Babka matcha z grejpfrutową polewą

Ta zielona jak wiosenna trawa baba zamiast klasycznego lukru nosi cytrusową pelerynę o cierpkim charakterze. Poznajcie Grejpfrutową Babkę Matchę, najbardziej figlarną babę wśród wielkanocnych babek.

To musiało się stać – kolor i smak matchy idealnie pasuje do wiosennej energii i wielkanocnego stołu (aczkolwiek pewnie tradycjonaliści się nie zgodzą). Takowych tutaj jednak chyba nie, bo szeregu babek, które proponowałem w ostatnich latach: z kruszonkową koroną, bananowo-złocistą, majonezową, czy pomarańczową nasączoną likierem. Ten przepis na babkę bazowany jest na przepisie, który znacie – na bardzo matcha cieście. Z tym, że nie jest, aż tak bardzo “matchowa”. Wyważyłem tak smak, aby mogli pokochać ją zarówno miłośnicy tej herbaty, jak i wszystkie ciotki.

Babka matcha z grejpfrutową polewą

Babka matcha z grejpfrutową polewą
forma 23 cm
Ciasto
2 ⅔ szklanki (350 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 płaskie łyżki (20 g) sproszkowanej matchy
1 łyżeczka soli morskiej
1 szklanka (200 g) białego cukru
3 duże jajka z wolnego wybiegu, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g masła, roztopionego i przestudzonego
1 szklanka (250 g) jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany

Grejpfrutowa polewa
3 łyżki śmietany kremówki 30%
3 łyżki soku z grejpfruta
1 łyżka startej skórki grejpfruta + na wierzch
180 g białej czekolady, połamanej na kostki

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Formę do babki o pojemności minimum 1 ½ l posmaruj masłem i obsyp mąką. Zrób to sumienie, nie chcesz, aby babka przywarła do formy, rujnując swoją boską aparycję.

2. W średniej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, matchą i solą. W większej misce za pomocą miksera utrzyj cukier z jajkami i ekstraktem z wanilii, aż będzie puszysty i jasny, 2 – 3 minuty. Wlej powoli masło, cały czas ucierając, a następnie dodaj jogurt.

3. Dodaj suche składniki do mokrych. Wymieszaj tylko do połączenia (mogą być jeszcze małe grudki). Od razu przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj. Piecz, aż patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy po wyjęciu, 40 – 50 minut (zależnie od formy – w mojej dużej 23 cm babka piekła się 40 minut). Po 15 minutach wyjmij babkę z formy i wystudź.

4. W międzyczasie przygotuj polewę: w małym rondlu zagotuj śmietankę oraz sok i skórkę z grejpfruta. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj silikonową szpatułką, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Odstaw do wystygnięcia, na 20 – 30 minut. Jeśli się zagapisz i połowa zbytnio zgęstnieje, dodaj 1 łyżkę kremówki i delikatnie podgrzej polewę.

5. Polej babkę matcha grejpfrutowym kremem i posyp ją większą ilością skórki grejpfrutowej. Podawaj i jedz, aż uszy się trzęsą.

Rady/porady
Babkę przechowujemy w temperaturze pokojowej szczelnie zamkniętą (dobrym miejscem jest piekarnik) do 2 – 3 dni od upieczenia.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Babka matcha z grejpfrutową polewą
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

27 komentarzy

Marta 17 kwietnia, 2025 - 10:16 am

Czesc, czy ten przepis byc moze w formie muffinek tez sie uda?

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2025 - 2:22 pm

Tak!

Reply
Jo 17 kwietnia, 2025 - 7:25 pm

jaka mąka bezglutenowa wchodzi w gre? czy w formie małych babeczek pieczenie skrócić?

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2025 - 3:57 pm

najlepiej specjalna mieszanka do wypieków

Reply
Julia 18 kwietnia, 2025 - 9:27 am

Myślisz, że wyjdzie w zwykłej okrągłej formie? Nie mam takiej do babki 🙁

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2025 - 3:59 pm

Tak

Reply
Iga 18 kwietnia, 2025 - 9:58 am

Hej, super przepis. Czy zamiast grejfruta można użyć np. Limonki?

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2025 - 3:59 pm

Tak

Reply
Jagoda 18 kwietnia, 2025 - 10:36 am

Głupie pytanie ale czy moge pominąć matche? XD

Reply
Kama 19 kwietnia, 2025 - 8:35 pm

A kiedy i gdzie dodać sodę oczyszczoną? 😀

Reply
Dd 18 kwietnia, 2025 - 11:28 am

A co z sodą?

Reply
Lidia 18 kwietnia, 2025 - 1:58 pm

W takich mini babkach jak muffinki – jak myślisz, ile czasu piec?

Reply
Masza 18 kwietnia, 2025 - 3:23 pm

Hmm… pięknie wyrosła, ale zamiast wiosennej zieleni – jest zupełnie brązowa …

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2025 - 4:01 pm

A dodałaś wystarczająco matchy?

Reply
Aga 11 maja, 2025 - 9:32 pm

Trzeba używać specjalnego rodzaju machy do celów kulinarnych (jest to napisane na opakowaniu) – wtedy ciasta wychodzą zielone.

Reply
Asia 18 kwietnia, 2025 - 3:41 pm

Najświeższy przepis, więc z pewnością będzie robione! 😍
Wygląda pysznie<3

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2025 - 4:01 pm

<3

Reply
Weronika 18 kwietnia, 2025 - 6:41 pm

Kiedy dodać sodę oczyszczoną? Chyba jestem ślepa ale zrobiłam babkę a soda stoi nie otwarta xD

Reply
Maja 19 kwietnia, 2025 - 11:05 am

Dzień dobry, czy zamiast matchy mogę dodać sproszkowany sok bio jagody acai?

Reply
Bubi 19 kwietnia, 2025 - 12:53 pm

Panie Rozkoszny! W składnikach jest soda oczyszczona, a w przepisie brak, zgaduję, że trzeba ją dodać razem z suchymi składnikami?:)

Reply
Monika Kulka 19 kwietnia, 2025 - 5:20 pm

Sodę oczyszczoną dodajemy razem z proszkiem do pieczenia ? „Od razu przełóż masę do przygotowanej keksówki” – też wyjdzie w keksówce 🙂

Reply
Monika Kulka 19 kwietnia, 2025 - 10:39 pm

Moja nie wyszła zielona – jej kolor jest brązowy. Na Twoich zdjęciach wydaje się być bardziej wilgotna. U mnie wyszła bardziej zbita/sypka. Dla mnie za bardzo „matchowa”. Wyobrażałam sobie, że będzie mniej wyczuwalna.

Reply
Malgorzata 20 kwietnia, 2025 - 7:58 pm

Hi, smak 🤩 super! Tylko dlaczego ciasto nie jest zielone po upieczeniu (:?

Reply
Ola 22 kwietnia, 2025 - 2:57 pm

Moje ciasto pomimo dodania matchy po upieczeniu nie jest zielone, tylko ciemno brązowe 🙁
Poza tym ciasto wyszło dość suche. Za to polewa super smaczna!

Reply
Monika Kulka 23 kwietnia, 2025 - 2:43 pm

Pierwszy komentarz napisałam zaraz po upieczeniu i spróbowaniu. W kolejnym dniu jest ok, smak matchy w sam raz.

Reply
Kasia 25 kwietnia, 2025 - 9:30 am

Co z sodą? Czy trzeba ją dodawać bo nie ma nic na ten temat w opisie? Chce się upewnić czy ta babka potrzebuje aż 2 łyżeczek proszku do pieczenia i 1 łyżeczki sody?

Reply
Maja 26 kwietnia, 2025 - 2:38 pm

Ostatnio dodałam do babki zamiast 3 jaj, 8 (omyłkowo) i wyszła przepyszna, wilgotna. Najlepsza babka matcha🍵😍. Dziś robię z 3 jaj. Polewa czekoladowa oczywiście niezbędna. Najlepsze połączenie. Dziękuję za ten przepis. 💚

Reply

Leave a Comment