Dyniowy sernik to rewelacja jesieni: oranżowo pomarańczowy, z nutą korzennego smaku. Mój lubię przykrywać chmurką z bitej śmietany, w której chrupią czekoladowe ciasteczka. Przypomina mi wtedy pumpkin spice latte, ale w wersji dekadenckiej.
To moja słodka, niewinna propozycja na Halloween. Punktem wyjściowym był przepis na Sernik na Wszelkie Okazje, który już dobrze znacie. Spód zrobiłem tak samo – na bazie ciasteczek. Zmiany zaszły natomiast w masie serowej. Użyłem twarogu, mascarpone i puree dyniowego. Zamiast po wanilię, sięgnąłem po rozgrzewające przyprawy korzenne. W tym wypadku pieczenie jest też równie proste i niestraszne są tutaj żadne pęknięcia. Sernik i tak przykryłem ubitą śmietanką, którą wymieszałem z pokruszonymi ciasteczkami, aby chrupały, nadając boskiego kontrastu. Nie jestem pewny, czy ten sernik straszy, ale na pewno jest diabelsko dobry.
Dyniowy sernik z chrupiącym kremem ciasteczkowym
tortownica 23 cm
Spód
160 g ciasteczek Oreo
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
50 g masła, roztopionego
Masa
600 g tłustego twarogu sernikowego mielonego trzy razy, w temperaturze pokojowej
250 g serka mascarpone
250 g puree z pieczonej dyni
¾ szklanki (150 g) cukru drobnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki soli
3 duże jajka “zerówki”, w temperaturze pokojowej
Krem
250 g mascarpone
1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
60 g ciasteczek Oreo, pokruszonych + do podania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka zblenduj na pył. Wymieszaj je z solą
i roztopionym masłem. Wylep masą ciasteczkową tortownicę o średnicy 23 cm wyłożoną
papierem do pieczenia (tylko spód). Podpiekaj, aż się stwardnieje, około 8 minut. Wystudź
całkowicie.
2. Utrzyj ser wraz z mascarpone, puree z dyni, cukrem, mąką ziemniaczaną, przyprawami i solą, aż nabierze lekkości. Zacznij dodawać jajka, jedno po zmiksowaniu drugiego. Upewnij się, czy ser nie osiadł na dnie miski. Przelej masę do tortownicy. Piecz przez 40 – 45 minut, aż boki sernika będą ścięte, a środek wciąż trzęsący się przy poruszaniu formy. Sernik może się zarumienić, urosnąć i opaść, nie ma to tu znaczenia.
3. Gdy sernik jest jeszcze gorący, za pomocą noża, oddziel go od tortownicy. Dzięki temu
będzie miał ładne, równe brzegi. Wystudź, a następnie schłodź w lodówce minimum 6 – 8
godzin.
4. Ubij mascarpone z kremówką i cukrem pudrem. Dodaj pokruszone oreo, wymieszaj. Wyłóż krem na sernik tuż przed podaniem (po nocy w lodówce ciasteczka w kremie zmiękną) i posyp go jeszcze większą ilością ciasteczek.
Rady/porady
Jeśli chcesz uzyskać bardziej pomarańczowy kolor sernika, użyj dyni hokkaido i zblenduj ją ze skórką.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
45 komentarzy
w jakiej temperaturze piec sernik? 🙂 bo nigdzie nie widzę…
Spód wnioskuję, że jak w baskijskim… możnaby w ~200, ale masę to już ciężej 😉
190 C, tak jak pisze w pierwszym punkcie – temperatura się nie zmienia
w pierwszym punkcie jest 180 a nie 190, to jak w końcu? 🙂
Każdy przepis jest wyjątkowy i jeszcze nigdy się nie rozczarowałam. Ten sernik zaraz po ciastkach miso jest …rozkoszny:)
Dziękuję za przepis i czekam na kolejne przepisy 😍
Czy Twoje sernikowe przepisy wyjdą również w prostokątnej blaszce?
nie wszystkie, ten wyjdzie
Czym zastąpić oreo?
miłością
Ja mam zamiar zastapic ciasteczkami imbirowymi , bardziej mi pasuja do dyni.
Czy maka ziemniaczana musi byc? Mozna zastapic zwyklą make albo kukurydziana?
Tak, można zastąpić
Puree z dyni – dynie pieczemy i blendujemy, czy są jakieś inne sekrety?
bez sekretów! 🙂
Cześć 🙂 czy potrzebujemy tylko ciasteczek z Oreo, czy nadzienia też?
Cześć, nadzienie też!
Czy krem można ubić dzień wcześniej ?
Wytrzyma noc i zachowa konsystencje ?
Krem najlepiej zrobić przed podaniem! Ciasteczka miękną po nocy w lodówce
Pytanie amatora, czym sie różni mąka ziemniaczana od skrobii ziemniaczanej?
To to samo
Czy mogę krem z mascarpone i śmietanki wyłożyć od razu gdy sernik będzie chłodny i razem z tym kremem chłodzić 8 godzin? Potrzebuje ten sernik na jutro rano i nie zdążę przed pracą zrobić kremu 🥺
Krem najlepiej zrobić tuż przed podaniem (duża różnica w przyjemności z jedzenia)
Cześć wiem że to sernik dyniowy wygląda obłędnie ale rodzina nie przepada za dynią a piekę dla nich czy mogę pominąć dynie czy ją czymś zastąpić ?
tak, proszę dać więcej sera
Wszystko Ok, ale zupełnie nie udały mi się podane proporcje na spód ciasteczkowy. Zmniejszyłam ilość masła do 50 g a i tak musiałam dodać jeszcze 80 g ciastek, żeby spód nie przypominał błota 😒
Hej !
Czy zamiast twarogu mogę użyć serków Philadelphia ?
tak, można
Czy twaróg mozna zastapic np. Philadelphia? Jestem za granica i nigdzie nie mogę znaleźć twarogu a sernik wygląda obłędnie 🙁
Przepraszam, dałam na spód tylko 30 g masła więcej ciasteczek niż w przepisie o 80 gram
Serniczek wyszedł obłędnie:-) Wszyscy konsumujący, zachwyceni:-) Czekam na kolejny przepis!!!
Czy spód trzeba przypiekać?
Czy zamiast twarogu można użyć twarogu sernikowego z wiaderka? Ciasto wygląda świetnie i chciałabym je zrobić, ale nie mam możliwości zmielenia twarogu
tak, jak najbardziej
Absolutna rewelacja. Wszystko zrobione zgodnie z przepisem. Ten sernik jest wybitnie puchaty i lekki!
Dzięki!
cieszę się!
Czy lepiej będzie studzić masę krócej, czyli np. 4 godziny, czy może włożyć na chwilę do zamrażarki w sytuacji kiedy brakuje czasu?
można na chwilę włożyć do zamrażarki
Wczoraj zrobilam (to moj pierwszy raz w zyciukiedy robie sernik) i wyszlo oblednie! Fantastyczny przepis, dziekuje! ♥️
<3
wczoraj upiekłam (u mnie wersja bez kremu z ciasteczkami ) dziś z samego rana skosztowałam i zaniemówiłam sernik jest rozkoszny dla mojego podniebienia dziękuję 🙂
bardzo się cieszę!
ten sernik jest jak niebo w gębie jest rozkoszny dziękuję:)
Czy spod ma być wilgny przy jedzeniu
Sernik wyszedł pysznie i wygląda super.
Korzenne przyprawy i cynamon zamieniłam na rzecz otwartej skórki z całej pomarańczy.
Jako absoltna fanka serników stwierdzam, że jest to sernik mojego życia <3 niebo w gębie, wszyscy totalnie zachwyceni! dziękuję za ten przepis
hmmm, coś poszło nie tak, wystawiłam na noc na dwór (4 stopnie), bo lodówka pełna, opadł biedulek i z wczorajszego puszystego (na oko) 4-5 cm wysokości zostało 2 cm zwartej masy… może uratuje go krem oreo na wierzchu, ale nie wygląda to dobrze… where did I go wrong?