Zupa cebulowa miso z serowymi grzankami

To nie jest francuska zupa cebulowa, to zupa cebulowa miso na skróty.

Kocham zupę cebulową nad życie. Ale tak się składa, że nie mam nikogo, kto mógłby mi się wypłakiwać przy krojeniu cebuli, więc trzeba iść na skróty. Podstawą są cebulę duszone w miso i maśle na wzór (już chyba kultowego) przepisu Ottolenghiego na majestatyczne cebule w miso. Ja dorzucam do nich ziemniaka i blenduje je na krem, tworząc coś bajecznego. Do tego serowego grzanki i oh mon dieu, jakież to pyszne!

Zupa cebulowa miso z serowymi grzankami 1

Zupa cebulowa miso z serowymi grzankami
4 porcje
500 g cebuli cukrowych, obranych i przekrojonych w poprzek
1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
3 łyżki jasnej pasty miso
3 łyżki masła
3 szklanki (750 ml) wody, zagotowanej
½ szklanki (50 g) startego sera emmentaler
½ szklaki (45 g) startego parmezanu
1 kulka (125 g) mozzarelli, poszarpana na kawałki
2 kromki chleba pszennego na zakwasie, przecięte na pół
świeżo mielony pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół).

2. Do dużej blachy (około 20 x 30 cm) przełóż pastę miso i masło. Wlej gorącą wodę i za pomocą trzepaczki, rozpuść w niej miso i masło. Przełóż cebule, układając je wypiętrzeniem ku górze. Dorzuć kawałki ziemniaka. Szczelnie owiń brytfankę folią aluminiową. Piecza, aż warzywa będą miękkie, około 50 minut.

3. Zblenduj zawartość brytfanki – najlepiej w blenderze kielichowym, ale ręczny też sobie poradzi. Dopraw solą oraz pieprzem.

4. Wymieszaj starty ser ementaler, parmezan i mozzarellę. Pieczywo przełóż na blachę do pieczenia, skrop je lekko oliwą. Obróć i posyp serem. Zapiekaj, aż ser się rozpuści, około 8 minut.

5. Podawaj krem cebulowy z serowym grzankami, póki ciepłe!

Rady/porady
Jeśli posiadasz żaroodporne ramekiny przelej do nich zupę cebulową i ułóż na wierzchu każdej po kawałku pieczywa. Posyp mieszanką serów. Zapiekaj, aż ser się roztopi, około 8 minut.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

12 komentarzy

Monika 8 lutego, 2024 - 5:15 pm

Takie dobre, ze aż zapomniałam zrobić zdjęcia! 🙊

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2024 - 11:15 pm

<3

Reply
Alicja 9 lutego, 2024 - 4:56 pm

Czy cebule cukrowe można zastąpić zwykłymi, albo mieszanką zwykłych i szalotek? W mojej okolicy dostępne są cebule żółte, białe, czerwone i szalotki 🙂

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2024 - 5:53 pm

jak mus, to mus

Reply
Hanna 11 lutego, 2024 - 10:21 am

Do brytfanki z cebulkami i ziemniakami dodałam łyżeczkę suszonego tymianku, obłęd 🤤

Reply
Magda 27 marca, 2024 - 10:27 am

Czym można zastąpić miso?

Reply
Paulina 17 lutego, 2024 - 4:56 pm

Czy ciemna pasta miso się nada?

Reply
Agata 20 lutego, 2024 - 1:37 pm

Ja robiłam, nadała się 🙂

Reply
Paulina 15 marca, 2024 - 11:51 am

Zupa p e t a r d a !!! Rozumiem już miłość do cebulowej 🙂

Reply
rozkoszny 15 marca, 2024 - 5:48 pm

<3

Reply
Adam 10 sierpnia, 2024 - 10:38 pm

Zupa super wyszła. Jednakże autorowi sugeruję doprecyzować rodzaj miso. Jest około 51 prefektur w Japonii i każda ma swoje miso. Jasne miso nic nam nie mówi. Ja dałem White Kyoto Style i Hatcho. Kyoto dodało słodkości, a Hatcho charakteru. Sugeruję autorowi precyzyjnie podawać dodatki, bo to bardzo ważne dla smaku.

Reply
No już bez przesady 5 października, 2024 - 7:52 am

Nie zesraj się

Reply

Leave a Comment