Drożdżówki z twarogiem, morelami i kruszonką z palonego masła

Kruszonka ma to do siebie, że nigdy nie jest jej za dużo. Szczególnie, gdy jest zrobiona z nęcąco orzechowego palonego masła i przykrywa słodko-kwaśne morelki utopione w kremie twarogowym na mięciutkiej jak puch drożdżówce.

Chyba nie ma sensu się rozpisywać się o tej poezji. Drożdżówka wpisana jest w harmonogram letnich pikników, śniadań oraz kolacji (koniec, kropka), więc lepiej nie próżnować i zakasać rękawy, aby wyrabiać najlepsze na ośce. Tutaj zupełnie nie przypadkiem pojawiam się ja. Z przepisem na mięciutkie, proste we wyrabianiu ciasto i kilkoma udoskonaleniami, aby kosztujący zawsze pytali o przepis (wiecie kogo polecać).

Tutaj sekwencja smakowa jest prosta. Krem pachnie amaretto, więc nie sposób wybrać inne owoce niż tak kochający go morelki. Te z kolei pod wpływem piekarnika zmieniają konsystencję na rozpływającą się w ustach konfiturę o formie stałej oraz nabierają zdecydowanie bardziej kwaśnego wigoru. Co na to? Odpowiedź nie mogła być bardziej oczywista: k r u s z o n k a. Ale jeszcze lepsza! Bo z palonego masła, znacie ją już z tych jesiennych drożdżóweczek, więc kto próbował, ten wie, o co tyle hałasu.

Drożdżówki z twarogiem, morelami i kruszonką z palonego masła 3

Drożdżówki z twarogiem, morelami i kruszonką z palonego masła
9 sporych sztuk
Ciasto
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (80 g) cukru
¼ łyżeczki soli
1 paczka (7 g) drożdży suszonych
80 g masła
⅓ szklanki (80 ml) mleka
1 jajko “zerówka”
1 łyżka kwaśnej śmietany

Kruszonka
70 g masła
¾ szklanki (100 g) mąki
¼ szklanki (50 g) cukru
¼ łyżeczki soli

Krem twarogowy
150 śmietankowego lub tłustego twarogu
⅓ szklanki (80 ml) serka homogenizowanego z ziarenkami wanilii
1 – 2 łyżki cukru
1 łyżka amaretto (lub odrobina ekstraktu migdałowego)

5 dużych lub 9 małych moreli, przekrojonych na pół
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka, na glazurę

1. Mąkę, cukier, sól i drożdże połącz w misce. Masło roztop w garnuszku, wlej do niego zimne mleko. Wymieszane razem z powinny mieć perfekcyjną lekko ciepłą temperaturę, która dobrze zrobi drożdżom.

2. Połącz mąkę z mlekiem, masłem, jakiem i łyżką śmietany. Wyrabiaj ręcznie lub robotem kuchennym, 8 – 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykry miskę ściereczką kuchenną i odstaw na 1 ½ – 2 h, aż ciasto potroi objętość.

3. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, 5 – 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Odstaw z ognia. W misce połącz mąkę, cukier i sól. Wmieszaj palone masło i dokładnie połącz. Uformuj kulę, wstaw do lodówki, aby się schłodziło i stężało.

4. Przygotuj krem twarogowy. Wymieszaj twaróg, serek homogenizowany, cukier i amaretto w misce. Za pomocą widelca rozgnieć wszelkie krótki, tak aby powstała jednolita, dość gęsta masa.

5. Z wyrośniętego ciasta uformuj 9 kuleczek. Ułóż je na blaszce, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.

6. Za pomocą dłoni (lub kieliszka, ale ja wolę robić to rękami) zrób wgłębienie w kuleczkach. Posmaruj je glazurą z roztrzepanego jajka z mlekiem. Nadziej każdą 1 łyżka kremu twarogowego, wciśnij po jednej (lub dwóch, jeśli morelki są małe) połówkach owoców skórką do dołu. Posyp drożdżówki schłodzoną kruszonką. Piecz przez 20 – 25 minut, aż będą pięknie zezłocone i wyrośnięte. Podziel się też z innymi.

Rady/porady
1. Najbardziej lubię używać twarogu śmietankowego ze Strzałkowa, który smakuje jak czysta poezja. Koniecznie też powinieneś.
2. Jeśli nie masz ochoty na nęcąco orzechową kruszonkę, nie gotuj masła, a rozetrzyj je między palcami z mąką i cukrem.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Drożdżówki z twarogiem, morelami i kruszonką z palonego masła 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

35 komentarzy

Julka 1 sierpnia, 2019 - 11:01 am

wspaniałe, jak każdy Twój przepis <3 cudowna kruszonka z palonego masła i serek z wyczuwalnym amaretto <3

Reply
Magda 7 maja, 2020 - 8:29 am

Rozkoszny , a teraz jaki owoc mogę użyć zamiast moreli ?

Reply
rozkoszny 7 maja, 2020 - 12:50 pm

Rabarbar!

Reply
Mario 27 maja, 2021 - 10:43 am

rabarbar wcześniej upieć, obgotować, czy wystarczy obtoczyć w cukrze?

Reply
rozkoszny 27 maja, 2021 - 10:48 am

wystarczy obtoczyć w cukrze

Reply
Caro 20 maja, 2020 - 10:21 am

Cześć! Właśnie zagniotła ciasto, ale zorientowałam sie, ze dałam zamiast 80g masła 120 😂 co z tego mogę zrobic? 😀

Reply
rozkoszny 20 maja, 2020 - 12:08 pm

Mogę trochę dłużej rosnąć, ale będzie na pewno BARDZO rozkosznie 😀

Reply
Emi 10 lipca, 2020 - 7:21 pm

Uwielbiam Twoje przepisy i robiłam te drożdżówki wiele razy. <3 Nie dostałam dzisiaj moreli na bazarku i kupiłam piękne brzoskwinie. Myślisz że nie puszczą za dużo soku?

Reply
rozkoszny 11 lipca, 2020 - 2:49 pm

będą rozkoszne!

Reply
Ola 27 grudnia, 2021 - 10:57 pm

Czy można zamiast masła dać margaryne?

rozkoszny 28 grudnia, 2021 - 11:32 am

Nie można

Caro 20 maja, 2020 - 1:04 pm

Haha; No właśnie sie zastanawiałam, czy w ogóle wyrośnie, ale cos tam sie dzieje. Nie wiem czemu założyłam, ze kostka masła ma 100 g 😂

Reply
Caro 20 maja, 2020 - 1:06 pm

I wyrabiając je myśle sobie, “wow, ten rozkoszny to mial patent z dodaniem tej śmietany, dzięki temu to ciasto jest takie mało lepkie od samego początku i super sie wyrabia” 🤣

Reply
Oliwia 25 maja, 2020 - 9:35 pm

Najlepsze drożdżówki jakie w życiu jadłam. Proste w wykonaniu, urocze i delikatne, puchate, idealnie słodkie, przyjemnie maślane i ten twarożek… 😍 Warte każdego grzechu!

Reply
Karolina 19 sierpnia, 2020 - 3:38 pm

Kruszonka wyszła mi miękka, co mogło być przyczyną?

Reply
rozkoszny 19 sierpnia, 2020 - 8:33 pm

może nie dopiekła się? albo zbyt długo czekały przed konsumpcją i zdążyła namoknąć od owoców

Reply
Karolina 25 sierpnia, 2020 - 4:18 pm

Nie czekały 😉 może się nie dopiekła, ale bułki były już rumiane

Reply
Kasia 11 października, 2020 - 10:37 pm

Czy można dodać morele z puszki?

Reply
rozkoszny 12 października, 2020 - 12:23 am

można

Reply
Luisa 6 kwietnia, 2021 - 5:51 pm

Hej, a czy ciasto może leżakować całą noc żebym upiekła sobie świeże drożdżówki na śniadanko?

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2021 - 8:18 pm

tak, ale trzeba zredukować ilość drożdży odrobinę

Reply
Aleksandra 21 lutego, 2022 - 6:06 pm

Zostawił na blacie w temperaturze pokojowej? Ile droższy dać? Pomocy, rano przyjeżdża teściowa a to najlepsze drożdżówki na świecie 😅

Reply
Beata 16 października, 2021 - 1:34 pm

ciasto nie rosnie, czemu?

Reply
rozkoszny 16 października, 2021 - 4:03 pm

Jest kilka opcji: drożdże są zepsute, w kuchni jest za zimno, drożdże zostały połączone z gorącym mlekiem/masłem

Reply
Monika 16 listopada, 2021 - 6:25 pm

Robię ze śliwkami zamiast moreli. Trzymajcie kciuki☺

Reply
Ola 2 października, 2022 - 9:13 am

Jak wyszło? Również chciałabym spróbować ze śliwka 😃

Reply
Dominika 2 września, 2023 - 10:23 am

Też jestem ciekawa czy się udało

Reply
Aleksandra 22 lutego, 2022 - 4:42 pm

Czy mogę je upiec dzień przed podaniem ? Cyz lepiej zrobić ciasto wieczorem i upiec rano? Jeżeli tak to czy ciasto ma czekać w temperaturze pokojowej czy w lodowce

Reply
Mery 20 maja, 2022 - 5:13 pm

Drogi Rozkoszny! A jak postępować w przypadku drożdży świeżych? Się uda toto?

Reply
Maria 23 lipca, 2022 - 2:12 pm

Innej kruszonki już nie robimy:)

Reply
rozkoszny 25 lipca, 2022 - 12:30 pm

<3

Reply
Zuzanna 7 lipca, 2023 - 9:23 am

Czy można użyć świeżych drożdży?

Reply
Paula 21 sierpnia, 2023 - 10:12 am

Cześć Rozkoszny!
Chciałabym zrobić na podstawie tego przepisu ciasto drożdżowe, tylko nie do końca potrafię poskładać to w głowie 🫣 Jak z proporcjami? Czy to się w ogóle uda z serkiem czy lepiej bez w takiej opcji?
helppp meee

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2023 - 5:30 pm

Przeczytaj przepis kilka razy, rozrysuj sobie to może?

Reply
Julia 15 lipca, 2024 - 7:30 pm

Hejka! Robiłam to ciasto jakieś 20 razy, a ostatnio nie wyszło mi dwa razy jednego dnia. Nigdy nie miałam problemów z drożdżowym, a już zwłaszcza z tym bo przepis jest idealny. Sprawdzałam nawet drożdże osobno, czy sa aktywne i normalnie ruszyły…czy taka wysoka temperatura jak jest teraz może mieć wpływ na ciasto drożdżowe? Bo już mi brak pomysłów o co chodzi…

Reply

Leave a Comment