Cynamonki: Szwedzkie Bułeczki Kanelbullar

To prawdopodobnie najbardziej dekadenckie wydanie drożdżowych bułeczek. Szwedzkie cynamonki kanelbullar to absolutna rozpusta. Brioszkowe ciasto – mięciutkie i sprężyste – zawinięte jest w piękne warkocze skrywające cynamonowe nadzienie na palonym maśle. Żeby tego było mało, bułeczki posmarowane są niemalże wytrawnym syropem z dodatkiem pieprzu, liści laurowych i goździków.

Nic nie może się równać z zapachem, który unosi się podczas ich pieczenia. Odurzająca woń cynamonowo-drożdżowa wydzielająca się z rosnących w piekarniku bułeczek jest tak gęsta, że można byłoby ją rozsmarowywać na kanapce. Ten zapach otula jak wełniany koc, drażni nozdrza i wypełnia płuca, dając błogie szczęście jeszcze przed pierwszym kęsem.

Nie byłem ich fanem. Znałem tylko te z amerykańskich przepisów obsmarowane zabójczo słodkim frostingiem i te z szwedzkiej sieci sklepów meblarskich – suche i niezbyt atrakcyjne. Moje podejście całkowicie zmieniło się wtedy, kiedy spróbowałem “rolówek” od Montażowni. O Ani Rożalskiej, jej (wtedy) początkującym biznesie i perfekcyjnie zmontowanych wypiekach napisałem nawet artykuł dla Magazynu Kuchnia. Mój przepis jest inspirowany właśnie tymi od Montażowni. Ze szczyptą soli, palonym masłem, brązowym cukrem i absolutnie korzennym syropem.

Cynamonki

Cynamonki: Szwedzkie Bułeczki Kanelbullar
9 sporych bułeczek
Ciasto
3 ½ szklanki (450 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (80 g) cukru
1 opakowanie (7 g) drożdży instant
2 łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki soli
¾ szklanki (180 ml) mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka, jedno na glazurę
100 g miękkiego masła

Nadzienie
100 g masła
½ szklanki (100 g) brązowego cukru
3 łyżki cynamonu
¼ łyżeczki soli

Syrop korzenny
½ szklanki (100 g) cukru
¼ szklanki (60 ml) wody
½ łyżeczki ziaren pieprzu
3 liście laurowe
2 goździki
suszone kwiaty bławatka, opcjonalnie

1. Przygotuj ciasto drożdżowe. Mąkę wymieszaj z cukrem, drożdżami, kardamonem i solą. Dodaj mleko, śmietanę i jedno jajko. Wyrabiaj przez około 8 minut, aż ciasto będzie stosunkowo gładkie. Zacznij stopniowo dodawać masło, kawałek po kawałku. Wyrabiaj jeszcze około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Przełóż je do naoliwionej dużej miski i owiń folią spożywczą. Odstaw do lodówki na noc do wyrośnięcia, na 8 – 14 h. Temperatura w lodówce nie może być niższa niż 8 st. Celsjusza.

2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Czy to nie jest najpiękniejszy zapach na świecie? Natychmiast przelej palone masło do innego naczynia. Dodaj cukier i wymieszaj dokładnie, ostudź. Wmieszaj cynamon i sól. Wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

3. Ciasto drożdżowe wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o wielkości 30 x 40 cm. Na ⅔ rozsmaruj nadzienie cynamonowe. Podnosząc krótszy bok ciasta (od strony nieobserwowanej nadzieniem) załóż go do ⅔ długości ciasta, potem kolejny krótszy bok nałóż na złożone ciasto. Finalnie powstaną 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem.

4. Ciasto rozwałkuj na blat o wielkości 20 x 30 cm i grubości 1 – 1 ½ cm. Potnij je na paski o długości około 2 ½ cm. Każdy pasek zakręć w luźny świderek, a następnie nawiń na trzy palce (podobnie jak sznurek), a końcówkę ciasta przewlecz od dołu do góry przez powstałą dziurę. Szkół jak nawijać kanelbullar jest sporo, ale moim zdaniem najlepiej nie trzymać się żadnej i robić to za każdym razem trochę inaczej. Niech poniesie Cię serce i wyobraźnia!

5. Bułeczki ułóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj je folią spożywczą lub zwilżonymi ręcznikami kuchennymi. Odstaw na około 50 minut, do podwojenia objętości.

6. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusz (termoobieg). Bułeczki cynamonowe posmaruj glazurą z jajka roztrzepanego z 1 łyżką wody. Piecz bułeczki około 20 minut, aż zaczną nabierać złocistego koloru. Jeśli termoobieg nie działa prawidłowo, w połowie pieczenia zamień miejscami blachy.

7. W międzyczasie przygotuj syrop korzenny. Cukier, wodę i przyprawy zagotuj. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Odcedź z przypraw. Posmaruj bułeczki syropem. Ozdób suszonymi kwiatami bławatka lub posiekanymi orzechami. Jedz póki ciepłe.

Radu/porady
Cynamonki przechowuj w temperaturze pokojowej owinięte folią spożywczą. Przed podaniem podgrzej je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Cynamonki: Szwedzkie Bułeczki Kanelbullar 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

56 komentarzy

Ola 29 kwietnia, 2021 - 10:33 am

Jak wyglądałby proces z drożdżami świeżymi? Nie używam instant raczej nigdy a koniecznie chciałabym spróbować tych bułeczek

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2021 - 10:42 am

Polecam się przekonać do drożdży instant, są znacznie stabilniejsze i prostsze w użyciu.
W przypadku drożdży świeżych, trzeba użyć ich 2 razy więcej, przygotowując wcześniej zaczyn, odejmując odpowiednią ilość mąki, mleka i cukru z listy składników. Powodzenia!

Reply
Paulina 29 kwietnia, 2021 - 5:38 pm

Czy mleko może być roślinne?

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2021 - 5:40 pm

oczywiście, ja używam roślinnego!

Reply
Ola 29 kwietnia, 2021 - 9:46 pm

Wszystko fajnie brzmi tylko w originalnych szwedzkich kanelbullar jest kardamon

rozkoszny 30 kwietnia, 2021 - 4:55 pm

ale kto powiedział, że to ortodoksyjny przepis? to rozkoszny przepis 🙂

Zuza 30 kwietnia, 2021 - 11:57 am

Którego mleka roślinnego używasz, by nie zburzyć smaku? 🙂

rozkoszny 30 kwietnia, 2021 - 4:57 pm

Każe się nada. Może migdałowe lub laskowe, aby delikatnie podbić smak palonego masła?

Żaneta 2 maja, 2021 - 5:43 pm

Witam, czy cukier w nadzieniu ma siec całkowicie rozpuścić? Właśnie jestem w trakcie przygotowywania i to moje na dzień ie jest lejące, wyplynie mi jak zacznę zwijać ciasgo. Czy czekać az ostygnie do momentu kiedy masło zacznie twardnieć? Proszeo szybką odpowiedź to moze zdążą sie dzisiaj upiec 😊

rozkoszny 3 maja, 2021 - 12:34 pm

Cukier się nie rozpuści całkowicie, proszę działać dalej!

Olga 29 kwietnia, 2021 - 10:53 am

Uwielbiam cynamonki więc nie mogę doczekać się spróbowania tego przepisu! <3 Czy dałoby się ewentualnie zastąpić czymś kwaśną śmietanę, czy lepiej nie kombinować?

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2021 - 11:11 am

W ostateczności jogurtem greckim, ale kwaśna najlepiej się sprawdzi!

Reply
Maja 29 kwietnia, 2021 - 11:05 am

Czy drożdże instant trzeba rozpuszczać czy odrazu z paczki do miski?

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2021 - 11:11 am

od razu z paczki!

Reply
Karolina 29 kwietnia, 2021 - 9:02 pm

Super przepis! A mąka jaka wybrać? Jaki typ?
Dzięki!

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2021 - 4:54 pm

najlepszy będzie typ 650, ale testowałem też na uniwersalnej 450 i wyszły ok

Reply
Julia 29 kwietnia, 2021 - 11:17 pm

Czy Ciasto może wyrastać też poza lodówką? Na ile je wtedy zostawić?

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2021 - 4:56 pm

Nie polecam tej opcji; trudniej będzie pracować z ciastem, a i cynamonki wyjdą gorsze w smaku. Krócej też zachowają świeżość.
Jeśli jednak ktoś się uprze, to 2-3 h godzin w temperaturze pokojowej.

Reply
MAGDA 30 kwietnia, 2021 - 7:59 am

A czy trzeba je nastawiac na noc? Nie da się zrobić w wersji wyrastania w temp. pokojowej krócej?

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2021 - 4:56 pm

Nie polecam tej opcji; trudniej będzie pracować z ciastem, a i cynamonki wyjdą gorsze w smaku. Krócej też zachowają świeżość.
Jeśli jednak ktoś się uprze, to 2-3 h godzin w temperaturze pokojowej.

Reply
Asia 30 kwietnia, 2021 - 12:42 pm

Właśnie wyszły z piekarnika! Nieziemskie, pyszne, no wspaniałe ❤️

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2021 - 4:57 pm

bardzo, bardzo się cieszę <3

Reply
ja 30 kwietnia, 2021 - 7:18 pm

Może być mąka orkiszowa biała?

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2021 - 9:44 pm

nie polecam, za mało glutenu

Reply
Sara 1 maja, 2021 - 6:47 pm

Mogę zrobić palone masło dzień wcześniej ? 😏

Reply
Julia 1 maja, 2021 - 9:51 pm

Hej! Czy mleko dodawane do ciasta ma być ciepłe, czy może być w temperaturze pokojowej?

Reply
rozkoszny 2 maja, 2021 - 12:13 pm

hej, w temperaturze pokojowej

Reply
G 2 maja, 2021 - 8:00 am

Wszystko pyszne, ale wyszły w środku trochę jakby surowe. Trzymać dłużej w tej samej temperaturze, czy raczej ustawić wyższą temperaturę i piec tyle samo? Czy może one mają takie być?

Reply
rozkoszny 2 maja, 2021 - 12:13 pm

Nie powinny być surowe. Trzymaj po prostu 5 min dłużej w piekarniku

Reply
Agata 2 maja, 2021 - 9:03 am

Paski są o szerokości 2,5cm a nie średnicy ( średnica jest w kole) .

Reply
rozkoszny 2 maja, 2021 - 12:16 pm

dzięki, już poprawiam!

Reply
Kasia 2 maja, 2021 - 11:41 am

Hmm, moja lodówka może mieć max 7 stopni C, czy to będzie w porządku?

Reply
rozkoszny 2 maja, 2021 - 12:17 pm

będzie ok

Reply
Rewela 3 maja, 2021 - 10:03 am

Zrobiłam wczoraj. Zrobiłam dzisiaj. Naprawdę są pyszne. Ale ich wygląd pozostawia wiele do życzenia. Absolutnie nie mają nic wspólnego z tymi z Twojego zdjęcia. 😞
Potrafię dobrze skręcić i uformować. Nawet mam zdjęcia jak wyglądały ba surowo. Ale gdy urosły to ciasto popękało, rozpłynęły się i są bardzo nieestetyczne. Choć tak pyszne, że jak już wspomniałam dzisiaj zrobiłam drugi raz. Wydaje mi się, że albo moje ciasto jest zbyt miękkie albo jest za dużo tego nadzienia cynamonowego. Próbowałam skręcać i robić bez skręcania. I wszystkie wyglądają tam samo źle. Poniżej link do zdjęć.

https://zapodaj.net/0d350dcbc9467.jpg.html

Reply
rozkoszny 3 maja, 2021 - 12:36 pm

Może spróbuj schłodzić ciasto przed pokrojeniem na paski (na około godzinę), tak aby nadzienie stężało

Reply
Ania 3 maja, 2021 - 9:51 pm

Moja lodówka jest ustawiona na 3 stopnie. Te 8 to nie za dużo dla reszty jedzenia, które w niej jest? 🤔

Reply
rozkoszny 3 maja, 2021 - 11:43 pm

Nie, przez noc w takiej temperaturze reszcie jedzenia nic się nie stanie. Potem naturalnie można obniżyć

Reply
Karolina 3 maja, 2021 - 10:19 pm

Ciasto ma metaliczny bardzo dziwny posmak, nie wiem czy to wina miski w której wyrastało czy może cynamonu. Czy to normalne ?

Reply
rozkoszny 3 maja, 2021 - 11:43 pm

trudno mi powiedzieć, moje cynamonki nigdy nie miały metalicznego posmaku

Reply
Marta 5 maja, 2021 - 12:03 am

Hmm, mam dokładnie ten sam problem. Dziwny, metaliczny posmak, który po upieczeniu nie zniknął.

Reply
rozkoszny 5 maja, 2021 - 11:09 am

Może cynamon słabej jakości? Nie widzę innej opcji

Reply
Marta 5 maja, 2021 - 10:01 pm

Przetestuję z innym cynamonem.

Reply
Agnieszka 10 maja, 2021 - 1:07 am

Mnie również to spotkało… Moje cynamonki smakują metalem… Już wyciągnięte ciasto z lodówki miało metaliczny zapach, ale pomyślałam, że to kwestia drożdży, bo zawsze korzystam ze świeżych i pierwszy raz miałam do czynienia z drożdżami instant… Liczyłam, że podczas pieczenia zapach zniknie. Niestety… Zapach po domu unosił się obłędny, ale za to metal pozostał w smaku. Cynamon na pewno nie jest przyczyną bo używałam prawdziwego cejlońskiego bio (użytkowany już w innych potrawach i smak ok). Ciasto leżakowało w szklanej misce, natomiast wyrabiane było w robocie, gdzie miska jest metalowa. Nigdy wcześniej coś takiego mi się nie zdarzyło, ale to jedyny etap gdzie ciasto miało kontakt z czymś metalowym… Kiedyś słyszałam, że do pracy z drożdżami nie powinno się używać metalowych narzędzi… Myślałam jednak, że może mieć to jedynie wpływ na ich aktywację, tak jak np. wlaściwa temperatura przy zaczynie na drożdżach świeżych, ale być może jest możliwa jakaś reakcja, która powoduje taki dziwny posmak… Niemniej jednak proporcje produktów są super bo ciasto miało
świetną konsystencje do pracy, a do tego już upieczone wyglądają pięknie. Tym bardziej jest przykro, że niejadalne, ale spróbuję jeszcze raz pozostając przy tradycycyjnej metodzie ręki i szklanej miski zamiast robota z metalową.

Reply
rozkoszny 10 maja, 2021 - 10:09 am

Przeczytałem w Internecie, że to kwestia cynamonu. Następnym razem nie dodawaj go do ciasta, a do palonego masła dopiero po ostudzeniu

Reply
Agnieszka 11 maja, 2021 - 2:31 pm

Szczerze mówiąc trudno mi było uwierzyć, że to kwestia cynamonu, ale zaufałam i zgodnie ze wskazówką wczoraj wieczorem podjęłam kolejną próbę nie dodając tym razem cynamomu do ciasta i zamieniając go na kardamon (tak jak w zmodyfikowanym przepisie). Do nadzienia użyłam tego samego rodzaju cynamonu co za pierwszym razem, a przed jego dodaniem dobrze wystudziłam palone masło. Pozostałam przy robocie z metalową miską, którą obwiniałam za metaliczny posmak, a mimo to za drugim podejściem cynamonki wyszły nieziemskie !!! 😊 Nie są to pierwsze cynamonki w moim życiu, ale warto było spróbować jeszcze raz, bo bezdyskusyjnie z Twojego przepisu wyszły najlepsze ! 🙂

rozkoszny 11 maja, 2021 - 9:00 pm

bardzo się cieszę, zagadka rozwiązana!

Michalina 5 maja, 2021 - 4:39 pm

A mialas niedawno korone? 😅

Reply
Marta 5 maja, 2021 - 10:06 pm

Jeszcze się nie załapałam. 😉

Reply
Wiktoria 5 maja, 2021 - 9:18 am

Hej, popełniłam bardzo głupi błąd (myślałam, że 7 w lodówce oznacza 7 stopni, a nie największą moc chłodzenia) i moje ciasto zmarzło przez noc – praktycznie nie urosło. Teraz wystawiłam je na temperaturę pokojową. Czy to ma jeszcze jakąś szansę powodzenia? Czy poczekać kilka godzin żeby wyrosło i czy w ogóle wyrośnie? Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 5 maja, 2021 - 11:10 am

tak, tak, wyrośnie na pewno – trzeba dać ciastu czasu!

Reply
Maja 6 maja, 2021 - 8:50 pm

Ciasto trzeba wsadzić do lodówki na noc, to nadzienie robimy na drugi dzień? I czy jeśli ciasto będzie dłużej w lodowce to coś się stanie czy lepiej wyjąć ciasto z rana po 8h?
z góry dziękuję!

Reply
rozkoszny 6 maja, 2021 - 11:15 pm

Nadzienie można zrobić rano. Ważne, by miało czas ostudzić.
Ciasto może leżeć do 12 h.

Reply
Ania 7 maja, 2021 - 10:40 am

Ten przepis jest perfekcyjny! Delikatne ciasto, aromatyczne nadzienie i syrop, który sprawia że są nieziemsko wilgotne. Te cynamonki to niezapomniane przeżycie dla zmysłów. Po prostu dziękuję Rozkoszny <3

Reply
rozkoszny 7 maja, 2021 - 12:14 pm

miód na moje serce <3

Reply
Asia 7 maja, 2021 - 12:41 pm

Wysłałam lubego po masło, a on wrócił z masłem klarowanym 😀
Ukręciłam z nim ciasto, ale mam wątpliwości, czy zastosować je do nadzienia (wiem, że masło palone z tego nie wyjdzie), ale czy w tym wypadku masło klarowane spełni swoją rolę w takim nadzieniu?

Reply
rozkoszny 7 maja, 2021 - 5:16 pm

Masło klarowane jest wypadkową palonego masła, więc niestety nie sprawdzi się w tym wydaniu

Reply

Leave a Comment