Kotlety z soczewicy, o których dokładkę proszą mięsożercy. Zewnątrz chrupiące, wewnątrz soczyste i pełen kontrastów oraz dudniącego smaku.
Dobry kotlet to komfort przywołujący otulające wspomnienia dzieciństwa. Stołówki szkolnej, codziennych obiadów czy niedzieli u babci. Czasami nachodzi mnie na taką nostalgiczną wycieczkę po talerzu. Wtedy zamiast po mięso mielone, sięgam po zieloną soczewicę i kaszę jaglaną, z których – o dziwo wielu – można wyczarować naprawdę zgrabne kotlety, z tym, że wegańskie. Koniecznie trzeba je wzbogacić kontrastującymi orzechami włoskimi i pieczarkami, a także hojnie wlać piątego smaku, umami, prosto z fiolki sosu sojowego.
Co zrobić, by wegańskie kolety się nie rozpadały? Moim trikiem jest dobrze ugotowana kasza jaglana, która jest lepka, a także mąka ziemniaczana wiążąca masę. Przy formowaniu koniecznie trzeba nabalsamować ręce oliwą, w przeciwnym razie soczewicowa masa będzie lepiła się do rąk.

Epickie kotlety z soczewicy
8 sztuk
½ szklanki (100 g) zielonej soczewicy
¼ szklanki (55 g) kaszy jaglanej
½ szklanki (60 g) orzechów włoskich
150 g pieczarek, przekrojonych na pół
1 średnia cebula, poszatkowana
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sos sojowy
1. W garnku zagotuj 1 ½ szklanki wody z 2 łyżkami sosu sojowego. Wsyp zieloną soczewicę i gotuj przez około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Odcedź i ostudź soczewicę.
2. Kaszą jaglaną ugotuj w ¾ szklanki osolonej wody, około 15 minut. Pozostaw pod przykryciem jeszcze 5 minut. Ostudź całkowicie.
3. Rozgrzej mocno patelnię. Upraż na sucho orzechy włoskie, aż nabiorą gdzieniegdzie czarnawych ciapek. Odstaw do wystudzenia.
4. Na tej samej patelni rozgrzej sporo oliwy. Smaż pieczarki, mieszając w trakcie, aż się zarumienią, około 5 minut. Zdejmij je z patelni i odstaw.
5. Jeśli na patelni nie ma oliwy, chluśnij trochę. Dodaj cebulę wraz z czosnkiem i ½ łyżeczki soli. Smaż, aż się zeszkli, około 5 minut. Wsyp majeranek, przemieszaj.
6. Przełóż zawartość patelni wraz z orzechami i pieczarkami do dużego pojemnika malaksera lub pojemnika blendera i rozdrobnij na małe kawałki. Dodaj zieloną soczewicę, kaszę jaglaną, mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki sosu sojowego. Miksuj jeszcze jedynie kilka sekund, by masa z grubsza się połączyła. Nie chcesz zblendować zbytnio soczewicy, bo kotlety nie będą miały atrakcyjnej struktury.
7. Ręce obtocz w oliwie i uformuj 8 kotletów, lekko je rozpłaszczając. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż kolety z soczewicy z każdej strony po 2 – 3 minuty, aż się mocno zarumienią. Podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami na ciepło o smaku nostalgii.
Rady/porady
Jeśli planujesz z wyprzedzeniem zrobić kolety, dzień wcześniej ugotuj zieloną soczewicę i kaszę jaglaną. Łatwiej będzie je formować.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

48 komentarzy
Cześć Rozkoszny! Po pierwsze, uwielbiam Twoje przepisy, robisz świetną robotę. 🙂
A co do kotlecików, moje pytanie jest takie: czy jest jakiś sposób, żeby je upiec, nie tracąc przy tym smaku i właściwości? Staram się unikać smażenia ze względów zdrowotnych.
Dzięki!
Można je upiec, ale lepiej smażyć niskotłuszczowo na patelni o nieprzymierzalnej powłoce
Drogi Rozkoszny, czy można się dowiedzieć jakich marek polecasz patelnie? Czy masz swoje ulubione nieprzywieralne, nierdzewne albo może żeliwne?
Wszystkim zainteresowanym melduję, że spróbowałam zgrillowac je w grillu elektrycznym (mam Optigrill) i wyszedł mi jeden wielki, zmutowany, płaski kotlet. W smaku dobry, ale następnym razem jednak zaprzyjaźnię się patelnią:)
A jak zrobisz te nostalgiczne buraczki 🙈
Dziękuję za super inspiracje 😅!
Przepis w mojej książce „Rozkoszne”
Wygląda bardzo smakowicie ale proszę powiedz gdzie kupić taki piękny talerz?
To fenek studio
Te kotlety nadają się do mrożenia?
Mam akurat w domu czerwoną soczewicę, czy można ją dać zamiast zielonej, czy jest jakaś różnica w smaku? I czy jeśli można, to sposób gotowania (ilość wody, czas) jest taki sam? 🙂
Dzięki za przepis! 🙂
Soczewica czerwona szybciej się gotuje i się „rozpada”, więc nie będzie aż tak ciekawej struktury kotleta jak z zieloną, ale można użyć w razie w, trzeba gotować krócej
Czy soczewica czerwona tez się nada ?
Soczewica czerwona szybciej się gotuje i się „rozpada”, więc nie będzie aż tak ciekawej struktury kotleta jak z zieloną, ale można użyć w razie w, trzeba gotować krócej
Czy kolor soczewicy ma znaczenie? Może być czerwona?
Tak, powinna być zielona, bo soczewica czerwona szybciej się gotuje i się „rozpada”, więc nie będzie aż tak ciekawej struktury kotleta jak z zieloną, ale można użyć w razie w, trzeba gotować krócej
Odpowiedź znajduje się w filmiku – może być 🙂
Przepis brzmi świetnie ! Koniecznie muszę go wypróbować 🙂 mam pytanko gdzie można kupić te piękne kolorowe talerze 😍?
To akurat Fenek studio!
Hej, czy kasza jęczmienna się nada? 🙂
Dzięki!
Marta
Hej, nie będzie aż tak się lepić jak jaglana z mojego doświadczenia
Czy można użyć zielonej soczewicy z puszki? Jeśli tak to w jakiej ilości? 🙂
Nigdy nie używałem, więc się nie wypowiem 🙂
A coś zamiast pieczarek? 🙋🏻♀️
Boczniaki?
Mmm no to na jutro szykuję typowy polski obiad! Podmienię tylko buraczki na mizerię z miętą z Twojej książki i będzie totalny letni klasyk ❤️❤️❤️
Oh tak!
Było pytanie o czerwoną soczewicę, a mogę zastąpić żółtą?
Było pytanie o zamianę na czerwoną soczewice, a ja zapytam czy może być żółta?
Czy można zamienić czymś orzechy? Nie mam akurat w domu 🙁
Warto się przejść – to ważny komponent 🙂
Przepis bardzo kusi, ale pobliskie sklepy chyba wyczerpały zapasy zielonej soczewicy 😅 czy można zastąpić ją czerwoną?
W opisie przepisu nie ma info co z pieczarkami🤪
Na szczęście jest film, w którym wszystko pokazuję. Mam nadzieję, że sobie poradziliście!
Poprawione, dzięki 🙂
Zabraklo mi kaszy jaglanej. Lepsza bedzie jecznienna drobna czy platki jaglane?
Zrobiłam dziś na obiad. Kotlety wyszły przepyszne. Świetny przepis.
cieszę się!
nie smakowało, za słone 🙁
następnym razem trzeba sypnąć mniej soli 🙂
Mi smakowały bardzo! Myślę, że świetnie sprawdzą się też jako wegańskie burgery! Na pewno będę wracać do tego przepisu!
<3
Hej, czy te kotlety zniosą mrożenie?
Hej, powinno nie być problemów
Witam, czy można zastąpić orzechy włoskie innymi? Pozdrawiam 🙂
Tak, można – ważne, by chrupało
Mistrzu, da się zamrozić? Surowe usmażone? Faktycznie, epickie!!! Dziękuje za wszystkie inspiracje! Anka
Mroziłbym już usmażone!
Cześć Rozkoszny, kotleciki robiłam już dwa razy . Ogólnie bardzo smaczne. Za pierwszym razem trochę się rozsypywały i nie trzymały kształtu. Także za drugim podejściem dodałam jajo, taka mała zmiana, smak został ten sam, a zwartość kotleciki uległa zdecydowanej poprawie. Pozdro
Cześć, czy kasza jaglana była dobrze ugotowana, na lepko? To ona „trzyma” kotlety