Kotlety z soczewicy, o których dokładkę proszą mięsożercy. Zewnątrz chrupiące, wewnątrz soczyste i pełen kontrastów oraz dudniącego smaku.
Dobry kotlet to komfort przywołujący otulające wspomnienia dzieciństwa. Stołówki szkolnej, codziennych obiadów czy niedzieli u babci. Czasami nachodzi mnie na taką nostalgiczną wycieczkę po talerzu. Wtedy zamiast po mięso mielone, sięgam po zieloną soczewicę i kaszę jaglaną, z których – o dziwo wielu – można wyczarować naprawdę zgrabne kotlety, z tym, że wegańskie. Koniecznie trzeba je wzbogacić kontrastującymi orzechami włoskimi i pieczarkami, a także hojnie wlać piątego smaku, umami, prosto z fiolki sosu sojowego.
Co zrobić, by wegańskie kolety się nie rozpadały? Moim trikiem jest dobrze ugotowana kasza jaglana, która jest lepka, a także mąka ziemniaczana wiążąca masę. Przy formowaniu koniecznie trzeba nabalsamować ręce oliwą, w przeciwnym razie soczewicowa masa będzie lepiła się do rąk.
Epickie kotlety z soczewicy
8 sztuk
½ szklanki (100 g) zielonej soczewicy
¼ szklanki (55 g) kaszy jaglanej
½ szklanki (60 g) orzechów włoskich
150 g pieczarek, przekrojonych na pół
1 średnia cebula, poszatkowana
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sos sojowy
1. W garnku zagotuj 1 ½ szklanki wody z 2 łyżkami sosu sojowego. Wsyp zieloną soczewicę i gotuj przez około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Odcedź i ostudź soczewicę.
2. Kaszą jaglaną ugotuj w ¾ szklanki osolonej wody, około 15 minut. Pozostaw pod przykryciem jeszcze 5 minut. Ostudź całkowicie.
3. Rozgrzej mocno patelnię. Upraż na sucho orzechy włoskie, aż nabiorą gdzieniegdzie czarnawych ciapek. Odstaw do wystudzenia.
4. Na tej samej patelni rozgrzej sporo oliwy. Smaż pieczarki, mieszając w trakcie, aż się zarumienią, około 5 minut. Zdejmij je z patelni i odstaw.
5. Jeśli na patelni nie ma oliwy, chluśnij trochę. Dodaj cebulę wraz z czosnkiem i ½ łyżeczki soli. Smaż, aż się zeszkli, około 5 minut. Wsyp majeranek, przemieszaj.
6. Przełóż zawartość patelni wraz z orzechami i pieczarkami do dużego pojemnika malaksera lub pojemnika blendera i rozdrobnij na małe kawałki. Dodaj zieloną soczewicę, kaszę jaglaną, mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki sosu sojowego. Miksuj jeszcze jedynie kilka sekund, by masa z grubsza się połączyła. Nie chcesz zblendować zbytnio soczewicy, bo kotlety nie będą miały atrakcyjnej struktury.
7. Ręce obtocz w oliwie i uformuj 8 kotletów, lekko je rozpłaszczając. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż kolety z soczewicy z każdej strony po 2 – 3 minuty, aż się mocno zarumienią. Podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami na ciepło o smaku nostalgii.
Rady/porady
Jeśli planujesz z wyprzedzeniem zrobić kolety, dzień wcześniej ugotuj zieloną soczewicę. Łatwiej będzie je formować.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
79 komentarzy
Cześć Rozkoszny! Po pierwsze, uwielbiam Twoje przepisy, robisz świetną robotę. 🙂
A co do kotlecików, moje pytanie jest takie: czy jest jakiś sposób, żeby je upiec, nie tracąc przy tym smaku i właściwości? Staram się unikać smażenia ze względów zdrowotnych.
Dzięki!
Można je upiec, ale lepiej smażyć niskotłuszczowo na patelni o nieprzymierzalnej powłoce
Drogi Rozkoszny, czy można się dowiedzieć jakich marek polecasz patelnie? Czy masz swoje ulubione nieprzywieralne, nierdzewne albo może żeliwne?
Wszystkim zainteresowanym melduję, że spróbowałam zgrillowac je w grillu elektrycznym (mam Optigrill) i wyszedł mi jeden wielki, zmutowany, płaski kotlet. W smaku dobry, ale następnym razem jednak zaprzyjaźnię się patelnią:)
A jak zrobisz te nostalgiczne buraczki 🙈
Dziękuję za super inspiracje 😅!
Przepis w mojej książce „Rozkoszne”
Wygląda bardzo smakowicie ale proszę powiedz gdzie kupić taki piękny talerz?
To fenek studio
Te kotlety nadają się do mrożenia?
Mam akurat w domu czerwoną soczewicę, czy można ją dać zamiast zielonej, czy jest jakaś różnica w smaku? I czy jeśli można, to sposób gotowania (ilość wody, czas) jest taki sam? 🙂
Dzięki za przepis! 🙂
Soczewica czerwona szybciej się gotuje i się „rozpada”, więc nie będzie aż tak ciekawej struktury kotleta jak z zieloną, ale można użyć w razie w, trzeba gotować krócej
Czy soczewica czerwona tez się nada ?
Soczewica czerwona szybciej się gotuje i się „rozpada”, więc nie będzie aż tak ciekawej struktury kotleta jak z zieloną, ale można użyć w razie w, trzeba gotować krócej
Czy kolor soczewicy ma znaczenie? Może być czerwona?
Tak, powinna być zielona, bo soczewica czerwona szybciej się gotuje i się „rozpada”, więc nie będzie aż tak ciekawej struktury kotleta jak z zieloną, ale można użyć w razie w, trzeba gotować krócej
Odpowiedź znajduje się w filmiku – może być 🙂
Przepis brzmi świetnie ! Koniecznie muszę go wypróbować 🙂 mam pytanko gdzie można kupić te piękne kolorowe talerze 😍?
To akurat Fenek studio!
Hej, czy kasza jęczmienna się nada? 🙂
Dzięki!
Marta
Hej, nie będzie aż tak się lepić jak jaglana z mojego doświadczenia
Czy można użyć zielonej soczewicy z puszki? Jeśli tak to w jakiej ilości? 🙂
Nigdy nie używałem, więc się nie wypowiem 🙂
Czy można zastąpić mąkę ziemniaczaną inną ? 🙂
Kukurydzianą
Ja robiłam i jest świetna, idealna konsystencja imho
A coś zamiast pieczarek? 🙋🏻♀️
Boczniaki?
A w ogóle zamiast grzybów jakiś pomysł? Pozdrówki
Podbijam – czy można grzyby wymienić na jakiś inny składnik? Albo pominąć?
Mmm no to na jutro szykuję typowy polski obiad! Podmienię tylko buraczki na mizerię z miętą z Twojej książki i będzie totalny letni klasyk ❤️❤️❤️
Oh tak!
Było pytanie o czerwoną soczewicę, a mogę zastąpić żółtą?
Było pytanie o zamianę na czerwoną soczewice, a ja zapytam czy może być żółta?
Czy można zamienić czymś orzechy? Nie mam akurat w domu 🙁
Warto się przejść – to ważny komponent 🙂
Przepis bardzo kusi, ale pobliskie sklepy chyba wyczerpały zapasy zielonej soczewicy 😅 czy można zastąpić ją czerwoną?
W opisie przepisu nie ma info co z pieczarkami🤪
Na szczęście jest film, w którym wszystko pokazuję. Mam nadzieję, że sobie poradziliście!
Poprawione, dzięki 🙂
Zabraklo mi kaszy jaglanej. Lepsza bedzie jecznienna drobna czy platki jaglane?
Zrobiłam dziś na obiad. Kotlety wyszły przepyszne. Świetny przepis.
cieszę się!
nie smakowało, za słone 🙁
następnym razem trzeba sypnąć mniej soli 🙂
Mi smakowały bardzo! Myślę, że świetnie sprawdzą się też jako wegańskie burgery! Na pewno będę wracać do tego przepisu!
<3
Hej, czy te kotlety zniosą mrożenie?
Hej, powinno nie być problemów
Witam, czy można zastąpić orzechy włoskie innymi? Pozdrawiam 🙂
Tak, można – ważne, by chrupało
Mistrzu, da się zamrozić? Surowe usmażone? Faktycznie, epickie!!! Dziękuje za wszystkie inspiracje! Anka
Mroziłbym już usmażone!
Cześć Rozkoszny, kotleciki robiłam już dwa razy . Ogólnie bardzo smaczne. Za pierwszym razem trochę się rozsypywały i nie trzymały kształtu. Także za drugim podejściem dodałam jajo, taka mała zmiana, smak został ten sam, a zwartość kotleciki uległa zdecydowanej poprawie. Pozdro
Cześć, czy kasza jaglana była dobrze ugotowana, na lepko? To ona „trzyma” kotlety
Grzechu warte, świetny przepis 🙂
Chwała!
Kotlety rewelacja, kolejny Twój przepis wchodzi na stałe do mojego repertuaru 🙂 Mistrz. Tylko rzeczywiście patelnia nie może przywierać, ale po zmianie patelni wychodzą tak jak trzeba. Pozdrawiam
Ew dużo oliwy też da radę
Genialne! <3
<3
Kotlety już są na mojej liście! Nie mogę jednak nie zwrócić uwagi, że porada jest raczej nietrafiona. O ile ugotowanie soczewicy dzień wcześniej nie zrobi większej różnicy, o tyle z doświadczenia wiem, że kasza jaglana, która spędzi noc w lodówce, straci swoje właściwości lepiące i kotlety będą się rozpadać. Kaszę formujemy wystudzoną, ale w miarę świeżo ugotowaną.
Racja, dziękuję za komentarz!
Czesc,moja corka jest uczulona na orzechy.Czym moge je zastapic?prazonym slonecznikiem?
Tak, można
Cześć! Czy można pominąć pieczarki? Nie lubię żadnych grzybów.
Borze szumiący, jakie to dobre 🤤
<3
hej, wydaje mi się, że w wideo nie pokazujesz dodawania soczewicy i kaszy przed lepieniem kulek, czy coś pominęłam? 🙂
Dzień dobry, a czy można pominąć kaszę jaglaną i dodać jajko po prostu jak w tradycyjnych kotletach?
Mój sposób na idealnie gładkie pure jest taki: ugotowane ziemniaki miksuje zwykłym mikserem. Kilka sekund i gładkie pure gotowe 🙂
Problem jest wtedy taki, że ziemniaki robią się wtedy ciut gumowe, z mojego doświadczenia
Jeżeli chce zrobić je na soczewicy z puszki to jaka ilość będzie odpowiednia?
a czy można uformować klopsiki i utopić je w sosie? nie rozpadną się?
powinno być okej
Czy można je podać w burgerach? 🙂
Dlaczego by nie!
Co proponujesz zamiast kaszy jaglanej? Wiem, że jest najlepsza, ale mąż ma silną alergię.
Dzień dobry, myślę o tym przepisie na Sylwestra😃. Co zamiast grzybów (pieczarki nie, boczniaki nie) można użyć? Byłabym wdzięczna za pogardę.
Pozdrawiam☺️
Poradę 😂
Kotleciki są cudowne i zaadoptowane przez całą rodzinę. Syn (jedyny prawdziwy wegetarianin w rodzinie) poprosił nawet, żebym mu zostawiła kotleta na śniadanie, a następnie rozsmarował go na kanapce, niczym pasztet 😀 love