Wszystko co kojarzy mi się z dobrą stroną jesienni mieści się w tej misce. Z dynią rozpływającą się w ustach, delikatną karmelizowaną brukselką, ostrym i ciekawym w strukturze jarmużem, orzechami laskowymi i cierpko-słodkimi ziarnami granatu.
Nie sposób zaprzeczyć, że lista składników jest dość długa, a ilość prac nie ogranicza się do otworzenia miksu sałat. Trzeba trochę się namęczyć z krojeniem, pieczeniem i podsmażaniem, ale to naprawdę jest nic przy efektach. Najbardziej zaskakująca jest brukselka – jedyne warzywo, z którym mam na bakier – pozbawione głąba przestaje być gorzkie i nieprzyjemnie “kapuściane”. Same listki potraktowane na patelni olejem i ogniem stają się lekko karmelowe, ale wciąż chrupiące. Idealnie pasują do pieczonej, rozpływającej się w ustach, słodkiej z natury i ostrej od chili dyni. Bardzo dobrze sprawdza się tu jarmuż, ale co ważne musi być on bardzo świeży i w dobrej kondycji, bo będzie jedzony na surowo – jeśli takiego nie masz, zastąp go sałatą.
Sałatka z dynią, jarmużem, brukselką w sosie orzechowym:
½ dyni piżmowej
1 łyżka oliwy + oliwa do smażenia
1/2 łyżeczki chili
500 g brukselki
6 garści jarmużu, już posiekanego
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
garść posiekanych i lekko podprażonych orzechów laskowych
pestki z połowy dużego granatu
⅓ natki kolendry lub natki pietruszki, posiekana
Sos:
1 łyżka masła orzechowego
3 łyżki oliwy
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki chili
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Dynię obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Polej łyżką oliwy zmieszanej chilli i dobrze wymieszaj. Umieść na blaszce i piecz w 200 stopniach do miękkości, przez ok 30 – 35 minut.
Wydrąż głąb z brukselek i się go pozbądź, a następnie rozdrobnij je na pojedyncze listki. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć brukselki. Smaż przez ok. 10 minut na średnim ogniu, do momentu aż brukselki nico się zezłocą i zmiękną, ale wciąż zachowają jędrność. Dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do ostygnięcia. Jarmuż włóż do miski, posól i zacznij go “masować” między palcami, aż zmięknie.
W małej miseczce zmieszaj masło orzechowe z oliwą, miodem, chili i wodą. W dużej misce umieść kawałki dyni, dodaj brukselki, jarmuż i pozostałe składniki (odłóż troszkę orzechów laskowych i pestek granata). Przygotowanym sosem zalej warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do czystej miski lub na duży talerz. Posyp pozostałymi orzechami i granatem. Podawaj natychmiast ze sporą pajdą zgrillowanego chleba na zakwasie.
Będzie mi bardzo miło, jeśli zrobicie zdjęcie swojemu daniu, wrzucicie na Insta lub Facebooka i oznaczcie #rozkoszny, aby mógł zobaczyć wasze cudo. Do zobaczenia i smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
8 komentarzy
Będzie robiona jutro – wszytsko co kocham <3
Daj znać jak wyszła <3
Zdjęcia odbierają mowę. Na pewno się skuszę:)
koniecznie koniecznie!
Nie jestem w stanie przekonać się do jarmużu. Z rukolą też da radę? Pozdrawiam!
jasne!
Co zamiast jarmużu, bo nie cierpię
szpinak?