Sernik Matcha z malinami

Jest to sensacja. Sernik o dwóch twarzach. Zielonej, pokolorowanej herbatą matcha, która pod wpływem wysokiej temperatury kwitnie w smaku. I śmietankowej, w której zatopione są maliny przełamujące słodycz tego zniewalającego deseru.

Prawdopodobnie każdy czytelnik tego rozkosznego bloga już zapoznał z sernikiem baskijskim. Antysernikiem, który podbija serca wszystkich, którzy go spróbują. W tekście dla Vogue’a opisuję baskijski szał, który ogarnął świat. Najmodniejszym sernikiem jest właśnie ten spalony – inne się nie liczą. Trend ten mocno zakorzenił się w Azji, gdzie zaczęto tworzyć fantazje na jego temat, nadając mu różne smaki. Najpopularniejszy jest sernik baskijski matcha. Często całkowicie zielony niczym mokra leśna trwa, ale też fantazyjnie dwuwarstwowy – tak jak ten.

W moim serniku zanurzam maliny. Przełamują one delikatność deseru, ale także sprawiają, że sernik nie karmelizuje się tak jak baskijski. Warstwa sernikowa z matchą ma już w sobie wystarczająco goryczki (seksi goryczki) i głębokich nut, więc podobna na wierzchu nie jest już potrzebna.

Ważne jest, by wybrać matche mądrze. Błędny traf, a można się zniechęcić do tej zielonej herbaty. W przepisie używam ekologiczną matchę kaze od rodzinnej firmy Ishikawa Seicha, posiadającej jedną z najlepszych plantacji herbaty matcha w Japonii (zdobywca najważniejszej krajowej nagrody MAFF za 2012 i 2017). To też jedno z pierwszych gospodarstw ekologicznych matcha na świecie, certyfikowane od 1995 roku.

Suzukaze no Sei (Duch świeżej bryzy) – brzmi imię tej matchy oddające to, czego można się spodziewać po spróbowaniu na języku. Odmiana Yabukita charakteryzuje się lekką szlachetną goryczką, wybrzmiewającym umami, a przede wszystkim piękną lekkością i świeżością.. Na podniebieniu rozwijają się cudowne aromaty kakao, leśnych zapachów, świeżych traw i kwiatów. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.

Wpis powstał we współpracy z Sunday Natural, która w swojej ofercie ma wspaniałą wysoko gatunkową japońską matchę, a oprócz tego szereg naturalnych herbat, suplementów i superfoods. Inspiracją firmy jest tworzenie premium produktów pozostając jak najbliżej natury. Z kodem rabatowym ROZKOSZNY10 otrzymacie 10% zniżki na produkty w ich sklepie – kod jest ważny do 30 września 2021 roku i nie łączy się z innymi promocjami. Korzystajcie – zyskacie nie tylko okazję do upieczenia tego nieziemskiego sernika matcha, ale też perspektywę rytuału parzenia japońskiej herbaty, wprowadzając odrobinę zen do swojego życia.

Sernik Matcha z malinami 1

Sernik Matcha z malinami
tortownica 23 cm
900 g serka śmietankowego typu Philadelphia
1 ¼ (250 g) szklanki cukru
4 jajka
4 żółtka
½ łyżeczki soli
1 ¼ (300 g) szklanki crème fraîche (śmietany 30% z kulturami bakterii mlekowych) lub śmietany kremówki 36%
3 łyżki (15 g) herbaty matcha (używam bio matche kaze)
100 g mrożonych malin

1. Rozgrzej piekarnik do 240 st. Celsjusza (góra-dół). Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał ponad ranty.

2. Serek śmietankowy, cukier, 4 całe jajka i 4 żółtka połącz dokładnie mikserem, robotem kuchennym, blenderem lub trzepaczką. Wlej śmietanę, ponownie połącz.

Masę serową przełóż do dwóch identycznych misek. Do jednej z nich dodaj herbarę matchę, przesiewając ją wcześniej za pomocą sitka do cukru pudru (dzięki temu nie gródek). Wymieszaj dokładnie.

3. Zieloną masę serową przelej do przygotowanej tortownicy, następnie masę serową z drugiej miski. Na wierzch sernika wyłóż maliny, lekko je wciskając. Piecz 30 – 35 minut, do momentu aż sernik bardzo urośnie, jak suflet. Będzie dygotać się jak fale na morzu, wydając się całkowicie surowy, ale zaufaj mi – w tym szaleństwie jest metoda.

5. Wystudź całkowicie sernik. Przełóż go do lodówki na minimum 8 godzin. Nie skracaj tego czasu, sernik potrzebuje czasu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Rady/porady
1. Dzięki dodatkowi mrożonych malin, które podczas pieczenia puszczają wodę, zwilżając wierzch sernika i uniemożliwiając karmelizację, sernik pozostaje blady, w przeciwieństwie do klasycznego sernika baskijskiego o karmelowej skórce. Możesz sięgnąć po świeże maliny, licząc się z tym, że sernik złapie trochę koloru.
2. Matcha jest szczególnie podatna na wchłanianie wilgoci i zapachów oraz wrażliwa na światło i utlenianie. Dlatego ważne jest, aby zapewnić jej szczelne i chłodne przechowywanie – najlepiej w lodówce.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Sernik Matcha z malinami 2
Sernik Matcha z malinami 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

22 komentarze

Grzegorz 28 sierpnia, 2021 - 11:05 am

A zamiast malin jakie inne owoce można dodać?

Reply
rozkoszny 28 sierpnia, 2021 - 11:16 am

Można spróbować też z jagodami lub jeżynami

Reply
Magda 28 sierpnia, 2021 - 2:49 pm

A gdybym nie chciała kupować nowej herbaty , czy mogę użyć innej zamiast machta?

Reply
rozkoszny 28 sierpnia, 2021 - 7:11 pm

niestety matcha tutaj jest nie do podmienienia, zresztą to tytułowy składnik 🙂

Reply
Gosia 28 sierpnia, 2021 - 2:13 pm

Czy serek i śmietanka mają być w temperaturze pokojowej ? Czy schłodzone?

Reply
rozkoszny 28 sierpnia, 2021 - 7:12 pm

Najlepiej, by były w temperaturze pokojowej, ale nie jest to absolutnie konieczne

Reply
Karolina 28 sierpnia, 2021 - 3:48 pm

Brzmi to jak niebo w gębie! Czy można użyć twarogu zamiast serka Philadelphia, podobnie jak to było w przypadku sernika baskijskiego? Czy w takim przypadku dodac coś?

Reply
rozkoszny 28 sierpnia, 2021 - 7:13 pm

W takim wypadku dałbym 600 g tłustego mielonego twarogu i 300 g mascarpone

Reply
Weronika 28 sierpnia, 2021 - 11:18 pm

A może jakiś rozkoszny tutorial o tym, jak przygotować napój matcha. Przyznam, że ubijanie tego proszku mnie przerasta, a jak Rozkoszny coś zademonstruje, to nagle najtrudniejsze kulinarne zadania stają się dziecinnie proste 🙂

Reply
rozkoszny 29 sierpnia, 2021 - 1:11 pm

będzie na moim Instagram stories!

Reply
Anna 10 września, 2021 - 4:01 pm

Dzień dobry! Malin nie rozmrażamy wcześniej?

Reply
rozkoszny 11 września, 2021 - 1:50 pm

Nie rozmrażamy

Reply
Agata 1 września, 2021 - 9:38 pm

W jakim sklepie kupujesz creme fraiche? Bo ja jeszcze nigdy nie znalazłam 🤔

Reply
rozkoszny 7 września, 2021 - 3:32 pm

President sprzedaje homogenizowaną śmietanę 36% z kulturami bakterii, ale faktycznie na etykiecie nie ma napisu „creme fraiche”

Reply
Klaudia 2 września, 2021 - 12:45 pm

Hej, czy można użyć świeżych malin czy niezbędne są mrożone?

Reply
rozkoszny 7 września, 2021 - 3:33 pm

można, ale wierzch bardziej się skarmelizuje – co oczywiście będzie pyszne, acz mniej estetyczne

Reply
RÓŻA 8 września, 2021 - 9:07 pm

Jak sprawić, żeby wyszedł faktycznie dwuwarstwowy? mój niestety jest cały w kolorze pistacjowym 🙁

Reply
rozkoszny 9 września, 2021 - 12:04 pm

hmm, może zbyt energicznie wlałaś jedną masę na drugą?

Reply
Kasia 8 września, 2021 - 10:12 pm

Czy sernik pieczemy w termoobiegu czy góra-dół?

Reply
rozkoszny 9 września, 2021 - 12:03 pm

zawsze góra-doł!

Reply
Kasia 9 września, 2021 - 2:23 pm

Przepraszam, nieuważnie przeczytałam, nie było pytania😁

Reply
Kasia 9 września, 2021 - 2:24 pm

Dziękuję za odpowiedź 😊

Reply

Leave a Comment