Istnieją takie połączenia, które są nierozerwalne. Na przykład maślane awokado zawsze będzie perfekcyjnie kolaborować ze zwiewnym jajkiem w koszulce, a podane na chrupiącej grzance jest idealną propozycją śniadaniową. Żółtko po lekkim nakłuciu powolnym nurtem uwalnia się z białka, tworząc sos, w którym tapla się kremowe awokado i chrupiąca pajda chleba. Co prawda teraz jesteśmy w sferze marzeń, takim obłoczku utworzonym przez białko l’œuf poché, gdyż takie śniadanie to cud dnia powszedniego. Warto wygospodarować sobie te kilkanaście minut, aby skonstruować taką grzankę, a jak nie to jajo ugotowane na półtwardo też się sprawdzi. Ale wiecie, takie z nie całkowicie ściętym żółtkiem!
Jajko w koszulce na grzance z awokado:
1 porcja
1 kromka rustykalnego chleba, duża i gruba
2 łyżeczki octu winnego
1 łyżeczka soli
2 świeże jajka “zerówki”
1 małe awokado lub ½ dużego, dojrzałe
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
sos tabasco
szczypiorek
świeżo zmielony pieprz, sól morska, oliwa extra virgin
Garnek wypełnij wodą, doprowadź do wrzenia. Kiedy woda zacznie bulgotać, wyłącz ogień na minutę, aż wrzątek się uspokoi. Włącz średni gaz, dodaj sól oraz ocet. Jajko wbij do filiżanki, a za pomocą łyżki utwórz wirek w wodzie. Wyjmij łyżkę z garnka i z najniższej wysokości wylej jajko na wrzątek. Jajko po chwili zostanie otulone białkiem, pozwól mu się gotować przez 3 minuty. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej i osusz na ręczniku. Ugotuj drugie jajko w identyczny sposób.
Chleb opiecz na chrupiąco i przekrój na pół. Awokado obierz i pokrój, w miseczce rozgnieć je z łyżeczką oliwy, kilkoma kropelkami sosu tabasco, solą oraz pieprzem. Rozsmaruj na kromce, ułóż jajka, posyp szczypiorkiem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, skrop lekko oliwą.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!
Wasz,
rozkoszny
8 komentarzy
Myślę..że spróbuje..😊
do odważnych świat należy! ^^
Hej, w jak dużym garnku należy gotować te jajka, żeby się udały? I jak mocny musi być wirek w wodzie? Spróbowałam w litrze wody, w 1,5l garnku, i chyba nie osiągnęłam tej prędkości wiru żeby miało mi prawo się udać – miałam osobno strzępy białka i osobno żółtko. Skończyłam z jajkami na miękko i tostem z awokado 🙂
Prawdopodobnie oznacza to, że jajko nie było bardzo świeżę. Tutaj mam ulepszoną metodę na jajka w koszulce, zaglądnij: https://rozkoszny.pl/jajka-po-turecku-z-wedzona-papryka-i-palonym-maslem-cilbir/
Tak smakuje Nowy Orlean 🙂 Pychota! Pysznie też z rukolą, pomidorkami i pistacjami 🙂 Wszystkiego dobrego!
Nowy Orlean po turecku – brzmi pysznie!
Uwielbiam Twój sposób opisywania jedzenia 🙂
Jutro śniadanie zaplanowane! Otagowalabym gdybym miała IG 😉 Ps. Twoja książki jest absolutnie wspaniała
dziękuję <3