Zupka Lasagne

Niby zupka, ale jednak znacznie więcej. Ta upłynniona lazania pod śnieżycą parmezanu, z rumianymi grzybami, to prosty przepis, aby doznać rozkoszy.

Nie robię często lasagne– to dla mnie specjalne danie, na wyjątkowe okazje – ale zawsze mam suche płaty lasagni w spiżarni. Za każdym razem, jak ją otwieram, patrzę na nie i zadaję sobie pytanie, kiedy przyjdzie na nie czas. Zdarza mi się traktować je jak zwykły makaron, otaczając je sosami, a także dorzucać do zup – w końcu te rozłożyste pszenne płaty tak zgrabnie wślizgują się do ust.

Bazą tej zupy jest pasta na bazie suszonych pomidorów w oleju, cebuli, czosnku i przypraw. To leniwy i szybki sposób, aby stworzyć esencjonalny wywar – a to lubimy najbardziej.

Zupka Lasagna

Zupka Lasagne
2 porcje jako danie główne lub 4 jako przystawka
1 szklanka (110 g) pomidorów suszonych w oleju
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
½ średniej białej cebuli, obranej
3 ząbki czosnku, obrane
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru trzcinowego
3 łyżki sosu sojowego
3 szklanki (750 ml) wody
4 – 5 płatów lasagne (70 g), połamanych na pół
2 garści (70g) szpinaku
250 g pieczarek brunatnych lub zwykłych, posiekanych drobną kostkę
½ łyżeczki suszonego tymianku
olej ze słoika po pomidorach
parmezan, do podania

1. Przełóż suszone pomidory wraz z koncentratem pomidorowym, cebulą, czosnkiem, wędzoną papryką, oregano, cukrem, 2 łyżkami sosu sojowego i 3 łyżkami wody do pojemnika malaksera lub blendera. Zblenduj na gładką pastę.

2. Rozgrzej na umiarkowanej mocy 3 łyżki oleju ze słoika po pomidorach w średnim garnku. Dodaj przygotowaną pastę i smaż, często mieszając, aż lekko pociemnieje, około 10 minut. Wlej wodę i dopraw solą, jeśli trzeba. Dodaj płaty lasagne i gotuj, aż będą al dente, około 6 minut. Dodaj szpinak i delikatnie mieszaj, aż straci na swojej objętości.

3. Rozgrzej na dużej mocy 3 łyżki oleju ze słoika po pomidorach na dużej patelni. Smaż pieczarki, rzadko mieszając, aż się zarumienią, około 5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj tymianek i pozostałą 1 łyżkę sosu sojowego. Przemieszaj, aby obtoczył grzyby.

4. Zupę lasagne podawaj z śnieżycą parmezanu i zarumienionymi grzybami.

Rady/porady
Zamiast pieczarek można użyć innych grzybów. Tak samo jak innego makaronu, oczywiście.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Zupka Lasagna
Zupka Lasagna
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

34 komentarze

Ada 20 stycznia, 2024 - 5:45 pm

wygląda obłednie !!! czy zamiast pieczarek można użyć boczniaków?

Reply
rozkoszny 28 stycznia, 2024 - 6:14 pm

tak, jasne!

Reply
Katarzyna 20 stycznia, 2024 - 6:08 pm

Niezłe, nawet pyszne, jedynie trochę trudno je się takie duże kawałki makaronu łyżką 😉 Następnym razem dam trochę mniejsze, a następny raz będzie na pewno 🙂 Dzięki!

Reply
rozkoszny 28 stycznia, 2024 - 6:14 pm

ja wolę większe, bo one i tak później rozpadają się podczas gotowania/mieszania

Reply
kl 20 stycznia, 2024 - 7:46 pm

Jest opcja, aby obejść blendowanie?

Reply
rozkoszny 24 stycznia, 2024 - 2:05 pm

niestety nie – pasta musi być gładka

Reply
Iza 20 stycznia, 2024 - 9:05 pm

Jak zobaczyłam zdjęcie, to pomyślałam, że to będzie z bakłażanem i puszką pomidorów. A tu taki „konkretny” skład. Troszkę się boję, że może być ciężkostrawna ta potrawa. Ale i tak spróbuję 🙂

Reply
rozkoszny 24 stycznia, 2024 - 2:05 pm

tak, to raczej solidna zupka

Reply
Kinga 21 stycznia, 2024 - 5:18 pm

Czy można użyć po prostu suszonych pomidorów jak tak to ile?

Reply
rozkoszny 24 stycznia, 2024 - 2:07 pm

nie rozumiem pytania

Reply
Sylwia 31 stycznia, 2024 - 2:09 pm

Chyba chodziło autorce komentarza o pomidory suszone bez oleju, takie właśnie „po prostu” 🙂

Reply
Daria 14 lutego, 2024 - 4:21 pm

Podpinam się pod pytanie o zwykłe suszone pomidory (są czasem w Lidlu, Italiamo, w opakowaniu strunowym). Są solone, bez tłuszczu.

Reply
Dorka 19 marca, 2024 - 8:36 pm

Myślę, że może wyjść niezłe, ale przedtem dobrze by było te pomidory zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 min. Wodę można potem wykorzystać do zupki 🙂 i może dodać też ciut więcej koncentratu pomidorowego? Jeśli spróbujecie, dajcie znać! 🙂

Reply
Katarzyna 23 stycznia, 2024 - 11:20 am

Przepyszna zupka, polecam 😊

Reply
rozkoszny 24 stycznia, 2024 - 2:07 pm

<3

Reply
Rox 23 stycznia, 2024 - 1:29 pm

Wooow, super pomysł na zupę! Ile wody około dolać?

Reply
rozkoszny 24 stycznia, 2024 - 2:07 pm

3 szklanki (750 ml) wody

Reply
Weronika 24 stycznia, 2024 - 4:52 pm

Bardzo pomysłowe danie, super przepis, ale takie zostawiam sobie, kiedy mam więcej czasu, na co dzień używam kohersena, gotowanie z nim jest błyskawiczne, pyszne, a do tego zawsze się udaje, Twoje przepisy wypróbuję pewnie w weekend! 😀

Reply
Werka 25 stycznia, 2024 - 7:58 pm

Mąż zachwycony 😃 ja wrzuciłam sobie twaróg wędzony, trochę na zasadzie przepisu na makaron z cebulą. Jest tłusta, ale ciekawa. Fajnie pasuje tam szpinak. Fajna na przystawkę, na danie trochę mnie męczyła, ale mężu dokończył moją porcję i jeszcze dodatkową dokładkę 😅 dzięki!

Reply
Karolina 26 stycznia, 2024 - 4:51 pm

Kończę jeść i upajam się smakiem. Ta mieszanka składników trafia do mnie w 100%. Jedyne co, to wzięłam suszone pomidory w oliwie z chilli. Łogień! <3

Reply
rozkoszny 28 stycznia, 2024 - 6:12 pm

<3

Reply
Justyna 26 stycznia, 2024 - 7:22 pm

zrobiłam 🙂 dziękuję za inspirację ❤ lubię takie treściwe zupki, ale brakowało mi świeżych pomidorów, więc dodałam i zdecydowanie bardziej mi smakuje.

Reply
Natalia 29 stycznia, 2024 - 10:19 pm

Jaką kaloryczność ma to danie ?

Reply
Zaniepokojona 7 lutego, 2024 - 4:54 pm

Niestety porażka 🙁 kiepski, płaski smak

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2024 - 6:21 pm

przykro, że ci nie smakuje 🙁 na pewno wszystko zrobiono zgodnie z przepisem? to raczej bardzo „bogata” zupa

Reply
Iwona 24 lutego, 2024 - 10:56 pm

Moim zdaniem ona ma wyjątkowo złożony smak. Jest rewelacyjna!

Reply
Saea 27 lutego, 2024 - 6:29 pm

Czy zamiast wody warto dodać rosół czy to już będzie za wiele smaków?

Reply
rozkoszny 28 lutego, 2024 - 1:03 pm

Można dodać bulion

Reply
Kasia 2 marca, 2024 - 6:55 pm

bardzo smaczne, ale dla nas zdecydowanie zbyt tłuste danie, nie będę powtarzać

Reply
A&M 3 marca, 2024 - 3:01 pm

Niestety, nam nie podeszła. Bardzo tłusta, bez wybijającego się konkretnego smaku 🙁 wolimy zupę pomidorową z tahini!

Reply
Ala 18 marca, 2024 - 6:06 pm

Jaka jest kaloryczność tej zupki?

Reply
Magdalena 26 marca, 2024 - 8:29 am

Cudowna!!! Gęsta, sycąca, wchodzi na stale do kanonu zup na jesienno-zimowe popoludnia. (Choc wczoraj akurat popoludnie bylo wiosenne – ale wpasowala sie idealnie 🤩!)

Reply
Jezyknadeszczu 26 kwietnia, 2024 - 8:43 am

Całej rodzinie tak zasmakowało, że muszę podwajać składniki żeby było więcej 🙂

Reply
Anita 28 maja, 2024 - 2:38 pm

Lasagne u mnie tylko mięsne – czy zamiast grzybów jak dam mięso, myślisz, że będzie ok?

Reply

Leave a Comment