Słodki, miękki burak i soczyste, twarde jabłko, które jakby poddaje się temu pierwszemu barwiąc się na różowo. Całość przeplatana jest natką pietruszki, obtoczona w orzechowym sosie i obsypana słoną, tłustą fetą. Połączenie na pierwszy rzut oka dziwne, ale ten kto spróbuje, ten już się nie odkocha.
To jedna z tych sałatek, którą z powodzeniem można zrobić i zjeść całą na stojąco, jeszcze w kuchni, przypominając sobie, że przecież miała być podana do obiadu. Jest też szybka w przyrządzeniu, jeśli nie brać pod uwagę pieczenia buraków, ale powiem szczerze, że zdarza mi się kupić już upieczone, które sprawdzą się tutaj świetnie. Bo po prostu czasami za dużo z tym roboty: nagrzewanie piekarnika, szorowanie i obieranie buraków, które barwią całą kuchnię i ręce*. Gotując w Pytaniu na Śniadanie z Klaudią Halejcio, musiałem zaganiać ją do ich obierania i krojenia, bo miałem na głowie jeszcze galettes z jabłkiem, kanapki z kaczką oraz oczywiście stres i tylko brakowało mi do tego taplania się w buraczanym soku… Wybór należy do Ciebie, ale i tak będzie pysznie!
* proszę się nie zniechęcać do pieczenia buraków: można je wrzucić do piekarnika podczas robienia ciasta – i dwie pieczenie upieczone na jednym ogniu – a sposobem na uchronienie łapek przed zabarwieniem jest założenie gumowych rękawiczek
Sałatka z jabłkiem, burakiem i dressingiem orzechowym
6 buraków średniej wielkości
3 duże jabłka, soczyste i twarde
jeden pęczek natki pietruszki
pełnotłusta feta (opcjonalnie)
Dressing orzechowy
¾ + ¼ szklanki orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
½ szklanki oliwy z oliwek
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól morska, świeżo mielony pieprz
Buraki oczyść i każdego z osobna zawiń w folię skraplając wcześniej oliwą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 ½ godziny. Wyjmij i wystudź. Pokrój w kostkę.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki.
Szklankę orzechów upraż na patelni, mają się lekko przypalić – zależy nam na mocnym orzechowym smaku. Wystudź.
½ szklanki orzechów zmiksuj na puree z oliwą i czosnkiem. Dodaj sok z cytryny, miód, sól, pieprz i następne ¼ szklanki orzechów. Miksuj krótko i pulsacyjnie, mają zostać wyczuwalne kawałki orzechów. Polej dressingiem sałatkę, udekoruj natką pietruszki, pozostałymi orzechami i posyp pokruszoną fetą.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
10 komentarzy
od @karzak2407: przepyszna ta sałatka, a orzechowy dressing palce lizać 😋😋😋
od sabinataa: Ta sałatka jest przepyszna! Właśnie zajadam! 🙂
W naszym domu też już jest w co tygodniowym menu, tylko orzechy wolimy delikatnie podgrzać na patelni, wersja delikatniejsza, tak mocno przypieczone orzechy dają za dużo goryczy wg naszego smaku, pozdrawiam Ewa
orzechy mają się „przypiec” jedynie odrobinę, bo inaczej faktycznie będą za gorzkie 😊
Sałatka jest super! Chociaż patrząc na liste składników nie oczekiwałam zbyt wiele 🙂 dla mnie idealna gdy dodałam wspomianą fetę, rukolę i prażone pestki słonecznika dyni i sezamu. Ukochane danie, dziekuje 💓
Bardzo mi miło! <3
Hej, czy można zrobic dressing dzień wcześniej i trzymać w lodówce?
Tak, można
A z takim ugotowanym burakiem już gotowym kupnym się uda?
Będzie mieć dużo mniej smaku, ale jest to kuszące duże ułatwienie, więc dlaczego nie 🙂