Trochę jak tarte tatin, ale jednak prościej. Odwrócony jabłecznik lepki od karmelu i pachnący palonym masłem to ciasto zjawiskowe z kategorii tych, których przygotowanie nie spędza snu z powiek.
Mam na ich punkcie ostatnio mała obsesją. Zimą piekłem jak opętany odwrócone ciacho ananasowe z wiśniami, niedawno lepkie bananowe miso, które też pokochaliście za ten oczywisty smak. Ciasta z rodzaju “do góry nogami” można odmieniać przez wszystkie owocowe przypadki. Czas na jabłka, bo przepisów na szarlotki i jabłeczniki nigdy za wiele. Szczególnie, gdy tak proste, a efektowne.
Odwrócony jabłecznik z palonym masłem
tortownica 23 cm
4 jabłka granny smith, obrane, pozbawione trzonu i pokrojone na ósemki
¾ szklanki (150 g) cukru drobnego
3 łyżki wody
200 g masła
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (170 g) miodu
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
¾ szklanki (180 g) jogurtu, kwaśnej śmietany lub skyru, w temperaturze pokojowej
1 ¾ szklanki (230 g) mąk pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
płatki soli morskiej, do podania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść odrobiną masła. Ułóż w formie ćwiartki jabłek. Jeśli nie jesteś pewny, co do szczelności tortownicy, owiń ją folia aluminiową.
2. Do dużego rondla przesyp drobny cukier. Skrop go 2 łyżkami wody tak, aby cały był wilgotny. Ewentualnie dodaj 3 łyżki wody. Gotuj cukier na umiarkowanym ogniu, aż się stopi i skarmelizuje na ciemnobursztynowy kolor, około 10 minut. Karmel możesz mieszać, ale najlepiej robić to jedynie poruszając rondlem, bez użycia łyżki.
3. Przelej karmel do tortownicy, zalewając jabłka.
4. W patelni o jasnym dnie rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, 7 – 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Przelej do żaroodpornego naczynia i wystudź.
5. W dużej misce ubij jajka z miodem i cukrem trzcinowym. Dodaj wystudzone palone masło, a następnie jogurt. W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Wmieszaj suche składniki do mokrych. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
6. Przelej masę do tortownicy z jabłkami i karmelem. Piecz, aż ciasto mocno się zarumieni, a patyczek wbity w środek będzie wychodzić suchy, 50 – 60 minut. Nie otwieraj niepotrzebnie piekarnika, bo może to skutkować zakalcem.
7. Zdejmij obręcz i studź ciasto przez 20 – 30 minut. Za pomocą talerza odwróć do góry nogami jabłecznik. Zdejmij papier do pieczenia, posyp wierzch płatkami soli morskiej. Możesz już wzdychać z zachwytu nad swoim małym, wielkim arcydziełem.
Rady/porady
Granny Smith sprawdzają się tutaj najlepiej, bo są bardzo kwaśne i nie rozpadają się podczas pieczenia, ale jeśli nie możesz ich dostać, sięgnij po ligole lub szarą renetę.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
49 komentarzy
Czy syrop klonowy zamiast miodu da radę?
Mam wszystkie składniki a miodu za mało😬
da radę
Czy to normalne, że karmel przed wylaniem na niego ciasta oraz w trakcie pieczenia i zdejmowania obręczy wypływa? To wina nieszczelnej formy?
Tak, to wina formy.Owiń ją szczelnie folią aluminiową
jakich innych jabłek mogłabym użyć oprócz granny smith, ponieważ nie mam gdzie kupić
„Odwrócony jabłecznik lepki od kremlu” zrobił mi dzień 😂❤️
opss haha poprawione!
haha to stawia poprzeczkę zdecydowanie za nisko 😉
Czym mozna zastąpić masło? Alergia na laktozę.
palone masło jest tutaj kluczowym składnikiem 🙁
Masło jest z natury z niską zawartością laktozy. Tak samo niską co masła bez laktozy za które przepłacamy. Rożnica wynosi 0,1-0,2 gramów. Można o tym poczytać i dobry lekarz napewno powie to samo.
Są masła bez laktozy może się nadadzą 🙂 w każdym sklepie
Dobra to już muszę zrobić, zamiast tylko marzyć o zjedzeniu tego. Z tymże, zrobię z innym owocem. Niestety jabłka u mnie odpadają.
Jakiej mąki bezglutenowej mogę tu użyć ? Poradź cos:)
Najlepiej mieszanki do wypieków
Znam problem, uczulenie na białka mleka. Znam sposób, żeby do margaryny dodać orzechy laskowe i prażyć w ten sposób co masło. Potem odcedzic. Mają dodać takiego właśnie orzechowego smaku margarynie. Wiem, że to nie to samo ale jakoś ratunek jest dla alergika.
Piecze się 🙂 Te zapachy w trakcie przygotowywania były obłędne:)
też je uwielbiam!
Dokładnie jak w przepisie – arcydzieło 😉 Zdecydowanie moje smaki. Palone masło miałam ochotę zjeść od razu uwielbiam 😋❤ to masełko dla mnie smak dzieciństwa, moja mama takie robiła do makaronu z twarogiem i cukrem 😃
<3
Niestety 🙁 w smaku bomba ale wyszedł zakalec 🙁 stosowałam się do wskazówek – temp pokojowa składników, nie otwieranie drzwiczek piekarnika itd 🙁 co zrobiłam nie tak- nie wiem…
może źle odmierzone składniki?
Czy znasz jakąś inną odmianę jabłka, która by się sprawdziła w tym przepisie?? Ciężko mi znaleźć akurat granny smuty:(
patrz Rady/porady
Boskop najlepsze do wypieków , nie wyglądają za to smakują , często można spotkać w znanym sklepie z owadem
Mam alergie na jabłka, a czuję że muszę zrobić to ciasto😍😍😍 gruszki dadzą radę?
tak
Do wszystkich osób komentujących, że przepis jest zły bo np. karmel się im skrystalizował: chyba warto przeczytać wszystko ze zrozumieniem bo jest w przepisie wyraźnie powiedziane aby karmel gotować na UMIARKOWANYM ogniu. Ja mając 15 lat nie miałam z tym ciastem żadnych problemów, wyszło super, Rozkoszny dzięki za przepis! <3
Kolejny przepis do którego wrócę. Smak palonego masła, rewelacja. Dałam inne jabłka i ciasto wyszło dość wilgotne, ale jest rewelacja.
super!
Te jabłuszka to od samego początku mają w tym piekarniku być? 🙂 Czy całość wstawiamy dopiero do nagrzanego? 🙂
dopiero do nagrzanego
Czy „ubicie jajek z miodem i cukrem” oznacza ubijanie ich do konsystencji białego puchu, czy tylko dokładne wymieszanie?
do jasnej masy, czy rozpuszczenia się cukru
Niestety ale jak zwykle coś nie tak,180st to zdecydowanie za wysoka temperatura (a swój piekarnik mam już obeznany…). Już po 20 minutach ciasto było mocno zarumienione, musiałam zmniejszyć temp. do 150 żeby się nie spaliło…
wygląda na to, że coś nie tak z twoim piekarnikiem 😉 180 C to standardowa temperatura pieczenia
Dzięki za super przepis . Wyszedł idealnie mimo że użyłam innych jabłek niż w w przepisie.
super, cieszę się
Czy to normalne że po wylaniu na jabłka, karmel zastyga w oka mgnieniu i robi się skorupka? Nie wiem czy tak ma być czy ma być dalej w formie płynnej 🥺
jest to ok! rozpuści się podczas pieczenia
Błagam o poradę odnośnie przygotowania karmelu! Czy jest na to jakiś magiczny sposób? Temperatura, rodzaj rondelka? Dwa razy cukier mi się skrystalizował, nie wiem jak sobie z tym poradzić 🙁
spróbuj z innym rondlem – staraj się nie mieszać
Dlaczego cukier nie chciał się skarmelizować tylko na nowo scukrzył się ? Robiłam 3 podejścia i za każdym razem rozpuszczał się, gęstniał ( ale nie nabierał brązowego koloru ) a potem znowu scukrzał ? Gdzie mogłam popełnić błąd ?
U mnie to samo 🙁
u mnie było tak samo, dolałam więcej wody i poczekałam aż się odparuje trochę i wyszedł ładny karmel
W przepisie podana za małą ilość wody. U mnie było to samo, dopiero za drugim razem z większą ilością wody wyszedł porządny karmel.
Ja np używam trzcinowego od dawna do wypieków piękny kolor i zapach
Jabłeczniki to nigdy nie były moje ulubione ciasta i ten przepis tego nie zmienił. Nie zrozumcie mnie źle, nie jest zły i pewnie dla wielbicieli jabłkowych deserów będzie spoko, ale dla mnie to nie jest game changer. Sporo roboty jak na efekt „może być”. Wydaje mi się, że proporcje wody i cukru nie są dobre do zrobienia karmelu. Pierwsza porcja mi się zbryliła i spaliła, dopiero za drugim razem wyszedł mi ładny płynny karmel, ale wody dałam 3 razy więcej niż w przepisie. Ogólnie za mało instrukcji jest tutaj do tego karmelizowanego cukru dla osoby, która nigdy wcześniej tego nie robiła. Cukier skarmelizowalam wg innych instrukcji znalezionych na YouTube, bo z tego przepisu był do wyrzucenia. Do tego ciasta na pewno nie wrócę, za to Twoje serniki kocham. Chyba po prostu nie jestem team jabłka i karmel.
Zamiast jabłek dałam śliwki i zapomniałam dodać śmietany.. Mimo wszystko wyszło bardzo dobre. Polecam.c: