Szparagi w cieście francuskim z serem kozim i pesto

Listkujące koperty skrywają w sobie smukłe szparagi owinięte ciągnącym się serem, który miesza się z aromatem bazyliowego pesto. Najlepsza leniwa kolacja sezonu szparagowego!

Najlepszym przyjacielem szparagów jest nabiał. Masło, parmezan, muślinowe sosy holenderskie – kontrastują z ich słodkawym, nieco siarkowym smakiem, który nawet dodatkowo jest wzmacniany. W sezonie dobrze mieć w lodówce kilka takich składników, z których szybko można wyczarować coś efektownego, gdy idą goście (lub własny głód). Maślane ciasto francuskie, mocno wytrawny ser kozi i aromatyczne pesto z parmezanem to kombinacja tak rozkosznie pyszna, prosta i szybka, że wręcz nieprzyzwoita.

Szparagi w cieście francuskim z serem kozim i pesto 2

Szparagi w cieście francuskim z serem kozim i pesto
8 porcji
1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego na maśle
1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
½ szklanki zielonego pesto
8 plastrów sera koziego podpuszczkowego dojrzewającego
sól, pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Odłam twarde końcówki szparagów, chwytając je rękami i przełamując w miejscu, które podyktuje szparag. Jeśli szparagi są grube, przekrój je na pół.

2. Rozwiń ciasto francuskie i podziel je na 8 kwadratów. Na każdym połóż plasterek sera, rozsmaruj czubatą łyżeczkę pesto i ułóż 3 – 4 szparagi pod kątem, tak aby główki wystawały za krawędź boczną. Zlep przeciwne krawędzie ze sobą, owijając szparagi.

3. Piecz przez 15 – 20 minut, aż ciasto francuskie będzie złote, ser roztopiony, a szparagi miękkie.

Rady/porady
1. Znalezienie dobrego (na maśle po prostu) ciasta francuskiego to nie lada wyczyn. Najlepiej szukać w francuskich hipermarketach, które sprzedają produkty własnej marki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. 

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

12 komentarzy

Daria 13 maja, 2019 - 4:53 am

Hej! Zastanawiałam się, czy ciasto francuskie można podmienić na twoje ciasto z listkujacych galette w wersji wytrawnej?

Reply
rozkoszny 17 maja, 2019 - 6:29 pm

myślę, że to całkiem dobry pomysł 😀

Reply
Zosia 13 maja, 2019 - 5:04 pm

właśnie przed sekundą zrobiłam szparagi z tego przepisu. idealne na szybki obiad – jest prosto i pysznie, a ser kozi robi świetną robotę. 😉

Reply
rozkoszny 13 maja, 2019 - 5:06 pm

bardzo się cieszę 😊

Reply
Ata 22 maja, 2019 - 11:01 am

Hej Rozkoszny, zastanawiam się, jakie sałatki mogłabym podać do tych szparagów. Mam w planach majową kobiecą kolację. Proszę o jakąś sugestię.

Reply
rozkoszny 22 maja, 2019 - 11:43 am

Szparagi w takim wydaniu są dość ciężkie, więc sałatka powinna być maksymalnie prosta. Proponuję mieszankę sałat z pomidorkami koktajlowymi i tym winegretem z musztardy francuskiej: https://rozkoszny.pl/winegret-z-musztardy-francuskiej/

Reply
Ula 5 maja, 2020 - 12:34 am

A czy można je podgrzać i podać następnego dnia,czy będą niesmaczne?

Reply
rozkoszny 5 maja, 2020 - 11:44 am

Będą ok, ale szparagi mogą zrobić się łykowate. Najlepiej smakują w dzień przygotowania

Reply
Kasia 6 maja, 2020 - 9:09 pm

Czy ciasto przed sklejeniem rogów trzeba czymś smarowac ? Np jajkiem ?

Reply
rozkoszny 6 maja, 2020 - 10:16 pm

Nie, i tak się zlepiął

Reply
Kasia 6 maja, 2021 - 6:44 am

Pomożesz w wyborze seria koziego ? Jaki najlepszy ?

Reply
Balbina 10 maja, 2022 - 8:33 pm

Ser podpuszczkowy* 😉

Reply

Leave a Comment