Gdy trzeba szybko wypełnić i rozgrzać żołądek czymś pysznym i pożywnym, na stole pojawia się gulasz z wędzonego tofu, ciecierzycy i harissy.
Wędzone tofu to składniki, który stosunkowo niedawno podbił moje serce. Wcześniej patrzyłem na nie nieufnie, nie wiedząc do końca jak je sprytnie wykorzystać. Opcji jest bez liku, bo co prawda w przeciwieństwie do naturalnego tofu będącego jak białe płótno, które można wykorzystać na wszelki sposób, wędzone już ma bardzo określony kierunek smakowy. Smak wędzenia jest tym, co kojarzy się z mięsem, więc dla wszystkich osób ograniczających mięso lub za nim tęskniącym jest to wspaniałe rozwiązanie. Wędzone tofu można piec, smażyć, dusić, a nawet kroić na plastry i jeść na kanapce z pastą warzywną. Możliwości jest wiele.
Tym razem proponuję bardzo pożywny gulasz, bo opierający się na aż dwóch źródłach białka: ciecierzycy i wędzonym tofu. Warto zaopatrzyć się w pastę harissę, bo buduje ona tutaj warstwy smaku świetnie łączące się z dymnym smakiem tofu.
Gulasz z wędzonego tofu, ciecierzycy i harissy
4 porcje
3 łyżki oliwy extra virgin
1 biała cebula (150 g), poszatkowana
4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżka pasty harissa
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 słoik (400 g) ciecierzycy, odsączonej
3 szklanki (720 g) bulionu warzywnego
1 łyżka sosu sojowego
2 kostki (360 g) wędzonego tofu, pokrojonego w kostkę
sól morska drobnoziarnista
mięta, do podania
1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku na umiarkowanym ogniu. Smaż cebulę wraz z czosnkiem i ¼ łyżeczki soli, aż się zeszkli, około 5 minut. Wysp kmin i kardamon. Smaż, aż uwolnią swoje aromaty, 30 sekund. Dodaj harissę, koncentrat pomidorowy i cukier trzcinowy. Smaż, aż nabiorą ciemniejszego koloru, około 3 minut.
2. Wsyp ciecierzycę, dokładnie przemieszaj. Smaż, aż przesiąknie smakiem przypraw, 4 – 5 minut. Wlej bulion wraz z sosem sojowym. Za pomocą tłuczka do ziemniaków, zmiażdż połowę ciecierzycy, zagęszczając gulasz. Gotuj, aż nabierze gęstej konsystencji, około 5 minut.
3. Dodaj wędzone tofu. Gotuj, aż stanie się gorące i przesiąknięte smakiem, 5 minut. Podawaj z miętą. Dobrze odnajdzie się w towarzystwie ryżu jaśminowego, pieczonych ziemniaków, chleba lub pity.
Rady/porady
Na koniec go gulaszu można dodać garść lub dwie szpinaku – warzyw nigdy dość, a przy tym złagodzi on pikantność harissy.
Harissę to wyjątkowa pasta z papryczek chili, czosnku i przypraw. Jeśli jednak nie możesz jej dostać, zastąp ją płatkami chili lub świeżym chili, większą ilością czosnku oraz kuminu.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
9 komentarzy
A czy tofu naturalne będzie ok?
Na pewno nie będzie już tak smaczne, ale możesz dodać naturalne i mnóstwo wędzonej papryki
Świetny pomysł na szybki obiad. U mnie zamiast harissy była sriracha, a że po ciasteczkach zostało mi miso, to dałam zamiast bulionu i sosu sojowego. Tofu wędzone robię ze zwykłego marynowanego w wędzonej papryce i sosie sojowym. Wyszło super, mniam jak zawsze od autora.
Super, to się nazywa kreatywne gotowanie!
Wiem ze harrisa już jest nawet w tytule ale czy można ją czymś zastąpić? Jestem w stanach i przyznam że jest dość droga więc w miarę możliwości chciałabym mieć dobry smak ale za dobrą cenę. Jeśli jest jakiś magiczny zamiennik to daj proszę znać bo gulasz wygląda przepysznie:)
Hej, a może sambal?
Czy zamiast pasty harissa może być harissa w proszku?
Z braku laku, ale moim zdaniem pasta jest znacznie lepsza
Co mogę dać zamiast hariss ?