Epickie kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy, o których dokładkę proszą mięsożercy. Zewnątrz chrupiące, wewnątrz soczyste i pełen kontrastów oraz dudniącego smaku.

Dobry kotlet to komfort przywołujący otulające wspomnienia dzieciństwa. Stołówki szkolnej, codziennych obiadów czy niedzieli u babci. Czasami nachodzi mnie na taką nostalgiczną wycieczkę po talerzu. Wtedy zamiast po mięso mielone, sięgam po zieloną soczewicę i kaszę jaglaną, z których – o dziwo wielu – można wyczarować naprawdę zgrabne kotlety, z tym, że wegańskie. Koniecznie trzeba je wzbogacić kontrastującymi orzechami włoskimi i pieczarkami, a także hojnie wlać piątego smaku, umami, prosto z fiolki sosu sojowego.

Co zrobić, by wegańskie kolety się nie rozpadały? Moim trikiem jest dobrze ugotowana kasza jaglana, która jest lepka, a także mąka ziemniaczana wiążąca masę. Przy formowaniu koniecznie trzeba nabalsamować ręce oliwą, w przeciwnym razie soczewicowa masa będzie lepiła się do rąk.

Epickie kotlety z soczewicy

Epickie kotlety z soczewicy
8 sztuk
½ szklanki (100 g) zielonej soczewicy
¼ szklanki (55 g) kaszy jaglanej
½ szklanki (60 g) orzechów włoskich
150 g pieczarek, przekrojonych na pół
1 średnia cebula, poszatkowana
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sos sojowy

1. W garnku zagotuj 1 ½ szklanki wody z 2 łyżkami sosu sojowego. Wsyp zieloną soczewicę i gotuj przez około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Odcedź i ostudź soczewicę.

2. Kaszą jaglaną ugotuj w ¾ szklanki osolonej wody, około 15 minut. Pozostaw pod przykryciem jeszcze 5 minut. Ostudź całkowicie.

3. Rozgrzej mocno patelnię. Upraż na sucho orzechy włoskie, aż nabiorą gdzieniegdzie czarnawych ciapek. Odstaw do wystudzenia.

4. Na tej samej patelni rozgrzej sporo oliwy. Smaż pieczarki, mieszając w trakcie, aż się zarumienią, około 5 minut. Zdejmij je z patelni i odstaw.

5. Jeśli na patelni nie ma oliwy, chluśnij trochę. Dodaj cebulę wraz z czosnkiem i ½ łyżeczki soli. Smaż, aż się zeszkli, około 5 minut. Wsyp majeranek, przemieszaj.

6. Przełóż zawartość patelni wraz z orzechami i pieczarkami do dużego pojemnika malaksera lub pojemnika blendera i rozdrobnij na małe kawałki. Dodaj zieloną soczewicę, kaszę jaglaną, mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki sosu sojowego. Miksuj jeszcze jedynie kilka sekund, by masa z grubsza się połączyła. Nie chcesz zblendować zbytnio soczewicy, bo kotlety nie będą miały atrakcyjnej struktury.

7. Ręce obtocz w oliwie i uformuj 8 kotletów, lekko je rozpłaszczając. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż kolety z soczewicy z każdej strony po 2 – 3 minuty, aż się mocno zarumienią. Podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami na ciepło o smaku nostalgii.

Rady/porady
Jeśli planujesz z wyprzedzeniem zrobić kolety, dzień wcześniej ugotuj zieloną soczewicę i kaszę jaglaną. Łatwiej będzie je formować.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Jak zrobić wegetariańskie koltety z soczewicy – film krok po kroku
Epickie kotlety z soczewicy
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

48 komentarzy

Paulina 26 kwietnia, 2022 - 1:51 pm

Cześć Rozkoszny! Po pierwsze, uwielbiam Twoje przepisy, robisz świetną robotę. 🙂

A co do kotlecików, moje pytanie jest takie: czy jest jakiś sposób, żeby je upiec, nie tracąc przy tym smaku i właściwości? Staram się unikać smażenia ze względów zdrowotnych.

Dzięki!

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2022 - 4:02 pm

Można je upiec, ale lepiej smażyć niskotłuszczowo na patelni o nieprzymierzalnej powłoce

Reply
Lavinia 30 kwietnia, 2022 - 12:27 pm

Drogi Rozkoszny, czy można się dowiedzieć jakich marek polecasz patelnie? Czy masz swoje ulubione nieprzywieralne, nierdzewne albo może żeliwne?

Reply
Paulina 1 maja, 2022 - 6:05 pm

Wszystkim zainteresowanym melduję, że spróbowałam zgrillowac je w grillu elektrycznym (mam Optigrill) i wyszedł mi jeden wielki, zmutowany, płaski kotlet. W smaku dobry, ale następnym razem jednak zaprzyjaźnię się patelnią:)

Reply
Magdalena 29 kwietnia, 2022 - 12:09 pm

A jak zrobisz te nostalgiczne buraczki 🙈
Dziękuję za super inspiracje 😅!

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2022 - 5:48 pm

Przepis w mojej książce „Rozkoszne”

Reply
Ania 30 kwietnia, 2022 - 7:55 am

Wygląda bardzo smakowicie ale proszę powiedz gdzie kupić taki piękny talerz?

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2022 - 11:21 am

To fenek studio

Monika 15 maja, 2022 - 4:52 pm

Te kotlety nadają się do mrożenia?

Reply
Vaka 26 kwietnia, 2022 - 5:26 pm

Mam akurat w domu czerwoną soczewicę, czy można ją dać zamiast zielonej, czy jest jakaś różnica w smaku? I czy jeśli można, to sposób gotowania (ilość wody, czas) jest taki sam? 🙂
Dzięki za przepis! 🙂

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2022 - 6:41 pm

Soczewica czerwona szybciej się gotuje i się „rozpada”, więc nie będzie aż tak ciekawej struktury kotleta jak z zieloną, ale można użyć w razie w, trzeba gotować krócej

Reply
justyna 26 kwietnia, 2022 - 5:26 pm

Czy soczewica czerwona tez się nada ?

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2022 - 6:41 pm

Soczewica czerwona szybciej się gotuje i się „rozpada”, więc nie będzie aż tak ciekawej struktury kotleta jak z zieloną, ale można użyć w razie w, trzeba gotować krócej

Reply
Maria 26 kwietnia, 2022 - 6:20 pm

Czy kolor soczewicy ma znaczenie? Może być czerwona?

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2022 - 6:41 pm

Tak, powinna być zielona, bo soczewica czerwona szybciej się gotuje i się „rozpada”, więc nie będzie aż tak ciekawej struktury kotleta jak z zieloną, ale można użyć w razie w, trzeba gotować krócej

Reply
Anita 26 kwietnia, 2022 - 6:43 pm

Odpowiedź znajduje się w filmiku – może być 🙂

Reply
Klara 26 kwietnia, 2022 - 6:50 pm

Przepis brzmi świetnie ! Koniecznie muszę go wypróbować 🙂 mam pytanko gdzie można kupić te piękne kolorowe talerze 😍?

Reply
rozkoszny 27 kwietnia, 2022 - 8:41 pm

To akurat Fenek studio!

Reply
Marta 26 kwietnia, 2022 - 9:58 pm

Hej, czy kasza jęczmienna się nada? 🙂
Dzięki!
Marta

Reply
rozkoszny 27 kwietnia, 2022 - 8:41 pm

Hej, nie będzie aż tak się lepić jak jaglana z mojego doświadczenia

Reply
Aga 26 kwietnia, 2022 - 11:22 pm

Czy można użyć zielonej soczewicy z puszki? Jeśli tak to w jakiej ilości? 🙂

Reply
rozkoszny 27 kwietnia, 2022 - 8:42 pm

Nigdy nie używałem, więc się nie wypowiem 🙂

Reply
Gosia 27 kwietnia, 2022 - 4:24 pm

A coś zamiast pieczarek? 🙋🏻‍♀️

Reply
rozkoszny 27 kwietnia, 2022 - 8:42 pm

Boczniaki?

Reply
Kasia 28 kwietnia, 2022 - 9:44 am

Mmm no to na jutro szykuję typowy polski obiad! Podmienię tylko buraczki na mizerię z miętą z Twojej książki i będzie totalny letni klasyk ❤️❤️❤️

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2022 - 10:35 am

Oh tak!

Reply
Monika 29 kwietnia, 2022 - 8:17 am

Było pytanie o czerwoną soczewicę, a mogę zastąpić żółtą?

Reply
Monika 29 kwietnia, 2022 - 10:36 am

Było pytanie o zamianę na czerwoną soczewice, a ja zapytam czy może być żółta?

Reply
magda 29 kwietnia, 2022 - 11:43 am

Czy można zamienić czymś orzechy? Nie mam akurat w domu 🙁

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2022 - 5:47 pm

Warto się przejść – to ważny komponent 🙂

Reply
Wiktoria 29 kwietnia, 2022 - 1:51 pm

Przepis bardzo kusi, ale pobliskie sklepy chyba wyczerpały zapasy zielonej soczewicy 😅 czy można zastąpić ją czerwoną?

Reply
Piotr 30 kwietnia, 2022 - 9:43 am

W opisie przepisu nie ma info co z pieczarkami🤪

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2022 - 11:21 am

Na szczęście jest film, w którym wszystko pokazuję. Mam nadzieję, że sobie poradziliście!
Poprawione, dzięki 🙂

Reply
Kasia 17 maja, 2022 - 12:53 pm

Zabraklo mi kaszy jaglanej. Lepsza bedzie jecznienna drobna czy platki jaglane?

Reply
Klaudia 30 kwietnia, 2022 - 1:58 pm

Zrobiłam dziś na obiad. Kotlety wyszły przepyszne. Świetny przepis.

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2022 - 7:09 pm

cieszę się!

Reply
Natalia 1 maja, 2022 - 7:28 pm

nie smakowało, za słone 🙁

Reply
rozkoszny 2 maja, 2022 - 12:44 pm

następnym razem trzeba sypnąć mniej soli 🙂

Reply
Kaśka 3 maja, 2022 - 1:19 pm

Mi smakowały bardzo! Myślę, że świetnie sprawdzą się też jako wegańskie burgery! Na pewno będę wracać do tego przepisu!

Reply
rozkoszny 4 maja, 2022 - 7:25 pm

<3

Reply
Maria 3 maja, 2022 - 7:50 pm

Hej, czy te kotlety zniosą mrożenie?

Reply
rozkoszny 4 maja, 2022 - 7:25 pm

Hej, powinno nie być problemów

Reply
Natalia 4 maja, 2022 - 1:43 pm

Witam, czy można zastąpić orzechy włoskie innymi? Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 4 maja, 2022 - 7:26 pm

Tak, można – ważne, by chrupało

Reply
Anka 15 maja, 2022 - 1:49 pm

Mistrzu, da się zamrozić? Surowe usmażone? Faktycznie, epickie!!! Dziękuje za wszystkie inspiracje! Anka

Reply
rozkoszny 15 maja, 2022 - 1:57 pm

Mroziłbym już usmażone!

Reply
Justyna 12 maja, 2022 - 7:41 pm

Cześć Rozkoszny, kotleciki robiłam już dwa razy . Ogólnie bardzo smaczne. Za pierwszym razem trochę się rozsypywały i nie trzymały kształtu. Także za drugim podejściem dodałam jajo, taka mała zmiana, smak został ten sam, a zwartość kotleciki uległa zdecydowanej poprawie. Pozdro

Reply
rozkoszny 14 maja, 2022 - 11:08 am

Cześć, czy kasza jaglana była dobrze ugotowana, na lepko? To ona „trzyma” kotlety

Reply

Leave a Comment