Lepkie ciasto bananowe miso

To coś więcej niż chlebek bananowy, to lepkie ciasto bananowe miso. Z jednej strony słodziutkie, z drugiej słonawo-umamiczne. Niemała igraszka.

Prosty chlebek bananowy to ulubieniec bloga – szybki, banalnie prosty, a przy tym uzależniająco pyszny. W skrócie: mała, wielka przyjemność. Dlatego też nazywa się go “chlebkiem”, bo niemal chleb powszedni. Niedawno zadałem sobie pytanie, jak smakowałoby “ciasto bananowe”. Bo to przecież musi być coś więcej. Słodycz banana musi być bardziej podkreślona, musi się lepić do paluchów zostawiając ślady po pałaszowaniu, i oczywiście skrywać coś, co sprawi, że nie będzie można o nim łatwo zapomnieć. Poznajcie ciasto bananowe miso.

Lepkie ciasto bananowe miso 1

Lepkie ciasto bananowe miso
tortownica 23 cm
Wierzch
3 żółte, wciąż twarde duże banany, przekrojone w poprzek
¾ szklanki (150 g) cukru drobnego
2 – 3 łyżki wody

Ciasto
3 przejrzałe, miękkie, duże banany
3 łyżki (45 g) jasnej pasty miso
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
150 g masła, roztopionego i przestudzonego
½ szklanki (120 g) jogurtu, skyru lub kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
⅛ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 małe tabliczki (160 g) czekolady 64% kakao, posiekane

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść odrobiną masła. Ułóż banany rozcięciem do dołu.

2. Do dużego rondla przesyp drobny cukier. Skrop go 2 łyżkami wody tak, aby cały był wilgotny. Ewentualnie dodaj 3 łyżki wody. Gotuj cukier na umiarkowanym ogniu, aż się stopi i skarmelizuje na ciemnobursztynowy kolor, około 10 minut. Karmel możesz mieszać, ale najlepiej robić to jedynie poruszając rondlem, bez użycia łyżki.

3. Przelej karmel do tortownicy, zalewając banany.

4. Pozostałe 3 banany przełóż do dużej miski. Rozgnieć je wraz z pastą miso za pomocą tłuczka do ziemniaków lub ewentualnie widelca. Dodaj cukier trzcinowy, a następnie masło i jogurt. Na końcu wbij jajka, tworząc gładką masę.

5. W mniejszej misce połącz mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, mielony imbir i sól. Wsyp mieszankę do masy bananowej i połącz. W połowie mieszania dodaj posiekaną czekoladę.

6. Przełóż masę do tortownicy na banany i karmel. Piecz, aż ciasto mocno się zarumieni, a patyczek wbity w środek ciasta będzie wychodzić suchy, 55 – 60 minut.

7. Studź ciasto 15 minut w formie, a następnie zdejmij obręcz. Za pomocą talerza odwróć do góry nogami ciasto bananowe. Zdejmij papier do pieczenia i możesz już wzdychać z zachwytu nad swoim dziełem!

Rady/porady
Jeśli nie masz dojrzałych bananów potrzebnych na ciasto, podpiecz twarde banany 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przed użyciem wystudź je kompletnie.
Ciasto możesz również upiec bez warstwy karmelu – wówczas zwiększ ilość cukru trzcinowego w cieście do 1 szklanki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Lepkie ciasto bananowe miso
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

43 komentarze

Ewa 15 lutego, 2024 - 7:11 pm

Czy można czymś zastąpić banany?

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2024 - 7:24 pm

Nie 🙂

Reply
Werka 16 lutego, 2024 - 4:05 pm

Co można dać zamiast tej pasto miso? Albo jakie proporcje zmienić bez niej?

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2024 - 7:25 pm

To tytułowy składnik, którego nie można podmienić bez zmiany smaku. Zamiast można dodać 1 łyżeczkę soli morskiej drobnoziarnistej, ale nie będzie tak umami

Reply
Joanna 17 lutego, 2024 - 4:39 pm

Wyprôbowane! Obłęd! Trochę było problemôw z karmelem, bo najpierw się przypalił a potem wyciekł z formy, więc piekarnik do czyszczenia🤦‍♀️
Ale warty trudu:) no i pięknie się prezentuje:)

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2024 - 7:26 pm

Dobrze, że finalnie się udało! PS. Trzeba zainwestować w szczelną tortownicę – ważna szczególnie przy sernikach!

Reply
Paulina 22 lutego, 2024 - 2:51 pm

Miałam dokładnie to samo, mimo że zrobiłam gęsty karmel to połowa wypłynęła 🙁 piekarnik cały do mycia
Ale też polecam, chociaż zredukowałabym trochę cukier, lub może dała połowę mniej karmelu 🙂 ale przepis myślę że powtórzę nie raz

Reply
Edyta 17 lutego, 2024 - 8:44 pm

A czy ciemna pasta miso będzie ok?

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2024 - 7:27 pm

Tak, ciasto będzie ciut bardziej intensywny, umamiczny smak

Reply
Justy 23 lutego, 2024 - 7:38 pm

Czy moge zastapic skyr lekko kwaśnym „mild” yogurtem 15%? Nie mam kwaśnej śmietany – Szwecja 🙂

Reply
rozkoszny 25 lutego, 2024 - 11:05 am

tak, można

Reply
Anna 24 lutego, 2024 - 1:19 pm

Czy można zamienić mąkę pszenną na orkiszową a cukier na erytrytol?

Reply
rozkoszny 25 lutego, 2024 - 11:07 am

Można zastąpić orkiszową jasną, można użyć erytrytolu

Reply
Ania 24 lutego, 2024 - 1:20 pm

Czy polecasz jakąś konkretną pastę miso?

Reply
rozkoszny 25 lutego, 2024 - 11:07 am

warto szukać w sklepach z żywnością azjatycką lub kuchniach świata, miso od popularnych marek z hipermarketów jest średniej jakości

Reply
Roksana 25 lutego, 2024 - 4:32 pm

Dear Rozkoszny,

Czy mozliwe jest abys w przepisach gdzie maka jest, doradzil proporcje / zamienniki glutenowych mak? Pozdrawiamy.

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2024 - 6:39 pm

Zazwyczaj w przepisach niedrożdżowych można stosować wymiennie mieszankę mąk bezglutenowych

Reply
AKM 1 marca, 2024 - 4:19 pm

A ja się tak bałam, że przypalę ten karmel, że chyba zrobiłam za rzadki i wsiąkł w ciasto☹️ Skorupki nie ma, ale i tak jest zaje*iście 😉

Reply
Gosia 2 marca, 2024 - 9:46 am

Hej, można zrobić ciasto z pominięciem pkt 1-3?

Reply
rozkoszny 5 marca, 2024 - 4:35 pm

Tak, ale wtedy będzie to po prostu chlebek bananowy

Reply
Pablo 2 marca, 2024 - 8:43 pm

Hejka, banany na wierzchu są przekrojone wzdłuż, a nie w poprzek 😉 …fraza w poprzek oznacza „prostopadle do dłuższego boku”, a banany są na wierzchu ciasta przekrojone wzdłuż/równolegle do swojej długości.

Reply
Magda 3 marca, 2024 - 5:30 am

Hey! Nie wiem czy to ja czy to australijski cukier ale gotowałam caser sugar (bialy drobny trzcinowy cukier) że 40 min i tylko zrobiła się biała skorupa 🙁

Reply
Żaneta 13 kwietnia, 2024 - 12:38 am

Miałam tak samo. Naprawiło się jak dodałam kapkę wody i zwiększyłam temperaturę. 🙂

Reply
Weronika 7 marca, 2024 - 1:28 pm

A ile cukru dać na karmel? W przepisie widzę tylko 1/2 szklanki trzcinowego, który potem dodaje się do ciasta.

Reply
rozkoszny 7 marca, 2024 - 2:01 pm

drugi wers w liście składników 🙂

Reply
Weronika 7 marca, 2024 - 4:10 pm

Ach, nie ma jak przewinąć ekran do końca… 😉 Dzięki!

Reply
justyna 13 marca, 2024 - 1:52 pm

jakiej marki pasty miso polecasz i jakie rodzaje przydadzą się w twoich przepisach ?

Reply
Magda 15 marca, 2024 - 10:02 am

Hej, jak długo ciasto zachowuje świeżość? Mogę je zrobić 2 dni wcześniej?

Reply
rozkoszny 15 marca, 2024 - 10:53 am

tak

Reply
Kamila 29 marca, 2024 - 10:06 am

Jaką pastę miso polecasz?

Reply
Anna 29 marca, 2024 - 7:10 pm

A można go zrobić w formie babki?

Reply
Anna 14 kwietnia, 2024 - 8:37 am

Czy te banany na wierzchu to must have? Czy ewentualnie można je czymś zastąpić?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2024 - 5:05 pm

można dać inne owoce, ale te banany tutaj to najlepsza część

Reply
Mario 7 maja, 2024 - 8:29 pm

Czy jajka i masło można zastąpić olejem, a jogurt maślanką?

Reply
Karol 18 maja, 2024 - 9:26 am

Jest jakiś sposób żeby karmel nie przeciekał przez tortownicę? Może lepiej wyłożyć papierem też boki? Cały piekarnik mi zapaskudził

Reply
rozkoszny 20 maja, 2024 - 6:11 pm

Owiń folią aluminiową boki tortownicy

Reply
I.tyle 9 czerwca, 2024 - 8:27 pm

Czy sprawdzić się weganski skyr albo co dać w zamian bez białka mleka krowiego?

Reply
rozkoszny 10 czerwca, 2024 - 6:30 pm

Tak, myślę, że można

Reply
I.tyle 17 czerwca, 2024 - 10:21 pm

Dziękuję:) ostatecznie dałam mleko sojowe i maslo klarowane – i wyszło również ekstra! Nigdy więcej (jak dla mnie) nudnego chlebka bananowego 🙂 od dziś jako ciasto bananowe będzie tylko to 🙂

Reply
Gabi 20 sierpnia, 2024 - 6:00 pm

A można proporcjonalnie zwiększyć ilość każdego składnika i zrobić na większej blaszce, a nie w tortownicy? Mam większą gromadę gości w planach. No i karmel nie wypłynie, haha

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2024 - 5:10 pm

Tak, można

Reply
Justyś 23 sierpnia, 2024 - 6:48 pm

Czy jeśli nie mogę dostać takiego drobnego cukru do karmelu to lepiej, żebym zrobiła ze zwykłego czy z cukru pudru?

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2024 - 5:08 pm

Zwykłego, nie robimy z pudru

Reply

Leave a Comment