Jest to sensacja. Sernik o dwóch twarzach. Zielonej, pokolorowanej herbatą matcha, która pod wpływem wysokiej temperatury kwitnie w smaku. I śmietankowej, w której zatopione są maliny przełamujące słodycz tego zniewalającego deseru.
Prawdopodobnie każdy czytelnik tego rozkosznego bloga już zapoznał z sernikiem baskijskim. Antysernikiem, który podbija serca wszystkich, którzy go spróbują. W tekście dla Vogue’a opisuję baskijski szał, który ogarnął świat. Najmodniejszym sernikiem jest właśnie ten spalony – inne się nie liczą. Trend ten mocno zakorzenił się w Azji, gdzie zaczęto tworzyć fantazje na jego temat, nadając mu różne smaki. Najpopularniejszy jest sernik baskijski matcha. Często całkowicie zielony niczym mokra leśna trwa, ale też fantazyjnie dwuwarstwowy – tak jak ten.
W moim serniku zanurzam maliny. Przełamują one delikatność deseru, ale także sprawiają, że sernik nie karmelizuje się tak jak baskijski. Warstwa sernikowa z matchą ma już w sobie wystarczająco goryczki (seksi goryczki) i głębokich nut, więc podobna na wierzchu nie jest już potrzebna.
Ważne jest, by wybrać matche mądrze. Błędny traf, a można się zniechęcić do tej zielonej herbaty. W przepisie używam ekologiczną od rodzinnej firmy Ishikawa Seicha, posiadającej jedną z najlepszych plantacji herbaty matcha w Japonii (zdobywca najważniejszej krajowej nagrody MAFF za 2012 i 2017). To też jedno z pierwszych gospodarstw ekologicznych matcha na świecie, certyfikowane od 1995 roku.
Suzukaze no Sei (Duch świeżej bryzy) – brzmi imię tej matchy oddające to, czego można się spodziewać po spróbowaniu na języku. Odmiana Yabukita charakteryzuje się lekką szlachetną goryczką, wybrzmiewającym umami, a przede wszystkim piękną lekkością i świeżością.. Na podniebieniu rozwijają się cudowne aromaty kakao, leśnych zapachów, świeżych traw i kwiatów. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.
Wpis powstał we współpracy z Sunday Natural, która w swojej ofercie ma wspaniałą wysoko gatunkową japońską matchę, a oprócz tego szereg naturalnych herbat, suplementów i superfoods. Inspiracją firmy jest tworzenie premium produktów pozostając jak najbliżej natury. Z kodem rabatowym ROZKOSZNY10 otrzymacie 10% zniżki na produkty w ich sklepie – kod jest ważny do 30 września 2021 roku i nie łączy się z innymi promocjami. Korzystajcie – zyskacie nie tylko okazję do upieczenia tego nieziemskiego sernika matcha, ale też perspektywę rytuału parzenia japońskiej herbaty, wprowadzając odrobinę zen do swojego życia.
Przepis został zaktualizwany 06.04.2022, podmieniając śmietanę na mascarponne.

Sernik Matcha z malinami
tortownica 23 cm
900 g serka śmietankowego typu Philadelphia
1 ¼ (250 g) szklanki cukru
4 jajka
4 żółtka
½ łyżeczki soli
300 g mascarpone
3 łyżki (15 g) herbaty matcha (używam )
100 g mrożonych malin
1. Rozgrzej piekarnik do 240 st. Celsjusza (góra-dół). Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał ponad ranty.
2. Serek śmietankowy, mascarpone, cukier, sól, 4 całe jajka i 4 żółtka połącz dokładnie mikserem, robotem kuchennym, blenderem lub trzepaczką.
3. Masę serową przełóż do dwóch identycznych misek. Do jednej z nich dodaj herbarę matchę, przesiewając ją wcześniej za pomocą sitka do cukru pudru (dzięki temu nie grudek). Wymieszaj dokładnie.
4. Zieloną masę serową przelej do przygotowanej tortownicy, następnie masę serową z drugiej miski. Na wierzch sernika wyłóż maliny, lekko je wciskając. Piecz 35 – 40 minut, do momentu aż sernik bardzo urośnie, jak suflet. Będzie dygotać się jak fale na morzu, wydając się całkowicie surowy, ale zaufaj mi – w tym szaleństwie jest metoda.
5. Wystudź całkowicie sernik. Przełóż go do lodówki na minimum 8 godzin. Nie skracaj tego czasu, sernik potrzebuje czasu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Rady/porady
1. Dzięki dodatkowi mrożonych malin, które podczas pieczenia puszczają wodę, zwilżając wierzch sernika i uniemożliwiając karmelizację, sernik pozostaje blady, w przeciwieństwie do klasycznego sernika baskijskiego o karmelowej skórce. Możesz sięgnąć po świeże maliny, licząc się z tym, że sernik złapie trochę koloru.
2. Matcha jest szczególnie podatna na wchłanianie wilgoci i zapachów oraz wrażliwa na światło i utlenianie. Dlatego ważne jest, aby zapewnić jej szczelne i chłodne przechowywanie – najlepiej w lodówce.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny


77 komentarzy
A zamiast malin jakie inne owoce można dodać?
Można spróbować też z jagodami lub jeżynami
A gdybym nie chciała kupować nowej herbaty , czy mogę użyć innej zamiast machta?
niestety matcha tutaj jest nie do podmienienia, zresztą to tytułowy składnik 🙂
Czy serek i śmietanka mają być w temperaturze pokojowej ? Czy schłodzone?
Najlepiej, by były w temperaturze pokojowej, ale nie jest to absolutnie konieczne
Czy sernik powinien ostygnąć pozostając w piekarniku?
Jeśli nie to kiedy go wyjąć, bezpośrednio po upieczeniu?
Tak, wyjmujemy bezpośrednio po upieczeniu
Brzmi to jak niebo w gębie! Czy można użyć twarogu zamiast serka Philadelphia, podobnie jak to było w przypadku sernika baskijskiego? Czy w takim przypadku dodac coś?
W takim wypadku dałbym 600 g tłustego mielonego twarogu i 300 g mascarpone
Czyli przy podmianie, całościowo na przepis będzie to 600g mascarpone?
A może jakiś rozkoszny tutorial o tym, jak przygotować napój matcha. Przyznam, że ubijanie tego proszku mnie przerasta, a jak Rozkoszny coś zademonstruje, to nagle najtrudniejsze kulinarne zadania stają się dziecinnie proste 🙂
będzie na moim Instagram stories!
Dzień dobry! Malin nie rozmrażamy wcześniej?
Nie rozmrażamy
W jakim sklepie kupujesz creme fraiche? Bo ja jeszcze nigdy nie znalazłam 🤔
President sprzedaje homogenizowaną śmietanę 36% z kulturami bakterii, ale faktycznie na etykiecie nie ma napisu „creme fraiche”
Hej, czy można użyć świeżych malin czy niezbędne są mrożone?
można, ale wierzch bardziej się skarmelizuje – co oczywiście będzie pyszne, acz mniej estetyczne
Jak sprawić, żeby wyszedł faktycznie dwuwarstwowy? mój niestety jest cały w kolorze pistacjowym 🙁
hmm, może zbyt energicznie wlałaś jedną masę na drugą?
U mnie niestety dokładnie to samo 🙁 przez chwilę jasna masa została u góry, ale później zlały się w jedno. Czy może być jakaś inna przyczyna niż zbyt szybkie wlewanie?
czy na pewno użyto tych samych składników w tej samej ilości co w przepisie?
Serbia właśnie się piecze; niestety cały zielony..czytałam już wcześniej te komentarze wiec najpierw próbowałam biała warstwę rozlać równomiernie chochelka ale nic to nie dało…proszę zdradź nam swój sekret 😉
Czy sernik pieczemy w termoobiegu czy góra-dół?
zawsze góra-doł!
Hmm mimo malin mrożonych góra się mocno przypiekla, czas i temp ok, co poszło nie tak?🤣
A czy mozna uzyc ricotty zamiast Philadelphii?
Przepraszam, nieuważnie przeczytałam, nie było pytania😁
Dziękuję za odpowiedź 😊
hej, czy to normalne, że moj sernik trochę się „spocił” po wyjęciu z piekarnika do ostudzenia? Zrobiła się pod nim lekko lepka mokra plama, a przy baskijskim nigdy mi się tak nie zdarzyło. Mam nadzieję, że wyszedł i tak, ale dowiem się jutro 😀
myślę, że to kwestia owoców i nic w tym złego – dzięki tej wilgoci on się nie karmelizuje jak baskijski
jest napisane 3 łyżki matchy ale 15g więc które ?
3 łyżki czyli 15 g
U mnie po wyjęciu z piekarnika niestety sernik dalej jest płynny 🙁 nie tyle się rusza mocno, co dalej widać konsystencję masy:( czy jest sens go w ogóle studzić?
wierzch ma być ścięty, ale przy wyjmowaniu z piekarnika ma trząść się tak, jakby był kompletnie nie upieczony jeszcze, po nocy w lodówce nabierze bardzo kremowej konsystencji 🙂
niestety użyłam serka bieluch zamiast philadelphia i zamiast kremowego wyszedł mokry i porowaty – ku przestrodze, żeby go nie używać pod żadnym pozorem!
Do masy z matchą dodałam budyń śmietanowy, do masy białej 2 łyżki mąki ryżowej. Masy ustabilizowały się i nie zlały w całość.
Caly budyn dodalas? 🙂
Przymierzam się do tego sernika i… Czy zamiast serka pholadelphia chciałabym użyć innego z tego rodzaju. Który się najlepiej sprawdzi jeszcze
Tak, można
A czy można go upiec na quarku?
Niestety nie
U mnie ciasto było bardzo rzadkie i podczas nalewania wszystko się połączyło. Składniki dokładnie takie jak przepisie. Co mogłam zrobić nie tak? 🙂 góra się mocno skarmelizowała bo maliny same wpadały do sernika 😉
czy śmietanka 36% była gęsta?
Czy do tego sernika dodajemy śmietankę 36 %? bo nie widzę jej w przepisie
U mnie dokładnie tak samo, śmietanka gęst, robione jak w przepisie, ale masa dosyc rzadka i maliny uciekly w sernik przez co mocno skarmelizowal sie na wierzchu 🙁
U mnie niestety identycznie. Masy były stosunkowo rzadkie (ta bez matchy szczególnie) i w większości połączyły się w jedno, a maliny wpadły do środka.
Niestety jasna i zielona masa wymieszały się, pewnie smak matchy będzie mniej intensywny. Omg szkoda, że nie ma większych opakowań philadelphi…8 plastikowych pudełek :((((
Można kupić w Makro
Czy można zamienić cukier jakis inny składnik?
Nie można
A gdyby tak matchę zastąpić młodym jęczmieniem w proszku? Akurat zostało mi go trochę po jaśmisu 😅
Można dodać, ale mniej, bo bardziej intensywny 🙂
Uzylam wszystkich skaldnikow jak w przepisie, odmierzane na wadze a mimo to calosc wyszla strasznie plynna i po polaczeniu skladnikow ciasto wyszlo pistacjowe a nie dwukolorowe 😢
Czy jajka były duże?
A czy mozna dodać herbatniki na spód? Ciężko mi sobie wyobrazić krojenie bez herbatników, ale może się myle
Hej, w składnikach nie ma wypisanej śmietany ale w przepisie już jest? Ile i jakiej śmietanki mam użyć?
Hej, zmieniłem śmietankę w przepisie na mascarpone 🙂
Czy jeśli moja matcha nie jest wysokiej jakości tylko na szybko kupiona w hipermarkecie to będzie okej czy dać jej trochę mniej?
Mój piekarnik kończy się na 230 st. I co teraz? Potrzymać dłużej?
Tak, proszę monitorować
U mnie sernik po upieczeniu i schłodzeniu ciekł! Konkretnie zielona warstwa. A finalnie warstwa z machą była rozpacianą masą. 🙁 Wszystko zrobiłam wg przepisu. Co poszło nie tak?
Sernik ma być „nieścięty” jak rozpaćkany. naturalnie puszcza trochę serwatki
Niestety, nie kupię tej konkretnej matchy z przepisu. Muszę się zadowolić dostępnymi w Polsce. Czy lepiej wobec tego wybrać matchę kulinarną czy codzienną? Która będzie lepsza do pieczenia? I wówczas czy dodać ją w takiej samej ilości, jak w przepisie?
Hej Dorota, niewiem czy ta informacja jeszcze Ci się przyda ale ja użyłam matcha z herbaciarni Czas na Herbatę – wyszło super.
W składnikach jest sól a w przepisie nie jest napisane gdzie jej użyć 😘🤔
Cześć, w jakim celu dodajemy tu 4 żółtka? Czy to tylko w celu nadania ładnego koloru? Widzę, że w oryginalnym baskijskim dodawane są całe jajka, czy tu też mogłabym tak zrobić? Nie przepadam za bezą więc zazwyczaj białka, które mi zostają się marnują 🙁
Nie, same żołtka mniej ścinają sernik, nadając jednocześnie kremowości
Serek philadelphia zastąpiłam tłustym twarogiem wg wskazówek z komentarza. Poza tym składniki dodawałam wg przepisu, użyłam wagi do odmierzania. Jednak masy się wymieszały (nie od razu), maliny wpadły do środka i przez to wierzch się przypiekł trochę za bardzo. Sernik wyszedł też trochę grudkowaty. Nie wiem, czy komuś wyszedł ten sernik na twarogu. Może ktoś mógłby dać znać? Ja osobiście więcej nie będę próbować takich modyfikacji.
To zamrazaj a nie marnuj, a w necie znajdz przepis na babeczki na bialkach, jak nie lubisz bezy. Po upieczeniu smakuja troche jak ciasto drozdzowe. Moim zdaniem sa genialne!
czy sernik można zrobić ze spodem? np takim jak w baskijskim, albo zwykłe kruche
tak
Nawet z mascaropone masa serowa wychodzi niestety bardzo rzadka, warstwy się zacierają.
Co ciekawe – wlewając wpierw masę zieloną po upieczeniu znalazła się ona na wierzchu a jasna na spodzie 😀 Niemniej jednak sernik przepyszny! x
Robię Królu 3 raz. Za każdym razem znika szybko z lodówki. W wersji letniej zalewam ciasto po wystudzeniu galaretką i dekoruję mocno granatami. Gorycz granatów i matcha super połączenie, zaś zimna galaretka daje poczucie chłodu w upalne dni.
Czy ten sernik można mrozić? Za dużo go na 1 osobę, a lubię „swojskie” wypieki. 🤔
kurczę dlaczego jak upiekłam ten sernik to góra jest cała brązowa :((( co mogło pójść nie tak? wsystsko zrobione jak z przepisem