Puchate, wilgotne, waniliowe, wartościowe i z dużą ilością owoców. Jednym przydługim zdaniem o pełnoziarnistych placuszkach z ricotty i borówek, które pretendują do miana propozycji idealnej na leniwe, weekendowe śniadanie.
Wydaje się, że sięgnięcie po mikser i ubicie białek to robota extra, nie mówiąc już o dodatkowych brudnych naczyniach. Ale jakie opłacalne. Mimo, że placuszki są częściowo na mące pełnoziarnistej (a mąki ogólnie zawierają mało), to daleko im do suchych, zbitych placków. Są puszyste, a dzięki ricottcie jeszcze bardziej wilgotne. Niezapominając o sporej ilości borówek, które unosi piana z białek. Aromat wanilii i świeżej skórki z cytryny. Na koniec kosteczka masła i chlust miodu lub syropu klonowego, bo to tak jakby amerykańskie pancakes…
Pełnoziarniste placuszki z ricotty z borówkami:
2 – 3 porcje
4 jajka “zerówki”, białka i żółtka oddzielnie
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g ricotty
1/2 szklanki mleka
skórka z 1 cytryny
½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka borówek amerykańskich, mogą być mrożone
masło do smażenia
* jeśli użyjesz tylko mąki pszennej, placuszki wyjdą bardzo puszyste i delikatne.
Białka ubij ze szczyptą soli na pianę, dodaj cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijaj. Żółtka wymieszaj z ricottą, skórką cytryny i mlekiem. Mąki z proszkiem do pieczenia.
Mieszankę żółtek z ricottą rozmieszaj z 2 łyżkami piany. Wlej do białek i delikatnie połącz. Wysyp mąkę, najlepiej w trzech turach i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub rózgi. Na koniec kiedy masa jeszcze nie będzie idealnie połączona, dodaj borówki.
Rozgrzej dużą patelnię z 1 łyżką masła. Nakładaj po 1 czubatej łyżce ciasta na jednego placuszka zachowując odstępy. Smaż na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 4 – 5 minuty). Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia, przez około 2 – 3 minuty. Wyczyść patelnię i powtórz proces smażenia z drugą partią, możesz włożyć na ten czas już usmażone placuszki do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, aby nie wystygły – ja jednak lubię od razu smażyć na dwóch patelniach. Podawaj z większą ilością borówek, miodem i odrobiną masła.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na Instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda zrobiłeś. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz na blogu. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
17 komentarzy
[po prostu genialne!
dzięki! 😉
o matuluu, ale zdjęcia!
dziękuję ślicznie ^^
Mega są, dziś były na drugie śniadanie w pracy 🙂
do lunchboxa idealne 🙂
robiłem. Z masłem jest przepyszne!
i chlustem miodu – mniam!
Czym zastąpić ser ricotta?
Ricottę trudno jest czymkolwiek zastąpić. Najbardziej zbliżonymi w smaku i konsystencji będzie kilkakrotnie zmielony twaróg ze śmietaną, która powinna zniwelować kwaśny smak, którego ricotta nie posiada. Myślę, że proporcje 2:1 będą ok
Zajadamy z moim 2-latkiem 😉 pyszne!
Wchodzą do naszego śniadaniowego Menu! Dzięki!
Jak maluszek je, to najlepsza rekomendacja 😊
Czy mogę użyć mąki razowej typ 2000 pół na pół z mąką pszenną?
tak, tak jest w przepisie 🙂
Nie byłam pewna czy to ten sam typ mąki 🙈 dziękuję ❤ już nie mogę się doczekać śniadania z nimi w roli głównej!
P. S. Czy jak zamienię mleko na mleko roślinne to wciąż będą takie pyszne?
zrobiłam, dokładnie i pieczołowicie. jedyne co zmieniłam to odrobina olejku cytrynowego zamiast skórki. wyszły nijakie, takie bez charakteru 😉 fakt, są bardzo puszyste ale smak nijaki. borówki moim zdaniem są stworzone do jedzenia na surowo, po poddaniu temperaturze tracą swój charakter i robią się ciapowatym owocem bez tej intrygującej kwaskowatości połączonej ze słodyczą.
a ile by najlepiej dodać mąki żytniej? Mam nadwyżkę żytniej plus inwazję moli plus ricottę w lodówce. Boję się tylko że jak wymienię 1:1 to mi sie schrzani konsystencja