Nie znam osoby, która nie kochałaby truskawek. Po pierwszych tygodniach delektowania się nimi bez żadnych dodatków nadchodzą dylematy. Z cukrem czy bitą śmietaną? A może tak z tym i z tym; zamkniętym w pięknym pucharku i nazwanym wzniośle – tiramisu.
Sprawa jest bardzo prosta i jeszcze bardziej przyjemna. Wystarczy zmiksować truskawki z cytryną i odrobiną cukru, mikstura ta zrobi za odpowiednik kawy z włoskiego deseru, w którym będą maczane biszkopty. Potem tylko ukręcić kogel mogel z mascarpone i już montować całość, naprzemiennie tak aby powstały piękne, patriotyczne biało-czerwone barwy. Na sam koniec, dla efektu i spełnienia wszystkich oczekiwań, należy posypać czerwonym cukrem. Bardzo lekki deser na letnie upały.
Tiramisu truskawkowe:
4 porcji
Glazura:
200 g truskawek
1 łyżka wody, zimnej
1 łyżka cukru pudru
sok z ½ 1 cytryny
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładko. Przelej do większego naczynia, w którym będziesz moczyć biszkopty.
Krem:
3 jajka, żółtka i białka oddzielnie
100 g cukru
375 g mascarpone
Żółtka i 50 g cukru umieść w misce i utrzyj na puszysty i bardzo jasny kogel mogel. Dodaj mascarpone i zmiksuj na gładko.
W drugiej misce ubij białka na białą pianę. Zacznij dodawać pozostałe 50 g cukru, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Po dodaniu ostatniej łyżki miksuj jeszcze przez minutę, cukier ma się całkowicie rozpuścić.
Dodaj ⅓ piany z białek do żółtek z mascarpone i wymieszaj delikatnie szpatułką. Dodaj pozostałą pianę i wymieszaj z wyczuciem.
Wykończenie:
8 biszkoptów
300 g truskawek
3 łyżki cukru + barwnik spożywczy koloru czerwonego
Biszkopty zanurz w truskawkowej glazurze i obróć po 2 minutach. Po następnych dwóch minutach wyjmij na kratkę. Biszkopty przekrój na pół.
Truskawki przekrój i wyłóż nimi boki dna szklanych pucharków, tak aby przeciętą stroną dotykały brzegów. Do środka dodaj łyżkę kremu, wypełnij boki między truskawkami kremem, najlepiej zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego, ale jeśli nie posiadacie to łyżka też się sprawdzi. Wyłóż na krem 2 połówki biszkoptów. Przykryj biszkopty kremem. Wyłóż kolejne dwie połówki biszkoptów wraz z kilkoma kawałkami drobniej pokrojonych truskawek. Polej łyżką pozostałej glazury i przykryj całość pozostałym kremem. Za pomocą szpatułki wygładź górę, przejeżdżając po niej i zbierając nadmiar kremu. Posyp cukrem zmieszanym z barwnikiem spożywczym. Wstaw deser do lodówki na minimum 2 godziny.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda upichciłeś. Możesz też wrzucić zdjęcie w komentarzu pod postem na facebookowym fanpage’u. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz na blogu, co myślisz. Smacznego!
Wasz,
rozkoszny
3 komentarze
boski smak 🙂
truskawki stworzone są do smakowania bosko ^^
[…] tiramisu to przestarzały deser czy klasyk, który potrzebuje oszlifowania? Nie ważne, do którego obozu należysz, usiądź […]