Chwytasz go niepewnie. Lepi się od skarmelizowanej skorupki, która pod wpływem stanowczego rozciągania pęka i strzela niczym powłoka analogicznego crème’u brûlée. Gdy tylko go naderwiesz, ze środka wypływa hojność kremu pâtissière pełnego ciapek wanilii.
Pączki Crème Brûlée to nowy wymiar pączkowej rozkoszy. Pomimo tego, że już trzeci rok z rzędu zasiadam w jury wyłaniającego Najlepszego Warszawskiego Pączka Gazety Wyborczej, to sam nie jestem ich wielkim fanem. Jestem sceptyczny i wymagam wiele. Jednak gdy kilka lat temu po raz pierwszy na moim talerzyku w MOD pojawił pączek crème brûlée, moje serce zabiło szybciej. Był to ich pączek miesiąca, ale na Instagramie wysmarowałem mu taką recenzję, że wszedł na stałe do menu, a niedługo potem został największym bestsellerem MODu. Trudno jednak go upolować, więc postanowiłem zewrzeć szyki i opracować własny przepis.
Sprawa okazuje się prostsza niż może się wydawać. Pączki faszeruje klasycznym waniliowym kremem cukierniczym (pâtissière) wzbogaconym o odrobinę masła jako, że deser crème brûlée jest znacznie tłustszy niż budyń. Skarmelizowana powłoka? Cukier puder i trochę ognia. By jednak skorupka faktycznie stanowiła przeszkodę dla naszych wewnętrznych Amelii, cukier karmelizuję podwójnie. Grzechu warte.
Pączki Crème Brûlée
12 sztuk
Ciasto
3½ szklanki (450 g) mąki pszennej uniwersalnej oraz więcej do formowania
2 opakowania drożdży suszonych (razem 14 g)
⅓ szklanki (70 g) cukru
½ łyżeczki soli
¾ szklanki (180 ml) letniego mleka
60 g masła, roztopionego
2 duże jajka
1 żółtko
3 łyżki ciemnego rumu
Krem cukierniczy
500 ml mleka pełnotłustego
1 laska wanilii
6 żółtek
½ szklanki (100 g) drobnoziarnistego cukru
2 łyżki (20 g) skrobi kukurydzianej (ewentualnie mąki ziemniaczanej)
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 łyżki masła, zimnego
cukier puder
1. W misie miksera planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj mleko, masło, jaja, żółtko i rum. Mieszaj ze średnią prędkością przez 1 minutę lub do czasu, aż składniki się połączą. Wyrabiaj z prędkością nieco większą niż średnia, aż ciasto będzie miękkie i jedwabiste – około 15 minut. Przykryj folią i odstaw w temperaturze pokojowej, aż podwoi objętość – na około 1-1½ godziny.
2. Wyłóż ciasto na powierzchnię roboczą obsypaną mąką. Rozwałkuj je na grubość około 1 ½ cm. Wkrwaj okręgi o średnicy około 7 cm. Ułóż pączki na dwóch blachach do pieczenia obsypanych mąką, zostawiając między nimi dużo miejsca. Przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż będą nieco pulchne i delikatne – około 30 minut.
3. Mniej więcej 20 minut przed końcem wyrastania pączków do garnka o grubym dnie lub żeliwnej patelni z wysokimi brzegami wlej olej na wysokość 10 cm i powoli rozgrzej do temperatury 175°C (dłuższe rozgrzewanie oleju gwarantuje bardziej stabilne smażenie.). Termometr cukierniczy to najlepszy przyjaciel, podczas smażenie pączków. Pączki smażone w zbyt wysokiej temperaturze będą spalone lub surowe w środku, natomiast te w za niskiej nasiąknął tłuszczem. Wyłóż talerz ręcznikami papierowymi.
4. W kilku turach smaż pączki na złoty kolor – po 2 – 3 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz i przestudź nieco przed nadziewaniem.
5. W międzyczasie przygotuj krem. Można zrobić to dzień wcześniej. Odetbij krańce laski wanilii. Przekrój ją wzdłuż i za pomocą noża wyciągnij ziarenka. Do garnka wlej mleko. Dodaj pustą laskę wanilii i wyskrobane ziarenka. Zagotuj. Garnek ściągnąć z ognia. Wyjmij pustą laskę wanilii.
6. Utrzyj żółtka z cukrem i solą na puszty krem. Dodaj mąkę ziemniaczaną, połącz. Wlej ¼ szklanki waniliowego mleka, cały czas mieszając. Powstałą miksturę połącz z resztą mleka. Ustaw na umiarkowanym ogniu i gotuj, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje i pojawią się na nim strzelające bąbelki jak erupcja wulkanu.
7. Dodaj zimne masło, energicznie mieszając. Przelej krem cukierniczy do miski. Przykryj go folią spożywczą tak, by ta dotykała całą jego powierzchnię (zapobiegnie to powstawaniu kożucha). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
8. Krem cukierniczy przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 6-12 mm. Możesz nadziewać pączki od góry albo z boku. Wbij końcówkę do połowy pączka i delikatnie wciskaj krem do momentu, aż odrobina będzie wyciekać z dziurki. To samo zrób z pozostałymi pączkami.
9. Pączki posyp cukrem pudrem. Skarmelizuj go za pomocą palnika kuchennego. Gdy skorupka wystygnie jeszcze raz posyp pączki cukrem pudrem i ponownie skarmelizuj – nigdy za dużo brûlée! Obróć pączki do góry nogami i powtórz proces. A potem zajadaj. Czy nie jest to nowy wymiar pączkowej rozkoszy?
Rady/porady
Ilość drożdży można zredukować do jednego opakowania (7 g). Czas wyrastania będzie po prostu dwa razy dłuższy w pierwszej fazie. Jeśli nie możecie dostać drożdży instant, sięgnijcie po 2x tyle drożdży świeżych.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
79 komentarzy
Hej, czy można da połowę drożdzy i wrzucić na noc do lodówki aby dłużej dojrzewało ?
I czy można zrobić podwójną porcję i połowę nadziać różą ? Cobym nie musiał robić dwóch różnych ciast drożdzowych 🙂
Tak, dokładnie tak zrobiłem kręcąc filmy na YT 🙂
O ile doczytałam się, że suche drożdże można zamienić na świeże to nie wiem czy nie trzeba w tym wypadku robić rozczynu?
Czy ze świeżymi drożdżami postępujemy jak z suchymi?
czym można zastąpić rum? whiskey, wódka?
Wszystko się nada co mocne i ma procenty 🙂
Hej czy kremu wychodzi równo na 12 pączków ?
Tak, ale trzeba dokładnie nadziewać, nie przesadzając w żadną ze stron 🙂
Czym można zastąpić rum?
Innym mocnym alkoholem, likierem Cointreau czy nawet wódką
Nie mogę alkoholu 🙁 jakaś alternatywa dla rumu?
Alkohol sprawia, że pączki nie wchłaniają tłuszczu. Można pominąć, ale mogę go wchłonąć więcej
A można je upiec zamiast smażyć? 🙃
Nope 😉
Czy da radę odpalić paczki czymś innym? Tylko indukcja w domu 🙁
Niestety ten efekt będzie tylko z palnikiem :/
Można roztopic cukier w garnuszku i maczać w nim pączki. Na yt na pewno jest gdzieś przepis na taki karmel.
Ale to będzie twardy karmel a nie skarmelizowana powłoka brulee 🙂
Który sposób na formowanie pączków jest lepszy, robienie kulek czy wykrawanie okręgów? W przepisie na pączki z różą widzę, że są kulkowane, zastanawiam się czy jest różnica w efekcie końcowym.
Na YT mówię, że udoskonaliłem przepis –> wykrawamy
A żeby zrobić sam creme brulee tez wystarczy tylko posypać cukrem i skarmelizować?
Trzeba zrobić jeszcze krem 🙂
Hej jakbym chciała zrobić krem pistacjowy do pączków to mogę zrobić ten krem i dodać tylko pasty pistacjowej ?
Czy można przygotować ciasto dzień przed?
Tak, zmniejsz ilość drożdży do 7 g i odstaw na noc do wyrośnięcia. Przed formowaniem przywróć do temperatury pokojowej, około 1 godzinę
Czy mogę do kremu zamiast części mleka np 150ml dać ajerkoniak, żeby zrobić taki lekko alkoholowy patissiere? 😏
Można 🙂
Czy można zamienić mleko w przepisie na napój roślinny? Jaki byłby najlepszy zamiennik?
Wymieszałbym z wegan śmietanką
Czy można zrobić ciasto dzień wcześniej i zostawić na noc w lodowce ?
Tak, zmniejsz ilość drożdży do 7 g i odstaw na noc do wyrośnięcia. Przed formowaniem przywróć do temperatury pokojowej, około 1 godzinę
Da się jakoś przyspieszyć ten Tłusty Czwartek? Nie mogę się doczekać tych pączków 🍩
Rób przedpremierę!
Można spróbować z mlekiem roślinnym?
Czy można zrobić pączki w wersji bezglutenowej? Czy polecisz, która mąką sprawdziłaby się najlepiej?
Hej czy krem można zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodowce ?
Jak najbardziej!
Nie mam palnika do opalania… jest szansa żeby jakoś zrobić te skorupkę ? 🤔
Nie 🙁
Hej! Cudowny przepis, ale czy mikser planetarny jest konieczny? Ciasto nie straci na ręcznym wyrabianiu?
Hej, można ręcznie, ale będzie trzeba podsypać mąką bardziej
Jeżu, zrobiłam krem, jest tak pyszny ze chyba go zjemy zanim usmażę pączki!😝
Może zrób szybko na zapas haha
TO NAJLEPSZE PĄCZKI JAKIE W ŻYCIU JADŁAM! TO DLA MNIE DEFINICJA PĄCZKA IDEALNEGO.
<3
Mam pytanie czy jak robi się z drożdżami świeżymi to nie trzeba robić rozczyn ? 😅
zrobiłam je z lukrem, bo palnik gdzieś zapewne mam, ale nie potrafię ustalić gdzie. Pączki nadziewane konfiturą były hitem, ale to jest prawdziwy foodporn. Długo wyrabiałam to ciasto (nie mam miksera planetarnego, więc robiłam to ręcznie), ale zdecydowanie warto.
Moi dwaj ulubieńcy!
Czy da się wyrobić to ciasto rękami lub ewentualnie zwykłym mikserem? Nie mam planetarnego 🙁
Można, ale trzeba podsypać więcej mąki
Hej! czy ten krem może być bazą do innych smaków? np Pistacjowy, klonowy przez dodanie interesującego mnie smaku? Planuje zrobić pączki na sylwestra!
Hej, jasne, można tak zrobić!
Ile dać świeżych drożdży to podanych proporcji ?
2x więcej
Czy można nadziać pączki przed smażeniem ?
Nie, muszą być nadziewane po – krem jest dość rzadki + zawiera żółtka
Cześć. Jakiego użyć oleju do smażenia pączków? Dzięki. Pzdr.
Cześć, może być zwykły rzepakowy
Czy żeby zrobić połowę porcji należy wszystkie składniki podzielić przez 2?
Tak, dokładnie
Czy można wyrabiać w Thermomix
Nie mam planetarnego
Podejrzewam, że można
Jaki olej użyć do smażenia?
Rzepakowego, słonecznikowego, ryżowego – te będą najlepsze
Chyba czytałam z pięć razy. W liście składników do kremu jest sól ale w krokach nie jest napisane kiedy dodać, ocknęłam się przy dodawaniu masła. Smak pączków zacny, krem smakuje jak budyń. Jest git 😋
Poprawiłem!
Na jakim oleju smażyć najlepiej ? I czy można te pączki na smalcu?
Na oleju rzepakowym, słonecznikowym lub ryżowym
Jaka szpryca najlepsza do nadziewania pączków?
Czy można użyć mleka owsianego? Chętnie bym skorzystal z przepisu żeby syn mógł zjeść ale ma skazę białkowa..
Pozdrawiam
P.s może masz jakiś inny pomysł rozkoszy 😉
Zrobiłem są pyszne, tylko mi po wrzuceniu na tłuszcz z jednej strony opadają 🙁 trochę. Co widać też po wyjęciu?
może przerośnięte?
Zastanawia mnie, czemu taka mała ilość żóltek, w większosci przepisów, jakie widziałam, tych żółtek było bardzo dużo.
są różne przepisy 🙂
Jakie jest mleko pełno tłuste? 3, 2%? Jeśli więcej to gdzie kupić?
3,2%
Najlepsze pączki jakie udało mi się w życiu zrobić – super instruktaż na filmach wideo, tyle informacji i detali które powodują że pieczenie staje się niesamowitą frajdą 🙂 z mamą uwielbiamy Twoją stronę i książki ale szczególnie Twoje filmy z przepisami 🙂
cieszę się!
Ten krem… Zagapiłam się i dodałam podwójną porcję masła (robiłam krem z połowy przepisu) – zdecydowanie nie zaszkodziło 😂 dużo lepszy niż oryginalny crème pâtissière. Już wiem czym będę nadziewać eklerki! Dzięki! ❤️