Eleganckie, zakręcone, wcale nie za słodkie. Lepią się do paluchów, rozrywających płaty ciasta – które owijają nadzienie z masła, miodu i cynamonu – oraz pozostawiają na nich kryształki cukru, którymi rozkosznie obtoczone są drożdżówki. A potem ta błoga historia powtarza się na nowo, bo nie sposób odmówić sobie następnej.
Wieczorem należy wyrobić ciasto, co nie jest zbyt trudne, szczególnie jeśli jest się w posiadaniu robota kuchennego. Przez noc wyrasta w lodówce, żeby rano je rozwałkować, rozsmarować na nim nadzienie z masła cynamonowego, a następnie zrolować i poćwiartować na plasterki, z których wyrosną równo zakręcone drożdżówki. Na koniec pozostaje tylko delikatnie wymalować maślanym miodem i posypać kryształkami cukru, które rozkosznie będą chrupać przy porannej kawie. Można, bo przecież są trochę pełnoziarniste, i przez to lekko orzechowe w smaku. #rozkoszny
Przepis inspirowany niezawodnymi morning buns Claire Saffitz z BA.
Pełnoziarniste drożdżówki cynamonowe:
12 drożdżówek
Ciasto:
100 g masła
80 ml mleka
7 g drożdży instant
260 g mąki pszennej
70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g cukru
szczypta soli
2 jajka “zerówki”, roztrzepane
1 łyżka skórki z pomarańczy
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Nadzienie i wykończenie:
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
⅔ łyżki cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
szczypta soli
2 łyżki miodu
60 g masła
po 2 łyżki masła i miodu do glazury
cukier, najlepiej gruboziarnisty
Rozpuść masło w mleku. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, skórką z pomarańczy. solą i drożdżami. Zrób dołek i wlej mleko z masłem, dodaj jaja, ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto – około 6 minut. Miskę szczelnie owiń folią i wstaw na noc do lodówki.
W międzyczasie wymieszaj w garnuszku ½ szklanki cukru trzcinowego, ⅔ łyżki cynamonu, ½ łyżeczki kardamonu, ⅛ szklanki miodu, 60 g masła i szczyptę soli. Włącz ogień i gotuj tylko do momentu rozpuszczenia masła, nie chcemy, aby cukier się rozpuścił.
Ciasto przełóż na oprószony mąką blat, chwileczkę wyrabiaj, a następnie rozwałkuj na oprószonym mąką papierze do pieczenia o wymiarach około 40 x 30 cm. Rozsmaruj nadzienie cynamonowe, pozostawiając 1 cm marginesu od brzegów. Następnie zroluj ciasto od dłuższego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia – zrób to jak najbardziej ściśle. Odetnij nierówności na końcówkach. Jeśli ciasto przestanie być zwarte, włóż je na 20 minut do lodówki.
Foremkę do muffinek posmaruj masłem lub olejem. Rulon ciasta pokrój na 12 plasterków: najlepiej przeciąć go na pół, następnie każdą połówkę także na pół, a je już na trzy plasterki. Włóż je do przygotowanej foremki na muffinki i owiń folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na 1 ½ godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Drożdżówki piecz 20 – 25 minut, w połowie przekręcając formę. Międzyczasie roztop 2 łyżki masła z 2 łyżkami miodu.
Gorące drożdżówki posmaruj przygotowaną glazurą z masła i miodu, a następnie obsyp je cukrem. Wyjmij je z foremki i daj im ostygnąć trochę na kratce. Najlepiej smakują o poranku, lekko przestudzone i z dobrą kawą.
Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
23 komentarze
Ależ to musiało być pyszne! Idealne na rozpogodzenie ducha w taki paskudny dzień, jak dziś 🙂
Na osłodę życia 🙂
A czy uda mi się je zrobić na świeżych drożdżach? Śnią mi się 🙂
Tak, proszę dać ich 2x więcej, przegotowując wcześniej zaczyn 🙂
Cześć, czy zamiast skórki z pomarańczy mogę użyć tej z mandarynki ? Może głupie pytanie, ale dopiero raczkuję w tym temacie i boje się że mogę sknocić takie cudo…
Cześć, jak najbardziej!
Czy można prosić o podanie gramatury miodu i cukru? Z odmierzeniem w szklance nie zawsze wychodzi 😉
Już! 🙂
Czy da się je zrobić bez tej formy do muffinek?
ożna zapiec w prostokoątnej blaszce, ale nie będą aż tak ładne
Co daje czas? Cała noc? Bez niej drożdżówki straciły by na…
zachowują dłużej świeżość, ciasto jest delikatniejsze, zdrowsze
To jest prawdziwy sztos! Rozkoszny nigdy nie zawodzi. Każdy przepis można robić w ciemno!
<3
Zrobiłam dwa dni temu z podwójnej porcji, jutro robię ponownie! To comfort food w 100 %. Dziękuję za przepis!
cieszę się!
Może głupie pytanie ,ale czy jak kto użyje mleka roślinnego to coś zmieni?
Nie zmieni
Chciałam spytać, jak długo pozostaną miękkie te cynamonki? Z przepisów, jakie próbowałam do tej pory na drugi dzień wypieki, były strasznie twarde i nie wiem, czego to kwestia.
Ciasto drożdżowe szybko się starzeje, ale dzięki syropowi zachowują dłużej świeżość, 2 – 3 dni. Pamiętaj, że możesz je też podgrzać w piekarniku – odzyskują swoją młodość wtedy
A ja mam pytanie techniczne 🙂 mąka pełnoziarnista to np. typ 1850? Masełko z mlekiem ma nie parzyć w palec co do zasady z ciastem drożdżowym ? Doba w lodówce będzie ok ?Mam szaloną ochotę na idealne rolsy cynamonowe, a wiem, że z Twoją pomocą wszystko się uda !
A co gdyby wyeliminować mąkę pszenną ? Można ją zastąpić jakąś inną? 🙏😋😁
Przepraszam, ale czy tam w przepisie powinno być tylko 70g mąki?!