Odwrócony jabłecznik z palonym masłem

Trochę jak tarte tatin, ale jednak prościej. Odwrócony jabłecznik lepki od karmelu i pachnący palonym masłem to ciasto zjawiskowe z kategorii tych, których przygotowanie nie spędza snu z powiek.

Mam na ich punkcie ostatnio mała obsesją. Zimą piekłem jak opętany odwrócone ciacho ananasowe z wiśniami, niedawno lepkie bananowe miso, które też pokochaliście za ten oczywisty smak. Ciasta z rodzaju “do góry nogami” można odmieniać przez wszystkie owocowe przypadki. Czas na jabłka, bo przepisów na szarlotki i jabłeczniki nigdy za wiele. Szczególnie, gdy tak proste, a efektowne.

Odwrócony jabłecznik z palonym masłem

Odwrócony jabłecznik z palonym masłem
tortownica 23 cm
4 jabłka granny smith, obrane, pozbawione trzonu i pokrojone na ósemki
¾ szklanki (150 g) cukru drobnego
3 łyżki wody
200 g masła
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (170 g) miodu
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
¾ szklanki (180 g) jogurtu, kwaśnej śmietany lub skyru, w temperaturze pokojowej
1 ¾ szklanki (230 g) mąk pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
płatki soli morskiej, do podania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść odrobiną masła. Ułóż w formie ćwiartki jabłek. Jeśli nie jesteś pewny, co do szczelności tortownicy, owiń ją folia aluminiową.

2. Do dużego rondla przesyp drobny cukier. Skrop go 2 łyżkami wody tak, aby cały był wilgotny. Ewentualnie dodaj 3 łyżki wody. Gotuj cukier na umiarkowanym ogniu, aż się stopi i skarmelizuje na ciemnobursztynowy kolor, około 10 minut. Karmel możesz mieszać, ale najlepiej robić to jedynie poruszając rondlem, bez użycia łyżki.

3. Przelej karmel do tortownicy, zalewając jabłka.

4. W patelni o jasnym dnie rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, 7 – 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Przelej do żaroodpornego naczynia i wystudź.

5. W dużej misce ubij jajka z miodem i cukrem trzcinowym. Dodaj wystudzone palone masło, a następnie jogurt. W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Wmieszaj suche składniki do mokrych. Mieszaj tylko do połączenia się składników.

6. Przelej masę do tortownicy z jabłkami i karmelem. Piecz, aż ciasto mocno się zarumieni, a patyczek wbity w środek będzie wychodzić suchy, 50 – 60 minut. Nie otwieraj niepotrzebnie piekarnika, bo może to skutkować zakalcem.

7. Zdejmij obręcz i studź ciasto przez 20 – 30 minut. Za pomocą talerza odwróć do góry nogami jabłecznik. Zdejmij papier do pieczenia, posyp wierzch płatkami soli morskiej. Możesz już wzdychać z zachwytu nad swoim małym, wielkim arcydziełem.

Rady/porady
Granny Smith sprawdzają się tutaj najlepiej, bo są bardzo kwaśne i nie rozpadają się podczas pieczenia, ale jeśli nie możesz ich dostać, sięgnij po ligole lub szarą renetę.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Odwrócony jabłecznik z palonym masłem
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

47 komentarzy

Gabriela Piotrowska 29 lutego, 2024 - 4:29 pm

Czy syrop klonowy zamiast miodu da radę?
Mam wszystkie składniki a miodu za mało😬

Reply
rozkoszny 1 marca, 2024 - 12:32 pm

da radę

Reply
Martyna 29 lutego, 2024 - 8:32 pm

Czy to normalne, że karmel przed wylaniem na niego ciasta oraz w trakcie pieczenia i zdejmowania obręczy wypływa? To wina nieszczelnej formy?

Reply
rozkoszny 1 marca, 2024 - 12:33 pm

Tak, to wina formy.Owiń ją szczelnie folią aluminiową

Reply
Marcelina 2 marca, 2024 - 11:51 am

jakich innych jabłek mogłabym użyć oprócz granny smith, ponieważ nie mam gdzie kupić

Reply
Sylwia 29 lutego, 2024 - 9:04 pm

„Odwrócony jabłecznik lepki od kremlu” zrobił mi dzień 😂❤️

Reply
rozkoszny 1 marca, 2024 - 12:33 pm

opss haha poprawione!

Reply
Karolina 12 marca, 2024 - 6:34 pm

haha to stawia poprzeczkę zdecydowanie za nisko 😉

Reply
Karolina 1 marca, 2024 - 2:14 pm

Czym mozna zastąpić masło? Alergia na laktozę.

Reply
rozkoszny 5 marca, 2024 - 4:33 pm

palone masło jest tutaj kluczowym składnikiem 🙁

Reply
Justyna 10 marca, 2024 - 12:15 am

Masło jest z natury z niską zawartością laktozy. Tak samo niską co masła bez laktozy za które przepłacamy. Rożnica wynosi 0,1-0,2 gramów. Można o tym poczytać i dobry lekarz napewno powie to samo.

Reply
Kasandra 6 marca, 2024 - 4:20 pm

Są masła bez laktozy może się nadadzą 🙂 w każdym sklepie

Reply
Kasia 11 marca, 2024 - 11:43 am

Dobra to już muszę zrobić, zamiast tylko marzyć o zjedzeniu tego. Z tymże, zrobię z innym owocem. Niestety jabłka u mnie odpadają.

Reply
Magdalena 2 marca, 2024 - 11:03 am

Jakiej mąki bezglutenowej mogę tu użyć ? Poradź cos:)

Reply
rozkoszny 5 marca, 2024 - 4:35 pm

Najlepiej mieszanki do wypieków

Reply
Marzena 6 marca, 2024 - 4:19 pm

Znam problem, uczulenie na białka mleka. Znam sposób, żeby do margaryny dodać orzechy laskowe i prażyć w ten sposób co masło. Potem odcedzic. Mają dodać takiego właśnie orzechowego smaku margarynie. Wiem, że to nie to samo ale jakoś ratunek jest dla alergika.

Reply
Liwia 2 marca, 2024 - 3:39 pm

Piecze się 🙂 Te zapachy w trakcie przygotowywania były obłędne:)

Reply
rozkoszny 5 marca, 2024 - 4:37 pm

też je uwielbiam!

Reply
Justyna 2 marca, 2024 - 5:01 pm

Dokładnie jak w przepisie – arcydzieło 😉 Zdecydowanie moje smaki. Palone masło miałam ochotę zjeść od razu uwielbiam 😋❤ to masełko dla mnie smak dzieciństwa, moja mama takie robiła do makaronu z twarogiem i cukrem 😃

Reply
rozkoszny 5 marca, 2024 - 4:40 pm

<3

Reply
Ola 2 marca, 2024 - 5:32 pm

Niestety 🙁 w smaku bomba ale wyszedł zakalec 🙁 stosowałam się do wskazówek – temp pokojowa składników, nie otwieranie drzwiczek piekarnika itd 🙁 co zrobiłam nie tak- nie wiem…

Reply
rozkoszny 5 marca, 2024 - 4:37 pm

może źle odmierzone składniki?

Reply
Asia 6 marca, 2024 - 7:07 am

Czy znasz jakąś inną odmianę jabłka, która by się sprawdziła w tym przepisie?? Ciężko mi znaleźć akurat granny smuty:(

Reply
rozkoszny 7 marca, 2024 - 2:02 pm

patrz Rady/porady

Reply
Iza 15 marca, 2024 - 10:22 am

Boskop najlepsze do wypieków , nie wyglądają za to smakują , często można spotkać w znanym sklepie z owadem

Reply
Gabriela 6 marca, 2024 - 8:09 am

Mam alergie na jabłka, a czuję że muszę zrobić to ciasto😍😍😍 gruszki dadzą radę?

Reply
rozkoszny 7 marca, 2024 - 2:02 pm

tak

Reply
Anna 6 marca, 2024 - 8:35 pm

Kolejny przepis do którego wrócę. Smak palonego masła, rewelacja. Dałam inne jabłka i ciasto wyszło dość wilgotne, ale jest rewelacja.

Reply
rozkoszny 7 marca, 2024 - 1:59 pm

super!

Reply
Judka 7 marca, 2024 - 9:44 am

Te jabłuszka to od samego początku mają w tym piekarniku być? 🙂 Czy całość wstawiamy dopiero do nagrzanego? 🙂

Reply
rozkoszny 7 marca, 2024 - 2:00 pm

dopiero do nagrzanego

Reply
Karolina 7 marca, 2024 - 10:10 am

Czy „ubicie jajek z miodem i cukrem” oznacza ubijanie ich do konsystencji białego puchu, czy tylko dokładne wymieszanie?

Reply
rozkoszny 7 marca, 2024 - 2:01 pm

do jasnej masy, czy rozpuszczenia się cukru

Reply
Aneta 8 marca, 2024 - 10:12 pm

Niestety ale jak zwykle coś nie tak,180st to zdecydowanie za wysoka temperatura (a swój piekarnik mam już obeznany…). Już po 20 minutach ciasto było mocno zarumienione, musiałam zmniejszyć temp. do 150 żeby się nie spaliło…

Reply
rozkoszny 15 marca, 2024 - 10:56 am

wygląda na to, że coś nie tak z twoim piekarnikiem 😉 180 C to standardowa temperatura pieczenia

Reply
Katarzyna 9 marca, 2024 - 1:53 am

Dzięki za super przepis . Wyszedł idealnie mimo że użyłam innych jabłek niż w w przepisie.

Reply
rozkoszny 15 marca, 2024 - 10:56 am

super, cieszę się

Reply
Klaudia 9 marca, 2024 - 10:44 am

Czy to normalne że po wylaniu na jabłka, karmel zastyga w oka mgnieniu i robi się skorupka? Nie wiem czy tak ma być czy ma być dalej w formie płynnej 🥺

Reply
rozkoszny 15 marca, 2024 - 10:57 am

jest to ok! rozpuści się podczas pieczenia

Reply
Klaudia 9 marca, 2024 - 2:32 pm

Błagam o poradę odnośnie przygotowania karmelu! Czy jest na to jakiś magiczny sposób? Temperatura, rodzaj rondelka? Dwa razy cukier mi się skrystalizował, nie wiem jak sobie z tym poradzić 🙁

Reply
rozkoszny 15 marca, 2024 - 10:57 am

spróbuj z innym rondlem – staraj się nie mieszać

Reply
Klaudia 9 marca, 2024 - 9:00 pm

Dlaczego cukier nie chciał się skarmelizować tylko na nowo scukrzył się ? Robiłam 3 podejścia i za każdym razem rozpuszczał się, gęstniał ( ale nie nabierał brązowego koloru ) a potem znowu scukrzał ? Gdzie mogłam popełnić błąd ?

Reply
Ewela 12 marca, 2024 - 5:00 pm

U mnie to samo 🙁

Reply
Ala 13 marca, 2024 - 8:22 pm

u mnie było tak samo, dolałam więcej wody i poczekałam aż się odparuje trochę i wyszedł ładny karmel

Reply
Doms 17 marca, 2024 - 7:14 pm

W przepisie podana za małą ilość wody. U mnie było to samo, dopiero za drugim razem z większą ilością wody wyszedł porządny karmel.

Reply
Karolina 15 marca, 2024 - 2:29 am

Ja np używam trzcinowego od dawna do wypieków piękny kolor i zapach

Reply
Domi 17 marca, 2024 - 4:57 pm

Jabłeczniki to nigdy nie były moje ulubione ciasta i ten przepis tego nie zmienił. Nie zrozumcie mnie źle, nie jest zły i pewnie dla wielbicieli jabłkowych deserów będzie spoko, ale dla mnie to nie jest game changer. Sporo roboty jak na efekt „może być”. Wydaje mi się, że proporcje wody i cukru nie są dobre do zrobienia karmelu. Pierwsza porcja mi się zbryliła i spaliła, dopiero za drugim razem wyszedł mi ładny płynny karmel, ale wody dałam 3 razy więcej niż w przepisie. Ogólnie za mało instrukcji jest tutaj do tego karmelizowanego cukru dla osoby, która nigdy wcześniej tego nie robiła. Cukier skarmelizowalam wg innych instrukcji znalezionych na YouTube, bo z tego przepisu był do wyrzucenia. Do tego ciasta na pewno nie wrócę, za to Twoje serniki kocham. Chyba po prostu nie jestem team jabłka i karmel.

Reply

Leave a Comment