“Rolada bezowa, toż to na pewno skomplikowane?!” – ku zaskoczeniu jest to chyba najprostszy i przede wszystkim, najszybszy przepis na bezę. Nie wymaga wielogodzinnego suszenia blatów, a tylko lekkiego podpieczenienia. Jeszcze jedynie ukręcić krem, obrzucić malinami, zwinąć i już. Można podawać, wsłuchując się w rozkoszne mlaskanie.
Chciałbym powiedzieć, że to wygląd robi całą robotę – jak często w przypadku pavlovej – ale pomimo niespotykanego wyglądu, to smak jest najważniejszy. Może jestem nieobiektywny, gdyż malina i róża są moim ulubionym połączeniem, a woda różana sprawia, że pomimo pełnego brzucha zawsze proszę o drugi kawałek, ale kompozycja jest bardzo hipnotyzująca. Na całej powierzchni blat bezowy jest delikatnie chrupiący, kontrastując z rozpływającym się w ustach kremem, przywołującym na myśl Baśnie z 1001 nocy, a żeby nie było za mało – kwaśne maliny balansują słodycz. Skusisz się?
Przepis z moim modyfikacjami pochodzi z książki “Cała Obfitość” Yotam’a Ottolenghi’ego.
Różana rolada bezowa z malinami i pistacjami:
Beza:
białko z 4 dużych jajek “zerówek” (130 g)
260 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu z białego wina lub ryżowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczaną
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia przyciętym na wielkość 35 cm x 26 cm.
W czystej misce (najlepiej robota kuchennego) ubij białka. Kiedy utworzy się biała, dość gęsta piana, zacznij stopniowo dodawać po łyżce cukru. Ubijaj, aż piana będzie błyszcząca i sztywna, a w bezie prawie nie będą wyczuwalne ziarenka cukru. Delikatnie wmieszaj szpatułką ekstrakt waniliowy, ocet, mąkę ziemniaczaną. Rozprowadź bezową pianę na przygotowanej blaszce, zostawiając 1 – 2 cm margines od brzegów papieru.
Piecz przez 30 minut, aż zrobi się na bezie skorupka, ale wciąż będzie miękka w środku. Wyjmij z piekarnika i odstaw na blaszce do ostygnięcia. Odwróć wystudzoną bezę i przełóż na świeży arkusz papieru do pieczenia. Staranie odklej stary papier.
Krem różany:
400 ml śmietany kremówki, mocno schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
1 ½ łyżki wody różanej
150 g mascarpone, schłodzone
W misce (najlepiej robota kuchennego) wymieszaj kremówkę z cukrem pudrem, ubij na pianę. Dodaj wodę różaną i mascarpone, zmiksuj tylko do połączenia.
Ponadto:
200 g malin
2 łyżki suszonych płatków róży
3 łyżki niesolonych pistacji, posiekanych
Rozsmaruj większość kremu na odwróconej bezie, zachowując kilka łyżek do dekoracji. Zostaw wąskie marginesy przy bokach. Rozłóż na kremie 150 g malin, 2 łyżki posiekanych pistacji i 1 ½ łyżki płatków róży.
Unosząc brzegi papieru zwiń bezę wzdłuż dłuższej krawędzi, aż powstanie idealna rolada. Złączenie ma być od spodu, tak aby rolada się nie rozjechała. Ostrożnie przełóż ją na długi talerz. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego z dużym otworem i wyciśnij na wierzchu rolady. Możesz też rozsmarować go łyżką. Udekoruj pozostałymi migdałami, pistacjami i płatkami różanymi. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj i wsłuchuj się w rozkoszne mlaskanie. Na świeżo rolada jest najlepsza, póki zachowuje swoją chrupkość.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda upichciłeś. Możesz też wrzucić zdjęcie w komentarzu pod postem na facebookowym fanpage’u. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz na blogu, co myślisz. Smacznego!
Wasz,
rozkoszny
27 komentarzy
Wygląda faktycznie zachwycająco, pewnie tak jak napisałeś smakuje jeszcze lepiej. Ja zawsze mam problem z roladami lecz po Twoim opisie skuszę się w najbliższym czasie na ten przepis w szczególności, że u mnie malin pod dostatkiem.
ps. Super zdjęcia
Dzięki wielkie! Rolady roladami, ale ta jest wyjątkowa, bo bezowa, a i do tego jeszcze ten różany smak! Daj znać jak wyszło i smakowało:)
Precisely what I was searching for, thank you for puttimg up.
You’re welcome 🙂
A czy zamiast wody różanej może być taki własnoręcznie robiony cukier z płatków róży? Jeśli tak, to w jakiej proporcji? Według uznania? Dodam, że więcej w tym cukrze róży niż cukru.
Zrobiła furorę 🙂
Chyba zawsze robi 😀 dzięki!
Rzeczywiście prosta w wykonaniu i zrolowaniu ale wyszła trochę ciągutka. Za długo suszona? Poza tym idealna.
Kupiłem wodę różaną w hipermarkecie za 5zł, super smak. Wszyscy byli zachwyceni tą różą, a rolada faktycznie prosta
Dobra cena. Super, że smakowała 🙂
Robiłam dziś trzeci raz. Pierwszy raz dla gości, ale tak nam smakuje, że powtarzałam 😀
Super beza, różany smak to przebój 🙂
zgadzam się w 100% !
Kolejny twój przepis który mnie nie zawiódł!😃 dzięki za pyszne pomysly !
Zrobiłam dwie 🙂 łączenie jednak wg mnie lepiej sprawdza się na górze, jak jest na dole to krem z niego powolutku wycieka i mięknie od tego spod. Przy drugiej roladzie zrobiłam łączenie na górze, łączenie akurat przykryłam resztą śmietany i udekorowalam zgodnie z instrukcjami 😉
też tak spróbuję następnym razem, dzięki!
Co zrobic jak nie moge nigdzie dostac wody rozanej? Dodac zwykle?
pominąć, ale oczywiście wtedy nie będzie różana – można dać w zamian np. kardamon
Hej a ja Nie moge znalezc wody rozanej czy bez niej tez wyjdzie pysznie?i jak nie mam rozanej to dodac zwykla wode?
Czy cukier drobny można zastąpić jakimś dla diabetyków? I w jakiej ilości? Ksylitol/stewia/erytrytol/brzozowy? Tata cukrzyk a chciałabym zrobić 😉
Niestety nie ma doąwiadzczenia w tej materii 🙁
hej! na pewno ksylitol i erytrol zmiksowany na puder dadzą radę, a bezy z nimi wychodzą świetnie! od ksylitolu beza trochę ciemnieje, więc nie martw się tym. sama nie używam cukru i zawsze zastępuję ksylitolem lub erytrolem 🙂 Pozdrowienia!
PS. przymierzam się do zrobienia tego cuda, muszę tylko upolować wodę różaną i płatki róży:)
Korzystam z tego przepisu bardzo często. Jest banalnie łatwy, a efekt piorunujący. Wszyscy goście, nawet moja wybredna teściowa, są zawsze zadowoleni.
bardzo się cieszę!
Czy można wodę różana zastąpić konfiturą z płatków róży?
Zrobilam dzisiaj na probe ( nie mialam pistacji ) . Zrobilam pol bez wody rozanej pol.z woda. Moj extant jest troche gorzki niestety..ale ogolnie ciekawe polaczenie. Bez wody rozanej tez mega..jutro robie jeszcze jedna na prezent urodzinowy . Zamowilam platki roz 🙂
Dzieki za przepis !
Hej! Czy beze mogę upiec wieczorem i zostawić w piekarniku do rana żeby przełożyć kremem? Boję się że po tym czasie nie będzie chciała się zrolować. Pozdrawiam!