Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Sorry, sałatka jarzynowa nie jest szczytem warzywnej rozkoszy. Najwyżej, że jarzyny zamiast gotować, upiecze się, aż skoncentrują swój słodki czar, a sos podrasuje się odrobiną miso.

Nigdy nie przepadałem za sałatką jarzynową. Jak kocham wszelkie sałatki i warzywa, tak sałatka jarzynowa to nie jest coś co mnie grzeje. Warzywa wygotowane w bulionie wymieszane z groszkiem z puszki i majonezem? To nie może działać.

Kiedyś deklarowałem nawet w wywiadzie, że nie mam zamiar opracowywać przepisu na sałatkę jarzynową, która spełniałby moje smakowe wymagania. Ale jednak wziąłem ją na ruszt. Kilka ruchów – pieczenie warzyw, miso, kwaśne jabłko – i nagle stała się pyszna. Wygląda na to, że mamy nowy, tradycyjny świąteczny przepis.

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
4 – 6 porcji
3 marchewki
1 duża pietruszka
1 bulwa selera
3 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka jasnej pasty miso
4 ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę
1 kwaśne jabłko typu Granny Smith lub Ligol, obrane i pokrojone w drobną kostkę
4 duże jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
sól morska, świeżo mielony pieprz
koper, do podania

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

2. Obierz marchewki, pietruszkę i selera, a następnie pokrój je na małe kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Przełóż na blachę, skrop oliwą, dodaj ¾ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej i sporo świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie wymasuj jarzyny marynatą. Piecz, aż będą miękkie, około 30 minut. Wystudź.

3. W dużej misce wymieszaj majonez, śmietanę, musztardę i pastę miso. Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj upieczone jarzyny, ogórki kiszone, jabłko i jajka. Wymieszaj.

4. Podawaj z koprem i ulubionym pieczywem.

Rady/porady
Do sałatki możesz dodać jeszcze 1 szklankę ugotowanego mrożonego groszku.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

47 komentarzy

Natalia 23 marca, 2024 - 10:59 am

Ja po prostu nie lubię sałatki jarzynowej, nigdy mnie do siebie nie przekonała, więc to jest chyba pierwsza jej wersja, którą miałabym ochotę spróbować 😉

Reply
rozkoszny 23 marca, 2024 - 4:39 pm

zapraszam do spróbowania!

Reply
Ja 23 marca, 2024 - 11:00 am

Pomysł odważny – gratuluję, ale co tu się z polszczyzną stało w tym wpisie? Czyta się z pewnym trudem.

Reply
rozkoszny 23 marca, 2024 - 4:41 pm

dodałem przez przypadek wersję „roboczą”, nie po poprawkach! dzięki za cynk

Reply
Dorota 28 marca, 2024 - 6:12 pm

Czy będzie duza roznica jak dam dashi zamiast shiro. Czy da sie to jesc? Albo inaczej czy z ciemna pasto misi to vedzie dobre też 🙂

Reply
Natalia 23 marca, 2024 - 12:54 pm

Dzięki, chętnie spróbuję. A czy można pominąć majonez albo go czymś zastąpić?

Reply
rozkoszny 23 marca, 2024 - 4:42 pm

można zrobić dressing z tahini, ale nie będzie smakować to już jak jarzynowa 🙂

Reply
Marta 23 marca, 2024 - 3:22 pm

Matko, nareszcie! Rodzina pół świąt udawała, że mnie nie zna, gdy pierwszy raz odmówiłam jarzynowej.
Czy polecisz konkretną jasną pastę miso?

Reply
Marta 23 marca, 2024 - 10:17 pm

Dzięki! Teraz to ich zaskoczę 😀

Reply
Julita 30 marca, 2024 - 2:39 am

Jeżeli chodzi o ilość marchewki, pietruszki i bulwy selera w przepisie, czy objętościowo każdego warzywa na być tyle samo?

Reply
Ania 23 maja, 2024 - 10:11 pm

Czym można zastąpić pastę miso?

Reply
Joanna Treder 24 marca, 2024 - 4:10 pm

A ziemniaki? Czy ugotować tradycyjnie i dodać,czy może też upiec? Jaka wersja będzie optymalna?

Reply
malaslonia 23 marca, 2024 - 5:30 pm

Zrobię sałatkę! A czy groszek mrożony podgotowac czy tylko rozmrozić? Oczywiście dodam jeszcze kukurydzę z puszki, bo nie ma sałatki bez kukurydzy 😺

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 11:09 am

podgotować króciutko i zahartować (przelać lodowatą wodą, aby zachował kolor)

Reply
Elfryda 23 marca, 2024 - 11:43 pm

A czy można zastąpić lub pominąć pastę musi?

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 11:00 am

Bez pasty będzie mniej smaku

Reply
Iwona 24 marca, 2024 - 12:04 am

Czy mogę jeszcze bardziej sprofanować 😂 i zrobić bez ogórka? Lub czymś zastąpić ?

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 11:10 am

jeśli ominiesz ogórka, dodaj dużo soku z cytryny do sosu – kwasowość musi być zachowana

Reply
N 24 marca, 2024 - 5:21 pm

A co z ziemniaczkami? Da radę też podpiec i dodać? :))

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 11:11 am

można podgotować (około 8 min), a potem podpiec z warzywami

Reply
Joanna 26 marca, 2024 - 11:04 am

Petarda! Zagości na świątecznym stole. Czy mogę dodać ciemną pastę miso?

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:29 pm

Tak!

Reply
Iza 26 marca, 2024 - 11:20 am

Czy te warzywka przed włożeniem do piekarnika mają być już pokrojone w docelową wielkość? 🙂

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:31 pm

Tak

Reply
Eliza 26 marca, 2024 - 6:32 pm

a ziemniaka nie dawać?

Reply
Marta 27 marca, 2024 - 11:05 am

A czy ziemniaki pieczone się tutaj również nadają? Zawsze w sałatce dodaję ziemniaki

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 6:22 pm

Tak, można

Reply
Paulina 28 marca, 2024 - 11:37 am

Czy ciemnej pasty miso dać tyle samo ile jasnej? Czy trochę mniej?

Reply
rozkoszny 28 marca, 2024 - 11:47 am

Dałbym trochę mniej

Reply
Marlena 29 marca, 2024 - 5:12 am

Ja już dawno gotowałam pokrojone warzywa na parze. Ile chętnie sprawdzę te upieczone. Dzięki.

Reply
Kasia 29 marca, 2024 - 3:02 pm

Zdobiona! Dodałam dodatkowo 4 ziemniaki, podgotowałam i wsadziłam do piekarnika z resztą warzyw. Wiesz co? Ta sałatka powinna mieć nazwę, dla sceptyków jarzynowej 🙂 Jak 8 lat znam mojego męża, tak pierwszy tak widziałam żeby zjadł jarzynową 🙂 właśnie kończy drugi talerz i mówi że super 🙂 mi też smakuje bardziej, niż klasyczna. Czuć smak warzyw, a nie tylko majonezu.

Reply
Kasia 29 marca, 2024 - 3:04 pm

Aaa i groszek mrożony dodałam 🙂

Reply
rozkoszny 29 marca, 2024 - 3:27 pm

cieszę się!

Reply
Ewa 29 marca, 2024 - 11:35 pm

Chociaż mam sentyment do klasycznej jarzynowej, ta zachwyciła mnie smakiem! Cudownie czuć każde warzywo, konsystencja też jest ciekawsza. Nie mogłam sobie odmówić dodania ziemniaków i kukurydzy, przepyszna!

Reply
Renata 30 marca, 2024 - 9:10 am

Wowww – Totalny odlot <3 najlepsza jaką w życiu jadłam – Dziękuję za przepis

Reply
Anita 30 marca, 2024 - 1:31 pm

Salatka przepyszna, sos petarda.

Reply
Bombilla 30 marca, 2024 - 2:17 pm

Można dodać pieczonego batata i buraka? Akurat takie warzywa mam jeszcze 🙂

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:23 pm

sałata będzie wtedy różowa, ale jasne

Reply
Emilia 30 marca, 2024 - 3:33 pm

Sałatka gotowa, mazurek cytrynowy juz w połowie zjedzony, selery się pieką 😋

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:24 pm

bosko!

Reply
Ania 30 marca, 2024 - 3:40 pm

Można zrobić dzień wcześniej, albo chociaż warzywa upiec ?

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:24 pm

Tak, można wcześniej upiec warzywa

Reply
Agata 30 marca, 2024 - 4:51 pm

A co zrobić, gdy mam tylko ciemną pastę miso?

Reply
Monika 30 marca, 2024 - 8:11 pm

Właśnie skończyłam ją robić! Nie miałam akurat pasty miso ale za to odrobinę szaleństwa zapewniają bataty i wyszło super! Babcia jutro zaniemówi 😂

Reply
Asia 3 kwietnia, 2024 - 4:20 pm

Pyszna, z chrupkimi warzywami i ciekawym smakiem! Dzięki!

Reply
Mylosh 3 lipca, 2024 - 11:25 pm

Kaczy żer <3

Reply

Leave a Comment