Gęsty, czekoladowy, na chrupiącym, korzennym spodzie, i z tą boską mleczną polewą. Jest to sernik absolutny, zaspokajający wszystkie słodkie zachcianki.
Nie wiem czemu, ale sernik czekoladowy nie jest jakoś specjalnie popularny. Może dlatego, że czekolada odbiera blasku twarogowi, który w takim towarzystwie nie jest już największą atrakcją? W każdym razie konsystencji sernika bardzo dobrze robi czekoladzie, a szczególnie, gdy kontrastuje ona z chrupiącym, maślanym spodem, który pięknie pachnie przyprawami korzennymi.
Ważne jest, żeby podczas przygotowania masy serowej użyć gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 60%, bo w innym razie ten pożądany smak rozejdzie się w reszcie ingrediencji i przestanie być należycie intensywny. Na wierzchu za to rozsmarowujemy gęstą polewę z mlecznej czekolady, będącą słodkim zwieńczeniem całości…
Sernik czekoladowy na korzennym spodzie
tortownica 23 cm
Spód:
100 g mąki pszennej
25 g orzechów włoskich, posiekanych drobno
50 g cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej
80 g masła, miękkiego
Masa:
250 ml kremówki 30%
150 g czekolady gorzkiej, połamanej w kostkę
⅓ łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy korzennej
½ łyżeczki cynamonu
500 g pełnotłustego twarogu, używam gładkiego w kostce
250 g mascarpone
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
Wierzch:
100 g czekolady
2 łyżki kremu ciasteczkowego speculoos lub masła orzechowego
1 łyżka kremówki
½ łyżeczki cynamonu
pierniczki do pospania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę połącz z cukrem, orzechami i przyprawą korzenną. Dodaj masło, rozetrzyj je z mąką za pomocą palców lub miksera, aż do połączenia. Miękkim ciastem wyklej spód formy, bardzo cienko. Włóż na 10 minut do zamrażarki lub 30-40 minut do lodówki (do stężenia). Piecz przez około 20 minut, do zezłocenia. Całkowicie wystudź.
Kremówkę zagotuj na średnim ogniu. Wyłącz ogień i dodaj czekoladę, mieszaj do połączenia i powstania aksamitnej masy. Dodaj sól, przyprawę korzenną i cynamon. Odstaw do lekkiego wystygnięcia.
Twaróg zmiksuj z mascarpone do połączenia i zniknięcia gródek. Dodaj cukier, mąkę, połącz. Cały czas miksując na małych obrotach, dodawaj jajko po jajku. A następnie wlej masę czekoladową. Przełóż masę na upieczony, wystudzony spód. Zmniejsz moc piekarnika do 160 stopni Celsjusza. Na dno piekarnika postaw brytfankę/foremkę z wrzącą wodą (kąpiel wodna). Piecz sernik przez 50 minut, środek ma być jeszcze lekko “galaretowaty” przy potrząśnięciu formą. Wystudź w piekarniku. Schłodź w lodówce przez minimum 4h, a najlepiej całą noc.
Zrób polewę. W garnuszku podgrzej czekoladę, kremówkę, cynamon i krem ciasteczkowy (lub masło orzechowe). Mieszaj do połączenia. Póki gorący, rozsmaruj go na serniku. Posyp pokruszonymi ciasteczkami.
Porady:
Brak nastroju na korzenne wypieki? Pomiń przyprawę korzenną i cynamon na rzecz np. kardamonu albo odrobiny chili.
Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
45 komentarzy
Zrobiłam ten sernik na urodziny taty, jest cudny! A polewą mogłabym się wysmarować od stóp do głów 😀
Bardzo miło słyszeć, proszę pozdrowić tatę 😃
Drugi sernik twojego przepisu (pierwszy ze słonym karmelem) i kolejna petarda. Twoje przepisy są niesamowite!!! Czekam na kolejne 🙂
Zrobiłam ten sernik trzeci raz…i rzeczywiście jest absolutny, jak mówisz. Pyszota. Dziękuję za inspiracje wszelkie. kibicuję…Serdeczności!
Bardzo mi miło, dziękuję!
Nie starczyło mi czekolady na polewę – zamienić na białą, czy dać kakao?
Zrobiłbym z białą!
Można użyć twarogu z wiaderka?
tak
To mój pierwszy sernik nie tylko z Twojego przepisu tylko w ogóle, dlatego chciałabym się upewnić😊 czy ser może być zmielony z wiaderka ? Jedyne w kostce jakie widzę w sklepie nie są oznaczone jako gładkie, jednak w wiaderku ciężko znaleźć taki który byłby oznaczony jako tłusty🤔 który wybrać?:)
najlepiej Piątnice z wiaderka
Czy mogę zastąpić orzechy migdałami?
tak
Czy wstawić tortownicę do wody? Czy tyko trzymać na wyższym poziomie?
nie trzeba
Cześć, jaka mąka na spód?
cześć, pszenna
Mój chłopak uznał, że to najlepszy sernik na świecie i robienie jakiegokolwiek innego nie ma sensu 😉
chwała mu!
Hej. Robiłam ostatnio sernik baskijski z Twojego przepisu i to była poezja! ❤️ Teraz mam ochotę na czekoladowy. Z rozpędu kupiłam jogurt grecki (bo był w baskijskim), ale tu w przepisie nie ma.. Czy mogę dodać, nie będzie przeszkadzać?
Hej, jogurt grecki polecam zjeść z pieczonym rabarbarem!
Cześć 🙂 Czy twaróg trzeba wcześniej zmielić?
cześć, tak
Dzięki! Po sukcesie sernika wartego kradzieży teraz czas na ten 😉
Hej, czy na spód można użyć ciastek digestive?
Hej, jasne, będą idealne wręcz 🙂
hej, jaką czekoladę użyłeś do polewy? mleczną czy gorzką?
mlecznej
Cześć! Powiedz proszę, piec sernik w termoobiegu czy grzałka góra dół? Będę wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam serdecznie;))
cześć, góra-dół
Czy po polaniu polewa ciasto trzymać w zimnym miejscu?
Tak
Ten sernik to poezja. Doskonałe połączenie smaków. Chapeau bas.
Hej! Jesli zrobię sernik w piątek wieczorem będzie dobry jeszcze w poniedziałek ?
czy można zrobić go bez spodu ?
tak
Czy tą brytfankę zostawić tylko na czas rozgrzewnia piekarnika, czy podczas pieczenia też? I ile tej wody nalać?
Także podczas pieczenia
Czy sernik będzie rósł? Jeśli tak, to ile?
Hej! Chce zrobić w dwóch mniejszych tortownicach, myślisz że to wypali? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam!!!
tak, ale przelicz składniki i proporcje
Hej. Czekolda ktora ma byc na wierzchu to też gorzka czy mleczna? Prosze o odpowiedz
Czy składniki w temp pokojowej? 🙂
Nie, nie jest to konieczne
Melduję się jak co roku o tej porze, robię ten sernik na Boże Narodzenie od 4 lat 🎄