Kruszonka ma to do siebie, że nigdy nie jest jej za dużo. Szczególnie, gdy jest zrobiona z nęcąco orzechowego palonego masła i przykrywa słodko-kwaśne morelki utopione w kremie twarogowym na mięciutkiej jak puch drożdżówce.
Chyba nie ma sensu się rozpisywać się o tej poezji. Drożdżówka wpisana jest w harmonogram letnich pikników, śniadań oraz kolacji (koniec, kropka), więc lepiej nie próżnować i zakasać rękawy, aby wyrabiać najlepsze na ośce. Tutaj zupełnie nie przypadkiem pojawiam się ja. Z przepisem na mięciutkie, proste we wyrabianiu ciasto i kilkoma udoskonaleniami, aby kosztujący zawsze pytali o przepis (wiecie kogo polecać).
Tutaj sekwencja smakowa jest prosta. Krem pachnie amaretto, więc nie sposób wybrać inne owoce niż tak kochający go morelki. Te z kolei pod wpływem piekarnika zmieniają konsystencję na rozpływającą się w ustach konfiturę o formie stałej oraz nabierają zdecydowanie bardziej kwaśnego wigoru. Co na to? Odpowiedź nie mogła być bardziej oczywista: k r u s z o n k a. Ale jeszcze lepsza! Bo z palonego masła, znacie ją już z tych jesiennych drożdżóweczek, więc kto próbował, ten wie, o co tyle hałasu.
Drożdżówki z twarogiem, morelami i kruszonką z palonego masła
9 sporych sztuk
Ciasto
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (80 g) cukru
¼ łyżeczki soli
1 paczka (7 g) drożdży suszonych
80 g masła
⅓ szklanki (80 ml) mleka
1 jajko “zerówka”
1 łyżka kwaśnej śmietany
Kruszonka
70 g masła
¾ szklanki (100 g) mąki
¼ szklanki (50 g) cukru
¼ łyżeczki soli
Krem twarogowy
150 śmietankowego lub tłustego twarogu
⅓ szklanki (80 ml) serka homogenizowanego z ziarenkami wanilii
1 – 2 łyżki cukru
1 łyżka amaretto (lub odrobina ekstraktu migdałowego)
5 dużych lub 9 małych moreli, przekrojonych na pół
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka, na glazurę
1. Mąkę, cukier, sól i drożdże połącz w misce. Masło roztop w garnuszku, wlej do niego zimne mleko. Wymieszane razem z powinny mieć perfekcyjną lekko ciepłą temperaturę, która dobrze zrobi drożdżom.
2. Połącz mąkę z mlekiem, masłem, jakiem i łyżką śmietany. Wyrabiaj ręcznie lub robotem kuchennym, 8 – 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykry miskę ściereczką kuchenną i odstaw na 1 ½ – 2 h, aż ciasto potroi objętość.
3. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, 5 – 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Odstaw z ognia. W misce połącz mąkę, cukier i sól. Wmieszaj palone masło i dokładnie połącz. Uformuj kulę, wstaw do lodówki, aby się schłodziło i stężało.
4. Przygotuj krem twarogowy. Wymieszaj twaróg, serek homogenizowany, cukier i amaretto w misce. Za pomocą widelca rozgnieć wszelkie krótki, tak aby powstała jednolita, dość gęsta masa.
5. Z wyrośniętego ciasta uformuj 9 kuleczek. Ułóż je na blaszce, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
6. Za pomocą dłoni (lub kieliszka, ale ja wolę robić to rękami) zrób wgłębienie w kuleczkach. Posmaruj je glazurą z roztrzepanego jajka z mlekiem. Nadziej każdą 1 łyżka kremu twarogowego, wciśnij po jednej (lub dwóch, jeśli morelki są małe) połówkach owoców skórką do dołu. Posyp drożdżówki schłodzoną kruszonką. Piecz przez 20 – 25 minut, aż będą pięknie zezłocone i wyrośnięte. Podziel się też z innymi.
Rady/porady
1. Najbardziej lubię używać twarogu śmietankowego ze Strzałkowa, który smakuje jak czysta poezja. Koniecznie też powinieneś.
2. Jeśli nie masz ochoty na nęcąco orzechową kruszonkę, nie gotuj masła, a rozetrzyj je między palcami z mąką i cukrem.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
35 komentarzy
wspaniałe, jak każdy Twój przepis <3 cudowna kruszonka z palonego masła i serek z wyczuwalnym amaretto <3
Rozkoszny , a teraz jaki owoc mogę użyć zamiast moreli ?
Rabarbar!
rabarbar wcześniej upieć, obgotować, czy wystarczy obtoczyć w cukrze?
wystarczy obtoczyć w cukrze
Cześć! Właśnie zagniotła ciasto, ale zorientowałam sie, ze dałam zamiast 80g masła 120 😂 co z tego mogę zrobic? 😀
Mogę trochę dłużej rosnąć, ale będzie na pewno BARDZO rozkosznie 😀
Uwielbiam Twoje przepisy i robiłam te drożdżówki wiele razy. <3 Nie dostałam dzisiaj moreli na bazarku i kupiłam piękne brzoskwinie. Myślisz że nie puszczą za dużo soku?
będą rozkoszne!
Czy można zamiast masła dać margaryne?
Nie można
Haha; No właśnie sie zastanawiałam, czy w ogóle wyrośnie, ale cos tam sie dzieje. Nie wiem czemu założyłam, ze kostka masła ma 100 g 😂
I wyrabiając je myśle sobie, “wow, ten rozkoszny to mial patent z dodaniem tej śmietany, dzięki temu to ciasto jest takie mało lepkie od samego początku i super sie wyrabia” 🤣
Najlepsze drożdżówki jakie w życiu jadłam. Proste w wykonaniu, urocze i delikatne, puchate, idealnie słodkie, przyjemnie maślane i ten twarożek… 😍 Warte każdego grzechu!
Kruszonka wyszła mi miękka, co mogło być przyczyną?
może nie dopiekła się? albo zbyt długo czekały przed konsumpcją i zdążyła namoknąć od owoców
Nie czekały 😉 może się nie dopiekła, ale bułki były już rumiane
Czy można dodać morele z puszki?
można
Hej, a czy ciasto może leżakować całą noc żebym upiekła sobie świeże drożdżówki na śniadanko?
tak, ale trzeba zredukować ilość drożdży odrobinę
Zostawił na blacie w temperaturze pokojowej? Ile droższy dać? Pomocy, rano przyjeżdża teściowa a to najlepsze drożdżówki na świecie 😅
ciasto nie rosnie, czemu?
Jest kilka opcji: drożdże są zepsute, w kuchni jest za zimno, drożdże zostały połączone z gorącym mlekiem/masłem
Robię ze śliwkami zamiast moreli. Trzymajcie kciuki☺
Jak wyszło? Również chciałabym spróbować ze śliwka 😃
Też jestem ciekawa czy się udało
Czy mogę je upiec dzień przed podaniem ? Cyz lepiej zrobić ciasto wieczorem i upiec rano? Jeżeli tak to czy ciasto ma czekać w temperaturze pokojowej czy w lodowce
Drogi Rozkoszny! A jak postępować w przypadku drożdży świeżych? Się uda toto?
Innej kruszonki już nie robimy:)
<3
Czy można użyć świeżych drożdży?
Cześć Rozkoszny!
Chciałabym zrobić na podstawie tego przepisu ciasto drożdżowe, tylko nie do końca potrafię poskładać to w głowie 🫣 Jak z proporcjami? Czy to się w ogóle uda z serkiem czy lepiej bez w takiej opcji?
helppp meee
Przeczytaj przepis kilka razy, rozrysuj sobie to może?
Hejka! Robiłam to ciasto jakieś 20 razy, a ostatnio nie wyszło mi dwa razy jednego dnia. Nigdy nie miałam problemów z drożdżowym, a już zwłaszcza z tym bo przepis jest idealny. Sprawdzałam nawet drożdże osobno, czy sa aktywne i normalnie ruszyły…czy taka wysoka temperatura jak jest teraz może mieć wpływ na ciasto drożdżowe? Bo już mi brak pomysłów o co chodzi…