Sorry, sałatka jarzynowa nie jest szczytem warzywnej rozkoszy. Najwyżej, że jarzyny zamiast gotować, upiecze się, aż skoncentrują swój słodki czar, a sos podrasuje się odrobiną miso.
Nigdy nie przepadałem za sałatką jarzynową. Jak kocham wszelkie sałatki i warzywa, tak sałatka jarzynowa to nie jest coś co mnie grzeje. Warzywa wygotowane w bulionie wymieszane z groszkiem z puszki i majonezem? To nie może działać.
Kiedyś deklarowałem nawet w wywiadzie, że nie mam zamiar opracowywać przepisu na sałatkę jarzynową, która spełniałby moje smakowe wymagania. Ale jednak wziąłem ją na ruszt. Kilka ruchów – pieczenie warzyw, miso, kwaśne jabłko – i nagle stała się pyszna. Wygląda na to, że mamy nowy, tradycyjny świąteczny przepis.
Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
4 – 6 porcji
3 marchewki
1 duża pietruszka
1 bulwa selera
3 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka jasnej pasty miso
4 ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę
1 kwaśne jabłko typu Granny Smith lub Ligol, obrane i pokrojone w drobną kostkę
4 duże jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
sól morska, świeżo mielony pieprz
koper, do podania
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2. Obierz marchewki, pietruszkę i selera, a następnie pokrój je na małe kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Przełóż na blachę, skrop oliwą, dodaj ¾ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej i sporo świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie wymasuj jarzyny marynatą. Piecz, aż będą miękkie, około 30 minut. Wystudź.
3. W dużej misce wymieszaj majonez, śmietanę, musztardę i pastę miso. Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj upieczone jarzyny, ogórki kiszone, jabłko i jajka. Wymieszaj.
4. Podawaj z koprem i ulubionym pieczywem.
Rady/porady
Do sałatki możesz dodać jeszcze 1 szklankę ugotowanego mrożonego groszku.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
51 komentarzy
Ja po prostu nie lubię sałatki jarzynowej, nigdy mnie do siebie nie przekonała, więc to jest chyba pierwsza jej wersja, którą miałabym ochotę spróbować 😉
zapraszam do spróbowania!
Pomysł odważny – gratuluję, ale co tu się z polszczyzną stało w tym wpisie? Czyta się z pewnym trudem.
dodałem przez przypadek wersję „roboczą”, nie po poprawkach! dzięki za cynk
Czy będzie duza roznica jak dam dashi zamiast shiro. Czy da sie to jesc? Albo inaczej czy z ciemna pasto misi to vedzie dobre też 🙂
Dzięki, chętnie spróbuję. A czy można pominąć majonez albo go czymś zastąpić?
można zrobić dressing z tahini, ale nie będzie smakować to już jak jarzynowa 🙂
Matko, nareszcie! Rodzina pół świąt udawała, że mnie nie zna, gdy pierwszy raz odmówiłam jarzynowej.
Czy polecisz konkretną jasną pastę miso?
Ta jest ok https://paleczkami.pl/product-pol-77-Pasta-Miso-jasna-400g-Hikari.html
Dzięki! Teraz to ich zaskoczę 😀
Jeżeli chodzi o ilość marchewki, pietruszki i bulwy selera w przepisie, czy objętościowo każdego warzywa na być tyle samo?
Czym można zastąpić pastę miso?
A ziemniaki? Czy ugotować tradycyjnie i dodać,czy może też upiec? Jaka wersja będzie optymalna?
Zrobię sałatkę! A czy groszek mrożony podgotowac czy tylko rozmrozić? Oczywiście dodam jeszcze kukurydzę z puszki, bo nie ma sałatki bez kukurydzy 😺
podgotować króciutko i zahartować (przelać lodowatą wodą, aby zachował kolor)
A czy można zastąpić lub pominąć pastę musi?
Bez pasty będzie mniej smaku
Czy mogę jeszcze bardziej sprofanować 😂 i zrobić bez ogórka? Lub czymś zastąpić ?
jeśli ominiesz ogórka, dodaj dużo soku z cytryny do sosu – kwasowość musi być zachowana
A co z ziemniaczkami? Da radę też podpiec i dodać? :))
można podgotować (około 8 min), a potem podpiec z warzywami
Petarda! Zagości na świątecznym stole. Czy mogę dodać ciemną pastę miso?
Tak!
Czy te warzywka przed włożeniem do piekarnika mają być już pokrojone w docelową wielkość? 🙂
Tak
a ziemniaka nie dawać?
A czy ziemniaki pieczone się tutaj również nadają? Zawsze w sałatce dodaję ziemniaki
Tak, można
Czy ciemnej pasty miso dać tyle samo ile jasnej? Czy trochę mniej?
Dałbym trochę mniej
Ja już dawno gotowałam pokrojone warzywa na parze. Ile chętnie sprawdzę te upieczone. Dzięki.
Zdobiona! Dodałam dodatkowo 4 ziemniaki, podgotowałam i wsadziłam do piekarnika z resztą warzyw. Wiesz co? Ta sałatka powinna mieć nazwę, dla sceptyków jarzynowej 🙂 Jak 8 lat znam mojego męża, tak pierwszy tak widziałam żeby zjadł jarzynową 🙂 właśnie kończy drugi talerz i mówi że super 🙂 mi też smakuje bardziej, niż klasyczna. Czuć smak warzyw, a nie tylko majonezu.
Aaa i groszek mrożony dodałam 🙂
cieszę się!
Chociaż mam sentyment do klasycznej jarzynowej, ta zachwyciła mnie smakiem! Cudownie czuć każde warzywo, konsystencja też jest ciekawsza. Nie mogłam sobie odmówić dodania ziemniaków i kukurydzy, przepyszna!
Wowww – Totalny odlot <3 najlepsza jaką w życiu jadłam – Dziękuję za przepis
Salatka przepyszna, sos petarda.
Można dodać pieczonego batata i buraka? Akurat takie warzywa mam jeszcze 🙂
sałata będzie wtedy różowa, ale jasne
Sałatka gotowa, mazurek cytrynowy juz w połowie zjedzony, selery się pieką 😋
bosko!
Można zrobić dzień wcześniej, albo chociaż warzywa upiec ?
Tak, można wcześniej upiec warzywa
A co zrobić, gdy mam tylko ciemną pastę miso?
Właśnie skończyłam ją robić! Nie miałam akurat pasty miso ale za to odrobinę szaleństwa zapewniają bataty i wyszło super! Babcia jutro zaniemówi 😂
Pyszna, z chrupkimi warzywami i ciekawym smakiem! Dzięki!
Kaczy żer <3
Warzywa gotowane w bulionie, cieniutko pokrojone i tonące w majonezie, to też nie moja bajka.
Ale jeśli warzywa ugotować ze skórką al dente w małej ilości wody… Pokroić w trochę grubszą kostkę. Do tego dobry ogórek, trochę musztardy i majonezu, to i groszek będzie dobrze smakował, zresztą akurat go lubię… nawet z puszki…
Tym nie mniej tej wersji również z przyjemnością spróbuję. Dziękuję za inspirację:)
Petarda!
W wersji bezmlecznej – czym moge zadtapic kwaśne śmietanę?
Mam taką pastę miso w saszetkach, czy mogę poprosić o pomoc jak jej użyć w tym przypadku? Nie mam zbyt dużego doświadczenia z pastą miso. Będę wdzięczna za odp!
https://sklep.nasushi.pl/product-pol-135-Pasta-miso-5-saszetek-75g-House-of-Asia.html
Nie polecam tej pasty miso