Pączki Crème Brûlée

Chwytasz go niepewnie. Lepi się od skarmelizowanej skorupki, która pod wpływem stanowczego rozciągania pęka i strzela niczym powłoka analogicznego crème’u brûlée. Gdy tylko go naderwiesz, ze środka wypływa hojność kremu pâtissière pełnego ciapek wanilii.

Pączki Crème Brûlée to nowy wymiar pączkowej rozkoszy. Pomimo tego, że już trzeci rok z rzędu zasiadam w jury wyłaniającego Najlepszego Warszawskiego Pączka Gazety Wyborczej, to sam nie jestem ich wielkim fanem. Jestem sceptyczny i wymagam wiele. Jednak gdy kilka lat temu po raz pierwszy na moim talerzyku w MOD pojawił pączek crème brûlée, moje serce zabiło szybciej. Był to ich pączek miesiąca, ale na Instagramie wysmarowałem mu taką recenzję, że wszedł na stałe do menu, a niedługo potem został największym bestsellerem MODu. Trudno jednak go upolować, więc postanowiłem zewrzeć szyki i opracować własny przepis.

Sprawa okazuje się prostsza niż może się wydawać. Pączki faszeruje klasycznym waniliowym kremem cukierniczym (pâtissière) wzbogaconym o odrobinę masła jako, że deser crème brûlée jest znacznie tłustszy niż budyń. Skarmelizowana powłoka? Cukier puder i trochę ognia. By jednak skorupka faktycznie stanowiła przeszkodę dla naszych wewnętrznych Amelii, cukier karmelizuję podwójnie. Grzechu warte.

Pączki Crème Brûlée

Pączki Crème Brûlée
12 sztuk
Ciasto
3½ szklanki (450 g) mąki pszennej uniwersalnej oraz więcej do formowania
2 opakowania drożdży suszonych (razem 14 g)
⅓ szklanki (70 g) cukru
½ łyżeczki soli
¾ szklanki (180 ml) letniego mleka
60 g masła, roztopionego
2 duże jajka
1 żółtko
3 łyżki ciemnego rumu

Krem cukierniczy
500 ml mleka pełnotłustego
1 laska wanilii
6 żółtek
½ szklanki (100 g) drobnoziarnistego cukru
2 łyżki (20 g) skrobi kukurydzianej (ewentualnie mąki ziemniaczanej)
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 łyżki masła, zimnego
cukier puder

1. W misie miksera planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj mleko, masło, jaja, żółtko i rum. Mieszaj ze średnią prędkością przez 1 minutę lub do czasu, aż składniki się połączą. Wyrabiaj z prędkością nieco większą niż średnia, aż ciasto będzie miękkie i jedwabiste – około 15 minut. Przykryj folią i odstaw w temperaturze pokojowej, aż podwoi objętość – na około 1-1½ godziny.

2. Wyłóż ciasto na powierzchnię roboczą obsypaną mąką. Rozwałkuj je na grubość około 1 ½ cm. Wkrwaj okręgi o średnicy około 7 cm. Ułóż pączki na dwóch blachach do pieczenia obsypanych mąką, zostawiając między nimi dużo miejsca. Przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż będą nieco pulchne i delikatne – około 30 minut.

3. Mniej więcej 20 minut przed końcem wyrastania pączków do garnka o grubym dnie lub żeliwnej patelni z wysokimi brzegami wlej olej na wysokość 10 cm i powoli rozgrzej do temperatury 175°C (dłuższe rozgrzewanie oleju gwarantuje bardziej stabilne smażenie.). Termometr cukierniczy to najlepszy przyjaciel, podczas smażenie pączków. Pączki smażone w zbyt wysokiej temperaturze będą spalone lub surowe w środku, natomiast te w za niskiej nasiąknął tłuszczem. Wyłóż talerz ręcznikami papierowymi.

4. W kilku turach smaż pączki na złoty kolor – po 2 – 3 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz i przestudź nieco przed nadziewaniem.

5. W międzyczasie przygotuj krem. Można zrobić to dzień wcześniej. Odetbij krańce laski wanilii. Przekrój ją wzdłuż i za pomocą noża wyciągnij ziarenka. Do garnka wlej mleko. Dodaj pustą laskę wanilii i wyskrobane ziarenka. Zagotuj. Garnek ściągnąć z ognia. Wyjmij pustą laskę wanilii.

6. Utrzyj żółtka z cukrem i solą na puszty krem. Dodaj mąkę ziemniaczaną, połącz. Wlej ¼ szklanki waniliowego mleka, cały czas mieszając. Powstałą miksturę połącz z resztą mleka. Ustaw na umiarkowanym ogniu i gotuj, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje i pojawią się na nim strzelające bąbelki jak erupcja wulkanu.

7. Dodaj zimne masło, energicznie mieszając. Przelej krem cukierniczy do miski. Przykryj go folią spożywczą tak, by ta dotykała całą jego powierzchnię (zapobiegnie to powstawaniu kożucha). Odstaw do całkowitego wystudzenia.

8. Krem cukierniczy przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 6-12 mm. Możesz nadziewać pączki od góry albo z boku. Wbij końcówkę do połowy pączka i delikatnie wciskaj krem do momentu, aż odrobina będzie wyciekać z dziurki. To samo zrób z pozostałymi pączkami.

9. Pączki posyp cukrem pudrem. Skarmelizuj go za pomocą palnika kuchennego. Gdy skorupka wystygnie jeszcze raz posyp pączki cukrem pudrem i ponownie skarmelizuj – nigdy za dużo brûlée! Obróć pączki do góry nogami i powtórz proces. A potem zajadaj. Czy nie jest to nowy wymiar pączkowej rozkoszy?

Rady/porady
Ilość drożdży można zredukować do jednego opakowania (7 g). Czas wyrastania będzie po prostu dwa razy dłuższy w pierwszej fazie. Jeśli nie możecie dostać drożdży instant, sięgnijcie po 2x tyle drożdży świeżych.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

jak zrobić pączki crème brûlée krok po kroku
Pączki Crème Brûlée
Pączki Crème Brûlée
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

79 komentarzy

Adrian 21 lutego, 2022 - 3:30 pm

Hej, czy można da połowę drożdzy i wrzucić na noc do lodówki aby dłużej dojrzewało ?

Reply
Adrian 21 lutego, 2022 - 3:31 pm

I czy można zrobić podwójną porcję i połowę nadziać różą ? Cobym nie musiał robić dwóch różnych ciast drożdzowych 🙂

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2022 - 7:40 pm

Tak, dokładnie tak zrobiłem kręcąc filmy na YT 🙂

Reply
Bewa30 3 lutego, 2024 - 10:30 pm

O ile doczytałam się, że suche drożdże można zamienić na świeże to nie wiem czy nie trzeba w tym wypadku robić rozczynu?
Czy ze świeżymi drożdżami postępujemy jak z suchymi?

Reply
Kamila 21 lutego, 2022 - 4:35 pm

czym można zastąpić rum? whiskey, wódka?

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2022 - 7:40 pm

Wszystko się nada co mocne i ma procenty 🙂

Reply
Paulina 21 lutego, 2022 - 4:41 pm

Hej czy kremu wychodzi równo na 12 pączków ?

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2022 - 7:41 pm

Tak, ale trzeba dokładnie nadziewać, nie przesadzając w żadną ze stron 🙂

Reply
Ewa 21 lutego, 2022 - 4:55 pm

Czym można zastąpić rum?

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2022 - 7:42 pm

Innym mocnym alkoholem, likierem Cointreau czy nawet wódką

Reply
michasia 21 lutego, 2022 - 8:01 pm

Nie mogę alkoholu 🙁 jakaś alternatywa dla rumu?

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2022 - 8:48 pm

Alkohol sprawia, że pączki nie wchłaniają tłuszczu. Można pominąć, ale mogę go wchłonąć więcej

Reply
Natala 21 lutego, 2022 - 8:09 pm

A można je upiec zamiast smażyć? 🙃

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2022 - 8:48 pm

Nope 😉

Reply
Weronika 21 lutego, 2022 - 9:15 pm

Czy da radę odpalić paczki czymś innym? Tylko indukcja w domu 🙁

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2022 - 8:03 pm

Niestety ten efekt będzie tylko z palnikiem :/

Reply
Karolina 23 lutego, 2022 - 3:44 pm

Można roztopic cukier w garnuszku i maczać w nim pączki. Na yt na pewno jest gdzieś przepis na taki karmel.

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2022 - 6:56 pm

Ale to będzie twardy karmel a nie skarmelizowana powłoka brulee 🙂

Reply
Gosia 21 lutego, 2022 - 11:31 pm

Który sposób na formowanie pączków jest lepszy, robienie kulek czy wykrawanie okręgów? W przepisie na pączki z różą widzę, że są kulkowane, zastanawiam się czy jest różnica w efekcie końcowym.

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2022 - 8:04 pm

Na YT mówię, że udoskonaliłem przepis –> wykrawamy

Reply
Agnieszka 22 lutego, 2022 - 7:43 am

A żeby zrobić sam creme brulee tez wystarczy tylko posypać cukrem i skarmelizować?

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2022 - 8:04 pm

Trzeba zrobić jeszcze krem 🙂

Reply
Paulina 1 marca, 2022 - 8:15 am

Hej jakbym chciała zrobić krem pistacjowy do pączków to mogę zrobić ten krem i dodać tylko pasty pistacjowej ?

Reply
Misiek 22 lutego, 2022 - 11:58 am

Czy można przygotować ciasto dzień przed?

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2022 - 8:05 pm

Tak, zmniejsz ilość drożdży do 7 g i odstaw na noc do wyrośnięcia. Przed formowaniem przywróć do temperatury pokojowej, około 1 godzinę

Reply
Nikola 22 lutego, 2022 - 1:02 pm

Czy mogę do kremu zamiast części mleka np 150ml dać ajerkoniak, żeby zrobić taki lekko alkoholowy patissiere? 😏

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2022 - 8:05 pm

Można 🙂

Reply
Aleksandra 22 lutego, 2022 - 5:16 pm

Czy można zamienić mleko w przepisie na napój roślinny? Jaki byłby najlepszy zamiennik?

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2022 - 8:06 pm

Wymieszałbym z wegan śmietanką

Reply
Bala 22 lutego, 2022 - 7:48 pm

Czy można zrobić ciasto dzień wcześniej i zostawić na noc w lodowce ?

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2022 - 8:07 pm

Tak, zmniejsz ilość drożdży do 7 g i odstaw na noc do wyrośnięcia. Przed formowaniem przywróć do temperatury pokojowej, około 1 godzinę

Reply
Marta 22 lutego, 2022 - 8:02 pm

Da się jakoś przyspieszyć ten Tłusty Czwartek? Nie mogę się doczekać tych pączków 🍩

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2022 - 8:07 pm

Rób przedpremierę!

Reply
Karolina 23 lutego, 2022 - 9:12 am

Można spróbować z mlekiem roślinnym?

Reply
Maria 23 lutego, 2022 - 9:36 am

Czy można zrobić pączki w wersji bezglutenowej? Czy polecisz, która mąką sprawdziłaby się najlepiej?

Reply
Justyna 23 lutego, 2022 - 2:53 pm

Hej czy krem można zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodowce ?

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2022 - 6:55 pm

Jak najbardziej!

Reply
Justyna 23 lutego, 2022 - 5:25 pm

Nie mam palnika do opalania… jest szansa żeby jakoś zrobić te skorupkę ? 🤔

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2022 - 6:56 pm

Nie 🙁

Reply
Patryk 23 lutego, 2022 - 6:50 pm

Hej! Cudowny przepis, ale czy mikser planetarny jest konieczny? Ciasto nie straci na ręcznym wyrabianiu?

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2022 - 6:58 pm

Hej, można ręcznie, ale będzie trzeba podsypać mąką bardziej

Reply
Kasia 23 lutego, 2022 - 9:10 pm

Jeżu, zrobiłam krem, jest tak pyszny ze chyba go zjemy zanim usmażę pączki!😝

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2022 - 10:00 pm

Może zrób szybko na zapas haha

Reply
NishaErve 23 lutego, 2022 - 11:17 pm

TO NAJLEPSZE PĄCZKI JAKIE W ŻYCIU JADŁAM! TO DLA MNIE DEFINICJA PĄCZKA IDEALNEGO.

Reply
rozkoszny 24 lutego, 2022 - 7:33 pm

<3

Reply
Eliza Gwiazdowska 24 lutego, 2022 - 9:45 am

Mam pytanie czy jak robi się z drożdżami świeżymi to nie trzeba robić rozczyn ? 😅

Reply
Paulina 24 lutego, 2022 - 10:24 am

zrobiłam je z lukrem, bo palnik gdzieś zapewne mam, ale nie potrafię ustalić gdzie. Pączki nadziewane konfiturą były hitem, ale to jest prawdziwy foodporn. Długo wyrabiałam to ciasto (nie mam miksera planetarnego, więc robiłam to ręcznie), ale zdecydowanie warto.

Reply
rozkoszny 24 lutego, 2022 - 7:34 pm

Moi dwaj ulubieńcy!

Reply
Pączek 3 marca, 2022 - 11:28 am

Czy da się wyrobić to ciasto rękami lub ewentualnie zwykłym mikserem? Nie mam planetarnego 🙁

Reply
rozkoszny 4 marca, 2022 - 12:38 pm

Można, ale trzeba podsypać więcej mąki

Reply
Katarzyna Janik 14 grudnia, 2022 - 3:09 pm

Hej! czy ten krem może być bazą do innych smaków? np Pistacjowy, klonowy przez dodanie interesującego mnie smaku? Planuje zrobić pączki na sylwestra!

Reply
rozkoszny 14 grudnia, 2022 - 3:14 pm

Hej, jasne, można tak zrobić!

Reply
Marlena 15 lutego, 2023 - 7:19 pm

Ile dać świeżych drożdży to podanych proporcji ?

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2023 - 12:46 pm

2x więcej

Reply
Iwona Badurzyńska 15 lutego, 2023 - 9:53 pm

Czy można nadziać pączki przed smażeniem ?

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2023 - 12:46 pm

Nie, muszą być nadziewane po – krem jest dość rzadki + zawiera żółtka

Reply
MG 15 lutego, 2023 - 11:14 pm

Cześć. Jakiego użyć oleju do smażenia pączków? Dzięki. Pzdr.

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2023 - 12:47 pm

Cześć, może być zwykły rzepakowy

Reply
Aleksandra 16 lutego, 2023 - 10:09 am

Czy żeby zrobić połowę porcji należy wszystkie składniki podzielić przez 2?

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2023 - 12:47 pm

Tak, dokładnie

Reply
JUSTY 16 lutego, 2023 - 10:57 pm

Czy można wyrabiać w Thermomix
Nie mam planetarnego

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2023 - 12:48 pm

Podejrzewam, że można

Reply
Krystyna 17 lutego, 2023 - 7:29 am

Jaki olej użyć do smażenia?

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2023 - 12:49 pm

Rzepakowego, słonecznikowego, ryżowego – te będą najlepsze

Reply
Ilona 17 lutego, 2023 - 8:30 pm

Chyba czytałam z pięć razy. W liście składników do kremu jest sól ale w krokach nie jest napisane kiedy dodać, ocknęłam się przy dodawaniu masła. Smak pączków zacny, krem smakuje jak budyń. Jest git 😋

Reply
rozkoszny 18 lutego, 2023 - 2:08 pm

Poprawiłem!

Reply
Agata Matyja 18 lutego, 2023 - 8:04 am

Na jakim oleju smażyć najlepiej ? I czy można te pączki na smalcu?

Reply
rozkoszny 18 lutego, 2023 - 2:09 pm

Na oleju rzepakowym, słonecznikowym lub ryżowym

Reply
Sylwia 3 lutego, 2024 - 9:27 pm

Jaka szpryca najlepsza do nadziewania pączków?

Reply
Grzegorz 10 lipca, 2023 - 3:07 pm

Czy można użyć mleka owsianego? Chętnie bym skorzystal z przepisu żeby syn mógł zjeść ale ma skazę białkowa..
Pozdrawiam

P.s może masz jakiś inny pomysł rozkoszy 😉

Reply
Michał 3 lutego, 2024 - 11:19 pm

Zrobiłem są pyszne, tylko mi po wrzuceniu na tłuszcz z jednej strony opadają 🙁 trochę. Co widać też po wyjęciu?

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2024 - 6:17 pm

może przerośnięte?

Reply
Justyna 4 lutego, 2024 - 11:36 am

Zastanawia mnie, czemu taka mała ilość żóltek, w większosci przepisów, jakie widziałam, tych żółtek było bardzo dużo.

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2024 - 6:18 pm

są różne przepisy 🙂

Reply
Agata Rogala 7 lutego, 2024 - 11:27 am

Jakie jest mleko pełno tłuste? 3, 2%? Jeśli więcej to gdzie kupić?

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2024 - 6:21 pm

3,2%

Reply
Agnieszka 8 lutego, 2024 - 10:15 pm

Najlepsze pączki jakie udało mi się w życiu zrobić – super instruktaż na filmach wideo, tyle informacji i detali które powodują że pieczenie staje się niesamowitą frajdą 🙂 z mamą uwielbiamy Twoją stronę i książki ale szczególnie Twoje filmy z przepisami 🙂

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2024 - 11:15 pm

cieszę się!

Reply
Sara 9 lutego, 2024 - 1:52 pm

Ten krem… Zagapiłam się i dodałam podwójną porcję masła (robiłam krem z połowy przepisu) – zdecydowanie nie zaszkodziło 😂 dużo lepszy niż oryginalny crème pâtissière. Już wiem czym będę nadziewać eklerki! Dzięki! ❤️

Reply

Leave a Comment