Pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli

Jeśli Polaki to cebulaki, to na pewno chodzi o karmelizowaną cebulę. Słodką, lekko karmelową, delikatną. Taka właśnie ląduje w paście z utartej białej fasoli, odrobiny pachnącego oleju rzepakowego i rozmarynu. Po prostu polish.

A sam się przekonasz, że jej miejsce nie tylko w kojącej zupie cebulowej. Najważniejsza będzie główna bohaterka, więc wybierz ją staranie; musi być świeża i słodka. Pokrój w cieniutkie pióra, które w takiej formie szybko nabiorą złotego charakteru, łagodząc tym samym swój zadziorny charakter. Do tych kombinacji idealnie pasuje silnie pachnący orzechami olej rzepakowy tłoczony na zimno, oraz rozmaryn nadający leśnej świeżości. Na koniec tylko zdradzę, że pasta najlepiej smakuje rozsmarowana na chrupiącym pieczywie i zagryzana jędrnym ogórkiem kiszonym. #polish

Pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli 1

Pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli:
4 – 5 cebul (około 500 g)
2 łyżki masła
½ łyżeczki brązowego cukru
1 puszka (400 g) białej fasoli, odsączonej
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
sól, pieprz

Cebulę obierz i pokrój w cienkie pióra. Rozgrzej masło na dużej patelni. Dodaj cebulę wraz z cukrem, posól. Smaż na małym ogniu, często mieszając, aż nabierze złoto-brunatnego koloru i będzie słodka, około 20 minut

Odsączoną fasolę przełóż do pojemnika blendera wraz z sokiem z cytryny, olejem i rozmarynem. Zmiksuj na gładką pastę. Dodaj cebulę (zachowują 2 – 3 łyżki do dekoracji) i zmiksuj ponownie do uzyskania pożądanej konsystencji. Kawałki karmelizowanej cebuli w gładkiej paście mogą być przyjemnym urozmaiceniem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przełóż do miski, ozdób resztą karmelizowanej cebuli i odrobiną rozmarynu; skrop olejem rzepakowym. Owiń folią i schłodź w lodówce. Pastę można przechowywać do 3 dni. Najlepiej smakuje na grzankach, serwowanych z ogórkiem kiszonym!

Rady:
Olej rzepakowy tłoczony na zimno można zastąpić oliwą z oliwek extra virgin, ale naprawdę warto w niego się zaopatrzyć, potrafi odczarować każde warzywo.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

16 komentarzy

weronika 7 lutego, 2019 - 6:09 pm

Przepyszne! Na pewno zagości w moim domu 🙂

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2019 - 6:09 pm

Bardzo się cieszę 😊

Reply
Ela 9 lutego, 2019 - 6:43 pm

Moja cebula cukrowa potrzebowala 45 min. do karmelizacji. Wydaje mi sie ze cukier lub ocet balsamiczny lepiej dodac po polowie czasu powolnego smazenia.

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2019 - 8:10 pm

Najwidoczniej cebula cebuli nie równa. Mam nadzieję, że opłacało się karmelizować trochę dłużej 🙂

Reply
apsikk 28 lutego, 2019 - 11:20 am

Fantastyczny przespis. Dziekuje 🙂

Reply
rozkoszny 28 lutego, 2019 - 1:17 pm

Bardzo dziękuję 🙂

Reply
Natalia 2 kwietnia, 2019 - 8:25 pm

Tak prosta i tak pyszna! Wypróbowałam już kilka twoich przepisów i co jeden to lepszy. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2019 - 8:26 pm

Bardzo się cieszę 😊

Reply
anetta 8 listopada, 2019 - 2:41 pm

wyprobuje w ten weekend 🙂 czy mozna ugotowac samemu fasole? pozdrawiam

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2019 - 4:25 pm

tak, oczywiście
pozdrawiam

Reply
Mary 7 lutego, 2020 - 1:36 pm

Dwie zmiany wprowadziłam przez braki w spizarce … Olej zastąpiłam lnianym,
a rozmaryn tymiankiem!
Pasta jest wyjątkowa!!!
Czuję ze będzie to hit na następną imprezę 😉

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2020 - 3:42 pm

wszystkie zamieniki brzmią bardzo dobrze!

Reply
Karolina 28 marca, 2020 - 1:34 pm

Mistrzostwo świata! Nasza pasta nie zdążyła się nawet schłodzić, od razu zjedliśmy wszystko ze świeżo pieczonym chlebem na zakwasie 🙂 Twoje pomysły są wyjątkowe!

Reply
rozkoszny 28 marca, 2020 - 8:36 pm

bardzo mi miło! <3

Reply
Aneta 16 kwietnia, 2020 - 8:28 pm

…właśnie zrobiłam…pyszna pasta …

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2020 - 9:02 pm

so polish polsih 😀

Reply

Leave a Comment