To prawdopodobnie najbardziej dekadenckie wydanie drożdżowych bułeczek. Szwedzkie cynamonki kanelbullar to absolutna rozpusta. Brioszkowe ciasto – mięciutkie i sprężyste – zawinięte jest w piękne warkocze skrywające cynamonowe nadzienie na palonym maśle. Żeby tego było mało, bułeczki posmarowane są niemalże wytrawnym syropem z dodatkiem pieprzu, liści laurowych i goździków.
Nic nie może się równać z zapachem, który unosi się podczas ich pieczenia. Odurzająca woń cynamonowo-drożdżowa wydzielająca się z rosnących w piekarniku bułeczek jest tak gęsta, że można byłoby ją rozsmarowywać na kanapce. Ten zapach otula jak wełniany koc, drażni nozdrza i wypełnia płuca, dając błogie szczęście jeszcze przed pierwszym kęsem.
Nie byłem ich fanem. Znałem tylko te z amerykańskich przepisów obsmarowane zabójczo słodkim frostingiem i te z szwedzkiej sieci sklepów meblarskich – suche i niezbyt atrakcyjne. Moje podejście całkowicie zmieniło się wtedy, kiedy spróbowałem “rolówek” od Montażowni. O Ani Rożalskiej, jej (wtedy) początkującym biznesie i perfekcyjnie zmontowanych wypiekach napisałem nawet artykuł dla Magazynu Kuchnia. Mój przepis jest inspirowany właśnie tymi od Montażowni. Ze szczyptą soli, palonym masłem, brązowym cukrem i absolutnie korzennym syropem.
Cynamonki: Szwedzkie Bułeczki Kanelbullar
9 sporych bułeczek
Ciasto
3 ½ szklanki (450 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (80 g) cukru
1 opakowanie (7 g) drożdży instant
2 łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki soli
¾ szklanki (180 ml) mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka, jedno z nich na glazurę
100 g miękkiego masła
Nadzienie
100 g masła
½ szklanki (100 g) brązowego cukru
3 łyżki cynamonu
¼ łyżeczki soli
Syrop korzenny
½ szklanki (100 g) cukru
¼ szklanki (60 ml) wody
½ łyżeczki ziaren pieprzu
3 liście laurowe
2 goździki
suszone kwiaty bławatka, opcjonalnie
1. Przygotuj ciasto drożdżowe. Mąkę wymieszaj z cukrem, drożdżami, kardamonem i solą. Dodaj mleko, śmietanę i jedno jajko. Wyrabiaj przez około 8 minut, aż ciasto będzie stosunkowo gładkie. Zacznij stopniowo dodawać masło, kawałek po kawałku. Wyrabiaj jeszcze około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Przełóż je do naoliwionej dużej miski i owiń folią spożywczą. Odstaw do lodówki na noc do wyrośnięcia, na 8 – 14 h. Temperatura w lodówce nie może być niższa niż 8 st. Celsjusza.
2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Czy to nie jest najpiękniejszy zapach na świecie? Natychmiast przelej palone masło do innego naczynia. Dodaj cukier i wymieszaj dokładnie, ostudź. Wmieszaj cynamon i sól. Wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
3. Ciasto drożdżowe wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o wielkości 30 x 40 cm. Na ⅔ rozsmaruj nadzienie cynamonowe. Podnosząc krótszy bok ciasta (od strony nieobsmarowanej nadzieniem) załóż go do ⅔ długości ciasta, potem kolejny krótszy bok nałóż na złożone ciasto. Finalnie powstaną 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem.
4. Ciasto rozwałkuj na blat o wielkości 20 x 30 cm i grubości 1 – 1 ½ cm. Potnij je na paski o długości około 2 ½ cm. Każdy pasek zakręć w luźny świderek, a następnie nawiń na trzy palce (podobnie jak sznurek), a końcówkę ciasta przewlecz od dołu do góry przez powstałą dziurę. Szkół jak nawijać kanelbullar jest sporo, ale moim zdaniem najlepiej nie trzymać się żadnej i robić to za każdym razem trochę inaczej. Niech poniesie Cię serce i wyobraźnia!
5. Bułeczki ułóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj je folią spożywczą lub zwilżonymi ręcznikami kuchennymi. Odstaw na około 50 minut, do podwojenia objętości.
6. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusz (termoobieg). Bułeczki cynamonowe posmaruj glazurą z jajka roztrzepanego z 1 łyżką wody. Piecz bułeczki około 20 minut, aż zaczną nabierać złocistego koloru. Jeśli termoobieg nie działa prawidłowo, w połowie pieczenia zamień miejscami blachy.
7. W międzyczasie przygotuj syrop korzenny. Cukier, wodę i przyprawy zagotuj. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Odcedź z przypraw. Posmaruj bułeczki syropem. Ozdób suszonymi kwiatami bławatka lub posiekanymi orzechami. Jedz póki ciepłe.
Radu/porady
Cynamonki przechowuj w temperaturze pokojowej owinięte folią spożywczą. Przed podaniem podgrzej je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
147 komentarzy
Jak wyglądałby proces z drożdżami świeżymi? Nie używam instant raczej nigdy a koniecznie chciałabym spróbować tych bułeczek
Polecam się przekonać do drożdży instant, są znacznie stabilniejsze i prostsze w użyciu.
W przypadku drożdży świeżych, trzeba użyć ich 2 razy więcej, przygotowując wcześniej zaczyn, odejmując odpowiednią ilość mąki, mleka i cukru z listy składników. Powodzenia!
Czy mleko może być roślinne?
oczywiście, ja używam roślinnego!
Wszystko fajnie brzmi tylko w originalnych szwedzkich kanelbullar jest kardamon
ale kto powiedział, że to ortodoksyjny przepis? to rozkoszny przepis 🙂
Którego mleka roślinnego używasz, by nie zburzyć smaku? 🙂
Każe się nada. Może migdałowe lub laskowe, aby delikatnie podbić smak palonego masła?
Witam, czy cukier w nadzieniu ma siec całkowicie rozpuścić? Właśnie jestem w trakcie przygotowywania i to moje na dzień ie jest lejące, wyplynie mi jak zacznę zwijać ciasgo. Czy czekać az ostygnie do momentu kiedy masło zacznie twardnieć? Proszeo szybką odpowiedź to moze zdążą sie dzisiaj upiec 😊
Cukier się nie rozpuści całkowicie, proszę działać dalej!
Uwielbiam cynamonki więc nie mogę doczekać się spróbowania tego przepisu! <3 Czy dałoby się ewentualnie zastąpić czymś kwaśną śmietanę, czy lepiej nie kombinować?
W ostateczności jogurtem greckim, ale kwaśna najlepiej się sprawdzi!
Czy drożdże instant trzeba rozpuszczać czy odrazu z paczki do miski?
od razu z paczki!
Super przepis! A mąka jaka wybrać? Jaki typ?
Dzięki!
najlepszy będzie typ 650, ale testowałem też na uniwersalnej 450 i wyszły ok
Czy Ciasto może wyrastać też poza lodówką? Na ile je wtedy zostawić?
Nie polecam tej opcji; trudniej będzie pracować z ciastem, a i cynamonki wyjdą gorsze w smaku. Krócej też zachowają świeżość.
Jeśli jednak ktoś się uprze, to 2-3 h godzin w temperaturze pokojowej.
No właśnie też miałam problem z lodówką – mam tam ok 3/4 stopni. Trzymałam więc ciasto na parapecie w kuchni przy otwartym lufciku (za oknem w nocy był przymrozek), ciasto urosło, było zimne i elastyczne, więc chyba wyszło.
Moja córka zażyczyła sobie cynamonki na urodziny. Ciasto chłodzi się już w lodówce. Robimy je średnio raz w tygodniu. Są obłędnie rozkoszne 🥰
A czy trzeba je nastawiac na noc? Nie da się zrobić w wersji wyrastania w temp. pokojowej krócej?
Nie polecam tej opcji; trudniej będzie pracować z ciastem, a i cynamonki wyjdą gorsze w smaku. Krócej też zachowają świeżość.
Jeśli jednak ktoś się uprze, to 2-3 h godzin w temperaturze pokojowej.
Właśnie wyszły z piekarnika! Nieziemskie, pyszne, no wspaniałe ❤️
bardzo, bardzo się cieszę <3
Może być mąka orkiszowa biała?
nie polecam, za mało glutenu
Mogę zrobić palone masło dzień wcześniej ? 😏
Hej! Czy mleko dodawane do ciasta ma być ciepłe, czy może być w temperaturze pokojowej?
hej, w temperaturze pokojowej
Wszystko pyszne, ale wyszły w środku trochę jakby surowe. Trzymać dłużej w tej samej temperaturze, czy raczej ustawić wyższą temperaturę i piec tyle samo? Czy może one mają takie być?
Nie powinny być surowe. Trzymaj po prostu 5 min dłużej w piekarniku
Paski są o szerokości 2,5cm a nie średnicy ( średnica jest w kole) .
dzięki, już poprawiam!
Hmm, moja lodówka może mieć max 7 stopni C, czy to będzie w porządku?
będzie ok
Zrobiłam wczoraj. Zrobiłam dzisiaj. Naprawdę są pyszne. Ale ich wygląd pozostawia wiele do życzenia. Absolutnie nie mają nic wspólnego z tymi z Twojego zdjęcia. 😞
Potrafię dobrze skręcić i uformować. Nawet mam zdjęcia jak wyglądały ba surowo. Ale gdy urosły to ciasto popękało, rozpłynęły się i są bardzo nieestetyczne. Choć tak pyszne, że jak już wspomniałam dzisiaj zrobiłam drugi raz. Wydaje mi się, że albo moje ciasto jest zbyt miękkie albo jest za dużo tego nadzienia cynamonowego. Próbowałam skręcać i robić bez skręcania. I wszystkie wyglądają tam samo źle. Poniżej link do zdjęć.
https://zapodaj.net/0d350dcbc9467.jpg.html
Może spróbuj schłodzić ciasto przed pokrojeniem na paski (na około godzinę), tak aby nadzienie stężało
Też miałam ten sam problem i po resarchu znalazłam przyczynę: podczas wyrabiania ciasto nabrało zbyt wysokiej temperatury i dodawane masło zaczelo się lekko wytapiac. To powoduje, że nie łączy się z resztą ciasta właściwie i ostatecznie podczas pieczenia ciasto się nieestetycznie rozwarstwia. Wcześniej robiłam ciasto w thermomixie, było bardzo ciepłe podczas wyrabiania i po upieczeniu wyglądało paskudnie. Później spróbowałam robotem ręcznym, ciasto miało temp pokojową i po upieczeniu wyszły piękne. 🙂
Moja lodówka jest ustawiona na 3 stopnie. Te 8 to nie za dużo dla reszty jedzenia, które w niej jest? 🤔
Nie, przez noc w takiej temperaturze reszcie jedzenia nic się nie stanie. Potem naturalnie można obniżyć
Ciasto ma metaliczny bardzo dziwny posmak, nie wiem czy to wina miski w której wyrastało czy może cynamonu. Czy to normalne ?
trudno mi powiedzieć, moje cynamonki nigdy nie miały metalicznego posmaku
Hmm, mam dokładnie ten sam problem. Dziwny, metaliczny posmak, który po upieczeniu nie zniknął.
Może cynamon słabej jakości? Nie widzę innej opcji
Przetestuję z innym cynamonem.
Mnie również to spotkało… Moje cynamonki smakują metalem… Już wyciągnięte ciasto z lodówki miało metaliczny zapach, ale pomyślałam, że to kwestia drożdży, bo zawsze korzystam ze świeżych i pierwszy raz miałam do czynienia z drożdżami instant… Liczyłam, że podczas pieczenia zapach zniknie. Niestety… Zapach po domu unosił się obłędny, ale za to metal pozostał w smaku. Cynamon na pewno nie jest przyczyną bo używałam prawdziwego cejlońskiego bio (użytkowany już w innych potrawach i smak ok). Ciasto leżakowało w szklanej misce, natomiast wyrabiane było w robocie, gdzie miska jest metalowa. Nigdy wcześniej coś takiego mi się nie zdarzyło, ale to jedyny etap gdzie ciasto miało kontakt z czymś metalowym… Kiedyś słyszałam, że do pracy z drożdżami nie powinno się używać metalowych narzędzi… Myślałam jednak, że może mieć to jedynie wpływ na ich aktywację, tak jak np. wlaściwa temperatura przy zaczynie na drożdżach świeżych, ale być może jest możliwa jakaś reakcja, która powoduje taki dziwny posmak… Niemniej jednak proporcje produktów są super bo ciasto miało
świetną konsystencje do pracy, a do tego już upieczone wyglądają pięknie. Tym bardziej jest przykro, że niejadalne, ale spróbuję jeszcze raz pozostając przy tradycycyjnej metodzie ręki i szklanej miski zamiast robota z metalową.
Przeczytałem w Internecie, że to kwestia cynamonu. Następnym razem nie dodawaj go do ciasta, a do palonego masła dopiero po ostudzeniu
Szczerze mówiąc trudno mi było uwierzyć, że to kwestia cynamonu, ale zaufałam i zgodnie ze wskazówką wczoraj wieczorem podjęłam kolejną próbę nie dodając tym razem cynamomu do ciasta i zamieniając go na kardamon (tak jak w zmodyfikowanym przepisie). Do nadzienia użyłam tego samego rodzaju cynamonu co za pierwszym razem, a przed jego dodaniem dobrze wystudziłam palone masło. Pozostałam przy robocie z metalową miską, którą obwiniałam za metaliczny posmak, a mimo to za drugim podejściem cynamonki wyszły nieziemskie !!! 😊 Nie są to pierwsze cynamonki w moim życiu, ale warto było spróbować jeszcze raz, bo bezdyskusyjnie z Twojego przepisu wyszły najlepsze ! 🙂
bardzo się cieszę, zagadka rozwiązana!
A mialas niedawno korone? 😅
Jeszcze się nie załapałam. 😉
Hej, popełniłam bardzo głupi błąd (myślałam, że 7 w lodówce oznacza 7 stopni, a nie największą moc chłodzenia) i moje ciasto zmarzło przez noc – praktycznie nie urosło. Teraz wystawiłam je na temperaturę pokojową. Czy to ma jeszcze jakąś szansę powodzenia? Czy poczekać kilka godzin żeby wyrosło i czy w ogóle wyrośnie? Pozdrawiam 🙂
tak, tak, wyrośnie na pewno – trzeba dać ciastu czasu!
Ciasto trzeba wsadzić do lodówki na noc, to nadzienie robimy na drugi dzień? I czy jeśli ciasto będzie dłużej w lodowce to coś się stanie czy lepiej wyjąć ciasto z rana po 8h?
z góry dziękuję!
Nadzienie można zrobić rano. Ważne, by miało czas ostudzić.
Ciasto może leżeć do 12 h.
Ten przepis jest perfekcyjny! Delikatne ciasto, aromatyczne nadzienie i syrop, który sprawia że są nieziemsko wilgotne. Te cynamonki to niezapomniane przeżycie dla zmysłów. Po prostu dziękuję Rozkoszny <3
miód na moje serce <3
Wysłałam lubego po masło, a on wrócił z masłem klarowanym 😀
Ukręciłam z nim ciasto, ale mam wątpliwości, czy zastosować je do nadzienia (wiem, że masło palone z tego nie wyjdzie), ale czy w tym wypadku masło klarowane spełni swoją rolę w takim nadzieniu?
Masło klarowane jest wypadkową palonego masła, więc niestety nie sprawdzi się w tym wydaniu
Wyglądają bajecznie, trzeba przyznać :D. Dobrze się składa, idealnie nadadzą się na wizytę przyjaciółki. Założę się, że się nimi zachwyci zwłaszcza, że jest fanką cynamonu.
P.S. Właśnie przyszła paczka z moimi książkowym skarbami, a w tym „Rozkoszne” i muszę przyznać, że po samym tylko rzuceniu na nią okiem aż cieknie ślinka. Pięknie wydana, no i te przepisy.
Nie mogę doczekać się by zrobić z niej pożytek;D.
Pozdrawiam.
Rozkosznje lektury <3
Dziękuję 😄.
hejka, jeżeli chciałabym zrobić ich więcej, ale mniejszych to ile czasu piec?
hej, nie polecam robić mniejszych – ciasto byłoby mniej wyrośnięte
To mój drugi komentarz pod tym przepisem. Te cynamonki są tak pyszne, że zrobiłam je już dobre 20 razy.
Tym razem mam pytanie, czy istnieje opcja zamiany nadzienia cynamonowego na czekoladowe? Jeśli moje pytanie to profanacja cynamonek, to nie było pytania. Jeśli jednak jest taka opcja, że czekolada nie wypłynie totalnie z bułeczek i nie spali się w piekarniku, to byłabym super wdzieczna za sugestie jak najlepiej opracować nadzienie. <3
Można wymieszać masło z kakaso i cukrem i dodać trochę kawałków czekolady przed zwijaniem
Dziękuję!!! 🙂
Czy mogę użyć mąki krupczatki? Wysłałam narzeczonego do sklepu…
niestety nie
Czy można zmniejszyć ilość cukru w nadzieniu? Nie chciałabym rezygnować z korzennej polewy a w tym zestawieniu to dla mnie już troszkę za dużo 😉
Można zredukować ilość cukru w nadzieniu. Bułeczka jest słodka jak ciasto, ale nie przeraźliwie 🙂
Jaką konsystencję powinno mieć ciasto po nocy w lodówce? Taką jak wyrośnięte drożdżowe sposobem „na ciepło”? Czy bardziej zbitą?
bardziej zbite
hej, czy jeżeli ciasto przeleży ok 16 godzin coś mu się stanie? Czy lepiej obniżyć wtedy temperaturę do 6 stopni?
16h będą jeszcze ok, ale nie dłużej!
Nie mam w domu folii spożywczej (less waste), czy woreczek strunowy będzie w porządku?
Albo czym innym mogę przykryć?
Próbowałam już kilku przepisów na cynamonki, ten jest zdecydowanie najlepszy. Wyszły mięsiste, ale nie suche, no idealne. Bałam się tego ciasta wyrastającego w lodówce, ale zupełnie niepotrzebnie, super się z nim pracowało i w sumie to całkiem wygodny sposób to zarabianie ciasta wieczorem a kończenie rano 🙂
quick question – czy ktoś próbował robić z mąką pszenną pełnoziarnistą i jeżeli tak, czy ma to w ogóle prawo bytu i jak zmienia się wtedy proporcja składników suchych do mokrych?
Chciałabym je zrobić na swieta. Czy mogę już teraz i zamrozić?
Można
To mój ulubiony przepis od Ciebie, jest wybitny – syrop wymiata, ciasto drożdżowe nigdy nie było takie wilgotne i tak świetnie się nie trzymało przez kolejne dni. Jeśli ktoś patrzy na ten magiczny długi proces, czy warto – warto. Michale, wszystkiego dobrego na święta!
Nie wiem jak ty to robisz u mnie zawsze bułki wychodzą małe a chciałabym mieć takie jak u ciebie, ale nie wiem w czym robię błąd
Ja też przyłączam się do opinii: boskie są 🙂 Ta lekkość, ten smak! I to pomimo dwóch jajek w cieście (zrozumiałam „2 jajka, jedno na glazurę” że 2 do ciasta i jedno na glazurę; może lepiej byłoby „1 jajko (i jeszcze jedno na glazurę)”. Kształty – cóż, niezbyt udatne, fraktale jakieś. W każdym razie pychota! Będą powtórki
Bułeczki są pyszne, wychodzą też z świeżo zmielonej mąki z pełnego przemiału. Nadziewałam je już też świąteczną masą makową z miodem. Zawsze wychodzą. Dziękuję za pyszny przepis.
Wyszły przepyszne, miękkie, wilgotne! Nie jestem ekspertką od wypieków (w szczególności kiedy do gry wchodzą podstępne drożdże), ale udało się! Ciasto nie wyrosło za bardzo w lodówce, ale bułeczki podwoiły swoją objętość podczas 50-minutowego leżakowania. Trzymając się proporcji podanych w przepisie wszystko wychodzi super, nie trzeba być ekspertem od wypieków.
Cieszę się, że wszystko się udało 🙂
Czy można zamienić cynamon na kardamon w nadzieniu?
Można 🙂
Mój piekarnik nie ma funkcji termoobiegu 🙁 jak w takim razie piec bułeczki?
W 170 jedna balcha na raz 🙂
A czy zamiast bławatka mogę użyć suszoną lawendę? Czy ten posmak nie będzie pasował do całości?
Można 🙂
3 łyżki cynamonu? Nie powinno się jeść więcej niż łyżeczkę dziennie że względu na zawartość kumaryny. Starczą 3 takie bułeczki i mocno przekraczamy ten limit.
Uwierz mi, nie dasz rady zjeść więcej niż dwie na raz 🙂
xD
Bułeczki robię już drugi raz i muszę stwierdzić, że albo Twój piekarnik mocniej grzeje, albo mój słabiej (chociaż grzałki wymienione 2lata temu). Na 150 st. czekanie na bułeczki trwa wieki ;/ więc wstawiam na 15minut na 150 st,C a później na 180 st.C do zarumienienia.
Mój na pewno nie grzeje mocniej. Powiedziałbym, że może nawet ciut słabiej niż norma 🙂
U mnie też 150 st. nie daje rady w 20 min., a piekarnik stosunkowo nowy 🙂 A zwykle mam wrażenie, że grzeje wręcz mocno. Więc masz chyba jakiś piekarnik level expert 🙂
Trzeba pamiętać, że 150, ale z termoobiegiem. Wtedy temperatura faktycznie jest wyższa, porównywalna do 170 stopni, gdy pieczemy z funkcją góra-dół
My God! W końcu nadszedł ten dzień, że i ja je upiekłam. Że też tak długo brałam się do roboty.. SĄ PRZEPYSZNE, WYJĄTKOWE!
Warto się za nie zabrać ^^
Czy można pominąć śmietanę lub dodać jakiś roślinny zamiennik? I czy można użyć masła klarowanego?
Można użyć wegańskiego jogurtu. Musi być to zwykłe masło
Czy ciasto moza
Na wyrobić także rękoma ? Czy nie ma możliwościami, żeby tak wyszło ? 🙂
Upiekłam dziś rano i jest zachwyt 🙂 A ten syrop cukrowy z przyprawami rodem z bigosu genialny – świetnie podbija korzenny smak.
Cieszę się, że smakowały!
Ten przepis jest Genialny ! i całkowicie Rozkoszny. Dzisiaj był testowany i wchodzi na stałe do repertuaru.
<3
Cześć. Czy ciasto może leżeć dłużej niż 12 h w lodowce?
max 16h
Czy można użyć zamrożonego brioszkowego ciasta? Jeśli tak to jak postępować?
Na którym etapie można zamrozić bułeczki? Już zawinięte? I później tylko do piernika?
Czy jakoś inaczej?
Ja najbardziej lubię mrozić po upieczeniu, przed smarowaniem syropem
Jasne, dziękuję!
A jak później się rozmraża takie bułeczki? Nigdy wcześniej nie mroziłam a bardzo przydałoby się jak się robi na jedną osobę
Piekę jutro cynamonki na wspólne śniadanie w pracy. Czy mogę przygotować cynamonki jak w przepisie ale przed/po wyrastaniu 50 min włożyć je na noc do lodówki tak żeby rano po odczekaniu tego czasu od razu je upiec? (Bez lepienia cynamonek rano)
Cześć, możesz spróbować!
Hej, chyba coś zepsulam, ciasto przeleżało w lodowce 10 godzin i wcale nie wyrosło! A zrobiło się jak kamień… Czy da się to uratować??
Hej, znaczy, że w lodówce było za zimno. Wyciągnij je na blat i daj wyrosnąć trochę
Ciasto już dochodzi w lodówce, jutro działamy dalej 😀
miałam okazje kosztowac tych szwedzkich, i ten smak sni mi sie po nocach, bardzo chetnie wyprobuje ten przepis i dam ci znac czy moja tesknota znalazła ukojenie
Cześć, czy nadzienie do bułeczek można zrobić dzień wcześniej, tak jak ciasto i zostawić w lodówce no noc?
Tak, można tak zrobić
Hej!
Robiłem przepis kilka razy i wydaje mi się se wkradł się błąd w miarach maki. Kilka pierwszych razów robiłem odmierzając make na szklanki. Ostatnio zrobiłem to odmierzajac ja w gramach. Ciasto wyszło bardzo rzadkie ale myślałem ze coś nie tak było z maka.
Dziś robiłem to samo i odmierzylem ile maki to 3.5 szklanki. W przepisie jest 450g a odmierzajac na szklanki to około 560-570g.
Jedna szklanka mąki to 130 g mąki pszennej. Tworząc przepis, zawsze odmierzam składniki dwojako – na pewni nie ma tu błędu. Ciasto jest dość rzadkie, ale dzięki temu po upieczeniu jest bardzo delikatne
Super przepis. Osobiście dodałam 10 dkg cukru mniej i zrezygnowałam z polewy – z polewą są dla nas za słodkie. Użyłam tez świeżych drożdży (20 dkg). Mimo iż o północy – gdy ciasto było już w lodowce pare godzin – przypomniało mi się ze zapomniałam dodać masła i wyjęłam to ciasto i wyrobiłam ponownie z masłem – wyszły pyszne 🙂 pozdrawiam !
Dziś upiekła je moja córka. Są fantastyczne.
W malym elektrycznym piekarniczku musialam zwiększyć temperaturę i czas pieczenia. Wyszły fenomenalnie!
Hej, mógłbyś napisać jakie są zasady mrożenia ciasta do tych cynamonek?
Jaka glazura będzie lepsza? W nagraniu na yt mówisz, by połączyć jajko z mlekiem, a w przepisie jest info o łyżce wody. 🙂
Obojętnie 🙂
Robiłam wczoraj drugi raz z tego przepisu, i już tamte wcześniejsze wyszły dobrze, ale teraz idealne. Pozwoliłam sobie delikatnie zmodyfikować syrop i chyba lepiej zajęłam się ciastem. Praca z tym ciastem i zapachy jakie roznosi są cudowne, dziękuje 😉
Cynamonki istotnie dekadenckie. Nastepnym razem syrop zrobię bardziej pieprzowy i goździkowy.
Mam pytanie: jak długo pozostaną świeże i jak je przechowywać?
Najlepiej owinięte folią spożywczą, bez dostępu do powietrza. Do 3-4 dni. Najlepiej lekko je podgrzać przed podaniem
Czy mozna zostawic ciasto na 20 godzin w lodowce?
Mi wyrosły bez problemu po około 21 godzinach w lodówce (7 stopni), ale zmniejszyłam delikatnie ilość drożdży.
Bułeczki są najlepsze na świecie. Zupełnie przez przypadek odkryłam, że smakują jeszcze lepiej (choć nie ma nic lepszego!), bez posmarowania ich roztrzepanym jajkiem przed pieczeniem 🙂 Są wilgotniejsze i dłużej zachowują świeżość. Dzięki za ten przepis – jest lekiem na całe zło!
mam pytanie, bo eg przepisu bułeczek ma byc 9, a na filmie kroisz na 11 lub nawet na 12 czesci?
to jak to ma byc jesli mowisze ze max na 9 zeby nie wyszly za suche, pogubilam sie ?
Dokładnie! Też się nad tym zastanawiam, bo mi samej wyszło 11 części dokładnie robiąc to co w przepisie
Zrobiłam 2 razy i coś idzie nie tak…
Słabo mi rośnie ciasto nawet w piekarniku na 30 stopniach przez 4h… a już gotowe jak wkładam do piekarnika to cukier się rozpuszcza i leżą w tej słodkiej plamie przez co wychodzi zakalec…
Zapomniałam dodać cukru do mąki, czy mogę dodać cukier jak ciasto jest wyrobione ale jeszcze przed dodawaniem masła?
przepis totalnie TOP
wykonuje je już nie wiem który raz, aż muszę skomentować bo te cynamonki są najlepsze jakie jadłam w życiu!! i to ja sama je zrobiłam <3 ciągle do nich wracam, rodzina je kocha a świeżość zatrzymają stosunkowo długo ( w porównaniu do takiego zwykłego przepisu)
dziękuję!
Cześć, czy już upieczone gotowe bułeczki można zamrozić i np odpiec w piekarniku kilka dni później?
Tak, ale mrozimy przed nasączaniem syropem
To mój drugi komentarz pod tym przepisem. Te cynamonki są tak pyszne, że zrobiłam je już dobre 20 razy.
Tym razem mam pytanie, czy istnieje opcja zamiany nadzienia cynamonowego na czekoladowe? Jeśli moje pytanie to profanacja cynamonek, to nie było pytania. Jeśli jednak jest taka opcja, że czekolada nie wypłynie totalnie z bułeczek i nie spali się w piekarniku, to byłabym super wdzieczna za sugestie jak najlepiej opracować nadzienie. <3
Można wymieszać masło z kakao i cukrem i dodać trochę kawałków czekolady przed zwijaniem
Zrobiłam i wyszły znakomite, natomiast miałam problem z palonym masłem, ten osad na dnie nie chciał się połączyć z płynnym masłem (który zostawał przy ściankach rondelka, a sam osad koncentrował się na środku dna), przypominało to lekko spalone odrobinki tego masła, w związku z tym masło odcedziłam i zostały na sitku brązowe kawałki. Później po wymieszaniu z cukrem, płynne masło utrzymywało się na powierzchni i nie chciało się połączyć z powstałą masą. Mimo tego nie było czuć nic spalonego, a smak nie został zaburzony, jednak wolałabym wiedzieć na przyszłość, co poszło źle. Czy jest to kwestia tego, że za krótko trzymałam na ogniu czy może masło dosięgło zbyt wysokiej temperatury i rzeczywiście trochę się przypaliło?