To coś więcej niż chlebek bananowy, to lepkie ciasto bananowe miso. Z jednej strony słodziutkie, z drugiej słonawo-umamiczne. Niemała igraszka.
Prosty chlebek bananowy to ulubieniec bloga – szybki, banalnie prosty, a przy tym uzależniająco pyszny. W skrócie: mała, wielka przyjemność. Dlatego też nazywa się go “chlebkiem”, bo niemal chleb powszedni. Niedawno zadałem sobie pytanie, jak smakowałoby “ciasto bananowe”. Bo to przecież musi być coś więcej. Słodycz banana musi być bardziej podkreślona, musi się lepić do paluchów zostawiając ślady po pałaszowaniu, i oczywiście skrywać coś, co sprawi, że nie będzie można o nim łatwo zapomnieć. Poznajcie ciasto bananowe miso.
Lepkie ciasto bananowe miso
tortownica 23 cm
Wierzch
3 żółte, wciąż twarde duże banany, przekrojone w poprzek
¾ szklanki (150 g) cukru drobnego
2 – 3 łyżki wody
Ciasto
3 przejrzałe, miękkie, duże banany
3 łyżki (45 g) jasnej pasty miso
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
150 g masła, roztopionego i przestudzonego
½ szklanki (120 g) jogurtu, skyru lub kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
⅛ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 małe tabliczki (160 g) czekolady 64% kakao, posiekane
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść odrobiną masła. Ułóż banany rozcięciem do dołu.
2. Do dużego rondla przesyp drobny cukier. Skrop go 2 łyżkami wody tak, aby cały był wilgotny. Ewentualnie dodaj 3 łyżki wody. Gotuj cukier na umiarkowanym ogniu, aż się stopi i skarmelizuje na ciemnobursztynowy kolor, około 10 minut. Karmel możesz mieszać, ale najlepiej robić to jedynie poruszając rondlem, bez użycia łyżki.
3. Przelej karmel do tortownicy, zalewając banany.
4. Pozostałe 3 banany przełóż do dużej miski. Rozgnieć je wraz z pastą miso za pomocą tłuczka do ziemniaków lub ewentualnie widelca. Dodaj cukier trzcinowy, a następnie masło i jogurt. Na końcu wbij jajka, tworząc gładką masę.
5. W mniejszej misce połącz mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, mielony imbir i sól. Wsyp mieszankę do masy bananowej i połącz. W połowie mieszania dodaj posiekaną czekoladę.
6. Przełóż masę do tortownicy na banany i karmel. Piecz, aż ciasto mocno się zarumieni, a patyczek wbity w środek ciasta będzie wychodzić suchy, 55 – 60 minut.
7. Studź ciasto 15 minut w formie, a następnie zdejmij obręcz. Za pomocą talerza odwróć do góry nogami ciasto bananowe. Zdejmij papier do pieczenia i możesz już wzdychać z zachwytu nad swoim dziełem!
Rady/porady
Jeśli nie masz dojrzałych bananów potrzebnych na ciasto, podpiecz twarde banany 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przed użyciem wystudź je kompletnie.
Ciasto możesz również upiec bez warstwy karmelu – wówczas zwiększ ilość cukru trzcinowego w cieście do 1 szklanki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
43 komentarze
Czy można czymś zastąpić banany?
Nie 🙂
Co można dać zamiast tej pasto miso? Albo jakie proporcje zmienić bez niej?
To tytułowy składnik, którego nie można podmienić bez zmiany smaku. Zamiast można dodać 1 łyżeczkę soli morskiej drobnoziarnistej, ale nie będzie tak umami
Wyprôbowane! Obłęd! Trochę było problemôw z karmelem, bo najpierw się przypalił a potem wyciekł z formy, więc piekarnik do czyszczenia🤦♀️
Ale warty trudu:) no i pięknie się prezentuje:)
Dobrze, że finalnie się udało! PS. Trzeba zainwestować w szczelną tortownicę – ważna szczególnie przy sernikach!
Miałam dokładnie to samo, mimo że zrobiłam gęsty karmel to połowa wypłynęła 🙁 piekarnik cały do mycia
Ale też polecam, chociaż zredukowałabym trochę cukier, lub może dała połowę mniej karmelu 🙂 ale przepis myślę że powtórzę nie raz
A czy ciemna pasta miso będzie ok?
Tak, ciasto będzie ciut bardziej intensywny, umamiczny smak
Czy moge zastapic skyr lekko kwaśnym „mild” yogurtem 15%? Nie mam kwaśnej śmietany – Szwecja 🙂
tak, można
Czy można zamienić mąkę pszenną na orkiszową a cukier na erytrytol?
Można zastąpić orkiszową jasną, można użyć erytrytolu
Czy polecasz jakąś konkretną pastę miso?
warto szukać w sklepach z żywnością azjatycką lub kuchniach świata, miso od popularnych marek z hipermarketów jest średniej jakości
Dear Rozkoszny,
Czy mozliwe jest abys w przepisach gdzie maka jest, doradzil proporcje / zamienniki glutenowych mak? Pozdrawiamy.
Zazwyczaj w przepisach niedrożdżowych można stosować wymiennie mieszankę mąk bezglutenowych
A ja się tak bałam, że przypalę ten karmel, że chyba zrobiłam za rzadki i wsiąkł w ciasto☹️ Skorupki nie ma, ale i tak jest zaje*iście 😉
Hej, można zrobić ciasto z pominięciem pkt 1-3?
Tak, ale wtedy będzie to po prostu chlebek bananowy
Hejka, banany na wierzchu są przekrojone wzdłuż, a nie w poprzek 😉 …fraza w poprzek oznacza „prostopadle do dłuższego boku”, a banany są na wierzchu ciasta przekrojone wzdłuż/równolegle do swojej długości.
Hey! Nie wiem czy to ja czy to australijski cukier ale gotowałam caser sugar (bialy drobny trzcinowy cukier) że 40 min i tylko zrobiła się biała skorupa 🙁
Miałam tak samo. Naprawiło się jak dodałam kapkę wody i zwiększyłam temperaturę. 🙂
A ile cukru dać na karmel? W przepisie widzę tylko 1/2 szklanki trzcinowego, który potem dodaje się do ciasta.
drugi wers w liście składników 🙂
Ach, nie ma jak przewinąć ekran do końca… 😉 Dzięki!
jakiej marki pasty miso polecasz i jakie rodzaje przydadzą się w twoich przepisach ?
Hej, jak długo ciasto zachowuje świeżość? Mogę je zrobić 2 dni wcześniej?
tak
Jaką pastę miso polecasz?
A można go zrobić w formie babki?
Czy te banany na wierzchu to must have? Czy ewentualnie można je czymś zastąpić?
można dać inne owoce, ale te banany tutaj to najlepsza część
Czy jajka i masło można zastąpić olejem, a jogurt maślanką?
Jest jakiś sposób żeby karmel nie przeciekał przez tortownicę? Może lepiej wyłożyć papierem też boki? Cały piekarnik mi zapaskudził
Owiń folią aluminiową boki tortownicy
Czy sprawdzić się weganski skyr albo co dać w zamian bez białka mleka krowiego?
Tak, myślę, że można
Dziękuję:) ostatecznie dałam mleko sojowe i maslo klarowane – i wyszło również ekstra! Nigdy więcej (jak dla mnie) nudnego chlebka bananowego 🙂 od dziś jako ciasto bananowe będzie tylko to 🙂
A można proporcjonalnie zwiększyć ilość każdego składnika i zrobić na większej blaszce, a nie w tortownicy? Mam większą gromadę gości w planach. No i karmel nie wypłynie, haha
Tak, można
Czy jeśli nie mogę dostać takiego drobnego cukru do karmelu to lepiej, żebym zrobiła ze zwykłego czy z cukru pudru?
Zwykłego, nie robimy z pudru