Udon z sosem miso, szparagami i żółtkiem

6 składników, kwadrans, wyborna kolacja gotowa. Udon z sosem miso, szparagami i żółtkiem. Instant zastrzyk umami.

To pierwszy przepis z serii dań inspirowanych moją podróżą do Japonii. Tym razem konkretnie myślę o kluskach, które zjadłem w Udon Shin. Swoje musiałem odczekać, aby usiąść w tym mikroskopijnym lokalu. Po 1 ½ godziny w deszczu (w doborowym towarzystwie) usiadłem nad miską zgrabnie zwiniętym makaronie udon z żółtkiem i kostką masła na wierzchu. Pływał w ciemnym bulionie, a jego smak był dudniąco wyrazisty. Idealny na deszczową pogodę.

Po powrocie zaadoptowałem ten smak na danie instant i letnie warunki pogodowe. Zamiast bulionu i plastra masła na wierzchu – kremowy sos na bazie masełka miso. Nie mogłem powstrzymać się przed dodaniem szparagów dla chrupnięcia i odrobiny zielistości. Wyszło wspaniale. Sami się przekonajcie!

Udon z sosem miso, szparagami i żółtkiem

Udon z sosem miso, szparagami i żółtkiem
2 porcje
½ pęczka (250 g) zielonych szparagów
3 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżki jasnej pasty miso
½ szklanki (45 g) startego parmezanu
400 g świeżego makaronu udon (można zastąpić 200 g makaronu bucatini)
2 surowe żółtka
furikake lub prażone nori i sezam (opcjonalnie)

1. Odetnij twarde końce szparagów. Pokrój szparagi na 2-cm kawałki.

2. W dużej misce utrzyj łyżką miękkie masło, pastę miso i tarty parmezan.

3. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzuć szparagi i makaron, gotuj 1 ½ minuty. Zachowaj odrobinę wody po gotowaniu.

4. Dodaj ugotowane szparagi i udon do masełka miso. Wlej 2 łyżki wody po gotowaniu. Wymieszaj do obtoczenia się sosem klusek. Podawaj wraz z surowym żółtkiem i furikake (lub prażonym nori i sezamem).

Rady/porady
Lubisz dużo szparagów, sięgnij po cały pęczek (500 g)! Nie lubisz? Pomiń lub zastąp fasolką szparagową czy cukinią.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Udon z sosem miso, szparagami i żółtkiem
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

28 komentarzy

mario 14 maja, 2024 - 3:17 pm

Jak to jest z jedzeniem surowych żółtek? Zawsze miałem jakąś awersję. Przekonasz mnie? 🙂

Reply
rozkoszny 16 maja, 2024 - 12:08 pm

jem całe życie i żyję!

Reply
Magdalena 5 czerwca, 2024 - 10:47 am

salmonella jest na skorupce nie w jajku więc wystarczy je dobrze sparzyć i umyć
może się człowiek uodpornił wsuwając za dzieciaka kogiel mogiel 😛

Reply
Marta 14 maja, 2024 - 4:10 pm

Ostatnimi czasy trzymał się mnie totalny kulinarny brak kreatywności i wydawało mi się, że jestem skazana na makaron z sosem pomidorowym i mrożone warzywa. Rozkoszny, dzięki Tobie świeże warzywa wróciły do mojej kuchni, a na stole codziennie gości kolejne świetne danie. Dziś rano zobaczyłam ten przepis i znów zachwyt! Dzięki za to, co robisz i czekam na kolejne pyszne smaki z podróży! 🩷

Reply
rozkoszny 16 maja, 2024 - 12:09 pm

bardzo, bardzo się cieszę!

Reply
Olga 14 maja, 2024 - 4:57 pm

Hej! A wyjdzie z masłem roślinnym i bez parmezanu?

Reply
Masło Parmezanowe 14 maja, 2024 - 6:44 pm

Nie wyjdzie.

Reply
KONESER MASŁA PARMEZANOWEGO 17 maja, 2024 - 6:20 pm

I love you!

Reply
rozkoszny 16 maja, 2024 - 12:09 pm

Tak, ale dodaj płatki drożdżowe

Reply
Maja 15 maja, 2024 - 8:43 am

Jakie makarony udon dostępne w Polsce polecasz? Proszę o konkretne nazwy i firmy 🙂

Reply
rozkoszny 16 maja, 2024 - 1:23 pm

Szukaj w Kuchniach Świata

Reply
Agata 15 maja, 2024 - 10:39 am

Świetny pomysł , nawet zweganizowany daje radę . Obyło się bez masła , żółtka i parmezanu , no i zamiast furikake był prażony sezam . Do sosu dodałam własnej produkcji śmietankę z orzechów włoskich (namoczone i zblendowane do konsystencji gęstej śmietany orzechy) i olej z zarodków rzepaku o smaku masła . Wyszło zaskakująco smaczne danie do powtórzenia . Dziękuję za inspirację 🙂

Reply
rozkoszny 16 maja, 2024 - 1:24 pm

Cenię takie poszukiwanie alternatyw!

Reply
Nat 16 maja, 2024 - 2:04 pm

A można dodać maslo orzechowe?

Reply
rozkoszny 17 maja, 2024 - 2:20 pm

Można

Reply
Paulina 17 maja, 2024 - 7:09 pm

W przypadku zastąpienia szparagów cukinią – jak ją przygotować i doprawić?

Reply
rozkoszny 20 maja, 2024 - 6:10 pm

Można je pokroić w słupki szybko przysmażyć na patelni

Reply
Paulina 18 maja, 2024 - 9:02 am

Hejka! Co daje to surowe żółtko i czym ewentualnie polecałbyś je zastąpić dla podobnego efektu? Niestety miałam już doświadczenie z salmonellą i surowych jaj unikam jak ognia, a chciałabym cieszyć się pełnią smaku tego dania 🙂 dzięki i pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 20 maja, 2024 - 6:11 pm

Danie bez żółtka i tak jest kompletne i pyszne 🙂

Reply
Aleksandra 19 maja, 2024 - 9:28 am

Wczoraj zrobiliśmy, pyszne!
Jakie warzywo można wykorzystać kiedy sezon na szparagi się już skończy? Ta lepkość żółtka i słoność miso są uzależniające!

Reply
rozkoszny 20 maja, 2024 - 6:12 pm

cukinia, brokuł, fasolka szparagow!

Reply
Magda 20 maja, 2024 - 12:48 pm

Hej. Ciemna Pasta miso też będzie ok?

Reply
rozkoszny 20 maja, 2024 - 6:13 pm

tak, ale daj proszę połowę mniej, bo w przeciwnym razie może zdominować danie

Reply
Szymon 21 maja, 2024 - 9:09 am

Nigdzie nie mogę dostać pasty miso… Poleciłbyś jakiś zamiennik? Sos sojowy da radę?

Reply
rozkoszny 22 maja, 2024 - 7:12 pm

Tutaj bez pasty miso ani rusz :/ sprawdź w Kuchniach Świata

Reply
Julia 3 czerwca, 2024 - 9:17 pm

Jest świetny sklep internetowy kimchi.pl z azjatyckimi produktami
Mają bardzo przystępne ceny, a paczka przychodzi mi zazwyczaj na drugi dzień

Reply
Julia 10 czerwca, 2024 - 4:47 pm

OMG jakie to pyszne i jakie to szybkie! Uroczyscie oswiadczam, ze nie siegam juz po gotowce w chwilach braku czasu. Jak sie skonczy sezon szparagowy, to co proponujesz w zamian?

Reply
Natalia 10 czerwca, 2024 - 7:26 pm

Jest odpowiedź wyżej: cukinia, fasolka, brokuł.

Reply

Leave a Comment