Sernik czekoladowy na korzennym spodzie

Gęsty, czekoladowy, na chrupiącym, korzennym spodzie, i z tą boską mleczną polewą. Jest to sernik absolutny, zaspokajający wszystkie słodkie zachcianki.

Nie wiem czemu, ale sernik czekoladowy nie jest jakoś specjalnie popularny. Może dlatego, że czekolada odbiera blasku twarogowi, który w takim towarzystwie nie jest już największą atrakcją? W każdym razie konsystencji sernika bardzo dobrze robi czekoladzie, a szczególnie, gdy kontrastuje ona z chrupiącym, maślanym spodem, który pięknie pachnie przyprawami korzennymi.

Ważne jest, żeby podczas przygotowania masy serowej użyć gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 60%, bo w innym razie ten pożądany smak rozejdzie się w reszcie ingrediencji i przestanie być należycie intensywny. Na wierzchu za to rozsmarowujemy gęstą polewę z mlecznej czekolady, będącą słodkim zwieńczeniem całości…

Sernik czekoladowy na korzennym spodzie 3

Sernik czekoladowy na korzennym spodzie
tortownica 23 cm
Spód:
100 g mąki pszennej
25 g orzechów włoskich, posiekanych drobno
50 g cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej
80 g masła, miękkiego

Masa:
250 ml kremówki 30%
150 g czekolady gorzkiej, połamanej w kostkę
⅓ łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy korzennej
½ łyżeczki cynamonu
500 g pełnotłustego twarogu, używam gładkiego w kostce
250 g mascarpone
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka

Wierzch:
100 g czekolady
2 łyżki kremu ciasteczkowego speculoos lub masła orzechowego
1 łyżka kremówki
½ łyżeczki cynamonu
pierniczki do pospania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę połącz z cukrem, orzechami i przyprawą korzenną. Dodaj masło, rozetrzyj je z mąką za pomocą palców lub miksera, aż do połączenia. Miękkim ciastem wyklej spód formy, bardzo cienko. Włóż na 10 minut do zamrażarki lub 30-40 minut do lodówki (do stężenia). Piecz przez około 20 minut, do zezłocenia. Całkowicie wystudź.

Kremówkę zagotuj na średnim ogniu. Wyłącz ogień i dodaj czekoladę, mieszaj do połączenia i powstania aksamitnej masy. Dodaj sól, przyprawę korzenną i cynamon. Odstaw do lekkiego wystygnięcia.

Twaróg zmiksuj z mascarpone do połączenia i zniknięcia gródek. Dodaj cukier, mąkę, połącz. Cały czas miksując na małych obrotach, dodawaj jajko po jajku. A następnie wlej masę czekoladową. Przełóż masę na upieczony, wystudzony spód. Zmniejsz moc piekarnika do 160 stopni Celsjusza. Na dno piekarnika postaw brytfankę/foremkę z wrzącą wodą (kąpiel wodna). Piecz sernik przez 50 minut, środek ma być jeszcze lekko “galaretowaty” przy potrząśnięciu formą. Wystudź w piekarniku. Schłodź w lodówce przez minimum 4h, a najlepiej całą noc.

Zrób polewę. W garnuszku podgrzej czekoladę, kremówkę, cynamon i krem ciasteczkowy (lub masło orzechowe). Mieszaj do połączenia. Póki gorący, rozsmaruj go na serniku. Posyp pokruszonymi ciasteczkami.

Porady:
Brak nastroju na korzenne wypieki? Pomiń przyprawę korzenną i cynamon na rzecz np. kardamonu albo odrobiny chili.

Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Sernik czekoladowy na korzennym spodzie 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

45 komentarzy

Marta 6 stycznia, 2019 - 8:23 am

Zrobiłam ten sernik na urodziny taty, jest cudny! A polewą mogłabym się wysmarować od stóp do głów 😀

Reply
rozkoszny 6 stycznia, 2019 - 8:33 am

Bardzo miło słyszeć, proszę pozdrowić tatę 😃

Reply
Pablo 7 marca, 2019 - 8:49 pm

Drugi sernik twojego przepisu (pierwszy ze słonym karmelem) i kolejna petarda. Twoje przepisy są niesamowite!!! Czekam na kolejne 🙂

Reply
Ada 19 stycznia, 2020 - 4:33 pm

Zrobiłam ten sernik trzeci raz…i rzeczywiście jest absolutny, jak mówisz. Pyszota. Dziękuję za inspiracje wszelkie. kibicuję…Serdeczności!

Reply
rozkoszny 20 stycznia, 2020 - 6:56 pm

Bardzo mi miło, dziękuję!

Reply
ANTONI 6 maja, 2020 - 5:39 pm

Nie starczyło mi czekolady na polewę – zamienić na białą, czy dać kakao?

Reply
rozkoszny 6 maja, 2020 - 10:16 pm

Zrobiłbym z białą!

Reply
Marti 16 grudnia, 2020 - 11:36 pm

Można użyć twarogu z wiaderka?

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2020 - 1:53 pm

tak

Reply
Jessica 17 grudnia, 2020 - 12:38 pm

To mój pierwszy sernik nie tylko z Twojego przepisu tylko w ogóle, dlatego chciałabym się upewnić😊 czy ser może być zmielony z wiaderka ? Jedyne w kostce jakie widzę w sklepie nie są oznaczone jako gładkie, jednak w wiaderku ciężko znaleźć taki który byłby oznaczony jako tłusty🤔 który wybrać?:)

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2020 - 1:54 pm

najlepiej Piątnice z wiaderka

Reply
Anna Maria 17 grudnia, 2020 - 11:47 pm

Czy mogę zastąpić orzechy migdałami?

Reply
rozkoszny 18 grudnia, 2020 - 7:40 pm

tak

Reply
Małgorzata Fuks 26 grudnia, 2020 - 1:17 pm

Czy wstawić tortownicę do wody? Czy tyko trzymać na wyższym poziomie?

Reply
rozkoszny 26 grudnia, 2020 - 8:44 pm

nie trzeba

Reply
Roksi 20 lutego, 2021 - 4:12 pm

Cześć, jaka mąka na spód?

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2021 - 12:08 pm

cześć, pszenna

Reply
Kasia 18 marca, 2021 - 11:00 pm

Mój chłopak uznał, że to najlepszy sernik na świecie i robienie jakiegokolwiek innego nie ma sensu 😉

Reply
rozkoszny 19 marca, 2021 - 10:23 am

chwała mu!

Reply
Patrycja 21 maja, 2021 - 11:10 pm

Hej. Robiłam ostatnio sernik baskijski z Twojego przepisu i to była poezja! ❤️ Teraz mam ochotę na czekoladowy. Z rozpędu kupiłam jogurt grecki (bo był w baskijskim), ale tu w przepisie nie ma.. Czy mogę dodać, nie będzie przeszkadzać?

Reply
rozkoszny 22 maja, 2021 - 10:07 am

Hej, jogurt grecki polecam zjeść z pieczonym rabarbarem!

Reply
Daria 1 grudnia, 2021 - 2:00 pm

Cześć 🙂 Czy twaróg trzeba wcześniej zmielić?

Reply
rozkoszny 1 grudnia, 2021 - 5:21 pm

cześć, tak

Reply
Daria 1 grudnia, 2021 - 5:55 pm

Dzięki! Po sukcesie sernika wartego kradzieży teraz czas na ten 😉

Reply
Ula 14 grudnia, 2021 - 10:31 am

Hej, czy na spód można użyć ciastek digestive?

Reply
rozkoszny 14 grudnia, 2021 - 12:25 pm

Hej, jasne, będą idealne wręcz 🙂

Reply
Aleksandra 15 grudnia, 2021 - 8:20 pm

hej, jaką czekoladę użyłeś do polewy? mleczną czy gorzką?

Reply
rozkoszny 15 grudnia, 2021 - 8:29 pm

mlecznej

Reply
Karolina 23 grudnia, 2021 - 10:57 pm

Cześć! Powiedz proszę, piec sernik w termoobiegu czy grzałka góra dół? Będę wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam serdecznie;))

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2021 - 12:42 pm

cześć, góra-dół

Reply
Natalia 24 grudnia, 2022 - 10:01 am

Czy po polaniu polewa ciasto trzymać w zimnym miejscu?

Reply
rozkoszny 25 grudnia, 2022 - 7:43 pm

Tak

Reply
Sylwia 5 listopada, 2023 - 8:31 pm

Ten sernik to poezja. Doskonałe połączenie smaków. Chapeau bas.

Reply
Estera 13 grudnia, 2023 - 9:12 am

Hej! Jesli zrobię sernik w piątek wieczorem będzie dobry jeszcze w poniedziałek ?

Reply
monika 19 grudnia, 2023 - 9:47 pm

czy można zrobić go bez spodu ?

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2023 - 1:20 pm

tak

Reply
Eli 23 grudnia, 2023 - 7:25 pm

Czy tą brytfankę zostawić tylko na czas rozgrzewnia piekarnika, czy podczas pieczenia też? I ile tej wody nalać?

Reply
rozkoszny 4 stycznia, 2024 - 6:20 pm

Także podczas pieczenia

Reply
Eli 23 grudnia, 2023 - 8:07 pm

Czy sernik będzie rósł? Jeśli tak, to ile?

Reply
Julia 7 lutego, 2024 - 11:28 pm

Hej! Chce zrobić w dwóch mniejszych tortownicach, myślisz że to wypali? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam!!!

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2024 - 11:15 pm

tak, ale przelicz składniki i proporcje

Reply
Patt 15 marca, 2024 - 9:31 pm

Hej. Czekolda ktora ma byc na wierzchu to też gorzka czy mleczna? Prosze o odpowiedz

Reply
Marta 22 listopada, 2024 - 5:48 pm

Czy składniki w temp pokojowej? 🙂

Reply
rozkoszny 22 listopada, 2024 - 6:46 pm

Nie, nie jest to konieczne

Reply
Kasia 23 grudnia, 2024 - 9:36 am

Melduję się jak co roku o tej porze, robię ten sernik na Boże Narodzenie od 4 lat 🎄

Reply

Leave a Comment