Dyniowy sernik z chrupiącym kremem ciasteczkowym

Dyniowy sernik to rewelacja jesieni: oranżowo pomarańczowy, z nutą korzennego smaku. Mój lubię przykrywać chmurką z bitej śmietany, w której chrupią czekoladowe ciasteczka. Przypomina mi wtedy pumpkin spice latte, ale w wersji dekadenckiej.

To moja słodka, niewinna propozycja na Halloween. Punktem wyjściowym był przepis na Sernik na Wszelkie Okazje, który już dobrze znacie. Spód zrobiłem tak samo – na bazie ciasteczek. Zmiany zaszły natomiast w masie serowej. Użyłem twarogu, mascarpone i puree dyniowego. Zamiast po wanilię, sięgnąłem po rozgrzewające przyprawy korzenne. W tym wypadku pieczenie jest też równie proste i niestraszne są tutaj żadne pęknięcia. Sernik i tak przykryłem ubitą śmietanką, którą wymieszałem z pokruszonymi ciasteczkami, aby chrupały, nadając boskiego kontrastu. Nie jestem pewny, czy ten sernik straszy, ale na pewno jest diabelsko dobry.

Oto dyniowy sernik

Dyniowy sernik z chrupiącym kremem ciasteczkowym
tortownica 23 cm
Spód
160 g ciasteczek Oreo
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
50 g masła, roztopionego

Masa
600 g tłustego twarogu sernikowego mielonego trzy razy, w temperaturze pokojowej
250 g serka mascarpone
250 g puree z pieczonej dyni
¾ szklanki (150 g) cukru drobnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki soli
3 duże jajka “zerówki”, w temperaturze pokojowej

Krem
250 g mascarpone
1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
60 g ciasteczek Oreo, pokruszonych + do podania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka zblenduj na pył. Wymieszaj je z solą
i roztopionym masłem. Wylep masą ciasteczkową tortownicę o średnicy 23 cm wyłożoną
papierem do pieczenia (tylko spód). Podpiekaj, aż się stwardnieje, około 8 minut. Wystudź
całkowicie.

2. Utrzyj ser wraz z mascarpone, puree z dyni, cukrem, mąką ziemniaczaną, przyprawami i solą, aż nabierze lekkości. Zacznij dodawać jajka, jedno po zmiksowaniu drugiego. Upewnij się, czy ser nie osiadł na dnie miski. Przelej masę do tortownicy. Piecz przez 40 – 45 minut, aż boki sernika będą ścięte, a środek wciąż trzęsący się przy poruszaniu formy. Sernik może się zarumienić, urosnąć i opaść, nie ma to tu znaczenia.

3. Gdy sernik jest jeszcze gorący, za pomocą noża, oddziel go od tortownicy. Dzięki temu
będzie miał ładne, równe brzegi. Wystudź, a następnie schłodź w lodówce minimum 6 – 8
godzin.

4. Ubij mascarpone z kremówką i cukrem pudrem. Dodaj pokruszone oreo, wymieszaj. Wyłóż krem na sernik tuż przed podaniem (po nocy w lodówce ciasteczka w kremie zmiękną) i posyp go jeszcze większą ilością ciasteczek.

Rady/porady
Jeśli chcesz uzyskać bardziej pomarańczowy kolor sernika, użyj dyni hokkaido i zblenduj ją ze skórką.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Oto dyniowy sernik
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

45 komentarzy

Patagg 19 października, 2023 - 12:05 pm

w jakiej temperaturze piec sernik? 🙂 bo nigdzie nie widzę…
Spód wnioskuję, że jak w baskijskim… możnaby w ~200, ale masę to już ciężej 😉

Reply
rozkoszny 20 października, 2023 - 12:47 pm

190 C, tak jak pisze w pierwszym punkcie – temperatura się nie zmienia

Reply
Green Flower 21 października, 2023 - 9:14 pm

w pierwszym punkcie jest 180 a nie 190, to jak w końcu? 🙂

Reply
Marta 30 listopada, 2023 - 9:10 pm

Każdy przepis jest wyjątkowy i jeszcze nigdy się nie rozczarowałam. Ten sernik zaraz po ciastkach miso jest …rozkoszny:)
Dziękuję za przepis i czekam na kolejne przepisy 😍

Reply
Anna 19 października, 2023 - 12:11 pm

Czy Twoje sernikowe przepisy wyjdą również w prostokątnej blaszce?

Reply
rozkoszny 20 października, 2023 - 12:49 pm

nie wszystkie, ten wyjdzie

Reply
Zuza 19 października, 2023 - 2:07 pm

Czym zastąpić oreo?

Reply
piotree 19 października, 2023 - 5:19 pm

miłością

Reply
Nati 20 października, 2023 - 3:09 pm

Ja mam zamiar zastapic ciasteczkami imbirowymi , bardziej mi pasuja do dyni.

Reply
Anna 19 października, 2023 - 2:34 pm

Czy maka ziemniaczana musi byc? Mozna zastapic zwyklą make albo kukurydziana?

Reply
rozkoszny 20 października, 2023 - 12:48 pm

Tak, można zastąpić

Reply
Róża 19 października, 2023 - 8:46 pm

Puree z dyni – dynie pieczemy i blendujemy, czy są jakieś inne sekrety?

Reply
rozkoszny 20 października, 2023 - 12:48 pm

bez sekretów! 🙂

Reply
Klaudia 20 października, 2023 - 11:56 am

Cześć 🙂 czy potrzebujemy tylko ciasteczek z Oreo, czy nadzienia też?

Reply
rozkoszny 20 października, 2023 - 12:48 pm

Cześć, nadzienie też!

Reply
Daria 20 października, 2023 - 2:47 pm

Czy krem można ubić dzień wcześniej ?
Wytrzyma noc i zachowa konsystencje ?

Reply
rozkoszny 21 października, 2023 - 3:07 pm

Krem najlepiej zrobić przed podaniem! Ciasteczka miękną po nocy w lodówce

Reply
Laik 20 października, 2023 - 4:35 pm

Pytanie amatora, czym sie różni mąka ziemniaczana od skrobii ziemniaczanej?

Reply
rozkoszny 21 października, 2023 - 3:08 pm

To to samo

Reply
Lilka 20 października, 2023 - 6:43 pm

Czy mogę krem z mascarpone i śmietanki wyłożyć od razu gdy sernik będzie chłodny i razem z tym kremem chłodzić 8 godzin? Potrzebuje ten sernik na jutro rano i nie zdążę przed pracą zrobić kremu 🥺

Reply
rozkoszny 21 października, 2023 - 3:08 pm

Krem najlepiej zrobić tuż przed podaniem (duża różnica w przyjemności z jedzenia)

Reply
Anua 21 października, 2023 - 11:12 am

Cześć wiem że to sernik dyniowy wygląda obłędnie ale rodzina nie przepada za dynią a piekę dla nich czy mogę pominąć dynie czy ją czymś zastąpić ?

Reply
rozkoszny 21 października, 2023 - 3:09 pm

tak, proszę dać więcej sera

Reply
fjolka57 21 października, 2023 - 7:15 pm

Wszystko Ok, ale zupełnie nie udały mi się podane proporcje na spód ciasteczkowy. Zmniejszyłam ilość masła do 50 g a i tak musiałam dodać jeszcze 80 g ciastek, żeby spód nie przypominał błota 😒

Reply
Dominika 21 października, 2023 - 3:20 pm

Hej !
Czy zamiast twarogu mogę użyć serków Philadelphia ?

Reply
rozkoszny 22 października, 2023 - 2:37 pm

tak, można

Reply
Ola 21 października, 2023 - 5:35 pm

Czy twaróg mozna zastapic np. Philadelphia? Jestem za granica i nigdzie nie mogę znaleźć twarogu a sernik wygląda obłędnie 🙁

Reply
fjolka57 22 października, 2023 - 9:17 am

Przepraszam, dałam na spód tylko 30 g masła więcej ciasteczek niż w przepisie o 80 gram

Reply
Sylwia 23 października, 2023 - 2:39 pm

Serniczek wyszedł obłędnie:-) Wszyscy konsumujący, zachwyceni:-) Czekam na kolejny przepis!!!

Reply
Joanna 23 października, 2023 - 7:49 pm

Czy spód trzeba przypiekać?

Reply
Dagmara 5 listopada, 2023 - 7:54 pm

Czy zamiast twarogu można użyć twarogu sernikowego z wiaderka? Ciasto wygląda świetnie i chciałabym je zrobić, ale nie mam możliwości zmielenia twarogu

Reply
rozkoszny 6 listopada, 2023 - 6:26 pm

tak, jak najbardziej

Reply
Magda 24 października, 2023 - 7:23 pm

Absolutna rewelacja. Wszystko zrobione zgodnie z przepisem. Ten sernik jest wybitnie puchaty i lekki!
Dzięki!

Reply
rozkoszny 30 października, 2023 - 8:45 pm

cieszę się!

Reply
Kuba 28 października, 2023 - 12:51 am

Czy lepiej będzie studzić masę krócej, czyli np. 4 godziny, czy może włożyć na chwilę do zamrażarki w sytuacji kiedy brakuje czasu?

Reply
rozkoszny 30 października, 2023 - 8:46 pm

można na chwilę włożyć do zamrażarki

Reply
Basia 28 października, 2023 - 8:24 pm

Wczoraj zrobilam (to moj pierwszy raz w zyciukiedy robie sernik) i wyszlo oblednie! Fantastyczny przepis, dziekuje! ♥️

Reply
rozkoszny 30 października, 2023 - 8:47 pm

<3

Reply
Anna 1 listopada, 2023 - 8:39 am

wczoraj upiekłam (u mnie wersja bez kremu z ciasteczkami ) dziś z samego rana skosztowałam i zaniemówiłam sernik jest rozkoszny dla mojego podniebienia dziękuję 🙂

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2023 - 11:43 am

bardzo się cieszę!

Reply
Anna 1 listopada, 2023 - 2:55 pm

ten sernik jest jak niebo w gębie jest rozkoszny dziękuję:)

Reply
Wiktoria 22 listopada, 2023 - 8:28 pm

Czy spod ma być wilgny przy jedzeniu

Reply
Maria 25 listopada, 2023 - 9:06 am

Sernik wyszedł pysznie i wygląda super.
Korzenne przyprawy i cynamon zamieniłam na rzecz otwartej skórki z całej pomarańczy.

Reply
Paulina 20 grudnia, 2023 - 10:14 am

Jako absoltna fanka serników stwierdzam, że jest to sernik mojego życia <3 niebo w gębie, wszyscy totalnie zachwyceni! dziękuję za ten przepis

Reply
Monika 31 grudnia, 2023 - 11:15 am

hmmm, coś poszło nie tak, wystawiłam na noc na dwór (4 stopnie), bo lodówka pełna, opadł biedulek i z wczorajszego puszystego (na oko) 4-5 cm wysokości zostało 2 cm zwartej masy… może uratuje go krem oreo na wierzchu, ale nie wygląda to dobrze… where did I go wrong?

Reply

Leave a Comment