Sorry, sałatka jarzynowa nie jest szczytem warzywnej rozkoszy. Najwyżej, że jarzyny zamiast gotować, upiecze się, aż skoncentrują swój słodki czar, a sos podrasuje się odrobiną miso.
Nigdy nie przepadałem za sałatką jarzynową. Jak kocham wszelkie sałatki i warzywa, tak sałatka jarzynowa to nie jest coś co mnie grzeje. Warzywa wygotowane w bulionie wymieszane z groszkiem z puszki i majonezem? To nie może działać.
Kiedyś deklarowałem nawet w wywiadzie, że nie mam zamiaru opracowywać przepisu na sałatkę jarzynową, która spełniałby moje smakowe wymagania. Ale jednak wziąłem ją na ruszt. Kilka ruchów – pieczenie warzyw, miso, kwaśne jabłko – i nagle stała się pyszna. Wygląda na to, że mamy nowy, tradycyjny świąteczny przepis.

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
4 – 6 porcji
3 marchewki
1 duża pietruszka
1 bulwa selera
3 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka jasnej pasty miso
4 ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę
1 kwaśne jabłko typu Granny Smith lub Ligol, obrane i pokrojone w drobną kostkę
4 duże jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
sól morska, świeżo mielony pieprz
koper, do podania
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2. Obierz marchewki, pietruszkę i selera, a następnie pokrój je na małe kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Przełóż na blachę, skrop oliwą, dodaj ¾ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej i sporo świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie wymasuj jarzyny marynatą. Piecz, aż będą miękkie, około 30 minut. Wystudź.
3. W dużej misce wymieszaj majonez, śmietanę, musztardę i pastę miso. Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj upieczone jarzyny, ogórki kiszone, jabłko i jajka. Wymieszaj.
4. Podawaj z koprem i ulubionym pieczywem.
Rady/porady
Do sałatki możesz dodać jeszcze 1 szklankę ugotowanego mrożonego groszku.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

65 komentarzy
Ja po prostu nie lubię sałatki jarzynowej, nigdy mnie do siebie nie przekonała, więc to jest chyba pierwsza jej wersja, którą miałabym ochotę spróbować 😉
zapraszam do spróbowania!
Pomysł odważny – gratuluję, ale co tu się z polszczyzną stało w tym wpisie? Czyta się z pewnym trudem.
dodałem przez przypadek wersję „roboczą”, nie po poprawkach! dzięki za cynk
Czy będzie duza roznica jak dam dashi zamiast shiro. Czy da sie to jesc? Albo inaczej czy z ciemna pasto misi to vedzie dobre też 🙂
podbijam – czy ciemna pasta miso bedzie ok?
Dzięki, chętnie spróbuję. A czy można pominąć majonez albo go czymś zastąpić?
można zrobić dressing z tahini, ale nie będzie smakować to już jak jarzynowa 🙂
Matko, nareszcie! Rodzina pół świąt udawała, że mnie nie zna, gdy pierwszy raz odmówiłam jarzynowej.
Czy polecisz konkretną jasną pastę miso?
Ta jest ok https://paleczkami.pl/product-pol-77-Pasta-Miso-jasna-400g-Hikari.html
Dzięki! Teraz to ich zaskoczę 😀
Jeżeli chodzi o ilość marchewki, pietruszki i bulwy selera w przepisie, czy objętościowo każdego warzywa na być tyle samo?
Czym można zastąpić pastę miso?
A ziemniaki? Czy ugotować tradycyjnie i dodać,czy może też upiec? Jaka wersja będzie optymalna?
Zrobię sałatkę! A czy groszek mrożony podgotowac czy tylko rozmrozić? Oczywiście dodam jeszcze kukurydzę z puszki, bo nie ma sałatki bez kukurydzy 😺
podgotować króciutko i zahartować (przelać lodowatą wodą, aby zachował kolor)
A czy można zastąpić lub pominąć pastę musi?
Bez pasty będzie mniej smaku
No cóż. Powiem tak: lepszej sałatki to ja w życiu nie jadłam. Te pieczone warzywa z pastą miso! Mmmmm…! Upiekłam też jednego ziemniaka, reszta wg twojego przepisu. Miałeś niezła inspirację pisząc go!
Czy mogę jeszcze bardziej sprofanować 😂 i zrobić bez ogórka? Lub czymś zastąpić ?
jeśli ominiesz ogórka, dodaj dużo soku z cytryny do sosu – kwasowość musi być zachowana
A co z ziemniaczkami? Da radę też podpiec i dodać? :))
można podgotować (około 8 min), a potem podpiec z warzywami
Petarda! Zagości na świątecznym stole. Czy mogę dodać ciemną pastę miso?
Tak!
Czy te warzywka przed włożeniem do piekarnika mają być już pokrojone w docelową wielkość? 🙂
Tak
a ziemniaka nie dawać?
A czy ziemniaki pieczone się tutaj również nadają? Zawsze w sałatce dodaję ziemniaki
Tak, można
Czy ciemnej pasty miso dać tyle samo ile jasnej? Czy trochę mniej?
Dałbym trochę mniej
Ja już dawno gotowałam pokrojone warzywa na parze. Ile chętnie sprawdzę te upieczone. Dzięki.
Zdobiona! Dodałam dodatkowo 4 ziemniaki, podgotowałam i wsadziłam do piekarnika z resztą warzyw. Wiesz co? Ta sałatka powinna mieć nazwę, dla sceptyków jarzynowej 🙂 Jak 8 lat znam mojego męża, tak pierwszy tak widziałam żeby zjadł jarzynową 🙂 właśnie kończy drugi talerz i mówi że super 🙂 mi też smakuje bardziej, niż klasyczna. Czuć smak warzyw, a nie tylko majonezu.
Aaa i groszek mrożony dodałam 🙂
cieszę się!
Chociaż mam sentyment do klasycznej jarzynowej, ta zachwyciła mnie smakiem! Cudownie czuć każde warzywo, konsystencja też jest ciekawsza. Nie mogłam sobie odmówić dodania ziemniaków i kukurydzy, przepyszna!
Wowww – Totalny odlot <3 najlepsza jaką w życiu jadłam – Dziękuję za przepis
Salatka przepyszna, sos petarda.
Można dodać pieczonego batata i buraka? Akurat takie warzywa mam jeszcze 🙂
sałata będzie wtedy różowa, ale jasne
Sałatka gotowa, mazurek cytrynowy juz w połowie zjedzony, selery się pieką 😋
bosko!
Można zrobić dzień wcześniej, albo chociaż warzywa upiec ?
Tak, można wcześniej upiec warzywa
A co zrobić, gdy mam tylko ciemną pastę miso?
Właśnie skończyłam ją robić! Nie miałam akurat pasty miso ale za to odrobinę szaleństwa zapewniają bataty i wyszło super! Babcia jutro zaniemówi 😂
Pyszna, z chrupkimi warzywami i ciekawym smakiem! Dzięki!
Kaczy żer <3
Warzywa gotowane w bulionie, cieniutko pokrojone i tonące w majonezie, to też nie moja bajka.
Ale jeśli warzywa ugotować ze skórką al dente w małej ilości wody… Pokroić w trochę grubszą kostkę. Do tego dobry ogórek, trochę musztardy i majonezu, to i groszek będzie dobrze smakował, zresztą akurat go lubię… nawet z puszki…
Tym nie mniej tej wersji również z przyjemnością spróbuję. Dziękuję za inspirację:)
Petarda!
W wersji bezmlecznej – czym moge zadtapic kwaśne śmietanę?
Mam taką pastę miso w saszetkach, czy mogę poprosić o pomoc jak jej użyć w tym przypadku? Nie mam zbyt dużego doświadczenia z pastą miso. Będę wdzięczna za odp!
https://sklep.nasushi.pl/product-pol-135-Pasta-miso-5-saszetek-75g-House-of-Asia.html
Nie polecam tej pasty miso
Można pastę miso zastąpić sosem sojowym?
Nie będzie tego samego efektu
Przede wszystkim prawdziwa sałatka jarzynowa powinna być zrobiona z warzyw ugotowanych w łupinach ew. upieczonych!!!
Sałatka z jarzyn z rosołu to nic innego jak „zero waste”, ale nie wybrzydzajcie! to też ma swoj smak i jeśli warzywa nie są rozgotowane i nie pływają w majonezie, są dobrze skomponowane i doprawione to jest to całkiem smaczna sałatka. Gdyby było inaczej to nie królowałaby na stołach tylu rodzin i to przez tyle lat, zresztą do dziś. Można nie znosić smaku np. flaków, wątróbki czy nawet szpinaku w wersji z PRL-owskich barów, ale sałatka jarzynowa to po prostu smak gotowanych i przyprawionych warzyw. Ktoś mnie kiedyś poczęstował sałatką z tortelini i oczekiwał pochwał dla takiego pomysłu. Nie zachwyciła mnie taka sałatka, mażące się na podniebieniu ciasto pierozków (tortelini dla mnie są dobre tylko na ciepło, nawet bardzo ciepło) i ogólnie mdły smak całości to żaden szał, a jednak wielu się tym zachwyca. Albo moda na nie wiadomo co jeszcze wymyślić albo „każda potwora znajdzie swojego amatora” .
ooo, widzę, że wchodzą tylko te komentarze, które się podobają, nie zakłócają rozkoszy !!:):) Słabe to.
komentarze są moderowane, aby była to pozytywna przestrzeń bez hejtu i starych malkontentów 🙂
Czym można zastąpić kwaśną śmietanę, jeżeli nie można nabiału ze względu na alergię?
wegańskim jogurtem z kulturami bakterii + cytryna
Ja tam robię pyszną jarzynową, z własnym majonezem i musztardą dijon. Groszek tylko mrożony i koniecznie grzybki marynowane. Bez ziemniaków i kukurydzy, nie za dużo marchwi, za to sporo jajek. Ale tej rozkosznej też spróbuję!
To jest najlepsza sałatka jarzynowa ever 🙂
No niestety u nas niewypał. Sałatka ma taki posmak, który nie odpowiada domownikom. Rozumiem, że innym może smakować.
Nie mam gdzie kupić pasty miso na ostatnią chwilę 🙁 może być sos sojowy tak jak pisz w internecie?
Muszę przyznać, dla potomnych, że u mnie na świętach niestety sałatka okazała się totalnym niewypałem 🙁 Na szczęście pół zrobiłem bez miso, aczkolwiek pieczony seler i tak daje charakterystycznego smaku. Wolę zdecydowanie gotowane warzywa w tej sałatce.