Różana rolada bezowa z malinami i pistacjami

“Rolada bezowa, toż to na pewno skomplikowane?!” – ku zaskoczeniu jest to chyba najprostszy i przede wszystkim, najszybszy przepis na bezę. Nie wymaga wielogodzinnego suszenia blatów, a tylko lekkiego podpieczenienia. Jeszcze jedynie ukręcić krem, obrzucić malinami, zwinąć i już. Można podawać, wsłuchując się w rozkoszne mlaskanie.

Chciałbym powiedzieć, że to wygląd robi całą robotę – jak często w przypadku pavlovej – ale pomimo niespotykanego wyglądu, to smak jest najważniejszy. Może jestem nieobiektywny, gdyż malina i róża są moim ulubionym połączeniem, a woda różana sprawia, że pomimo pełnego brzucha zawsze proszę o drugi kawałek, ale kompozycja jest bardzo hipnotyzująca. Na całej powierzchni blat bezowy jest delikatnie chrupiący, kontrastując z rozpływającym się w ustach kremem, przywołującym na myśl Baśnie z 1001 nocy, a żeby nie było za mało – kwaśne maliny balansują słodycz. Skusisz się?

Przepis z moim modyfikacjami pochodzi z książki “Cała Obfitość” Yotam’a Ottolenghi’ego.

Różana rolada bezowa z malinami i pistacjami 5

Różana rolada bezowa z malinami i pistacjami 6

Różana rolada bezowa z malinami i pistacjami:
Beza:
białko z 4 dużych jajek “zerówek” (130 g)
260 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu z białego wina lub ryżowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczaną

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia przyciętym na wielkość 35 cm x 26 cm.

W czystej misce (najlepiej robota kuchennego) ubij białka. Kiedy utworzy się biała, dość gęsta piana, zacznij stopniowo dodawać po łyżce cukru. Ubijaj, aż piana będzie błyszcząca i sztywna, a w bezie prawie nie będą wyczuwalne ziarenka cukru. Delikatnie wmieszaj szpatułką ekstrakt waniliowy, ocet, mąkę ziemniaczaną. Rozprowadź bezową pianę na przygotowanej blaszce, zostawiając 1 – 2 cm margines od brzegów papieru.

Piecz przez 30 minut, aż zrobi się na bezie skorupka, ale wciąż będzie miękka w środku. Wyjmij z piekarnika i odstaw na blaszce do ostygnięcia. Odwróć wystudzoną bezę i przełóż na świeży arkusz papieru do pieczenia. Staranie odklej stary papier.

Krem różany:
400 ml śmietany kremówki, mocno schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
1 ½ łyżki wody różanej
150 g mascarpone, schłodzone

W misce (najlepiej robota kuchennego) wymieszaj kremówkę z cukrem pudrem, ubij na pianę. Dodaj wodę różaną i mascarpone, zmiksuj tylko do połączenia.

Ponadto:
200 g malin
2 łyżki suszonych płatków róży
3 łyżki niesolonych pistacji, posiekanych

Rozsmaruj większość kremu na odwróconej bezie, zachowując kilka łyżek do dekoracji. Zostaw wąskie marginesy przy bokach. Rozłóż na kremie 150 g malin, 2 łyżki posiekanych pistacji i 1 ½ łyżki płatków róży.

Unosząc brzegi papieru zwiń bezę wzdłuż dłuższej krawędzi, aż powstanie idealna rolada. Złączenie ma być od spodu, tak aby rolada się nie rozjechała. Ostrożnie przełóż ją na długi talerz. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego z dużym otworem i wyciśnij na wierzchu rolady. Możesz też rozsmarować go łyżką. Udekoruj pozostałymi migdałami, pistacjami i płatkami różanymi. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj i wsłuchuj się w rozkoszne mlaskanie. Na świeżo rolada jest najlepsza, póki zachowuje swoją chrupkość.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda upichciłeś. Możesz też wrzucić zdjęcie w komentarzu pod postem na facebookowym fanpage’u. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz na blogu, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Różana rolada bezowa z malinami i pistacjami 7 Różana rolada bezowa z malinami i pistacjami 8

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

27 komentarzy

Justyna 28 lipca, 2017 - 11:18 am

Wygląda faktycznie zachwycająco, pewnie tak jak napisałeś smakuje jeszcze lepiej. Ja zawsze mam problem z roladami lecz po Twoim opisie skuszę się w najbliższym czasie na ten przepis w szczególności, że u mnie malin pod dostatkiem.
ps. Super zdjęcia

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2017 - 12:03 pm

Dzięki wielkie! Rolady roladami, ale ta jest wyjątkowa, bo bezowa, a i do tego jeszcze ten różany smak! Daj znać jak wyszło i smakowało:)

Reply
Leanna 6 sierpnia, 2017 - 2:12 pm

Precisely what I was searching for, thank you for puttimg up.

Reply
rozkoszny 6 sierpnia, 2017 - 2:15 pm

You’re welcome 🙂

Reply
Ala 4 listopada, 2022 - 4:19 pm

A czy zamiast wody różanej może być taki własnoręcznie robiony cukier z płatków róży? Jeśli tak, to w jakiej proporcji? Według uznania? Dodam, że więcej w tym cukrze róży niż cukru.

Reply
Sandra 8 sierpnia, 2017 - 8:55 am

Zrobiła furorę 🙂

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2017 - 9:01 am

Chyba zawsze robi 😀 dzięki!

Reply
Ala 18 lutego, 2024 - 2:05 pm

Rzeczywiście prosta w wykonaniu i zrolowaniu ale wyszła trochę ciągutka. Za długo suszona? Poza tym idealna.

Reply
Maciek 8 sierpnia, 2017 - 8:57 am

Kupiłem wodę różaną w hipermarkecie za 5zł, super smak. Wszyscy byli zachwyceni tą różą, a rolada faktycznie prosta

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2017 - 9:03 am

Dobra cena. Super, że smakowała 🙂

Reply
Marta 8 sierpnia, 2017 - 1:11 pm

Robiłam dziś trzeci raz. Pierwszy raz dla gości, ale tak nam smakuje, że powtarzałam 😀

Reply
Annia 15 sierpnia, 2017 - 11:05 am

Super beza, różany smak to przebój 🙂

Reply
rozkoszny 15 sierpnia, 2017 - 11:06 am

zgadzam się w 100% !

Reply
Olafasola 23 czerwca, 2018 - 10:00 pm

Kolejny twój przepis który mnie nie zawiódł!😃 dzięki za pyszne pomysly !

Reply
Marzena 21 czerwca, 2020 - 5:02 pm

Zrobiłam dwie 🙂 łączenie jednak wg mnie lepiej sprawdza się na górze, jak jest na dole to krem z niego powolutku wycieka i mięknie od tego spod. Przy drugiej roladzie zrobiłam łączenie na górze, łączenie akurat przykryłam resztą śmietany i udekorowalam zgodnie z instrukcjami 😉

Reply
rozkoszny 21 czerwca, 2020 - 5:14 pm

też tak spróbuję następnym razem, dzięki!

Reply
Emi 19 sierpnia, 2020 - 2:50 pm

Co zrobic jak nie moge nigdzie dostac wody rozanej? Dodac zwykle?

Reply
rozkoszny 19 sierpnia, 2020 - 8:34 pm

pominąć, ale oczywiście wtedy nie będzie różana – można dać w zamian np. kardamon

Reply
Emilia 19 sierpnia, 2020 - 11:02 pm

Hej a ja Nie moge znalezc wody rozanej czy bez niej tez wyjdzie pysznie?i jak nie mam rozanej to dodac zwykla wode?

Reply
Moni 19 września, 2020 - 10:20 am

Czy cukier drobny można zastąpić jakimś dla diabetyków? I w jakiej ilości? Ksylitol/stewia/erytrytol/brzozowy? Tata cukrzyk a chciałabym zrobić 😉

Reply
rozkoszny 19 września, 2020 - 6:24 pm

Niestety nie ma doąwiadzczenia w tej materii 🙁

Reply
moni 3 listopada, 2020 - 5:24 pm

hej! na pewno ksylitol i erytrol zmiksowany na puder dadzą radę, a bezy z nimi wychodzą świetnie! od ksylitolu beza trochę ciemnieje, więc nie martw się tym. sama nie używam cukru i zawsze zastępuję ksylitolem lub erytrolem 🙂 Pozdrowienia!
PS. przymierzam się do zrobienia tego cuda, muszę tylko upolować wodę różaną i płatki róży:)

Reply
Magda 31 marca, 2021 - 7:44 pm

Korzystam z tego przepisu bardzo często. Jest banalnie łatwy, a efekt piorunujący. Wszyscy goście, nawet moja wybredna teściowa, są zawsze zadowoleni.

Reply
rozkoszny 15 czerwca, 2024 - 11:05 am

bardzo się cieszę!

Reply
Paula 26 stycznia, 2022 - 3:37 pm

Czy można wodę różana zastąpić konfiturą z płatków róży?

Reply
Margo 15 sierpnia, 2023 - 5:12 pm

Zrobilam dzisiaj na probe ( nie mialam pistacji ) . Zrobilam pol bez wody rozanej pol.z woda. Moj extant jest troche gorzki niestety..ale ogolnie ciekawe polaczenie. Bez wody rozanej tez mega..jutro robie jeszcze jedna na prezent urodzinowy . Zamowilam platki roz 🙂
Dzieki za przepis !

Reply
Paulina 9 sierpnia, 2024 - 9:23 am

Hej! Czy beze mogę upiec wieczorem i zostawić w piekarniku do rana żeby przełożyć kremem? Boję się że po tym czasie nie będzie chciała się zrolować. Pozdrawiam!

Reply

Leave a Comment