Poznajcie jagodownik, czyli ciasto z jagodami, które odwrócono do góry nogami. Łączy owocową obfitość jagodzianki i harmonię pierogów z jagodami i kwaśną śmietaną. Robi się go jednak szybciej i prościej.
To patent, który już znacie z tego boskiego jabłecznika czy ciasta z rabarbarem i imbirem. Tutaj jednak uprościłem przygotowanie karmelu, aby nikt czasem się nie potknął o ten punkt. Wiem, że jagody drogie, ale nie żałujcie ich – w tym całe piękno tej przyjemności.

Odwrócony jagodownik (aka ciasto z jagodami)
tortownica 23 cm
Owocowy wierzch
4 łyżki (50 g) masła
⅓ szklanki (80 g) cukru trzcinowego
2 łyżki soku z limonki
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
400 g jagód, świeże lub mrożone
Ciasto
150 g masła, w temperaturze pokojowej
¾ szklanki (150 g) cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka otartej skórki z limonki
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (120 g) kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1. Przygotuj tortownicę: wyłóż dno papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Jeśli Twoja forma jest stara lub przecieka, owiń jest brzegi folią aluminiową. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
2. Zrób karmel: w rondelku roztop masło z cukrem trzcinowym, sokiem z limonki i solą. Mieszaj, gotując, aż wszystko się połączy w bursztynową polewę, 2 – 3 minuty. Wylej ją na dno tortownicy i rozprowadź równą warstwą. Na wierzchu rozsyp jagody – dużo, gęsto, bez żałowania.
3. Przygotuj ciasto: ubij masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj wanilię i skórkę z limonki – niech pachnie przyjemnością. Wbijaj jajka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując.
4. Dodaj kwaśną śmietanę i zmiksuj tylko do połączenia. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wsyp suche składniki do masy i połączyć szpatułką, tylko żeby zniknęły ślady mąki.
5. Przełóż ciasto na jagody, wygładź szpatułką jak taflę jeziora. Wstaw do piekarnika i piecz, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy, 40 – 50 minut.
6. Wyjmij z pieca i daj ciastu 10 minut odpoczynku. Przejedź nożem wokół brzegów, żeby nic się nie przykleiło. Połóż talerz na wierzchu formy i zdecydowanym ruchem odwróć (uważaj na jagodowy sok!). Powoli zdejmij obręcz i papier – jagody powinny błyszczeć jak granatowe klejnoty.
7. Podawaj od razu, jeszcze lekko ciepłe, z kleksem kwaśnej śmietany, łezką mascarpone albo gałką lodów waniliowych. Tak smakuje lato!
Rady/porady
Jeśli używasz mrożonych jagód, nie rozmrażaj ich wcześniej — puściłyby za dużo soku i ciasto zrobiłoby się „błotniste”. Ciasto będzie trzeba piec dłużej.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny


68 komentarzy
Czy mogę zamiast śmietany dodać jogurt grecki? 🙂
Tak
Co ja odwaliłam🫣 wazyłam mąkę orkiszową i chciałam przesiać i miałam w dwóch pojemnikach i ostatecznie do mokrych dodałam tylko okołu 90g mąki – totalna mgła mózgowa.
Nie wiem co wyjdzie😮💨
Co wyszło ?
Czy można zastąpić jagody czarną porzeczką? Czy zmieniając owoc dosłodzić cukrem pudrem lub syropem klonowym ?
Można zrobić karmelu 1.5x
To jest bardziej rozkoszne od jagodzianek! Hit! I robi się w 5 minut… No może 10😉
Moja rada – rozłożyć papier do pieczenia na dnie piekarnika, żeby ewentualnie kapiący karmel się nie spalił 🫣
Radzę piec na blasze, a w przypadku nieszczelnych tortownicy – owinąć ją folią aluminiową
Planuję zastąpić mąkę pszenną mieszanką bezglutenową – co sądzisz?
Podłączam się do pytania !
Robiłam już kilka ciast Rozkosznego w wersji bezglu. M.in ciasto pomarańczowe czy odwrócony jabłecznik. Wychodzą super. Używam mąki mixB
Ciasto odwrócone z jagodami
Przepyszne, robię trzeci raz! ❤️
Dobrze rozumiem, ze nie rozmrażać jagód? Wiem, ze tak jest napisane, ale chciałam się upewnić😅 nie puszcza zbyt duzo soku w czasie pieczenia?
Nie rozmrażamy 🙂
ludzie, gdzie kupujecie jagody?
Aaaaaaaaaaa warszawa bielany żoliborz jagody poszukiwane
Ja na Żoliborzu w warzywniaku na rogu Rydygiera i Powązkowskiej. Generalnie w wielu warzywniakach są.
Na bazarku Wolumen dzisiaj były po 35zl za litr
W lesie uzbierałam 🤭
Czy zamiast cukru trzcinowego mogę użyć ksylitolu lub erytrytolu? Ewentualnie, zwykłego cukru (mam w domu każdy prócz trzcinnowego) 🙂
Czy mogę dodać stewii zamiast cukru?
Czy można wyjąć ciasto z foremki dopiero na drugi dzień? Chciałabym je dotransportować do pracy w jednym kawałku .
powinno być ok
I jak udało się przetransportować ? Też planuje zrobić do pracy
Fenomenalne ciasto. Zrobiłem i właśnie się zajadam. 🙂 Dziękuję za przepis.
super, cieszę się!
Ciasto jest przepyszne. Powinno się nazywać jagodowy rozkosznik 😀 Zrobiłam z borówkami amerykańskimi ponieważ nie miałam jagód i z sokiem z cytryny, bo zapomniałam kupić limonki 🙂 Rewelacja . Dawnonie jadłam czegoś tak pysznego . No i jak pięknie wygląda.
Nadadzą się tutaj jagody ze słoika, czy muszę zainwestować w jagody mrożone? 😅
Wiem, że lepsze jeszcze ciepłe 😉, ale jeśli chcę ciasto wziąć do znajomych, to lepiej transportować je już odwrócone czy w tortownicy przewieść i odwrócić na miejscu?
obie wersje będą – odwracanie na miejscu ma element teatralny 😀
Jak piec? Termoobieg? Pieczenie góra? Dół?
Niestety moje ciasto kompletnie nie wyszło, użyłam zamrożonych jagod, nie zdążyły sie rozmrozić bo wrzucałam na ostatnią chwilę, a ciasto po godzinie pieczenia przypieczone z wierzchu a w środku lejące, po odwróceniu na talerz kompletna papa 🙁 czy jest jakiś sposób, żeby następnym razem sie udało?
A jakiej marki używasz tortownice ?
Czy zamiast jagód można użyć innych owoców np. śliwki? ☺️
Tak, można
Zrobione, zjedzone. U mnie, jak zawsze, mniej cukru. Kwestia gustu. Ale przepis rewelacyjny. Dzięki, Rozkoszny!
<3
Super ciasto! Przez roztargnienie do cukru dodałam masło i cukier i myślałam że nie wyjdzie ale fajnie się ubilo. Smaczne zamiast limonki dałam sok i skórkę z cytryny.
<3
Ciasto super tylko zrobiłam z mrożonymi jagodami bez wcześniejszego rozmrażania (prosto z zamrażarki wyjęte) i środek ciasta nie chciał się upiec. Środek-breja. Przeciagnęłam pieczenie jeszcze dodatkowe 15 min ale niewiele to pomogło. Zastanawiam się co można poprawić. Może w skrobii ziemniaczanej je obtoczyć. Albo termoobieg. A może inną formę bo brzegi udały się. A może forma za dobrze trzyma i za mało soku wylało sie. Nie mam pomysłu a ciasto jest idealne jak dla mnie i chciałabym spróbować zrobić je jeszcze raz.
Mrożone jagody nie powinny mieć tu nic doczynienia, bo są na spodzie i nie wpływają na ciasto. Przypilnuj następnym razem proporcji – może tutaj szkopuł
Zrobiłam ciasto ze świeżych jagód i udało się. Niestety ten przepis nie nadaje się na mrożone jagody. Zrobię jeszcze 3 podejście z rozmrożonymi jagodami – może też wyjdzie.
Miałam dokładnie ten sam problem. Użyłam zamrożonych jagód bez rozmrażania. Wszystko zgodnie z przepisem. Soku z jagód wylało się mnóstwo na folię dookoła tortownicy, ciasto po 55 minutach zaraz przy jagodach było surowe, lejące, brzegi bardziej zwarte, wiec wyjęcie na talerz się udało. Natomiast później włożyłam je na sama górę piekarnika na 180 st.góra-dół na dodatkowe 20 (!) minut i wtedy dopiero się upiekło. Finalnie faktycznie przepyszne i wygląda wow, wszyscy zachwalali, ale odnośnie pieczenia…przy mrożonych jagodach trzeba coś zdecydowanie zmienić. Nie jest to wina piekarnika, bo wszystko mi w nim wychodzi…
Przepis jest na ciasto ze świeżymi jagodami, na które trwa teraz sezon. W przypadku mrożonych oczywiście, że czas będzie dłuższy, więc nie rozumiem tych pretensji.
ROZKOSZNY – Tym swoim komentarzem to juz mnie zdenerwowałeś. Napisałeś w przepisie że jagody mogą byc świeże lub mrożone. NIC nie napisałeś co robić w przypadku mrożonych oprócz tego żeby nie rozmrażać. Ludzie piszą że im nie wychodzi ciasto to piszesz żeby se przeczytali przepis bo pewnie się pomylili. Dlaczego ludzie „mają pretensję” – bardziej ostrzegamy innych żeby uważali na przepis, czyli robimy robotę za ciebie. Sam powinieneś sprawdzić swój przepis a nie pisać głupoty i powinieneś przeprosić za wprowadzenie w błąd. Każdy może sie pomylić albo zapomnieć o takich oczywistych rzeczach jak temperatura ciasta przy mrożonych owocach. Trochę pokory i profesjonalizmu.
A gdyby borówki zamiast jagód? Będzie dobrze?pozdrawiam.
Niestety po 30 minutach bez termoobiegu ciasto jest ledwie muśnięte językiem temperatury i jest płynne niczym syropek :/
Po 40 również. Piekę dalej, ale jagody to już raczej będzie błotko.
Także tryb piekarnika to raczej termoobieg, nie góra-dół jak w przepisie, jagód trochę szkoda…
Nie, to tryb góra-dół. Jesteś pewny, że trzymałeś się przepisu? 🙂
Wspaniałe ciasto i w rzeczy samej niezwykle proste! Zrobiłem je bez pomocy miskera, a piekłem w starym prodiżu, mimo to wyszło tak, jak powinno.
Czy miałeś świeże jagody czy mrożone?
Czy można użyć innej mąki np ryżowa/kukurydziana ? Potrzebuje jakieś bezglutenowej 😅
A ja tak myślę – można dodać jakiś innych owoców? Czy to już nie to samo?
Czy zamiast jagód mogę użyć borówek?
Czym można zastąpić śmietanę?
jogurtem greckim
Jakie fi formy do tego ciasta?
23 cm
Pyszka ❤️❤️❤️ dziękujemy ❤️milion szczęścia dla tego kto wymyśli jak tu jeszcze wpleść kruszonkę :p
<3
Jak zastąpić mąkę pszenna? Moze być migdalowa?
Czy z borówkami amerykańskimi też wyjdzie?
Jak ubić masło z cukrem skoro nie mam zwykłego miksera? 😀
W przepisie jest 400 gr jagód, a ja mam 1 kg 😀 czy ciasto udźwignie taką ilość czy przesada?:D
Niestety ja również użyłam mrożonych i ciasto nie wyszło. Środek pływa. Boki są ok. Następnym razem robie z borówka amerykańska lub nie mrożonymi..
Wspaniałe ciasto i w rzeczy samej niezwykle proste! Zrobiłem je bez pomocy miskera, a piekłem w starym prodiżu, mimo to wyszło tak, jak powinno.
Czesc! Czy ciasto mozna zostawic w formie do pelnego wystudzenia i dopiero wtedy je wyjac? Wydaje mi sie, ze powinno sie odkleic od papieru dzieki „poslizgowi” karmelowo-jagodowemu. Nie jestem pewny.
Hej 🙋♀️
Ostatnio robiłam te ciasto z świeżymi jagodami
I cały karmel i sok z jagód wypłynął na dno piekarnika
Ale i tak było pyszne 😋
Dlatego chce zrobić 2 podejście 🙂
Dostałam dziś od babci gruszki i zastanawiam się czy mogłabym zrobić te ciasto z gruszkami 🤔?
Co myślisz ?
Zmienić coś wtedy w przepisie ?
Czy tutaj będą pasować śliwki? czy wtedy do karmelu zamiast limonki dać cytrynę i trochę cynamonu?