Biscuits – kruche maślane bułeczki na maślance

Amerykańskie biscuits są czymś pomiędzy mocno wypieczoną słodką bułeczką a koślawym croissantem. Maślane, kruche, jedzone o każdej możliwej porze i do wszystkiego. Podczas pieczenia gwałtownie rosną, rozwarstwiając się na kilkadziesiąt warstw. Najlepiej delikatnie rozerwać je na pół, posmarować masłem i oblać szczodrą ilością miodu. A potem jeść bez opamiętania.

Pierwszy raz spróbowałem biscuits w Charleston, w Karolnie Południowej. To nie był najlepszy stan na próbowanie czegokolwiek. Nocy poprzedniej redaktorzy Saveur zabrali mnie na przechadzkę po coctailbarach, a te smakowy zbyt dobrze. Rano, nie unosząc zbytnio stóp i powiek, udałem się na śniadanie organizowanie przez Magazyn. Gdy tylko przekroczyłem próg drzwi, uderzył mnie intensywny zapach pieczonego masła. W otwartej kuchni krzątała się bardzo amerykańska, wysoka, szczupła blondynka ze śnieżnobiałym uśmiechem. Carrie Morey mieszała w dzieży mąkę, masło i maślankę za pomocą dłoni oblepionych ciastem. Podszedłem. Na stołach obok piętrzyło się kilkanaście talerzy z ciasteczkami, każdy wyglądały trochę inaczej. – What is that? – zapytałem niepewnie. – Twoje śniadanie! Biscuits klasyczne; z chedarem i suszonymi pomidorami; z boczkiem i tymiankiem; orzechami pekan i czekoladą… – wyliczała Carrie. – Ale najpierw spróbuj tylko z miodem i masłem.

Jadłem, krusząc delikatnym wypiekiem na lekko wymiętą koszulę. Był trochę jak ciastko półkruche, ale niesłodkie, w zasadzie bardziej słone. Trochę jak brytyjski scone, ale bardziej maślane i dekadenckie. Trochę jak croissant, ale znacznie mniej zgrabny i w zadzie w ogóle niefiligranowy. Było pyszne.

Biscuits - kruche maślane bułeczki na maślance 4

Biscuits – kruche maślane bułeczki na maślance
8 bułeczek
3 szklanki (390 g) mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
⅓ łyżeczki sody
⅓ łyżeczki soli
250 g masła, bardzo zimnego
1 szklanka (240 ml) maślanki

1. Wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia sodą i solą. Masło pokrój na 1 centymetrowe kawałki. Wmieszaj do suchych składników. Połącz za pomocą malaksera lub ręcznie (ale wtedy najlepiej wszystkie składniki wraz z miską mieć dobrze schłodzone). Połączona mikstura powinna mieć konsystencję piasku z grudkami wielkości groszku.

2. Wlej maślankę, mieszając ciasto. Połącz dokładnie, a następnie wyłóż na stolnicę. Rozwałkuj na kwadrat o grubości 2 cm.

3. Ciasto pokrój na 4 równe kwadraty. Ułóż je na sobie, budując wieżę. Oprósz lekko mąką. Spłaszcz za pomocą wałka. Rozwałkuj ponownie na grubość 2 – 3 cm, tym razem na prostokąt. Wytnij 8 kwadratów. Przełóż na oprószoną mąką deskę i wstaw do lodówki. Chłódź min. 30 minut, aż ciasto będzie bardzo zwarte. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.

4. Bułeczki przełóż na blachę do pieczenia, posmaruj odrobiną maślanki i posyp z wierzchu cukrem, jeśli masz ochotę. Wstaw do piekarnika, natychmiast zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Piecz 20 – 25 minut, aż bułeczki będą pięknie rozwarstwione i zarumienione. Podawaj jeszcze ciepłe. Obowiązkowo z masłem.

Rady/porady
1. Z ciastem trzeba pracować szybko, aby masło nie zdążyło się roztopić. Jeśli to się stanie, stracimy część listkujących warstw.
2. Bułeczki są lekko słodkie, ale można je serwować wytrawnie. Można też zmienić proporcje na 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Biscuits - kruche maślane bułeczki na maślance 5 Biscuits - kruche maślane bułeczki na maślance 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

18 komentarzy

karo 22 marca, 2020 - 12:59 pm

Piekarnik ustawić z teroobiegiem, czy góa-dół?

Reply
rozkoszny 22 marca, 2020 - 1:39 pm

Zawsze góra-dół!:)

Reply
Ania 3 lipca, 2020 - 3:29 pm

Czy mogę zostawić ciasto na noc w lodówce, a upiec dopiero rano?

Reply
rozkoszny 3 lipca, 2020 - 4:57 pm

tak

Reply
Halina 17 lutego, 2021 - 9:50 am

Dlaczego moje scones po wyjęciu z piekarnika opadają i są takie jakby wilgotne w środku?

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2021 - 11:34 am

czy prawidłowo się listkują? ona są raczej wilgotne w środku

Reply
Pauli 28 marca, 2021 - 2:30 pm

Czego można użyć zamiast maślanki?

Reply
rozkoszny 28 marca, 2021 - 6:18 pm

kefiru

Reply
Monique 1 kwietnia, 2021 - 11:09 am

I made those Biscuits twice and it tastes great 🙂
I needed however to adjust the quantity of buttermilk – the dough wasn´t compact enough with 240ml; I used 170ml at the second attempt and the texture was better.
On the other hand, I added an extra thin layer of butter in between the layers of the dough which made the Biscuits more crispy & flaky.

Reply
Karolina 13 grudnia, 2021 - 2:08 pm

A gdybym chciała zrobić ze wspomnianymi dodatkami, to ile ich dać?

Reply
Ola 27 grudnia, 2021 - 10:55 pm

Czy można zamiast masła dać margaryne

Reply
rozkoszny 28 grudnia, 2021 - 11:31 am

Nie można

Reply
Ewelina 2 stycznia, 2024 - 5:46 pm

Czy można mrozić bułeczki?

Reply
rozkoszny 4 stycznia, 2024 - 6:31 pm

Tak

Reply
Gosia 25 marca, 2024 - 7:46 am

Jaką może być przyczyna tego, że bułeczki nie wyrosły?
Składniki były dokładnie odmierzone.

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 11:03 am

Na pewno dodałaś proszek do pieczenia?

Reply
Gosia 29 marca, 2024 - 7:04 pm

Na 100 % 🙃

Reply
Karo 9 sierpnia, 2024 - 12:31 pm

Nie wyrosły…. skladniki tak jak w przepisie co do grama. Moze za dlugo miksowane w malakserze? Chociaż w malakserze tylko kilka sekund i byly grudki masla. W smaku ciekawe

Reply

Leave a Comment