Jeśli Polaki to cebulaki, to na pewno chodzi o karmelizowaną cebulę. Słodką, lekko karmelową, delikatną. Taka właśnie ląduje w paście z utartej białej fasoli, odrobiny pachnącego oleju rzepakowego i rozmarynu. Po prostu polish.
A sam się przekonasz, że jej miejsce nie tylko w kojącej zupie cebulowej. Najważniejsza będzie główna bohaterka, więc wybierz ją staranie; musi być świeża i słodka. Pokrój w cieniutkie pióra, które w takiej formie szybko nabiorą złotego charakteru, łagodząc tym samym swój zadziorny charakter. Do tych kombinacji idealnie pasuje silnie pachnący orzechami olej rzepakowy tłoczony na zimno, oraz rozmaryn nadający leśnej świeżości. Na koniec tylko zdradzę, że pasta najlepiej smakuje rozsmarowana na chrupiącym pieczywie i zagryzana jędrnym ogórkiem kiszonym. #polish
Pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli:
4 – 5 cebul (około 500 g)
2 łyżki masła
½ łyżeczki brązowego cukru
1 puszka (400 g) białej fasoli, odsączonej
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
sól, pieprz
Cebulę obierz i pokrój w cienkie pióra. Rozgrzej masło na dużej patelni. Dodaj cebulę wraz z cukrem, posól. Smaż na małym ogniu, często mieszając, aż nabierze złoto-brunatnego koloru i będzie słodka, około 20 minut
Odsączoną fasolę przełóż do pojemnika blendera wraz z sokiem z cytryny, olejem i rozmarynem. Zmiksuj na gładką pastę. Dodaj cebulę (zachowują 2 – 3 łyżki do dekoracji) i zmiksuj ponownie do uzyskania pożądanej konsystencji. Kawałki karmelizowanej cebuli w gładkiej paście mogą być przyjemnym urozmaiceniem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przełóż do miski, ozdób resztą karmelizowanej cebuli i odrobiną rozmarynu; skrop olejem rzepakowym. Owiń folią i schłodź w lodówce. Pastę można przechowywać do 3 dni. Najlepiej smakuje na grzankach, serwowanych z ogórkiem kiszonym!
Rady:
Olej rzepakowy tłoczony na zimno można zastąpić oliwą z oliwek extra virgin, ale naprawdę warto w niego się zaopatrzyć, potrafi odczarować każde warzywo.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
21 komentarzy
Przepyszne! Na pewno zagości w moim domu 🙂
Bardzo się cieszę 😊
Moja cebula cukrowa potrzebowala 45 min. do karmelizacji. Wydaje mi sie ze cukier lub ocet balsamiczny lepiej dodac po polowie czasu powolnego smazenia.
Najwidoczniej cebula cebuli nie równa. Mam nadzieję, że opłacało się karmelizować trochę dłużej 🙂
Fantastyczny przespis. Dziekuje 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Tak prosta i tak pyszna! Wypróbowałam już kilka twoich przepisów i co jeden to lepszy. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo się cieszę 😊
wyprobuje w ten weekend 🙂 czy mozna ugotowac samemu fasole? pozdrawiam
tak, oczywiście
pozdrawiam
Dwie zmiany wprowadziłam przez braki w spizarce … Olej zastąpiłam lnianym,
a rozmaryn tymiankiem!
Pasta jest wyjątkowa!!!
Czuję ze będzie to hit na następną imprezę 😉
wszystkie zamieniki brzmią bardzo dobrze!
Mistrzostwo świata! Nasza pasta nie zdążyła się nawet schłodzić, od razu zjedliśmy wszystko ze świeżo pieczonym chlebem na zakwasie 🙂 Twoje pomysły są wyjątkowe!
bardzo mi miło! <3
…właśnie zrobiłam…pyszna pasta …
so polish polsih 😀
Hej! czy rozmaryn może być suszony? Dzięki za przepis!
hej, tak, jak najbardziej!
Czy myślisz ze można zamrozić te pastę?
nigdy nie próbowałem
Uwielbiam pasty do pieczywa, a ta jest obłędna!!! Tak prosta, a tak pyszna, że można jeść i jeść… a jeszcze z dobrym pieczywem z chrupiącą skórką…. Rozkosz 🙂 Dzięki za genialny w swej prostocie przepis!