Montażownia Ani Rożalskiej: najlepsze croissanty w Warszawie (dla Magazynu Kuchnia)

Ulicę Płatniczą w sercu Starych Bielan spowija słodki, ciężki zapach cynamonowo-maślanych bułeczek. Prowadzi mnie on do domu Ani Rożalskiej, o której wypiekach szepczą szczęśliwie wtajemniczeni warszawiacy

Ania zabiera mnie w głąb ogrodu do małego domku, w którego piwnicach ma swoją pracownię. – Tutaj mieszkała moja babcia Agnieszka Bojanowska, z którą na każde święta piekłyśmy razem ciasta – opowiada Ania. – Babcia była montażystką filmową i miała tutaj swój warsztat pracy. Jednak nieważne było, kto tu z nią w danym momencie montował, jacy słynni reżyserzy, o 13 zawsze musiał być obiad. Babcia pilnie tego przestrzegała – śmieje się…

Dla Magazynu Kuchnia opisałem maślaną historię Ani Rożalskiej, która przez lata emigracji szukała siebie, a w zasadzie popychała rozsądnie i nieśmiało do spełnienia swojej cukierniczej pasji. Skończyła elitarne Le Cordon Bleu, ostatecznie rzuciła korpo, i oddała się bez reszty masłu i mące. Dlaczego wróciła do Warszawy? I dlaczego montuje a nie piecze? Cała historia w Kuchni. Link, o tutaj.

Wasz,
Rozkoszny

Ania Rożalska
Ania Rożalska
Montażownia Ani Rożalskiej: najlepsze croissanty w Warszawie (dla Magazynu Kuchnia) 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

1 comment

Cynamonki: Szwedzkie Bułeczki Kanelbullar - Rozkoszny 28 kwietnia, 2021 - 9:17 pm

[…] początkującym biznesie i perfekcyjnie zmontowanych wypiekach napisałem nawet artykuł dla Magazynu Kuchnia. Mój przepis jest inspirowany właśnie tymi od Montażowni. Ze szczyptą soli, palonym masłem, […]

Reply

Leave a Comment