Mała, wielka przyjemność. Clafoutis to prawdopodobnie najprostszy w przygotowaniu francuski deser. Tutaj w wersji jesiennej, bo zamiast wiśni – śliwki, ze śmietanką o smaku rozmarynu.
To deser na jesienną chandrę. Składniki prawdopodobnie macie pod ręką, do przygotowania wystarczy miska, ubijaczka i kilka wolnych chwil. Moment później z piekarnika wychodzi bajeczny twór: ni to naleśnik, ni to ciasto, coś pomiędzy. Satysfakcjonuje, zaspokaja, daje rozkosz.

Clafoutis ze śliwkami i rozmarynem
4 porcje
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30%
4 gałązki rozmarynu
1 łyżka miękkiego masła
2 szklanki (300 g) śliwek, pozbawionych pestek i przekrojonych na połówki
2 duże jajka
3 łyżki (30 g) cukru drobnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ szklanki (35 g) mąki pszennej
2 łyżki miodu
1. Wlej śmietankę do małego rondla. Włóż całe gałązki rozmarynu i zagotuj na małym ogniu. Odstaw do wystygnięcia i aromatyzowania śmietanki smakiem rozmarynu, około 15 minut. Pozbądź się rozmarynu.
2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Naczynie do zapiekania o pojemności 1L wysmaruj masłem. Przełóż ¾ śliwek do formy.
3. Ubij jajka wraz cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowy i sól. Wlej ½ szklanki (125 ml) zaromatyzowanej śmietanki. Wmieszaj mąkę pszenną i dokładnie połącz, pozbawiając się wszystkich grudek.
4. Przelej masę na clafouti do formy. Na wierzchu ułóż rozcięciem do góry resztę śliwek. Zapiekaj, aż masa się zetnie, 25 – 30 minut. Ostudź lekko i polej miodem. Podawaj z resztą zaromatyzowanej rozmarynem śmietanki.
Rady/porady
Klasycznie do clafoutis używa się niedrylowanych wiśni, ale nadadzą się wszelkie owoce, które niezbyt szybko się rozpadają – kawałki brzoskwiń, borówki, gruszki, jabłka, czy porzeczka.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

19 komentarzy
hejka! Czy mogą być mrożone śliwki?
Lepiej wybrać świeże owoce sezonowe, które mają w sobie jeszcze ten aromat lata i soczystość:) ja dziś robię wersję z gruszką, która bardzo lubi się z rozmarynem i miodem 👌🏼
Czy jest szansa na zastąpienie mąki pszennej jakąś bezglutenową?
myślę, że spokojnie można zastąpić mieszanką mąk bezglutenowych
Witam można wiedzieć średnicę foremki
I cz może być formą od tarty 🍉🍓
Owalne foremki liczy się w ich pojemności
Podpunkt 3- zautomatyzowana śmietanka 😀
dzięki, poprawione!
Hej, a czy można zastąpić śmietankę mlekiem kolosowym?
Tak, można
Cześć, jakiej wielkości forma? Gdzie można dostać taką jak na filmie?
Cześć, użyta w przepisie ma 15 cm, ale formy do zapiekania zazwyczaj mają nieregularne kształty, więc liczy się ich pojemność (do odmierzenia, ile szklanek 250 ml wody się w nich zmieści)
ABSOLUTNA ROZKOSZ!! Ja nasycylam vege smietanke laskami wanilii, wyszlo bosko 👌😉 dziekuje za przepis!
<3
Witam mam pytanko, czy mogę zastąpić zwykłą mąkę migdałową?
Tak, można
Hej, a czym zastąpić śmietankę 30% ? Może być mleko albo śmietanka 18% ? Nie mam w domu akurat 30%
W przepisie nie rozumiem dlaczego aromatyzuje szklankę śmietanki, żeby potem użyć pół..?
Bo z resztą podajesz deser. Doczytaj przepis do końca 🙂