Niby zupka, ale jednak znacznie więcej. Ta upłynniona lazania pod śnieżycą parmezanu, z rumianymi grzybami, to prosty przepis, aby doznać rozkoszy.
Nie robię często lasagne– to dla mnie specjalne danie, na wyjątkowe okazje – ale zawsze mam suche płaty lasagni w spiżarni. Za każdym razem, jak ją otwieram, patrzę na nie i zadaję sobie pytanie, kiedy przyjdzie na nie czas. Zdarza mi się traktować je jak zwykły makaron, otaczając je sosami, a także dorzucać do zup – w końcu te rozłożyste pszenne płaty tak zgrabnie wślizgują się do ust.
Bazą tej zupy jest pasta na bazie suszonych pomidorów w oleju, cebuli, czosnku i przypraw. To leniwy i szybki sposób, aby stworzyć esencjonalny wywar – a to lubimy najbardziej.
Zupka Lasagne
2 porcje jako danie główne lub 4 jako przystawka
1 szklanka (110 g) pomidorów suszonych w oleju
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
½ średniej białej cebuli, obranej
3 ząbki czosnku, obrane
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru trzcinowego
3 łyżki sosu sojowego
3 szklanki (750 ml) wody
4 – 5 płatów lasagne (70 g), połamanych na pół
2 garści (70g) szpinaku
250 g pieczarek brunatnych lub zwykłych, posiekanych drobną kostkę
½ łyżeczki suszonego tymianku
olej ze słoika po pomidorach
parmezan, do podania
1. Przełóż suszone pomidory wraz z koncentratem pomidorowym, cebulą, czosnkiem, wędzoną papryką, oregano, cukrem, 2 łyżkami sosu sojowego i 3 łyżkami wody do pojemnika malaksera lub blendera. Zblenduj na gładką pastę.
2. Rozgrzej na umiarkowanej mocy 3 łyżki oleju ze słoika po pomidorach w średnim garnku. Dodaj przygotowaną pastę i smaż, często mieszając, aż lekko pociemnieje, około 10 minut. Wlej wodę i dopraw solą, jeśli trzeba. Dodaj płaty lasagne i gotuj, aż będą al dente, około 6 minut. Dodaj szpinak i delikatnie mieszaj, aż straci na swojej objętości.
3. Rozgrzej na dużej mocy 3 łyżki oleju ze słoika po pomidorach na dużej patelni. Smaż pieczarki, rzadko mieszając, aż się zarumienią, około 5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj tymianek i pozostałą 1 łyżkę sosu sojowego. Przemieszaj, aby obtoczył grzyby.
4. Zupę lasagne podawaj z śnieżycą parmezanu i zarumienionymi grzybami.
Rady/porady
Zamiast pieczarek można użyć innych grzybów. Tak samo jak innego makaronu, oczywiście.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
34 komentarze
wygląda obłednie !!! czy zamiast pieczarek można użyć boczniaków?
tak, jasne!
Niezłe, nawet pyszne, jedynie trochę trudno je się takie duże kawałki makaronu łyżką 😉 Następnym razem dam trochę mniejsze, a następny raz będzie na pewno 🙂 Dzięki!
ja wolę większe, bo one i tak później rozpadają się podczas gotowania/mieszania
Jest opcja, aby obejść blendowanie?
niestety nie – pasta musi być gładka
Jak zobaczyłam zdjęcie, to pomyślałam, że to będzie z bakłażanem i puszką pomidorów. A tu taki „konkretny” skład. Troszkę się boję, że może być ciężkostrawna ta potrawa. Ale i tak spróbuję 🙂
tak, to raczej solidna zupka
Czy można użyć po prostu suszonych pomidorów jak tak to ile?
nie rozumiem pytania
Chyba chodziło autorce komentarza o pomidory suszone bez oleju, takie właśnie „po prostu” 🙂
Podpinam się pod pytanie o zwykłe suszone pomidory (są czasem w Lidlu, Italiamo, w opakowaniu strunowym). Są solone, bez tłuszczu.
Myślę, że może wyjść niezłe, ale przedtem dobrze by było te pomidory zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 min. Wodę można potem wykorzystać do zupki 🙂 i może dodać też ciut więcej koncentratu pomidorowego? Jeśli spróbujecie, dajcie znać! 🙂
Przepyszna zupka, polecam 😊
<3
Wooow, super pomysł na zupę! Ile wody około dolać?
3 szklanki (750 ml) wody
Bardzo pomysłowe danie, super przepis, ale takie zostawiam sobie, kiedy mam więcej czasu, na co dzień używam kohersena, gotowanie z nim jest błyskawiczne, pyszne, a do tego zawsze się udaje, Twoje przepisy wypróbuję pewnie w weekend! 😀
Mąż zachwycony 😃 ja wrzuciłam sobie twaróg wędzony, trochę na zasadzie przepisu na makaron z cebulą. Jest tłusta, ale ciekawa. Fajnie pasuje tam szpinak. Fajna na przystawkę, na danie trochę mnie męczyła, ale mężu dokończył moją porcję i jeszcze dodatkową dokładkę 😅 dzięki!
Kończę jeść i upajam się smakiem. Ta mieszanka składników trafia do mnie w 100%. Jedyne co, to wzięłam suszone pomidory w oliwie z chilli. Łogień! <3
<3
zrobiłam 🙂 dziękuję za inspirację ❤ lubię takie treściwe zupki, ale brakowało mi świeżych pomidorów, więc dodałam i zdecydowanie bardziej mi smakuje.
Jaką kaloryczność ma to danie ?
Niestety porażka 🙁 kiepski, płaski smak
przykro, że ci nie smakuje 🙁 na pewno wszystko zrobiono zgodnie z przepisem? to raczej bardzo „bogata” zupa
Moim zdaniem ona ma wyjątkowo złożony smak. Jest rewelacyjna!
Czy zamiast wody warto dodać rosół czy to już będzie za wiele smaków?
Można dodać bulion
bardzo smaczne, ale dla nas zdecydowanie zbyt tłuste danie, nie będę powtarzać
Niestety, nam nie podeszła. Bardzo tłusta, bez wybijającego się konkretnego smaku 🙁 wolimy zupę pomidorową z tahini!
Jaka jest kaloryczność tej zupki?
Cudowna!!! Gęsta, sycąca, wchodzi na stale do kanonu zup na jesienno-zimowe popoludnia. (Choc wczoraj akurat popoludnie bylo wiosenne – ale wpasowala sie idealnie 🤩!)
Całej rodzinie tak zasmakowało, że muszę podwajać składniki żeby było więcej 🙂
Lasagne u mnie tylko mięsne – czy zamiast grzybów jak dam mięso, myślisz, że będzie ok?