ma, ale urodziny i owszem, więc w tym roku sama sobie przygotowałam ten tort i zrobil prawdziwa furorę wśród najbliższych i przyjaciół.
Kolejny rok zrobię dla męża na urodziny. Ten tort to poezja, dwfinicja czerwca, cos idealnego. 💚
Pytanie o galaretki- na wszystkich opakowaniach galaretek jest napisane, żeby jedno opakowanie rozpuścić w 500ml wody, a w Twoim przepisie jest informacja o rozpuszczeniu w tej samej ilości wody dwóch opakowań 🤔