Sernik Matcha z malinami

Jest to sensacja. Sernik o dwóch twarzach. Zielonej, pokolorowanej herbatą matcha, która pod wpływem wysokiej temperatury kwitnie w smaku. I śmietankowej, w której zatopione są maliny przełamujące słodycz tego zniewalającego deseru.

Prawdopodobnie każdy czytelnik tego rozkosznego bloga już zapoznał z sernikiem baskijskim. Antysernikiem, który podbija serca wszystkich, którzy go spróbują. W tekście dla Vogue’a opisuję baskijski szał, który ogarnął świat. Najmodniejszym sernikiem jest właśnie ten spalony – inne się nie liczą. Trend ten mocno zakorzenił się w Azji, gdzie zaczęto tworzyć fantazje na jego temat, nadając mu różne smaki. Najpopularniejszy jest sernik baskijski matcha. Często całkowicie zielony niczym mokra leśna trwa, ale też fantazyjnie dwuwarstwowy – tak jak ten.

W moim serniku zanurzam maliny. Przełamują one delikatność deseru, ale także sprawiają, że sernik nie karmelizuje się tak jak baskijski. Warstwa sernikowa z matchą ma już w sobie wystarczająco goryczki (seksi goryczki) i głębokich nut, więc podobna na wierzchu nie jest już potrzebna.

Ważne jest, by wybrać matche mądrze. Błędny traf, a można się zniechęcić do tej zielonej herbaty. W przepisie używam ekologiczną od rodzinnej firmy Ishikawa Seicha, posiadającej jedną z najlepszych plantacji herbaty matcha w Japonii (zdobywca najważniejszej krajowej nagrody MAFF za 2012 i 2017). To też jedno z pierwszych gospodarstw ekologicznych matcha na świecie, certyfikowane od 1995 roku.

Suzukaze no Sei (Duch świeżej bryzy) – brzmi imię tej matchy oddające to, czego można się spodziewać po spróbowaniu na języku. Odmiana Yabukita charakteryzuje się lekką szlachetną goryczką, wybrzmiewającym umami, a przede wszystkim piękną lekkością i świeżością.. Na podniebieniu rozwijają się cudowne aromaty kakao, leśnych zapachów, świeżych traw i kwiatów. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.

Wpis powstał we współpracy z Sunday Natural, która w swojej ofercie ma wspaniałą wysoko gatunkową japońską matchę, a oprócz tego szereg naturalnych herbat, suplementów i superfoods. Inspiracją firmy jest tworzenie premium produktów pozostając jak najbliżej natury. Z kodem rabatowym ROZKOSZNY10 otrzymacie 10% zniżki na produkty w ich sklepie – kod jest ważny do 30 września 2021 roku i nie łączy się z innymi promocjami. Korzystajcie – zyskacie nie tylko okazję do upieczenia tego nieziemskiego sernika matcha, ale też perspektywę rytuału parzenia japońskiej herbaty, wprowadzając odrobinę zen do swojego życia.

Przepis został zaktualizwany 06.04.2022, podmieniając śmietanę na mascarponne.

Sernik Matcha z malinami 1

Sernik Matcha z malinami
tortownica 23 cm
900 g serka śmietankowego typu Philadelphia
1 ¼ (250 g) szklanki cukru
4 jajka
4 żółtka
½ łyżeczki soli
300 g mascarpone
3 łyżki (15 g) herbaty matcha (używam )
100 g mrożonych malin

1. Rozgrzej piekarnik do 240 st. Celsjusza (góra-dół). Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał ponad ranty.

2. Serek śmietankowy, mascarpone, cukier, sól, 4 całe jajka i 4 żółtka połącz dokładnie mikserem, robotem kuchennym, blenderem lub trzepaczką.

3. Masę serową przełóż do dwóch identycznych misek. Do jednej z nich dodaj herbarę matchę, przesiewając ją wcześniej za pomocą sitka do cukru pudru (dzięki temu nie grudek). Wymieszaj dokładnie.

4. Zieloną masę serową przelej do przygotowanej tortownicy, następnie masę serową z drugiej miski. Na wierzch sernika wyłóż maliny, lekko je wciskając. Piecz 35 – 40 minut, do momentu aż sernik bardzo urośnie, jak suflet. Będzie dygotać się jak fale na morzu, wydając się całkowicie surowy, ale zaufaj mi – w tym szaleństwie jest metoda.

5. Wystudź całkowicie sernik. Przełóż go do lodówki na minimum 8 godzin. Nie skracaj tego czasu, sernik potrzebuje czasu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Rady/porady
1. Dzięki dodatkowi mrożonych malin, które podczas pieczenia puszczają wodę, zwilżając wierzch sernika i uniemożliwiając karmelizację, sernik pozostaje blady, w przeciwieństwie do klasycznego sernika baskijskiego o karmelowej skórce. Możesz sięgnąć po świeże maliny, licząc się z tym, że sernik złapie trochę koloru.
2. Matcha jest szczególnie podatna na wchłanianie wilgoci i zapachów oraz wrażliwa na światło i utlenianie. Dlatego ważne jest, aby zapewnić jej szczelne i chłodne przechowywanie – najlepiej w lodówce.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Sernik Matcha z malinami 2
Sernik Matcha z malinami 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

77 komentarzy

Grzegorz 28 sierpnia, 2021 - 11:05 am

A zamiast malin jakie inne owoce można dodać?

Reply
rozkoszny 28 sierpnia, 2021 - 11:16 am

Można spróbować też z jagodami lub jeżynami

Reply
Magda 28 sierpnia, 2021 - 2:49 pm

A gdybym nie chciała kupować nowej herbaty , czy mogę użyć innej zamiast machta?

Reply
rozkoszny 28 sierpnia, 2021 - 7:11 pm

niestety matcha tutaj jest nie do podmienienia, zresztą to tytułowy składnik 🙂

Reply
Gosia 28 sierpnia, 2021 - 2:13 pm

Czy serek i śmietanka mają być w temperaturze pokojowej ? Czy schłodzone?

Reply
rozkoszny 28 sierpnia, 2021 - 7:12 pm

Najlepiej, by były w temperaturze pokojowej, ale nie jest to absolutnie konieczne

Reply
Ewa 3 stycznia, 2022 - 5:28 pm

Czy sernik powinien ostygnąć pozostając w piekarniku?
Jeśli nie to kiedy go wyjąć, bezpośrednio po upieczeniu?

Reply
rozkoszny 4 stycznia, 2022 - 10:48 am

Tak, wyjmujemy bezpośrednio po upieczeniu

Reply
Karolina 28 sierpnia, 2021 - 3:48 pm

Brzmi to jak niebo w gębie! Czy można użyć twarogu zamiast serka Philadelphia, podobnie jak to było w przypadku sernika baskijskiego? Czy w takim przypadku dodac coś?

Reply
rozkoszny 28 sierpnia, 2021 - 7:13 pm

W takim wypadku dałbym 600 g tłustego mielonego twarogu i 300 g mascarpone

Reply
Marta 23 marca, 2024 - 10:35 pm

Czyli przy podmianie, całościowo na przepis będzie to 600g mascarpone?

Reply
Weronika 28 sierpnia, 2021 - 11:18 pm

A może jakiś rozkoszny tutorial o tym, jak przygotować napój matcha. Przyznam, że ubijanie tego proszku mnie przerasta, a jak Rozkoszny coś zademonstruje, to nagle najtrudniejsze kulinarne zadania stają się dziecinnie proste 🙂

Reply
rozkoszny 29 sierpnia, 2021 - 1:11 pm

będzie na moim Instagram stories!

Reply
Anna 10 września, 2021 - 4:01 pm

Dzień dobry! Malin nie rozmrażamy wcześniej?

Reply
rozkoszny 11 września, 2021 - 1:50 pm

Nie rozmrażamy

Reply
Agata 1 września, 2021 - 9:38 pm

W jakim sklepie kupujesz creme fraiche? Bo ja jeszcze nigdy nie znalazłam 🤔

Reply
rozkoszny 7 września, 2021 - 3:32 pm

President sprzedaje homogenizowaną śmietanę 36% z kulturami bakterii, ale faktycznie na etykiecie nie ma napisu „creme fraiche”

Reply
Klaudia 2 września, 2021 - 12:45 pm

Hej, czy można użyć świeżych malin czy niezbędne są mrożone?

Reply
rozkoszny 7 września, 2021 - 3:33 pm

można, ale wierzch bardziej się skarmelizuje – co oczywiście będzie pyszne, acz mniej estetyczne

Reply
RÓŻA 8 września, 2021 - 9:07 pm

Jak sprawić, żeby wyszedł faktycznie dwuwarstwowy? mój niestety jest cały w kolorze pistacjowym 🙁

Reply
rozkoszny 9 września, 2021 - 12:04 pm

hmm, może zbyt energicznie wlałaś jedną masę na drugą?

Reply
Ben 15 października, 2021 - 9:27 pm

U mnie niestety dokładnie to samo 🙁 przez chwilę jasna masa została u góry, ale później zlały się w jedno. Czy może być jakaś inna przyczyna niż zbyt szybkie wlewanie?

Reply
rozkoszny 16 października, 2021 - 11:47 am

czy na pewno użyto tych samych składników w tej samej ilości co w przepisie?

Reply
Maria 18 maja, 2023 - 9:26 am

Serbia właśnie się piecze; niestety cały zielony..czytałam już wcześniej te komentarze wiec najpierw próbowałam biała warstwę rozlać równomiernie chochelka ale nic to nie dało…proszę zdradź nam swój sekret 😉

Reply
Kasia 8 września, 2021 - 10:12 pm

Czy sernik pieczemy w termoobiegu czy góra-dół?

Reply
rozkoszny 9 września, 2021 - 12:03 pm

zawsze góra-doł!

Reply
Anna 17 września, 2021 - 7:01 pm

Hmm mimo malin mrożonych góra się mocno przypiekla, czas i temp ok, co poszło nie tak?🤣

Reply
M 19 września, 2021 - 2:29 am

A czy mozna uzyc ricotty zamiast Philadelphii?

Reply
Kasia 9 września, 2021 - 2:23 pm

Przepraszam, nieuważnie przeczytałam, nie było pytania😁

Reply
Kasia 9 września, 2021 - 2:24 pm

Dziękuję za odpowiedź 😊

Reply
Maja 25 września, 2021 - 6:40 pm

hej, czy to normalne, że moj sernik trochę się „spocił” po wyjęciu z piekarnika do ostudzenia? Zrobiła się pod nim lekko lepka mokra plama, a przy baskijskim nigdy mi się tak nie zdarzyło. Mam nadzieję, że wyszedł i tak, ale dowiem się jutro 😀

Reply
rozkoszny 28 września, 2021 - 2:18 pm

myślę, że to kwestia owoców i nic w tym złego – dzięki tej wilgoci on się nie karmelizuje jak baskijski

Reply
gosia 21 października, 2021 - 8:32 pm

jest napisane 3 łyżki matchy ale 15g więc które ?

Reply
rozkoszny 22 października, 2021 - 8:33 pm

3 łyżki czyli 15 g

Reply
Dominika 22 października, 2021 - 9:43 pm

U mnie po wyjęciu z piekarnika niestety sernik dalej jest płynny 🙁 nie tyle się rusza mocno, co dalej widać konsystencję masy:( czy jest sens go w ogóle studzić?

Reply
rozkoszny 23 października, 2021 - 11:45 am

wierzch ma być ścięty, ale przy wyjmowaniu z piekarnika ma trząść się tak, jakby był kompletnie nie upieczony jeszcze, po nocy w lodówce nabierze bardzo kremowej konsystencji 🙂

Reply
Joasia 23 października, 2021 - 5:19 pm

niestety użyłam serka bieluch zamiast philadelphia i zamiast kremowego wyszedł mokry i porowaty – ku przestrodze, żeby go nie używać pod żadnym pozorem!

Reply
Izabela 7 czerwca, 2024 - 11:58 am

Do masy z matchą dodałam budyń śmietanowy, do masy białej 2 łyżki mąki ryżowej. Masy ustabilizowały się i nie zlały w całość.

Reply
Lui 6 sierpnia, 2024 - 6:36 pm

Caly budyn dodalas? 🙂

Reply
Hanskakanka 30 października, 2021 - 6:04 am

Przymierzam się do tego sernika i… Czy zamiast serka pholadelphia chciałabym użyć innego z tego rodzaju. Który się najlepiej sprawdzi jeszcze

Reply
rozkoszny 30 października, 2021 - 7:57 pm

Tak, można

Reply
Karolina 24 listopada, 2021 - 9:07 am

A czy można go upiec na quarku?

Reply
rozkoszny 24 listopada, 2021 - 3:12 pm

Niestety nie

Reply
Kasia 27 listopada, 2021 - 9:33 pm

U mnie ciasto było bardzo rzadkie i podczas nalewania wszystko się połączyło. Składniki dokładnie takie jak przepisie. Co mogłam zrobić nie tak? 🙂 góra się mocno skarmelizowała bo maliny same wpadały do sernika 😉

Reply
rozkoszny 28 listopada, 2021 - 12:32 pm

czy śmietanka 36% była gęsta?

Reply
Monika 15 marca, 2023 - 8:13 am

Czy do tego sernika dodajemy śmietankę 36 %? bo nie widzę jej w przepisie

Reply
Sylwia 10 grudnia, 2021 - 8:34 pm

U mnie dokładnie tak samo, śmietanka gęst, robione jak w przepisie, ale masa dosyc rzadka i maliny uciekly w sernik przez co mocno skarmelizowal sie na wierzchu 🙁

Reply
Magda 26 marca, 2022 - 6:03 pm

U mnie niestety identycznie. Masy były stosunkowo rzadkie (ta bez matchy szczególnie) i w większości połączyły się w jedno, a maliny wpadły do środka.

Reply
Wi 30 grudnia, 2021 - 5:25 pm

Niestety jasna i zielona masa wymieszały się, pewnie smak matchy będzie mniej intensywny. Omg szkoda, że nie ma większych opakowań philadelphi…8 plastikowych pudełek :((((

Reply
rozkoszny 30 grudnia, 2021 - 10:58 pm

Można kupić w Makro

Reply
Pauli 3 stycznia, 2022 - 1:45 pm

Czy można zamienić cukier jakis inny składnik?

Reply
rozkoszny 3 stycznia, 2022 - 2:28 pm

Nie można

Reply
Gołomp 6 stycznia, 2022 - 7:56 pm

A gdyby tak matchę zastąpić młodym jęczmieniem w proszku? Akurat zostało mi go trochę po jaśmisu 😅

Reply
rozkoszny 6 stycznia, 2022 - 8:00 pm

Można dodać, ale mniej, bo bardziej intensywny 🙂

Reply
MAGDA 14 stycznia, 2022 - 7:18 pm

Uzylam wszystkich skaldnikow jak w przepisie, odmierzane na wadze a mimo to calosc wyszla strasznie plynna i po polaczeniu skladnikow ciasto wyszlo pistacjowe a nie dwukolorowe 😢

Reply
rozkoszny 15 stycznia, 2022 - 3:46 pm

Czy jajka były duże?

Reply
Ada 18 marca, 2022 - 10:51 pm

A czy mozna dodać herbatniki na spód? Ciężko mi sobie wyobrazić krojenie bez herbatników, ale może się myle

Reply
Alicja 13 kwietnia, 2022 - 1:26 pm

Hej, w składnikach nie ma wypisanej śmietany ale w przepisie już jest? Ile i jakiej śmietanki mam użyć?

Reply
rozkoszny 13 kwietnia, 2022 - 4:53 pm

Hej, zmieniłem śmietankę w przepisie na mascarpone 🙂

Reply
Karolina 15 kwietnia, 2022 - 5:19 pm

Czy jeśli moja matcha nie jest wysokiej jakości tylko na szybko kupiona w hipermarkecie to będzie okej czy dać jej trochę mniej?

Reply
Falka 15 kwietnia, 2022 - 4:42 pm

Mój piekarnik kończy się na 230 st. I co teraz? Potrzymać dłużej?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2022 - 12:45 pm

Tak, proszę monitorować

Reply
Monika S 8 maja, 2022 - 9:15 am

U mnie sernik po upieczeniu i schłodzeniu ciekł! Konkretnie zielona warstwa. A finalnie warstwa z machą była rozpacianą masą. 🙁 Wszystko zrobiłam wg przepisu. Co poszło nie tak?

Reply
rozkoszny 9 maja, 2022 - 12:30 pm

Sernik ma być „nieścięty” jak rozpaćkany. naturalnie puszcza trochę serwatki

Reply
Dorota 28 maja, 2022 - 4:54 pm

Niestety, nie kupię tej konkretnej matchy z przepisu. Muszę się zadowolić dostępnymi w Polsce. Czy lepiej wobec tego wybrać matchę kulinarną czy codzienną? Która będzie lepsza do pieczenia? I wówczas czy dodać ją w takiej samej ilości, jak w przepisie?

Reply
Żaneta 24 lipca, 2022 - 9:43 pm

Hej Dorota, niewiem czy ta informacja jeszcze Ci się przyda ale ja użyłam matcha z herbaciarni Czas na Herbatę – wyszło super.

Reply
Natalia 30 września, 2022 - 1:51 pm

W składnikach jest sól a w przepisie nie jest napisane gdzie jej użyć 😘🤔

Reply
Sylwia 8 lutego, 2023 - 6:26 pm

Cześć, w jakim celu dodajemy tu 4 żółtka? Czy to tylko w celu nadania ładnego koloru? Widzę, że w oryginalnym baskijskim dodawane są całe jajka, czy tu też mogłabym tak zrobić? Nie przepadam za bezą więc zazwyczaj białka, które mi zostają się marnują 🙁

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2023 - 11:29 am

Nie, same żołtka mniej ścinają sernik, nadając jednocześnie kremowości

Reply
Karolina 9 kwietnia, 2023 - 10:30 am

Serek philadelphia zastąpiłam tłustym twarogiem wg wskazówek z komentarza. Poza tym składniki dodawałam wg przepisu, użyłam wagi do odmierzania. Jednak masy się wymieszały (nie od razu), maliny wpadły do środka i przez to wierzch się przypiekł trochę za bardzo. Sernik wyszedł też trochę grudkowaty. Nie wiem, czy komuś wyszedł ten sernik na twarogu. Może ktoś mógłby dać znać? Ja osobiście więcej nie będę próbować takich modyfikacji.

Reply
Magda 5 kwietnia, 2024 - 9:06 pm

To zamrazaj a nie marnuj, a w necie znajdz przepis na babeczki na bialkach, jak nie lubisz bezy. Po upieczeniu smakuja troche jak ciasto drozdzowe. Moim zdaniem sa genialne!

Reply
kasia 26 listopada, 2023 - 10:20 pm

czy sernik można zrobić ze spodem? np takim jak w baskijskim, albo zwykłe kruche

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2023 - 6:51 pm

tak

Reply
Oliwia 24 lutego, 2024 - 1:00 pm

Nawet z mascaropone masa serowa wychodzi niestety bardzo rzadka, warstwy się zacierają.
Co ciekawe – wlewając wpierw masę zieloną po upieczeniu znalazła się ona na wierzchu a jasna na spodzie 😀 Niemniej jednak sernik przepyszny! x

Reply
Iza 27 czerwca, 2024 - 9:46 pm

Robię Królu 3 raz. Za każdym razem znika szybko z lodówki. W wersji letniej zalewam ciasto po wystudzeniu galaretką i dekoruję mocno granatami. Gorycz granatów i matcha super połączenie, zaś zimna galaretka daje poczucie chłodu w upalne dni.

Reply
Ewa 22 lutego, 2025 - 7:19 pm

Czy ten sernik można mrozić? Za dużo go na 1 osobę, a lubię „swojskie” wypieki. 🤔

Reply
karolina 22 grudnia, 2024 - 10:46 pm

kurczę dlaczego jak upiekłam ten sernik to góra jest cała brązowa :((( co mogło pójść nie tak? wsystsko zrobione jak z przepisem

Reply

Leave a Comment