Bardzo matcha ciasto z białą czekoladą

W ciemnym zielistym odcieniu, z kremem z białej czekolady lepiącym się do palców, to bardzo matcha ciasto będzie najpopularniejszym punktem niejednej waszej kolacji, niejednego niezapomnianego randez-vous.

Wróciłem nawrócony. Zawsze ceniłem matchę, ale z dozą ostrożności. Zawsze uwielbiałem dwuwarstwowy sernik matcha z malinami, zdarzało mi się pić matcha latte. W Japonii podmienili człowieka, sprytnie i na każdym kroku dożylnie, dozując matche. A to ciepła matcha w ceremonialnie zaparzona, a to w cool kawiarence wymieszana z szotem espresso i musem truskawkowym. Oczywiście co drugi deser opierał się na matchy: od ryżowych sprężystych mochi, po bardziej zachodnie przyjemności jako matcha puddingi, serniki czy ciasta. Małe przyjemności w ciągu dnia.

Po powrocie wiedziałem, że opracuję przepis, który będzie odą do tego zielistego smaku. A więc proszę jest bardzo bardzo matcha ciasto – o intensywnym smaku i kolorze. Przełamuje go jedynie krem z białej czekolady, który tak bardzo lubi się z matchą.

Bardzo matcha ciasto z białą czekoladą

Bardzo matcha ciasto z białą czekoladą
keksówka 10 x 20 cm lub 8.5 x 22 cm
Ciasto
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki (25 g) sproszkowanej matchy + do posypania
1 łyżeczka soli morskiej
¾ szklanki (150 g) białego cukru
2 duże jajka z wolnego wybiegu, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g masła, roztopionego i przestudzonego
¾ szklanki (180 g) jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany

Krem z białej czekolady
⅓ szklanki (80 ml) śmietany kremówki 30%
200 g białej czekolady, połamanej na kostki

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Keksówkę 10 x 20 cm lub 8.5 x 22 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką.

2. W średniej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, matchą i solą. W większej misce za pomocą miksera lub trzepaczki utrzyj cukier z jajkami i ekstraktem z wanilii. Wlej powoli masło, cały czas ucierając, a następnie dodaj jogurt.

3. Dodaj suche składniki do mokrych. Wymieszaj tylko do połączenia (mogą być jeszcze małe grudki). Przełóż masę do przygotowanej keksówki i wyrównaj. Piecz, aż patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy po wyjęciu, około 50 minut. Wyjmij z formy i wystudź.

4. W międzyczasie przygotuj polewę: w małym rondlu zagotuj śmietankę. Przełóż czekoladę do średniej miski, zalej ją gorąca śmietanką. Mieszaj silikonową szpatułką, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Odstaw do wystygnięcia, na około 20 minut, a potem przełóż jeszcze do lodówki, aby krem gęsty, ale wciąż rozsmarowywalny, na około 15 minut.

5. Posmaruj ciasto matcha kremem z białej czekolady. Przełóż matchę do sitka na cukier puder i posyp nią ciasto. Podawaj i jedz, aż uszy się trzęsą.

Rady/porady
Przepis testowałem z matchą premium od importowanej marki japońskiej i zwykłą od polskiej marki (która naturalnie też importuje z Japonii) – obie wersje były bardzo smaczne.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Bardzo matcha ciasto z białą czekoladą
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

46 komentarzy

Beata 8 czerwca, 2024 - 10:22 am

Nie jestem dobra w kuchni, ale Twoje cudowne przepisy motywują do próbowania ☺️ dlatego mam pytanie- jaki typ mąki pszennej będzie tu najlepszy? Z góry dzięki za odpowiedź ☺️

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2024 - 3:30 pm

Po prostu uniwersalnej! 🙂

Reply
Patrycja 8 czerwca, 2024 - 10:23 am

Jaka matche polecasz?

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2024 - 3:30 pm

Przepis testowałem z matchą premium Yamecha i crazily good matcha Brown House and Tea – obie się sprawdziły

Reply
Tomasz 8 czerwca, 2024 - 6:29 pm

Ja polecam osobiście Matcha Kiso z Happa to Mame, chociaż do wypieków może być trochę droga

Reply
Alicja 24 czerwca, 2024 - 6:34 pm

Czym się będzie różniło ciasto z jogurtem greckim od tego z kwaśną śmietaną?

Reply
Aga 8 czerwca, 2024 - 12:01 pm

Hej! Ciasto wygląda cudownie, chciałabym zrobić to ciasto na moje urodziny i wolałabym je w okrągłym kształcie. Jaki rozmiar tortownicy polecisz?

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2024 - 3:31 pm

Sięgnij po klasyczną 23 cm

Reply
Anna 8 czerwca, 2024 - 4:08 pm

Czy z maka orkiszowa zamiast pszennej tez wyjdzie?

Reply
C 8 czerwca, 2024 - 5:58 pm

Zawsze zastanawiam się czy to zawsze ta sama osoba pyta czy za każdym razem inna, ale to pytanie jest na tym blogu chyba pod każdym przepisem na wypieki 😂
PS. Trzymam kciuki, żeby można było z orkiszową 🙂

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2024 - 6:01 pm

tak, z orkiszową jasną

Reply
Wioletta Krynke 9 czerwca, 2024 - 11:00 am

Hej a ja długo pieczemy ciasto , czy wystarczy 40 minut?

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2024 - 3:14 pm

hej, tak jak mówi przepis – około 50 min

Reply
Kasik 9 czerwca, 2024 - 3:17 pm

Czy zamiast cukru, można użyć namoczonych daktyli/lub coś innego ? 🙂

Reply
Justyna 10 czerwca, 2024 - 5:49 pm

Można, kto zabroni? 😛 Pytanie, jak będzie smakować i w jakich ilościach dodać tych składników. Jeśli zastępujemy cukier daktylami, to oczywiste jest, że pewnie będzie trzeba zmodyfikować porcje suchych składników. A ksylitolu/erytrytolu na pewno nie można przekładać gramaturą 1:1 jak w przypadku cukru, bo mają nieco inny poziom słodyczy – najlepiej wypróbować samemu, jaka ilość się najlepiej sprawdzi.

Reply
Jaśmina 10 czerwca, 2024 - 4:14 pm

Hej, mam keskowke 30 x 11,5 cm, czy ona sie nada?

Reply
Ania 10 czerwca, 2024 - 5:58 pm

Cześć! Czy można z lasek waniliowych zrobić ekstrakt albo dodać ziarenka?

Reply
rozkoszny 10 czerwca, 2024 - 6:30 pm

Cześć, możesz dodać ziarenka, dokładnie wymieszaj je w przestudzonym maśle

Reply
Laura 11 czerwca, 2024 - 3:41 pm

Cześć, czy coś się stanie jak użyję cukru trzcinowego?

Reply
rozkoszny 12 czerwca, 2024 - 3:53 pm

Ciasto będzie bardziej karmelowe w smaku i wyjdzie ciut ciemniejsze

Reply
Anna 12 czerwca, 2024 - 1:26 pm

Czy do ciast można dodać malin ? Czy lepiej położyć je już na górze ?

Reply
rozkoszny 12 czerwca, 2024 - 3:53 pm

Można

Reply
Mikołaj 13 czerwca, 2024 - 6:05 pm

Czy jak ciasto rozleje się do papilotek to z tego przepisu wyjdą babeczki? ☺️

Reply
rozkoszny 14 czerwca, 2024 - 7:05 pm

Tak, ale papilotki trzeba włożyć do formy na muffinki 🙂

Reply
Grzegorz 13 czerwca, 2024 - 9:57 pm

Witam wszystkich. Panie Michale. Ciasto wyszło rewelacyjnie moje „urozmaicenie” to 200 gram masła i zamiast białej czekolady ponieważ nie było w tym czasie w sklepie użyłem gorzkiej … I powi m jedno petarda

Reply
rozkoszny 14 czerwca, 2024 - 7:06 pm

Super!

Reply
Wojtek 20 czerwca, 2024 - 3:24 pm

Czy mozna dodać więcej matchy? Jeśli tak jaki będzie efekt?

Reply
rozkoszny 21 czerwca, 2024 - 9:37 am

To już jest naprawdę dużo matchy, ale oczywiście sky is the limit 😉

Reply
Justyna 22 czerwca, 2024 - 6:24 pm

Czy to ciasto mogą jeść dzieci ? ( ze względu że matacha ma podobne działanie do kawy ):

Reply
Kasia 22 czerwca, 2024 - 11:22 pm

Czy jeśli piekę w blaszce 10×40 to to normalne, że ciasto piecze się dłużej? Zamiast 50 minut musiałam piec godzinę 20min i zastanawiam się czy to normalne skoro robię wszystko tak samo jak wtedy gdy piekłam w tej 10×20 i wtedy wszystko wyszło super na czas…

Reply
Wioletta 23 czerwca, 2024 - 5:03 pm

Wczoraj upieczone z matchą prosto z mojej podróży do Japonii, dziś |? ani śladu ciasta 🙂
Zakochałam się w tym zielonym proszku !
Ciasto ? PETARDA

Reply
Marta 6 lipca, 2024 - 8:41 pm

Czy ciastu nic się nie stanie, jeśli upiekę je np. w czwartek wieczorem i przetrzymam do kolejnego dnia? 🤔 jak najlepiej je zabezpieczyć by się nie zeschło?

Reply
rozkoszny 9 lipca, 2024 - 5:53 pm

Można jak najbardziej

Reply
superfanka 22 lipca, 2024 - 12:44 pm

Hej, czy można jakoś zastąpić masło?
UWIELBIAM WSZYSTKIE PRZEPISY!

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2024 - 7:07 pm

olejem rzepakowym

Reply
Aga 2 sierpnia, 2024 - 1:18 pm

Hej, czy jesli zmniejsze ilosc cukru w ciescie do 50g to cos sie stanie? Czy 'tylko’ nie bedzie slodkie (co jest w porzadku 🙂 )? Dziekuje za odpowiedz 🙂

Reply
rozkoszny 7 sierpnia, 2024 - 7:24 pm

Jest ryzyko zakalca, będzie też mniej wilgotne

Reply
chiefkeef 27 sierpnia, 2024 - 8:33 pm

Hej! Użyłem śmietanki 30% z takimi proporcjami jak w przepisie, czekolady 200 g. Zostawiłem do ostudzenia a później do lodówki. Niestety krem spływa. Co mogło pójść nie tak?

Reply
rozkoszny 29 sierpnia, 2024 - 3:27 pm

Pewnie był za mało schłodzony

Reply
Ewa 7 września, 2024 - 10:58 am

Hej. Czy mogę użyć mąki pszennej typu 2000? Oczywiście zmiele ją dokładnie, tylko się zastanawiam czy dodać taką samą ilość

Reply
rozkoszny 9 września, 2024 - 6:55 pm

Maksymalnie w 1/4 objętości całej mąki

Reply
Weronika 8 września, 2024 - 11:08 am

Ciasto robię już drugi raz, jest super! Faktycznie jak tytuł sugeruje, bardzo matchowe. Używam matchy kulinarnej Moya i moją ulubioną herbatę czuć w każdym gryzie. Jedyne co zmieniam to ilość polewy. Z przepisu wychodzi wg. mnie za dużo polewy, na pokrycie pierwszego ciasta zużyłam mniej niż połowę tego co było podane, jak się nie lubi za słodko, to można spokojnie połowę polewy robić.

Ja też posypuję malinami na wierzchu, super się komponują z herbatą i przełamują słodkość!

Reply
Baba 12 września, 2024 - 7:59 pm

Dlaczego moje ciasto wyszło brązowe w środku?!?

Reply
Majka 31 grudnia, 2024 - 12:21 pm

Miałam ochotę na coś jednocześnie prostego i wyjątkowego. A co finalnie wyszło: sztos ❤️ Miłość od pierwszego kęsa.

Reply
Zuza 2 stycznia, 2025 - 1:09 pm

Czy można czymś zastąpić śmietane kremówkę?

Reply
rozkoszny 7 stycznia, 2025 - 1:14 pm

śmietanką sojową lub tłustym mleczkiem kokosowym

Reply

Leave a Comment