Cynamonki: Szwedzkie Bułeczki Kanelbullar

To prawdopodobnie najbardziej dekadenckie wydanie drożdżowych bułeczek. Szwedzkie cynamonki kanelbullar to absolutna rozpusta. Brioszkowe ciasto – mięciutkie i sprężyste – zawinięte jest w piękne warkocze skrywające cynamonowe nadzienie na palonym maśle. Żeby tego było mało, bułeczki posmarowane są niemalże wytrawnym syropem z dodatkiem pieprzu, liści laurowych i goździków.

Nic nie może się równać z zapachem, który unosi się podczas ich pieczenia. Odurzająca woń cynamonowo-drożdżowa wydzielająca się z rosnących w piekarniku bułeczek jest tak gęsta, że można byłoby ją rozsmarowywać na kanapce. Ten zapach otula jak wełniany koc, drażni nozdrza i wypełnia płuca, dając błogie szczęście jeszcze przed pierwszym kęsem.

Nie byłem ich fanem. Znałem tylko te z amerykańskich przepisów obsmarowane zabójczo słodkim frostingiem i te z szwedzkiej sieci sklepów meblarskich – suche i niezbyt atrakcyjne. Moje podejście całkowicie zmieniło się wtedy, kiedy spróbowałem “rolówek” od Montażowni. O Ani Rożalskiej, jej (wtedy) początkującym biznesie i perfekcyjnie zmontowanych wypiekach napisałem nawet artykuł dla Magazynu Kuchnia. Mój przepis jest inspirowany właśnie tymi od Montażowni. Ze szczyptą soli, palonym masłem, brązowym cukrem i absolutnie korzennym syropem.

Cynamonki

Cynamonki: Szwedzkie Bułeczki Kanelbullar
9 sporych bułeczek
Ciasto
3 ½ szklanki (450 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (80 g) cukru
1 opakowanie (7 g) drożdży instant
2 łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki soli
¾ szklanki (180 ml) mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka, jedno z nich na glazurę
100 g miękkiego masła

Nadzienie
100 g masła
½ szklanki (100 g) brązowego cukru
3 łyżki cynamonu
¼ łyżeczki soli

Syrop korzenny
½ szklanki (100 g) cukru
¼ szklanki (60 ml) wody
½ łyżeczki ziaren pieprzu
3 liście laurowe
2 goździki
suszone kwiaty bławatka, opcjonalnie

1. Przygotuj ciasto drożdżowe. Mąkę wymieszaj z cukrem, drożdżami, kardamonem i solą. Dodaj mleko, śmietanę i jedno jajko. Wyrabiaj przez około 8 minut, aż ciasto będzie stosunkowo gładkie. Zacznij stopniowo dodawać masło, kawałek po kawałku. Wyrabiaj jeszcze około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Przełóż je do naoliwionej dużej miski i owiń folią spożywczą. Odstaw do lodówki na noc do wyrośnięcia, na 8 – 14 h. Temperatura w lodówce nie może być niższa niż 8 st. Celsjusza.

2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Czy to nie jest najpiękniejszy zapach na świecie? Natychmiast przelej palone masło do innego naczynia. Dodaj cukier i wymieszaj dokładnie, ostudź. Wmieszaj cynamon i sól. Wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

3. Ciasto drożdżowe wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o wielkości 30 x 40 cm. Na ⅔ rozsmaruj nadzienie cynamonowe. Podnosząc krótszy bok ciasta (od strony nieobsmarowanej nadzieniem) załóż go do ⅔ długości ciasta, potem kolejny krótszy bok nałóż na złożone ciasto. Finalnie powstaną 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem.

4. Ciasto rozwałkuj na blat o wielkości 20 x 30 cm i grubości 1 – 1 ½ cm. Potnij je na paski o długości około 2 ½ cm. Każdy pasek zakręć w luźny świderek, a następnie nawiń na trzy palce (podobnie jak sznurek), a końcówkę ciasta przewlecz od dołu do góry przez powstałą dziurę. Szkół jak nawijać kanelbullar jest sporo, ale moim zdaniem najlepiej nie trzymać się żadnej i robić to za każdym razem trochę inaczej. Niech poniesie Cię serce i wyobraźnia!

5. Bułeczki ułóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj je folią spożywczą lub zwilżonymi ręcznikami kuchennymi. Odstaw na około 50 minut, do podwojenia objętości.

6. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusz (termoobieg). Bułeczki cynamonowe posmaruj glazurą z jajka roztrzepanego z 1 łyżką wody. Piecz bułeczki około 20 minut, aż zaczną nabierać złocistego koloru. Jeśli termoobieg nie działa prawidłowo, w połowie pieczenia zamień miejscami blachy.

7. W międzyczasie przygotuj syrop korzenny. Cukier, wodę i przyprawy zagotuj. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Odcedź z przypraw. Posmaruj bułeczki syropem. Ozdób suszonymi kwiatami bławatka lub posiekanymi orzechami. Jedz póki ciepłe.

Radu/porady
Cynamonki przechowuj w temperaturze pokojowej owinięte folią spożywczą. Przed podaniem podgrzej je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

jak zawijać cynamonki kanelbullar – przepis krok po kroku
Cynamonki: Szwedzkie Bułeczki Kanelbullar 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

147 komentarzy

Ola 29 kwietnia, 2021 - 10:33 am

Jak wyglądałby proces z drożdżami świeżymi? Nie używam instant raczej nigdy a koniecznie chciałabym spróbować tych bułeczek

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2021 - 10:42 am

Polecam się przekonać do drożdży instant, są znacznie stabilniejsze i prostsze w użyciu.
W przypadku drożdży świeżych, trzeba użyć ich 2 razy więcej, przygotowując wcześniej zaczyn, odejmując odpowiednią ilość mąki, mleka i cukru z listy składników. Powodzenia!

Reply
Paulina 29 kwietnia, 2021 - 5:38 pm

Czy mleko może być roślinne?

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2021 - 5:40 pm

oczywiście, ja używam roślinnego!

Reply
Ola 29 kwietnia, 2021 - 9:46 pm

Wszystko fajnie brzmi tylko w originalnych szwedzkich kanelbullar jest kardamon

rozkoszny 30 kwietnia, 2021 - 4:55 pm

ale kto powiedział, że to ortodoksyjny przepis? to rozkoszny przepis 🙂

Zuza 30 kwietnia, 2021 - 11:57 am

Którego mleka roślinnego używasz, by nie zburzyć smaku? 🙂

rozkoszny 30 kwietnia, 2021 - 4:57 pm

Każe się nada. Może migdałowe lub laskowe, aby delikatnie podbić smak palonego masła?

Żaneta 2 maja, 2021 - 5:43 pm

Witam, czy cukier w nadzieniu ma siec całkowicie rozpuścić? Właśnie jestem w trakcie przygotowywania i to moje na dzień ie jest lejące, wyplynie mi jak zacznę zwijać ciasgo. Czy czekać az ostygnie do momentu kiedy masło zacznie twardnieć? Proszeo szybką odpowiedź to moze zdążą sie dzisiaj upiec 😊

rozkoszny 3 maja, 2021 - 12:34 pm

Cukier się nie rozpuści całkowicie, proszę działać dalej!

Olga 29 kwietnia, 2021 - 10:53 am

Uwielbiam cynamonki więc nie mogę doczekać się spróbowania tego przepisu! <3 Czy dałoby się ewentualnie zastąpić czymś kwaśną śmietanę, czy lepiej nie kombinować?

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2021 - 11:11 am

W ostateczności jogurtem greckim, ale kwaśna najlepiej się sprawdzi!

Reply
Maja 29 kwietnia, 2021 - 11:05 am

Czy drożdże instant trzeba rozpuszczać czy odrazu z paczki do miski?

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2021 - 11:11 am

od razu z paczki!

Reply
Karolina 29 kwietnia, 2021 - 9:02 pm

Super przepis! A mąka jaka wybrać? Jaki typ?
Dzięki!

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2021 - 4:54 pm

najlepszy będzie typ 650, ale testowałem też na uniwersalnej 450 i wyszły ok

Reply
Julia 29 kwietnia, 2021 - 11:17 pm

Czy Ciasto może wyrastać też poza lodówką? Na ile je wtedy zostawić?

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2021 - 4:56 pm

Nie polecam tej opcji; trudniej będzie pracować z ciastem, a i cynamonki wyjdą gorsze w smaku. Krócej też zachowają świeżość.
Jeśli jednak ktoś się uprze, to 2-3 h godzin w temperaturze pokojowej.

Reply
Wili 18 marca, 2022 - 2:49 pm

No właśnie też miałam problem z lodówką – mam tam ok 3/4 stopni. Trzymałam więc ciasto na parapecie w kuchni przy otwartym lufciku (za oknem w nocy był przymrozek), ciasto urosło, było zimne i elastyczne, więc chyba wyszło.

Reply
Iwona 25 października, 2022 - 9:51 pm

Moja córka zażyczyła sobie cynamonki na urodziny. Ciasto chłodzi się już w lodówce. Robimy je średnio raz w tygodniu. Są obłędnie rozkoszne 🥰

Reply
MAGDA 30 kwietnia, 2021 - 7:59 am

A czy trzeba je nastawiac na noc? Nie da się zrobić w wersji wyrastania w temp. pokojowej krócej?

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2021 - 4:56 pm

Nie polecam tej opcji; trudniej będzie pracować z ciastem, a i cynamonki wyjdą gorsze w smaku. Krócej też zachowają świeżość.
Jeśli jednak ktoś się uprze, to 2-3 h godzin w temperaturze pokojowej.

Reply
Asia 30 kwietnia, 2021 - 12:42 pm

Właśnie wyszły z piekarnika! Nieziemskie, pyszne, no wspaniałe ❤️

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2021 - 4:57 pm

bardzo, bardzo się cieszę <3

Reply
ja 30 kwietnia, 2021 - 7:18 pm

Może być mąka orkiszowa biała?

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2021 - 9:44 pm

nie polecam, za mało glutenu

Reply
Sara 1 maja, 2021 - 6:47 pm

Mogę zrobić palone masło dzień wcześniej ? 😏

Reply
Julia 1 maja, 2021 - 9:51 pm

Hej! Czy mleko dodawane do ciasta ma być ciepłe, czy może być w temperaturze pokojowej?

Reply
rozkoszny 2 maja, 2021 - 12:13 pm

hej, w temperaturze pokojowej

Reply
G 2 maja, 2021 - 8:00 am

Wszystko pyszne, ale wyszły w środku trochę jakby surowe. Trzymać dłużej w tej samej temperaturze, czy raczej ustawić wyższą temperaturę i piec tyle samo? Czy może one mają takie być?

Reply
rozkoszny 2 maja, 2021 - 12:13 pm

Nie powinny być surowe. Trzymaj po prostu 5 min dłużej w piekarniku

Reply
Agata 2 maja, 2021 - 9:03 am

Paski są o szerokości 2,5cm a nie średnicy ( średnica jest w kole) .

Reply
rozkoszny 2 maja, 2021 - 12:16 pm

dzięki, już poprawiam!

Reply
Kasia 2 maja, 2021 - 11:41 am

Hmm, moja lodówka może mieć max 7 stopni C, czy to będzie w porządku?

Reply
rozkoszny 2 maja, 2021 - 12:17 pm

będzie ok

Reply
Rewela 3 maja, 2021 - 10:03 am

Zrobiłam wczoraj. Zrobiłam dzisiaj. Naprawdę są pyszne. Ale ich wygląd pozostawia wiele do życzenia. Absolutnie nie mają nic wspólnego z tymi z Twojego zdjęcia. 😞
Potrafię dobrze skręcić i uformować. Nawet mam zdjęcia jak wyglądały ba surowo. Ale gdy urosły to ciasto popękało, rozpłynęły się i są bardzo nieestetyczne. Choć tak pyszne, że jak już wspomniałam dzisiaj zrobiłam drugi raz. Wydaje mi się, że albo moje ciasto jest zbyt miękkie albo jest za dużo tego nadzienia cynamonowego. Próbowałam skręcać i robić bez skręcania. I wszystkie wyglądają tam samo źle. Poniżej link do zdjęć.

https://zapodaj.net/0d350dcbc9467.jpg.html

Reply
rozkoszny 3 maja, 2021 - 12:36 pm

Może spróbuj schłodzić ciasto przed pokrojeniem na paski (na około godzinę), tak aby nadzienie stężało

Reply
Ola 8 lipca, 2024 - 6:05 pm

Też miałam ten sam problem i po resarchu znalazłam przyczynę: podczas wyrabiania ciasto nabrało zbyt wysokiej temperatury i dodawane masło zaczelo się lekko wytapiac. To powoduje, że nie łączy się z resztą ciasta właściwie i ostatecznie podczas pieczenia ciasto się nieestetycznie rozwarstwia. Wcześniej robiłam ciasto w thermomixie, było bardzo ciepłe podczas wyrabiania i po upieczeniu wyglądało paskudnie. Później spróbowałam robotem ręcznym, ciasto miało temp pokojową i po upieczeniu wyszły piękne. 🙂

Reply
Ania 3 maja, 2021 - 9:51 pm

Moja lodówka jest ustawiona na 3 stopnie. Te 8 to nie za dużo dla reszty jedzenia, które w niej jest? 🤔

Reply
rozkoszny 3 maja, 2021 - 11:43 pm

Nie, przez noc w takiej temperaturze reszcie jedzenia nic się nie stanie. Potem naturalnie można obniżyć

Reply
Karolina 3 maja, 2021 - 10:19 pm

Ciasto ma metaliczny bardzo dziwny posmak, nie wiem czy to wina miski w której wyrastało czy może cynamonu. Czy to normalne ?

Reply
rozkoszny 3 maja, 2021 - 11:43 pm

trudno mi powiedzieć, moje cynamonki nigdy nie miały metalicznego posmaku

Reply
Marta 5 maja, 2021 - 12:03 am

Hmm, mam dokładnie ten sam problem. Dziwny, metaliczny posmak, który po upieczeniu nie zniknął.

Reply
rozkoszny 5 maja, 2021 - 11:09 am

Może cynamon słabej jakości? Nie widzę innej opcji

Reply
Marta 5 maja, 2021 - 10:01 pm

Przetestuję z innym cynamonem.

Reply
Agnieszka 10 maja, 2021 - 1:07 am

Mnie również to spotkało… Moje cynamonki smakują metalem… Już wyciągnięte ciasto z lodówki miało metaliczny zapach, ale pomyślałam, że to kwestia drożdży, bo zawsze korzystam ze świeżych i pierwszy raz miałam do czynienia z drożdżami instant… Liczyłam, że podczas pieczenia zapach zniknie. Niestety… Zapach po domu unosił się obłędny, ale za to metal pozostał w smaku. Cynamon na pewno nie jest przyczyną bo używałam prawdziwego cejlońskiego bio (użytkowany już w innych potrawach i smak ok). Ciasto leżakowało w szklanej misce, natomiast wyrabiane było w robocie, gdzie miska jest metalowa. Nigdy wcześniej coś takiego mi się nie zdarzyło, ale to jedyny etap gdzie ciasto miało kontakt z czymś metalowym… Kiedyś słyszałam, że do pracy z drożdżami nie powinno się używać metalowych narzędzi… Myślałam jednak, że może mieć to jedynie wpływ na ich aktywację, tak jak np. wlaściwa temperatura przy zaczynie na drożdżach świeżych, ale być może jest możliwa jakaś reakcja, która powoduje taki dziwny posmak… Niemniej jednak proporcje produktów są super bo ciasto miało
świetną konsystencje do pracy, a do tego już upieczone wyglądają pięknie. Tym bardziej jest przykro, że niejadalne, ale spróbuję jeszcze raz pozostając przy tradycycyjnej metodzie ręki i szklanej miski zamiast robota z metalową.

Reply
rozkoszny 10 maja, 2021 - 10:09 am

Przeczytałem w Internecie, że to kwestia cynamonu. Następnym razem nie dodawaj go do ciasta, a do palonego masła dopiero po ostudzeniu

Reply
Agnieszka 11 maja, 2021 - 2:31 pm

Szczerze mówiąc trudno mi było uwierzyć, że to kwestia cynamonu, ale zaufałam i zgodnie ze wskazówką wczoraj wieczorem podjęłam kolejną próbę nie dodając tym razem cynamomu do ciasta i zamieniając go na kardamon (tak jak w zmodyfikowanym przepisie). Do nadzienia użyłam tego samego rodzaju cynamonu co za pierwszym razem, a przed jego dodaniem dobrze wystudziłam palone masło. Pozostałam przy robocie z metalową miską, którą obwiniałam za metaliczny posmak, a mimo to za drugim podejściem cynamonki wyszły nieziemskie !!! 😊 Nie są to pierwsze cynamonki w moim życiu, ale warto było spróbować jeszcze raz, bo bezdyskusyjnie z Twojego przepisu wyszły najlepsze ! 🙂

rozkoszny 11 maja, 2021 - 9:00 pm

bardzo się cieszę, zagadka rozwiązana!

Michalina 5 maja, 2021 - 4:39 pm

A mialas niedawno korone? 😅

Reply
Marta 5 maja, 2021 - 10:06 pm

Jeszcze się nie załapałam. 😉

Reply
Wiktoria 5 maja, 2021 - 9:18 am

Hej, popełniłam bardzo głupi błąd (myślałam, że 7 w lodówce oznacza 7 stopni, a nie największą moc chłodzenia) i moje ciasto zmarzło przez noc – praktycznie nie urosło. Teraz wystawiłam je na temperaturę pokojową. Czy to ma jeszcze jakąś szansę powodzenia? Czy poczekać kilka godzin żeby wyrosło i czy w ogóle wyrośnie? Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 5 maja, 2021 - 11:10 am

tak, tak, wyrośnie na pewno – trzeba dać ciastu czasu!

Reply
Maja 6 maja, 2021 - 8:50 pm

Ciasto trzeba wsadzić do lodówki na noc, to nadzienie robimy na drugi dzień? I czy jeśli ciasto będzie dłużej w lodowce to coś się stanie czy lepiej wyjąć ciasto z rana po 8h?
z góry dziękuję!

Reply
rozkoszny 6 maja, 2021 - 11:15 pm

Nadzienie można zrobić rano. Ważne, by miało czas ostudzić.
Ciasto może leżeć do 12 h.

Reply
Ania 7 maja, 2021 - 10:40 am

Ten przepis jest perfekcyjny! Delikatne ciasto, aromatyczne nadzienie i syrop, który sprawia że są nieziemsko wilgotne. Te cynamonki to niezapomniane przeżycie dla zmysłów. Po prostu dziękuję Rozkoszny <3

Reply
rozkoszny 7 maja, 2021 - 12:14 pm

miód na moje serce <3

Reply
Asia 7 maja, 2021 - 12:41 pm

Wysłałam lubego po masło, a on wrócił z masłem klarowanym 😀
Ukręciłam z nim ciasto, ale mam wątpliwości, czy zastosować je do nadzienia (wiem, że masło palone z tego nie wyjdzie), ale czy w tym wypadku masło klarowane spełni swoją rolę w takim nadzieniu?

Reply
rozkoszny 7 maja, 2021 - 5:16 pm

Masło klarowane jest wypadkową palonego masła, więc niestety nie sprawdzi się w tym wydaniu

Reply
May 19 maja, 2021 - 7:08 pm

Wyglądają bajecznie, trzeba przyznać :D. Dobrze się składa, idealnie nadadzą się na wizytę przyjaciółki. Założę się, że się nimi zachwyci zwłaszcza, że jest fanką cynamonu.

P.S. Właśnie przyszła paczka z moimi książkowym skarbami, a w tym „Rozkoszne” i muszę przyznać, że po samym tylko rzuceniu na nią okiem aż cieknie ślinka. Pięknie wydana, no i te przepisy.
Nie mogę doczekać się by zrobić z niej pożytek;D.
Pozdrawiam.

Reply
rozkoszny 20 maja, 2021 - 10:39 am

Rozkosznje lektury <3

Reply
MAY 20 maja, 2021 - 7:10 pm

Dziękuję 😄.

Reply
amelia 21 maja, 2021 - 10:57 am

hejka, jeżeli chciałabym zrobić ich więcej, ale mniejszych to ile czasu piec?

Reply
rozkoszny 21 maja, 2021 - 11:50 am

hej, nie polecam robić mniejszych – ciasto byłoby mniej wyrośnięte

Reply
Magda 15 kwietnia, 2024 - 3:07 pm

To mój drugi komentarz pod tym przepisem. Te cynamonki są tak pyszne, że zrobiłam je już dobre 20 razy.
Tym razem mam pytanie, czy istnieje opcja zamiany nadzienia cynamonowego na czekoladowe? Jeśli moje pytanie to profanacja cynamonek, to nie było pytania. Jeśli jednak jest taka opcja, że czekolada nie wypłynie totalnie z bułeczek i nie spali się w piekarniku, to byłabym super wdzieczna za sugestie jak najlepiej opracować nadzienie. <3

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2024 - 5:08 pm

Można wymieszać masło z kakaso i cukrem i dodać trochę kawałków czekolady przed zwijaniem

Reply
Magda 22 kwietnia, 2024 - 5:34 pm

Dziękuję!!! 🙂

Iga 28 maja, 2021 - 3:58 pm

Czy mogę użyć mąki krupczatki? Wysłałam narzeczonego do sklepu…

Reply
rozkoszny 28 maja, 2021 - 4:45 pm

niestety nie

Reply
Paula 8 sierpnia, 2021 - 2:16 pm

Czy można zmniejszyć ilość cukru w nadzieniu? Nie chciałabym rezygnować z korzennej polewy a w tym zestawieniu to dla mnie już troszkę za dużo 😉

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2021 - 10:30 am

Można zredukować ilość cukru w nadzieniu. Bułeczka jest słodka jak ciasto, ale nie przeraźliwie 🙂

Reply
Ania 30 października, 2021 - 10:17 am

Jaką konsystencję powinno mieć ciasto po nocy w lodówce? Taką jak wyrośnięte drożdżowe sposobem „na ciepło”? Czy bardziej zbitą?

Reply
rozkoszny 30 października, 2021 - 7:56 pm

bardziej zbite

Reply
Julia 12 listopada, 2021 - 4:15 pm

hej, czy jeżeli ciasto przeleży ok 16 godzin coś mu się stanie? Czy lepiej obniżyć wtedy temperaturę do 6 stopni?

Reply
rozkoszny 13 listopada, 2021 - 11:15 am

16h będą jeszcze ok, ale nie dłużej!

Reply
Alicja 19 listopada, 2021 - 10:25 pm

Nie mam w domu folii spożywczej (less waste), czy woreczek strunowy będzie w porządku?
Albo czym innym mogę przykryć?

Reply
Ewelina 14 stycznia, 2024 - 4:49 pm

Próbowałam już kilku przepisów na cynamonki, ten jest zdecydowanie najlepszy. Wyszły mięsiste, ale nie suche, no idealne. Bałam się tego ciasta wyrastającego w lodówce, ale zupełnie niepotrzebnie, super się z nim pracowało i w sumie to całkiem wygodny sposób to zarabianie ciasta wieczorem a kończenie rano 🙂

Reply
Kasia 24 listopada, 2021 - 4:23 pm

quick question – czy ktoś próbował robić z mąką pszenną pełnoziarnistą i jeżeli tak, czy ma to w ogóle prawo bytu i jak zmienia się wtedy proporcja składników suchych do mokrych?

Reply
Ewelajna 11 grudnia, 2021 - 4:28 pm

Chciałabym je zrobić na swieta. Czy mogę już teraz i zamrozić?

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2021 - 12:11 pm

Można

Reply
Monika 14 grudnia, 2021 - 1:10 am

To mój ulubiony przepis od Ciebie, jest wybitny – syrop wymiata, ciasto drożdżowe nigdy nie było takie wilgotne i tak świetnie się nie trzymało przez kolejne dni. Jeśli ktoś patrzy na ten magiczny długi proces, czy warto – warto. Michale, wszystkiego dobrego na święta!

Reply
Ola 24 stycznia, 2022 - 2:26 pm

Nie wiem jak ty to robisz u mnie zawsze bułki wychodzą małe a chciałabym mieć takie jak u ciebie, ale nie wiem w czym robię błąd

Reply
Aga 6 lutego, 2022 - 10:31 pm

Ja też przyłączam się do opinii: boskie są 🙂 Ta lekkość, ten smak! I to pomimo dwóch jajek w cieście (zrozumiałam „2 jajka, jedno na glazurę” że 2 do ciasta i jedno na glazurę; może lepiej byłoby „1 jajko (i jeszcze jedno na glazurę)”. Kształty – cóż, niezbyt udatne, fraktale jakieś. W każdym razie pychota! Będą powtórki

Reply
Ania 7 lutego, 2022 - 2:09 pm

Bułeczki są pyszne, wychodzą też z świeżo zmielonej mąki z pełnego przemiału. Nadziewałam je już też świąteczną masą makową z miodem. Zawsze wychodzą. Dziękuję za pyszny przepis.

Reply
Maria 19 lutego, 2022 - 9:14 pm

Wyszły przepyszne, miękkie, wilgotne! Nie jestem ekspertką od wypieków (w szczególności kiedy do gry wchodzą podstępne drożdże), ale udało się! Ciasto nie wyrosło za bardzo w lodówce, ale bułeczki podwoiły swoją objętość podczas 50-minutowego leżakowania. Trzymając się proporcji podanych w przepisie wszystko wychodzi super, nie trzeba być ekspertem od wypieków.

Reply
rozkoszny 20 lutego, 2022 - 1:10 pm

Cieszę się, że wszystko się udało 🙂

Reply
Klaudia 16 marca, 2022 - 8:10 am

Czy można zamienić cynamon na kardamon w nadzieniu?

Reply
rozkoszny 16 marca, 2022 - 9:02 am

Można 🙂

Reply
Eliza 16 marca, 2022 - 12:17 pm

Mój piekarnik nie ma funkcji termoobiegu 🙁 jak w takim razie piec bułeczki?

Reply
rozkoszny 16 marca, 2022 - 7:27 pm

W 170 jedna balcha na raz 🙂

Reply
Marta 18 marca, 2022 - 9:38 am

A czy zamiast bławatka mogę użyć suszoną lawendę? Czy ten posmak nie będzie pasował do całości?

Reply
rozkoszny 18 marca, 2022 - 5:40 pm

Można 🙂

Reply
Tomek 20 marca, 2022 - 7:39 am

3 łyżki cynamonu? Nie powinno się jeść więcej niż łyżeczkę dziennie że względu na zawartość kumaryny. Starczą 3 takie bułeczki i mocno przekraczamy ten limit.

Reply
rozkoszny 20 marca, 2022 - 9:37 am

Uwierz mi, nie dasz rady zjeść więcej niż dwie na raz 🙂

Reply
Haha 9 listopada, 2023 - 6:21 pm

xD

Reply
Anka 2 kwietnia, 2022 - 10:15 am

Bułeczki robię już drugi raz i muszę stwierdzić, że albo Twój piekarnik mocniej grzeje, albo mój słabiej (chociaż grzałki wymienione 2lata temu). Na 150 st. czekanie na bułeczki trwa wieki ;/ więc wstawiam na 15minut na 150 st,C a później na 180 st.C do zarumienienia.

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2022 - 11:47 am

Mój na pewno nie grzeje mocniej. Powiedziałbym, że może nawet ciut słabiej niż norma 🙂

Reply
Kasia 19 marca, 2023 - 7:08 pm

U mnie też 150 st. nie daje rady w 20 min., a piekarnik stosunkowo nowy 🙂 A zwykle mam wrażenie, że grzeje wręcz mocno. Więc masz chyba jakiś piekarnik level expert 🙂

Reply
rozkoszny 20 marca, 2023 - 4:09 pm

Trzeba pamiętać, że 150, ale z termoobiegiem. Wtedy temperatura faktycznie jest wyższa, porównywalna do 170 stopni, gdy pieczemy z funkcją góra-dół

Reply
Gosia 3 kwietnia, 2022 - 3:16 pm

My God! W końcu nadszedł ten dzień, że i ja je upiekłam. Że też tak długo brałam się do roboty.. SĄ PRZEPYSZNE, WYJĄTKOWE!

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2022 - 12:44 pm

Warto się za nie zabrać ^^

Reply
Ania 7 kwietnia, 2022 - 11:56 am

Czy można pominąć śmietanę lub dodać jakiś roślinny zamiennik? I czy można użyć masła klarowanego?

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2022 - 12:56 pm

Można użyć wegańskiego jogurtu. Musi być to zwykłe masło

Reply
Kk 10 kwietnia, 2022 - 12:45 pm

Czy ciasto moza
Na wyrobić także rękoma ? Czy nie ma możliwościami, żeby tak wyszło ? 🙂

Reply
Monika 11 kwietnia, 2022 - 4:41 pm

Upiekłam dziś rano i jest zachwyt 🙂 A ten syrop cukrowy z przyprawami rodem z bigosu genialny – świetnie podbija korzenny smak.

Reply
rozkoszny 12 kwietnia, 2022 - 1:58 pm

Cieszę się, że smakowały!

Reply
Piotr 16 kwietnia, 2022 - 1:44 pm

Ten przepis jest Genialny ! i całkowicie Rozkoszny. Dzisiaj był testowany i wchodzi na stałe do repertuaru.

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2022 - 8:06 pm

<3

Reply
Karolina 1 września, 2022 - 9:18 pm

Cześć. Czy ciasto może leżeć dłużej niż 12 h w lodowce?

Reply
rozkoszny 3 września, 2022 - 12:53 pm

max 16h

Reply
Maja 25 września, 2022 - 12:42 pm

Czy można użyć zamrożonego brioszkowego ciasta? Jeśli tak to jak postępować?

Reply
Ala 27 października, 2022 - 12:29 pm

Na którym etapie można zamrozić bułeczki? Już zawinięte? I później tylko do piernika?
Czy jakoś inaczej?

Reply
rozkoszny 27 października, 2022 - 1:32 pm

Ja najbardziej lubię mrozić po upieczeniu, przed smarowaniem syropem

Reply
Ala 27 października, 2022 - 2:51 pm

Jasne, dziękuję!

Reply
Vale 7 listopada, 2023 - 7:30 pm

A jak później się rozmraża takie bułeczki? Nigdy wcześniej nie mroziłam a bardzo przydałoby się jak się robi na jedną osobę

Reply
Martyna 17 listopada, 2022 - 2:53 pm

Piekę jutro cynamonki na wspólne śniadanie w pracy. Czy mogę przygotować cynamonki jak w przepisie ale przed/po wyrastaniu 50 min włożyć je na noc do lodówki tak żeby rano po odczekaniu tego czasu od razu je upiec? (Bez lepienia cynamonek rano)

Reply
rozkoszny 18 listopada, 2022 - 10:24 am

Cześć, możesz spróbować!

Reply
magda 18 listopada, 2022 - 1:38 pm

Hej, chyba coś zepsulam, ciasto przeleżało w lodowce 10 godzin i wcale nie wyrosło! A zrobiło się jak kamień… Czy da się to uratować??

Reply
rozkoszny 19 listopada, 2022 - 12:52 pm

Hej, znaczy, że w lodówce było za zimno. Wyciągnij je na blat i daj wyrosnąć trochę

Reply
Wiktor 2 grudnia, 2022 - 10:10 pm

Ciasto już dochodzi w lodówce, jutro działamy dalej 😀

Reply
AGA 20 grudnia, 2022 - 8:52 pm

miałam okazje kosztowac tych szwedzkich, i ten smak sni mi sie po nocach, bardzo chetnie wyprobuje ten przepis i dam ci znac czy moja tesknota znalazła ukojenie

Reply
Julia 5 stycznia, 2023 - 2:57 pm

Cześć, czy nadzienie do bułeczek można zrobić dzień wcześniej, tak jak ciasto i zostawić w lodówce no noc?

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2023 - 1:01 pm

Tak, można tak zrobić

Reply
Cyprian 5 stycznia, 2023 - 6:07 pm

Hej!
Robiłem przepis kilka razy i wydaje mi się se wkradł się błąd w miarach maki. Kilka pierwszych razów robiłem odmierzając make na szklanki. Ostatnio zrobiłem to odmierzajac ja w gramach. Ciasto wyszło bardzo rzadkie ale myślałem ze coś nie tak było z maka.
Dziś robiłem to samo i odmierzylem ile maki to 3.5 szklanki. W przepisie jest 450g a odmierzajac na szklanki to około 560-570g.

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2023 - 1:04 pm

Jedna szklanka mąki to 130 g mąki pszennej. Tworząc przepis, zawsze odmierzam składniki dwojako – na pewni nie ma tu błędu. Ciasto jest dość rzadkie, ale dzięki temu po upieczeniu jest bardzo delikatne

Reply
Asia 7 stycznia, 2023 - 9:05 am

Super przepis. Osobiście dodałam 10 dkg cukru mniej i zrezygnowałam z polewy – z polewą są dla nas za słodkie. Użyłam tez świeżych drożdży (20 dkg). Mimo iż o północy – gdy ciasto było już w lodowce pare godzin – przypomniało mi się ze zapomniałam dodać masła i wyjęłam to ciasto i wyrobiłam ponownie z masłem – wyszły pyszne 🙂 pozdrawiam !

Reply
Monika 29 stycznia, 2023 - 3:27 pm

Dziś upiekła je moja córka. Są fantastyczne.

Reply
Marta 30 stycznia, 2023 - 3:26 pm

W malym elektrycznym piekarniczku musialam zwiększyć temperaturę i czas pieczenia. Wyszły fenomenalnie!

Reply
Ada 11 marca, 2023 - 9:36 pm

Hej, mógłbyś napisać jakie są zasady mrożenia ciasta do tych cynamonek?

Reply
Kinga 27 marca, 2023 - 3:32 pm

Jaka glazura będzie lepsza? W nagraniu na yt mówisz, by połączyć jajko z mlekiem, a w przepisie jest info o łyżce wody. 🙂

Reply
rozkoszny 27 marca, 2023 - 4:52 pm

Obojętnie 🙂

Reply
Aga 2 kwietnia, 2023 - 11:43 am

Robiłam wczoraj drugi raz z tego przepisu, i już tamte wcześniejsze wyszły dobrze, ale teraz idealne. Pozwoliłam sobie delikatnie zmodyfikować syrop i chyba lepiej zajęłam się ciastem. Praca z tym ciastem i zapachy jakie roznosi są cudowne, dziękuje 😉

Reply
Leszek 9 kwietnia, 2023 - 2:45 pm

Cynamonki istotnie dekadenckie. Nastepnym razem syrop zrobię bardziej pieprzowy i goździkowy.
Mam pytanie: jak długo pozostaną świeże i jak je przechowywać?

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2023 - 11:44 am

Najlepiej owinięte folią spożywczą, bez dostępu do powietrza. Do 3-4 dni. Najlepiej lekko je podgrzać przed podaniem

Reply
Mg 25 kwietnia, 2023 - 8:42 pm

Czy mozna zostawic ciasto na 20 godzin w lodowce?

Reply
Elżbieta 23 czerwca, 2023 - 3:06 pm

Mi wyrosły bez problemu po około 21 godzinach w lodówce (7 stopni), ale zmniejszyłam delikatnie ilość drożdży.

Reply
JMC 8 maja, 2023 - 10:18 pm

Bułeczki są najlepsze na świecie. Zupełnie przez przypadek odkryłam, że smakują jeszcze lepiej (choć nie ma nic lepszego!), bez posmarowania ich roztrzepanym jajkiem przed pieczeniem 🙂 Są wilgotniejsze i dłużej zachowują świeżość. Dzięki za ten przepis – jest lekiem na całe zło!

Reply
Magda 29 maja, 2023 - 1:39 pm

mam pytanie, bo eg przepisu bułeczek ma byc 9, a na filmie kroisz na 11 lub nawet na 12 czesci?
to jak to ma byc jesli mowisze ze max na 9 zeby nie wyszly za suche, pogubilam sie ?

Reply
Natalia 29 października, 2023 - 4:20 pm

Dokładnie! Też się nad tym zastanawiam, bo mi samej wyszło 11 części dokładnie robiąc to co w przepisie

Reply
Karolina 29 października, 2023 - 8:12 pm

Zrobiłam 2 razy i coś idzie nie tak…
Słabo mi rośnie ciasto nawet w piekarniku na 30 stopniach przez 4h… a już gotowe jak wkładam do piekarnika to cukier się rozpuszcza i leżą w tej słodkiej plamie przez co wychodzi zakalec…

Reply
Natalia 12 stycznia, 2024 - 9:29 pm

Zapomniałam dodać cukru do mąki, czy mogę dodać cukier jak ciasto jest wyrobione ale jeszcze przed dodawaniem masła?

Reply
miti 13 lutego, 2024 - 10:18 pm

przepis totalnie TOP
wykonuje je już nie wiem który raz, aż muszę skomentować bo te cynamonki są najlepsze jakie jadłam w życiu!! i to ja sama je zrobiłam <3 ciągle do nich wracam, rodzina je kocha a świeżość zatrzymają stosunkowo długo ( w porównaniu do takiego zwykłego przepisu)
dziękuję!

Reply
Kuba 22 lutego, 2024 - 7:24 pm

Cześć, czy już upieczone gotowe bułeczki można zamrozić i np odpiec w piekarniku kilka dni później?

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2024 - 6:32 pm

Tak, ale mrozimy przed nasączaniem syropem

Reply
Magda 15 kwietnia, 2024 - 3:08 pm

To mój drugi komentarz pod tym przepisem. Te cynamonki są tak pyszne, że zrobiłam je już dobre 20 razy.
Tym razem mam pytanie, czy istnieje opcja zamiany nadzienia cynamonowego na czekoladowe? Jeśli moje pytanie to profanacja cynamonek, to nie było pytania. Jeśli jednak jest taka opcja, że czekolada nie wypłynie totalnie z bułeczek i nie spali się w piekarniku, to byłabym super wdzieczna za sugestie jak najlepiej opracować nadzienie. <3

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2024 - 5:08 pm

Można wymieszać masło z kakao i cukrem i dodać trochę kawałków czekolady przed zwijaniem

Reply
Julia 1 września, 2024 - 2:55 pm

Zrobiłam i wyszły znakomite, natomiast miałam problem z palonym masłem, ten osad na dnie nie chciał się połączyć z płynnym masłem (który zostawał przy ściankach rondelka, a sam osad koncentrował się na środku dna), przypominało to lekko spalone odrobinki tego masła, w związku z tym masło odcedziłam i zostały na sitku brązowe kawałki. Później po wymieszaniu z cukrem, płynne masło utrzymywało się na powierzchni i nie chciało się połączyć z powstałą masą. Mimo tego nie było czuć nic spalonego, a smak nie został zaburzony, jednak wolałabym wiedzieć na przyszłość, co poszło źle. Czy jest to kwestia tego, że za krótko trzymałam na ogniu czy może masło dosięgło zbyt wysokiej temperatury i rzeczywiście trochę się przypaliło?

Reply

Leave a Comment