To najlepsze, co zjadłem i zrobiłem w tym roku. Pierwszy kęs jest jak lizanie drzewa klonowego (kto wie, ten wie). Słodki smaki żywicy, dymu i drewna zaklęty jest w kremie będącym po prostu skondensowanym syropem klonowym. Na jego wierzchu piętrzy się chmura z niesłodzonej bitej śmietany, która ochładza intensywność tej igraszki.
Tapisserie było jednym z najważniejszych punktów mojej kulinarnej paryskiej wycieczki (o której opowiadam dokładnie w filmie na YouTubie). Mała dziupelka działająca w orbicie restauracji Septime, jednego z najmodniejszych neobistro w Paryżu. Pomimo niedużych rozmiarów cukierni, gdy tylko przykleiłem nos do witryny, przesuwając gałki oczne po tych słodkich dziełach sztuki, zostałem oczarowany. Ekspedient zauważył moje zagubienie w trudnym świecie dorosłych decyzji, proponując mi ich dwa bestsellery: ptysia z kremem aromatyzowanym sianem (nie do opisania!) i tarteletkę z wypełnioną skondensowanym syropem klonowym. Oblizując lepkie usta po ich konsumpcji, wiedziałem, że muszę otworzyć tę rewelację we własnej kuchni.
Po kilku tygodniach prób (kto mnie obserwuje na drugim koncie @michał.korkosz, ten wie…) udało mi się. Tarteletki smakują niemal identycznie. To zdecydowanie bardzo słodki deser (ważna jest porządna porcja bitej śmietany, aby złagodzić jego intensywność). Nie będziecie mieli ochotę na dokładkę, ale jednocześnie na długo nie zapomnicie o smaku tej wyjątkowej tarty, która mogłaby być powodem do odwiedzenia Paryża równie ważnym, jak wizyta w Luwrze.
Tartaletki z syropem klonowym i bitą śmietaną
6 tart o średnicy 8 cm
Ciasto kruche
1 ⅓ szklanki (200 g) mąki pszennej
2 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki lodowatej wody
Krem klonowy
¾ szklanki (220 g) syropu klonowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 łyżki masła, zimnego
Bita śmietana
½ szklanki (110 g) kremówki 30%
125 g mascarpone
cynamon, do oprószenia
1. Zacznij od przygotowania ciasta, w misce malaksera umieść mąkę, cukier, sól i masło. Zmiksuj pulsacyjnie. Dodaj ocet i wodę. Zmiksuj do połączenia. Możesz też wykonać to ręcznie lub w robocie kuchennym. Rozpłaszcz ciasto na dysk i owiń go folią spożywczą. Schładzaj w lodówce od 45 minut do 24 godzin.
2. Jeśli ciasto spędziło w lodówce więcej niż 4 godziny, wyjmij je na blat roboczy 30 minut przed rozpoczęciem pracy, by nabrało lekko elastyczności. Rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 4 mm. Jeśli używasz rantów cukierniczych Za pomocą rantów wytnij spód. Z reszty ciasta wytnij paski, które posłużą Ci wyklejenia boków tartaletek.
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Przełóż tarteletki na deskę i schładzaj jej 15 minut w zamrażarce lub 1 godzinę w lodówce. Nakłuj spód widelcem. Piecz około 19 minut, aż ładnie zarumienione. Podczas pieczenia zaglądaj do nich, bo ciasto lubi napuszać się – jeśli tak się stanie, sprowadź je do pionu za pomocą widelca. Wystudź tartaletki całkowicie.
4. Przygotuj krem klonowy, w rondlu umieść syrop klonowy, mąkę ziemniaczaną i sól morską. Bardzo dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki, do całkowitego rozpuszczenia w syropie mąki. Zagotuj tę płynną ambrozję na dużym ogniu. Gotuj jeszcze 2 – 3 minuty, aż syrop lekko zgęstnieje (po wystudzeniu przyjmie odpowiednią konsystencję).
5. Zdejmij syrop klonowy z ognia. Dodaj masło, łyżka po łyżce, cały czas mieszając trzepaczką. Przelej krem do tartaletek. Wystudź go całkowicie.
6. Ubij kremówkę z mascarpone na sztywną bitą śmietanę, około 3 minuty. Nie dosładzaj jej – krem jest wystarczająco słodki. Wyłóż bitą śmietanę dwoma łyżkami na tarteletki (techniką jak w filmie) i posyp odrobiną cynamonu. Podawaj od razu, wsłuchując się w pomruki rozkoszy.
Rady/porady
Z tego przepisu można zrobić też całą, jedną tartę o średnicy 23 cm, ale będzie to mniej estetyczne, bo krem klonowy ma lekko płynną konsystencję. W takim wypadku trzymaj tartę w lodówce do samego podania. Kleksem bitej śmietany udekoruj każdy kawałek już na talerzykach.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób..
Wasz,
Rozkoszny
15 komentarzy
można pominąć ocet jakblkowy?
Można, ale wtedy ciasto już nie będzie półfrancuskie a kruche
A mi nie wyszło z ciastem :/ Robiłam wszystko tak jak napisałeś, ale piekłam w foremkach do tartaletek z wyciąganym dnem i całe boki spłynęły, wiec nawet nie spróbuję nadzienia, bo nie ma do czego nałożyć – wyszły takie płaskie ciasteczka :/
Pamiętaj, żeby bardzo dobrze schłodzić ciasto w formie przed pieczeniem – inaczej spłynie
Oczywiście, schłodziłam tyle ile napisałeś w przepisie, a nawet dłużej. Nie mam już pomysłu co poszło nie tak, bo jedyną różnicą było to, że piekłam je w karbowanych foremkach:(
Hej! Zrobiłam tartaletki i wypełnienie z syropu klonowego wyszło POTWORNIE słodkie, nie dało się jeść tego deseru… Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem, zastanawiam się czy to kwestia syropu klonowego jakiego użyłam? Czy ten deser jest tak słodki, że nie da się tego wytrzymać? 🙂
Hej! Tak jak piszę we wstępie, są bardzo słodkie. Porównywalnie do tarteletek z karmelem czy mazurka z kajmakiem. Ważne jest, by podać je z niesłodzoną bitą śmietaną łagodzącą słodycz
Dzięki za odpowiedź. Niemniej jednak, ciasto na tartaletki wyszło super i będzie super bazą do wykorzystania w innych przepisach. 🙂
P.S. Sernik baskijski jest najlepszym, co jadłam EVER! 🙂 Dziękuję za ten przepis!
Hej!ciasto wyszło pyszne,masa też. Ale niestety po nałożeniu jej do babeczek wypłynęła dołem 🙁 co zrobiłam nie tak ? Nalewałam ciepły krem do wystudzonych babeczek.
Hej, znaczy to tylko, że ciasto kruche miało jakieś szczeliny
Cześć, w jaki sposób należy przechowywać tartaletki? W lodówce i następnego dnia po prostu wyciągnąć wcześniej, by wróciły do temprartury pokojowej? Będę wdzięczna za podpowiedź 🙂
Cześć! A w jaki sposób przechować tartaletki, jeśli nie zjemy ich od razu? Wszystkie składniki trzymać osobno, żeby spód nie zamókł?
Krem tężeje, więc trzeba go wlać od razu, ale bitą śmietanę tuż przed podaniem. Przechowujemy w temperaturze pokojowej
można użyć blaszanej formy do muffinek?
Zrobiłam muffiny w blasze, wyszło mi 8 mniejszych oczywiście, ale to lepiej, bo choć ta słodycz jest naprawdę czarująca, to wolę mniejsze porcje, tak jak to robią Portugalczycy. Mam też wrażenie, że paradoksalnie im więcej soli, tym bardziej czuć słodycz kremu.
Zdrówko!