Pełnoziarniste placuszki z ricotty z borówkami

Puchate, wilgotne, waniliowe, wartościowe i z dużą ilością owoców. Jednym przydługim zdaniem o pełnoziarnistych placuszkach z ricotty i borówek, które pretendują do miana propozycji idealnej na leniwe, weekendowe śniadanie.

Wydaje się, że sięgnięcie po mikser i ubicie białek to robota extra, nie mówiąc już o dodatkowych brudnych naczyniach. Ale jakie opłacalne. Mimo, że placuszki są częściowo na mące pełnoziarnistej (a mąki ogólnie zawierają mało), to daleko im do suchych, zbitych placków. Są puszyste, a dzięki ricottcie jeszcze bardziej wilgotne. Niezapominając o sporej ilości borówek, które unosi piana z białek. Aromat wanilii i świeżej skórki z cytryny. Na koniec kosteczka masła i chlust miodu lub syropu klonowego, bo to tak jakby amerykańskie pancakes…

Pełnoziarniste placuszki z ricotty z borówkami 5

Pełnoziarniste placuszki z ricotty z borówkami:
2 – 3 porcje
4 jajka “zerówki”, białka i żółtka oddzielnie
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g ricotty
1/2 szklanki mleka
skórka z 1 cytryny
½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka borówek amerykańskich, mogą być mrożone
masło do smażenia

* jeśli użyjesz tylko mąki pszennej, placuszki wyjdą bardzo puszyste i delikatne.

Białka ubij ze szczyptą soli na pianę, dodaj cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijaj. Żółtka wymieszaj z ricottą, skórką cytryny i mlekiem. Mąki z proszkiem do pieczenia.

Mieszankę żółtek z ricottą rozmieszaj z 2 łyżkami piany. Wlej do białek i delikatnie połącz. Wysyp mąkę, najlepiej w trzech turach i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub rózgi. Na koniec kiedy masa jeszcze nie będzie idealnie połączona, dodaj borówki.

Rozgrzej dużą patelnię z 1 łyżką masła. Nakładaj po 1 czubatej łyżce ciasta na jednego placuszka zachowując odstępy. Smaż na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 4 – 5 minuty). Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia, przez około 2 – 3 minuty. Wyczyść patelnię i powtórz proces smażenia z drugą partią, możesz włożyć na ten czas już usmażone placuszki do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, aby nie wystygły – ja jednak lubię od razu smażyć na dwóch patelniach. Podawaj z większą ilością borówek, miodem i odrobiną masła.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na Instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda zrobiłeś. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz na blogu. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Pełnoziarniste placuszki z ricotty z borówkami 6 Pełnoziarniste placuszki z ricotty z borówkami 7

Pełnoziarniste placuszki z ricotty z borówkami 8

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

17 komentarzy

Magdalena 20 sierpnia, 2017 - 6:51 pm

[po prostu genialne!

Reply
rozkoszny 20 sierpnia, 2017 - 6:59 pm

dzięki! 😉

Reply
Ola 20 sierpnia, 2017 - 7:01 pm

o matuluu, ale zdjęcia!

Reply
rozkoszny 20 sierpnia, 2017 - 7:02 pm

dziękuję ślicznie ^^

Reply
Magda 23 sierpnia, 2017 - 9:54 am

Mega są, dziś były na drugie śniadanie w pracy 🙂

Reply
rozkoszny 23 sierpnia, 2017 - 10:02 am

do lunchboxa idealne 🙂

Reply
Mateusz Filip 23 sierpnia, 2017 - 9:56 am

robiłem. Z masłem jest przepyszne!

Reply
rozkoszny 23 sierpnia, 2017 - 10:02 am

i chlustem miodu – mniam!

Reply
Ania 24 sierpnia, 2017 - 2:02 pm

Czym zastąpić ser ricotta?

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2017 - 4:27 pm

Ricottę trudno jest czymkolwiek zastąpić. Najbardziej zbliżonymi w smaku i konsystencji będzie kilkakrotnie zmielony twaróg ze śmietaną, która powinna zniwelować kwaśny smak, którego ricotta nie posiada. Myślę, że proporcje 2:1 będą ok

Reply
Nat 30 kwietnia, 2019 - 8:20 am

Zajadamy z moim 2-latkiem 😉 pyszne!
Wchodzą do naszego śniadaniowego Menu! Dzięki!

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2019 - 8:22 am

Jak maluszek je, to najlepsza rekomendacja 😊

Reply
Daria 2 czerwca, 2021 - 12:31 pm

Czy mogę użyć mąki razowej typ 2000 pół na pół z mąką pszenną?

Reply
rozkoszny 2 czerwca, 2021 - 12:42 pm

tak, tak jest w przepisie 🙂

Reply
Daria 2 czerwca, 2021 - 2:37 pm

Nie byłam pewna czy to ten sam typ mąki 🙈 dziękuję ❤ już nie mogę się doczekać śniadania z nimi w roli głównej!

P. S. Czy jak zamienię mleko na mleko roślinne to wciąż będą takie pyszne?

Reply
Kamila 13 lutego, 2022 - 2:58 pm

zrobiłam, dokładnie i pieczołowicie. jedyne co zmieniłam to odrobina olejku cytrynowego zamiast skórki. wyszły nijakie, takie bez charakteru 😉 fakt, są bardzo puszyste ale smak nijaki. borówki moim zdaniem są stworzone do jedzenia na surowo, po poddaniu temperaturze tracą swój charakter i robią się ciapowatym owocem bez tej intrygującej kwaskowatości połączonej ze słodyczą.

Reply
Wiktoria 1 października, 2024 - 10:49 pm

a ile by najlepiej dodać mąki żytniej? Mam nadwyżkę żytniej plus inwazję moli plus ricottę w lodówce. Boję się tylko że jak wymienię 1:1 to mi sie schrzani konsystencja

Reply

Leave a Comment