Pieczony kalafior z chrupiącym romesco, limonką i kolendrą

Wiemy, że gdy pieczony, kalafior osiąga szczyt swoich smakowych możliwości. Jednak zestawiony także z chrupiącym romesco, sosem na bazie czerwonej papryki podrasowanym orzechami laskowymi, tworzy przeżycie będące warzywną nirwaną.

Właśnie zajrzałem w archiwa bloga, by spojrzeć, jakimi kalafiorowymi przepisami się tutaj podzieliłem. Są to same perełki. Łączy je jednak jedna prawie zawsze jedna rzecz – pieczenie. Co poradzę, w tej magicznej skrzynce jaką jest piekarnik jego smaki się koncentrują, zyskuje słodyczy i wcześniej niewystępujących nutki anyżkowe.

Tym razem proponuję obtoczyć go w jasnej jak słońce kurkumie i podać z chrupiącym romesco. Tradycyjne katalońskie romesco jest dość pikantne, przyrządza się je z orzechów laskowych, migdałów, pomidorów, oliwy, chleba i czosnku oraz z suszonych słodkich papryczek, nazywanych nyora. Jak możecie się przekonać, moje romesco niewiele ma wspólnego z tym klasycznym, ale niestety/stety tak smakuje mi bardziej. Sami się przekonajcie i używajcie go do absolutnie wszystkiego.

Pieczony kalafior z chrupiącym romesco, limonką i kolendrą 1

Pieczony kalafior z chrupiącym romesco, limonką i kolendrą
Porcje 2 – 4
Pieczony kalafior
1 kalafior (około 1 kg), podzielony na różyczki
¼ szklanki oliwy extra virgin + 2 łyżki
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ szklanki (65 g) orzechów laskowych
1 słoik (300 g) grillowanej czerwonej papryki, odsączony z zalewy
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka octu jabłkowego lub innego owocowego
limonka, do podania
kolendra, do podania
sól morska, czarny pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2. W dużej misce wymieszaj ¼ szklanki oliwy z czosnkiem, kurkumą i ½ łyżeczką soli morskiej drobnoziarnistej. Dodaj kalafiora i obtocz go w marynacie, używając szczypiec lub drewnianej łyżki (lepiej nie robić tego rękami, bo kurkuma mocno barwi).

3. Wyłóż kalafiora na blachę i piecz przez ok aż się mocno zarumieni i będzie miękki, około 25 minut.

4. Orzechy i paprykę posiekaj drobno (można zrobić to też za pomocą kilku krótkich ruchów malaksera). Przełóż je do miski. Dodaj słodką paprykę, chili, ocet i ¼ łyżeczki soli morskiej. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

5. Rozsmaruj romesco na talerzach lub półmisku. Wyłóż kalafiora, posyp kolendrą. Skrop limonką i podawaj.

Rady/porady
Chrupiące romesco sprawdzi się też wybornie do smażonego wędzonego tofu, brokuła z pary, czy pieczonych batatów.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pieczony kalafior z chrupiącym romesco, limonką i kolendrą 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

7 komentarzy

Agata 23 lutego, 2023 - 1:36 pm

Czy można jeść na zimno ?

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2023 - 5:55 pm

Jak najbardziej!

Reply
Aga 23 lutego, 2023 - 9:04 pm

Papryka ma być taka z zalewy octowej?

Reply
rozkoszny 24 lutego, 2023 - 10:45 pm

Tak, ale grillowana

Reply
Elvi 28 lutego, 2023 - 6:11 pm

Wiem, że to głupie pytanie ale mam tylko brokuła, można podmienić?

Reply
Kasia 6 listopada, 2023 - 11:47 am

Co ja źle zrobiłam , że romesco wyszło gorzkie ? Dałam orzechy w „skórce” to moze dlatego ..?

Reply
rozkoszny 6 listopada, 2023 - 6:11 pm

tak, to na pewno skórka

Reply

Leave a Comment