Odwrócony jagodownik (aka ciasto z jagodami)

Poznajcie jagodownik, czyli ciasto z jagodami, które odwrócono do góry nogami. Łączy owocową obfitość jagodzianki i harmonię pierogów z jagodami i kwaśną śmietaną. Robi się go jednak szybciej i prościej.

To patent, który już znacie z tego boskiego jabłecznika czy ciasta z rabarbarem i imbirem. Tutaj jednak uprościłem przygotowanie karmelu, aby nikt czasem się nie potknął o ten punkt. Wiem, że jagody drogie, ale nie żałujcie ich – w tym całe piękno tej przyjemności.

Odwrócony jagodownik (aka ciasto z jagodami)

Odwrócony jagodownik (aka ciasto z jagodami)
tortownica 23 cm
Owocowy wierzch
4 łyżki (50 g) masła
⅓ szklanki (80 g) cukru trzcinowego
2 łyżki soku z limonki
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
400 g jagód, świeże lub mrożone

Ciasto
150 g masła, w temperaturze pokojowej
¾ szklanki (150 g) cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka otartej skórki z limonki
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (120 g) kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

1. Przygotuj tortownicę: wyłóż dno papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Jeśli Twoja forma jest stara lub przecieka, owiń jest brzegi folią aluminiową. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

2. Zrób karmel: w rondelku roztop masło z cukrem trzcinowym, sokiem z limonki i solą. Mieszaj, gotując, aż wszystko się połączy w bursztynową polewę, 2 – 3 minuty. Wylej ją na dno tortownicy i rozprowadź równą warstwą. Na wierzchu rozsyp jagody – dużo, gęsto, bez żałowania.

3. Przygotuj ciasto: ubij masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj wanilię i skórkę z limonki – niech pachnie przyjemnością. Wbijaj jajka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując.

4. Dodaj kwaśną śmietanę i zmiksuj tylko do połączenia. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wsyp suche składniki do masy i połączyć szpatułką, tylko żeby zniknęły ślady mąki.

5. Przełóż ciasto na jagody, wygładź szpatułką jak taflę jeziora. Wstaw do piekarnika i piecz, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy, 40 – 50 minut.

6. Wyjmij z pieca i daj ciastu 10 minut odpoczynku. Przejedź nożem wokół brzegów, żeby nic się nie przykleiło. Połóż talerz na wierzchu formy i zdecydowanym ruchem odwróć (uważaj na jagodowy sok!). Powoli zdejmij obręcz i papier – jagody powinny błyszczeć jak granatowe klejnoty.

7. Podawaj od razu, jeszcze lekko ciepłe, z kleksem kwaśnej śmietany, łezką mascarpone albo gałką lodów waniliowych. Tak smakuje lato!

Rady/porady
Jeśli używasz mrożonych jagód, nie rozmrażaj ich wcześniej — puściłyby za dużo soku i ciasto zrobiłoby się „błotniste”. Ciasto będzie trzeba piec dłużej.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Odwrócony jagodownik (aka ciasto z jagodami)
Odwrócony jagodownik (aka ciasto z jagodami)
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

68 komentarzy

Karolin 12 lipca, 2025 - 11:43 am

Czy mogę zamiast śmietany dodać jogurt grecki? 🙂

Reply
rozkoszny 13 lipca, 2025 - 4:22 pm

Tak

Reply
Pau 9 sierpnia, 2025 - 6:59 pm

Co ja odwaliłam🫣 wazyłam mąkę orkiszową i chciałam przesiać i miałam w dwóch pojemnikach i ostatecznie do mokrych dodałam tylko okołu 90g mąki – totalna mgła mózgowa.
Nie wiem co wyjdzie😮‍💨

Reply
Chania 17 sierpnia, 2025 - 5:11 pm

Co wyszło ?

Reply
Dorota 12 lipca, 2025 - 3:59 pm

Czy można zastąpić jagody czarną porzeczką? Czy zmieniając owoc dosłodzić cukrem pudrem lub syropem klonowym ?

Reply
rozkoszny 13 lipca, 2025 - 4:23 pm

Można zrobić karmelu 1.5x

Reply
Karolina 12 lipca, 2025 - 8:01 pm

To jest bardziej rozkoszne od jagodzianek! Hit! I robi się w 5 minut… No może 10😉
Moja rada – rozłożyć papier do pieczenia na dnie piekarnika, żeby ewentualnie kapiący karmel się nie spalił 🫣

Reply
rozkoszny 13 lipca, 2025 - 4:25 pm

Radzę piec na blasze, a w przypadku nieszczelnych tortownicy – owinąć ją folią aluminiową

Reply
Oli 15 lipca, 2025 - 8:26 am

Planuję zastąpić mąkę pszenną mieszanką bezglutenową – co sądzisz?

Reply
aleolek28 16 lipca, 2025 - 11:46 pm

Podłączam się do pytania !

Reply
Emilka 25 lipca, 2025 - 12:41 pm

Robiłam już kilka ciast Rozkosznego w wersji bezglu. M.in ciasto pomarańczowe czy odwrócony jabłecznik. Wychodzą super. Używam mąki mixB

Ela 13 lipca, 2025 - 4:07 pm

Ciasto odwrócone z jagodami

Reply
Aleksandra 25 lipca, 2025 - 4:08 pm

Przepyszne, robię trzeci raz! ❤️

Reply
Olga 13 lipca, 2025 - 10:52 pm

Dobrze rozumiem, ze nie rozmrażać jagód? Wiem, ze tak jest napisane, ale chciałam się upewnić😅 nie puszcza zbyt duzo soku w czasie pieczenia?

Reply
rozkoszny 14 lipca, 2025 - 12:40 pm

Nie rozmrażamy 🙂

Reply
EwelkaRyba 14 lipca, 2025 - 4:30 pm

ludzie, gdzie kupujecie jagody?
Aaaaaaaaaaa warszawa bielany żoliborz jagody poszukiwane

Reply
Joanna 15 lipca, 2025 - 8:10 pm

Ja na Żoliborzu w warzywniaku na rogu Rydygiera i Powązkowskiej. Generalnie w wielu warzywniakach są.

Reply
Marzena 19 lipca, 2025 - 2:09 pm

Na bazarku Wolumen dzisiaj były po 35zl za litr

Reply
Katarzyna 20 lipca, 2025 - 8:20 pm

W lesie uzbierałam 🤭

Reply
Goś 15 lipca, 2025 - 9:26 am

Czy zamiast cukru trzcinowego mogę użyć ksylitolu lub erytrytolu? Ewentualnie, zwykłego cukru (mam w domu każdy prócz trzcinnowego) 🙂

Reply
Agata 16 lipca, 2025 - 1:09 pm

Czy mogę dodać stewii zamiast cukru?

Reply
Kasia 17 lipca, 2025 - 10:51 pm

Czy można wyjąć ciasto z foremki dopiero na drugi dzień? Chciałabym je dotransportować do pracy w jednym kawałku .

Reply
rozkoszny 21 lipca, 2025 - 5:41 pm

powinno być ok

Reply
Gabi 29 lipca, 2025 - 6:40 pm

I jak udało się przetransportować ? Też planuje zrobić do pracy

Reply
zdrowomaniak 17 lipca, 2025 - 11:13 pm

Fenomenalne ciasto. Zrobiłem i właśnie się zajadam. 🙂 Dziękuję za przepis.

Reply
rozkoszny 21 lipca, 2025 - 5:41 pm

super, cieszę się!

Reply
Agnieszka 30 lipca, 2025 - 9:12 pm

Ciasto jest przepyszne. Powinno się nazywać jagodowy rozkosznik 😀 Zrobiłam z borówkami amerykańskimi ponieważ nie miałam jagód i z sokiem z cytryny, bo zapomniałam kupić limonki 🙂 Rewelacja . Dawnonie jadłam czegoś tak pysznego . No i jak pięknie wygląda.

Reply
Julia 23 sierpnia, 2025 - 12:55 pm

Nadadzą się tutaj jagody ze słoika, czy muszę zainwestować w jagody mrożone? 😅

Reply
Dora 18 lipca, 2025 - 9:29 pm

Wiem, że lepsze jeszcze ciepłe 😉, ale jeśli chcę ciasto wziąć do znajomych, to lepiej transportować je już odwrócone czy w tortownicy przewieść i odwrócić na miejscu?

Reply
rozkoszny 21 lipca, 2025 - 5:43 pm

obie wersje będą – odwracanie na miejscu ma element teatralny 😀

Reply
Małgorzata Wysocka 19 lipca, 2025 - 7:32 am

Jak piec? Termoobieg? Pieczenie góra? Dół?

Reply
P 19 lipca, 2025 - 10:34 am

Niestety moje ciasto kompletnie nie wyszło, użyłam zamrożonych jagod, nie zdążyły sie rozmrozić bo wrzucałam na ostatnią chwilę, a ciasto po godzinie pieczenia przypieczone z wierzchu a w środku lejące, po odwróceniu na talerz kompletna papa 🙁 czy jest jakiś sposób, żeby następnym razem sie udało?

Reply
Lena 27 lipca, 2025 - 1:18 pm

A jakiej marki używasz tortownice ?

Reply
Ola 19 lipca, 2025 - 11:02 am

Czy zamiast jagód można użyć innych owoców np. śliwki? ☺️

Reply
rozkoszny 21 lipca, 2025 - 5:48 pm

Tak, można

Reply
Agnieszka 19 lipca, 2025 - 9:37 pm

Zrobione, zjedzone. U mnie, jak zawsze, mniej cukru. Kwestia gustu. Ale przepis rewelacyjny. Dzięki, Rozkoszny!

Reply
rozkoszny 29 sierpnia, 2025 - 11:50 am

<3

Reply
Katarzyna 20 lipca, 2025 - 8:21 pm

Super ciasto! Przez roztargnienie do cukru dodałam masło i cukier i myślałam że nie wyjdzie ale fajnie się ubilo. Smaczne zamiast limonki dałam sok i skórkę z cytryny.

Reply
rozkoszny 21 lipca, 2025 - 5:45 pm

<3

Reply
Amatorka 20 lipca, 2025 - 9:03 pm

Ciasto super tylko zrobiłam z mrożonymi jagodami bez wcześniejszego rozmrażania (prosto z zamrażarki wyjęte) i środek ciasta nie chciał się upiec. Środek-breja. Przeciagnęłam pieczenie jeszcze dodatkowe 15 min ale niewiele to pomogło. Zastanawiam się co można poprawić. Może w skrobii ziemniaczanej je obtoczyć. Albo termoobieg. A może inną formę bo brzegi udały się. A może forma za dobrze trzyma i za mało soku wylało sie. Nie mam pomysłu a ciasto jest idealne jak dla mnie i chciałabym spróbować zrobić je jeszcze raz.

Reply
rozkoszny 21 lipca, 2025 - 5:47 pm

Mrożone jagody nie powinny mieć tu nic doczynienia, bo są na spodzie i nie wpływają na ciasto. Przypilnuj następnym razem proporcji – może tutaj szkopuł

Reply
Amatorka 20 sierpnia, 2025 - 9:44 pm

Zrobiłam ciasto ze świeżych jagód i udało się. Niestety ten przepis nie nadaje się na mrożone jagody. Zrobię jeszcze 3 podejście z rozmrożonymi jagodami – może też wyjdzie.

Reply
Darrrka 25 sierpnia, 2025 - 9:44 pm

Miałam dokładnie ten sam problem. Użyłam zamrożonych jagód bez rozmrażania. Wszystko zgodnie z przepisem. Soku z jagód wylało się mnóstwo na folię dookoła tortownicy, ciasto po 55 minutach zaraz przy jagodach było surowe, lejące, brzegi bardziej zwarte, wiec wyjęcie na talerz się udało. Natomiast później włożyłam je na sama górę piekarnika na 180 st.góra-dół na dodatkowe 20 (!) minut i wtedy dopiero się upiekło. Finalnie faktycznie przepyszne i wygląda wow, wszyscy zachwalali, ale odnośnie pieczenia…przy mrożonych jagodach trzeba coś zdecydowanie zmienić. Nie jest to wina piekarnika, bo wszystko mi w nim wychodzi…

Reply
rozkoszny 26 sierpnia, 2025 - 12:24 pm

Przepis jest na ciasto ze świeżymi jagodami, na które trwa teraz sezon. W przypadku mrożonych oczywiście, że czas będzie dłuższy, więc nie rozumiem tych pretensji.

Amatorka 28 sierpnia, 2025 - 8:53 pm

ROZKOSZNY – Tym swoim komentarzem to juz mnie zdenerwowałeś. Napisałeś w przepisie że jagody mogą byc świeże lub mrożone. NIC nie napisałeś co robić w przypadku mrożonych oprócz tego żeby nie rozmrażać. Ludzie piszą że im nie wychodzi ciasto to piszesz żeby se przeczytali przepis bo pewnie się pomylili. Dlaczego ludzie „mają pretensję” – bardziej ostrzegamy innych żeby uważali na przepis, czyli robimy robotę za ciebie. Sam powinieneś sprawdzić swój przepis a nie pisać głupoty i powinieneś przeprosić za wprowadzenie w błąd. Każdy może sie pomylić albo zapomnieć o takich oczywistych rzeczach jak temperatura ciasta przy mrożonych owocach. Trochę pokory i profesjonalizmu.

Reply
Barbara 25 lipca, 2025 - 1:58 pm

A gdyby borówki zamiast jagód? Będzie dobrze?pozdrawiam.

Reply
Filip 25 lipca, 2025 - 9:35 pm

Niestety po 30 minutach bez termoobiegu ciasto jest ledwie muśnięte językiem temperatury i jest płynne niczym syropek :/
Po 40 również. Piekę dalej, ale jagody to już raczej będzie błotko.

Także tryb piekarnika to raczej termoobieg, nie góra-dół jak w przepisie, jagód trochę szkoda…

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2025 - 5:41 pm

Nie, to tryb góra-dół. Jesteś pewny, że trzymałeś się przepisu? 🙂

Reply
Mars 10 sierpnia, 2025 - 10:28 am

Wspaniałe ciasto i w rzeczy samej niezwykle proste! Zrobiłem je bez pomocy miskera, a piekłem w starym prodiżu, mimo to wyszło tak, jak powinno.

Reply
Amatorka 20 sierpnia, 2025 - 9:46 pm

Czy miałeś świeże jagody czy mrożone?

Reply
Domi 26 lipca, 2025 - 3:21 pm

Czy można użyć innej mąki np ryżowa/kukurydziana ? Potrzebuje jakieś bezglutenowej 😅

Reply
Agata 27 lipca, 2025 - 10:56 am

A ja tak myślę – można dodać jakiś innych owoców? Czy to już nie to samo?

Reply
Weronika 27 lipca, 2025 - 1:55 pm

Czy zamiast jagód mogę użyć borówek?

Reply
Karolina 28 lipca, 2025 - 5:18 pm

Czym można zastąpić śmietanę?

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2025 - 4:56 pm

jogurtem greckim

Reply
Teresa 28 lipca, 2025 - 5:39 pm

Jakie fi formy do tego ciasta?

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2025 - 4:56 pm

23 cm

Reply
Marzena 28 lipca, 2025 - 8:38 pm

Pyszka ❤️❤️❤️ dziękujemy ❤️milion szczęścia dla tego kto wymyśli jak tu jeszcze wpleść kruszonkę :p

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2025 - 4:56 pm

<3

Reply
Weronika 29 lipca, 2025 - 11:35 am

Jak zastąpić mąkę pszenna? Moze być migdalowa?

Reply
Ela 29 lipca, 2025 - 9:43 pm

Czy z borówkami amerykańskimi też wyjdzie?

Reply
Kasia 1 sierpnia, 2025 - 9:23 am

Jak ubić masło z cukrem skoro nie mam zwykłego miksera? 😀

Reply
Dominika 1 sierpnia, 2025 - 10:23 am

W przepisie jest 400 gr jagód, a ja mam 1 kg 😀 czy ciasto udźwignie taką ilość czy przesada?:D

Reply
Estera 2 sierpnia, 2025 - 12:38 pm

Niestety ja również użyłam mrożonych i ciasto nie wyszło. Środek pływa. Boki są ok. Następnym razem robie z borówka amerykańska lub nie mrożonymi..

Reply
Mars 10 sierpnia, 2025 - 10:29 am

Wspaniałe ciasto i w rzeczy samej niezwykle proste! Zrobiłem je bez pomocy miskera, a piekłem w starym prodiżu, mimo to wyszło tak, jak powinno.

Reply
Michał 14 sierpnia, 2025 - 10:51 am

Czesc! Czy ciasto mozna zostawic w formie do pelnego wystudzenia i dopiero wtedy je wyjac? Wydaje mi sie, ze powinno sie odkleic od papieru dzieki „poslizgowi” karmelowo-jagodowemu. Nie jestem pewny.

Reply
Klaudia 22 sierpnia, 2025 - 3:51 pm

Hej 🙋‍♀️
Ostatnio robiłam te ciasto z świeżymi jagodami
I cały karmel i sok z jagód wypłynął na dno piekarnika
Ale i tak było pyszne 😋
Dlatego chce zrobić 2 podejście 🙂
Dostałam dziś od babci gruszki i zastanawiam się czy mogłabym zrobić te ciasto z gruszkami 🤔?
Co myślisz ?
Zmienić coś wtedy w przepisie ?

Reply
Wiktoria 28 sierpnia, 2025 - 6:31 pm

Czy tutaj będą pasować śliwki? czy wtedy do karmelu zamiast limonki dać cytrynę i trochę cynamonu?

Reply

Leave a Comment