Puszysty lemon curd – krem cytrynowy

Klasyczny krem cytrynowy. Do wszystkiego: od smarowania naleśników i kanapek, przez dekorowanie bez i tart, do wyjadania wprost ze słoika.

Przygotuj się, że to będzie mniej słodki lemon curd, a przez to bardziej kwaśny i cytrusowy. Nie brakuje w nim masła, zimnego, które nadaje cudownej struktury i kremowości, wręcz puszystości – nie ma co go żałować. Jak już robić, to bez ustępstw. Prawda?

Puszysty lemon curd - krem cytrynowy 3

Puszysty lemon curd – krem cytrynowy
2 duże cytryny, soki i otarta skórka
120 g cukru
½ łyżeczki soli
3 duże jajka “zerówki”
120 g masła, zimnego

Jajka roztrzep z cukrem i solą w garnku z grubym dnem. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na umiarkowanym ogniu, bardzo często mieszając trzepaczką. Od momentu zagotowania (pojawienia się bąbelków) gotuj jeszcze minutę, do zgęstnienia.

Masę przełóż do pojemnika blendera i miksuj, dodając kawałek po kawałku masła. Zimne masło poprawi strukturę kremu i sprawi, że będzie bardziej aksamitne oraz puszyste. Lemon curd przełóż do słoiczka i włóż do lodówki – tam zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Najlepiej smakuje na chałce z ricottą, rozsmarowany na naleśniku lub jako nadzienie do boskiej tarty z malinami.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Puszysty lemon curd - krem cytrynowy 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

39 komentarzy

Hortensja 11 sierpnia, 2018 - 4:52 pm

A jak długo można go przechowywać w lodówce? 🙂

Reply
rozkoszny 11 sierpnia, 2018 - 4:58 pm

Do 2 tygodni 🙂

Reply
Ada 18 sierpnia, 2018 - 5:57 pm

Wyszła czysta perfekcja… 😍

Reply
rozkoszny 18 sierpnia, 2018 - 5:59 pm

Bardzo miło mi słyszeć 😊🍴

Reply
Natalia 22 marca, 2019 - 6:00 pm

Słodki Jeżu, to jest przeprzyszne!

Reply
rozkoszny 25 marca, 2019 - 8:44 pm

Polecam się!

Reply
Agnieszka 17 kwietnia, 2019 - 9:06 pm

#rozkoszny nie widze odpowiedzi,a fb podpowiada, ze informujesz co i jak z tym mazurkiem..

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2019 - 9:42 pm

Możesz posmarować nim mazurka, a jeszcze lepiej ubić go wcześniej z mascarpone 🙂

Reply
Agnieszka 18 kwietnia, 2019 - 6:30 am

Dzięki za pomoc!! 🙂 pomysl i przepis, wesołych świąt!

Reply
Agnieszka 18 kwietnia, 2019 - 5:20 pm

Co do mascarpone-dodaję juz po tym jak schlodze czy od razu? Ile z mascarpone moze stać w lodówce?

Reply
Magda 26 lutego, 2021 - 1:06 pm

Skórka z 2 cytryn?

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2021 - 2:48 pm

tak

Reply
Magdalena 17 grudnia, 2019 - 5:00 pm

To jest okrutnie dobry przepis deprecjonujacy wszystkie lemony ktore zjadlam w zyciu. Dzieki

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2019 - 5:03 pm

Dzięki za dobre słowo!

Reply
Martyna 5 kwietnia, 2020 - 12:15 pm

A ja go widzę z bezą i owocami, co Ty na to? ;>

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2020 - 2:33 pm

też tak to widzę! możesz go zmiksować z mascarponne w stosunku 1:2 (lemon curd w temperaturze pokojowej)

Reply
Ilona 21 maja, 2020 - 10:51 pm

Czy mogę posmarować nim tartę a następnie położyć bezę włoską i zapiec?

Reply
rozkoszny 22 maja, 2020 - 12:26 pm

Tak, będzie pysznie!

Reply
Asia 2 czerwca, 2020 - 11:20 am

Czesc, czy zamiast cukru mozna uzyc jakies inne slodzidlo – np erytrytol?

Reply
rozkoszny 2 czerwca, 2020 - 12:54 pm

cześć, myślę, że tak

Reply
Marta 18 sierpnia, 2020 - 8:34 pm

Jakby ktoś się zastanawiał (tak jak ja), to z tego przepisu wyszło mi ok. 450g kremu, czyli idealnie, żeby zrobić tartę z malinami, a przez resztę dnia móc wyjadać pozostałą część łyżeczką prosto ze słoika, bo dlaczego nie

Reply
rozkoszny 19 sierpnia, 2020 - 1:00 am

Haha 💛

Reply
Iza 23 sierpnia, 2020 - 2:14 pm

Wyszedł mi chyba za rzadki 🙁

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2020 - 10:11 am

W lodówce będzie tężec 🙌

Reply
Hanna 12 września, 2020 - 11:20 am

Zrobiłam potrójną ilość na tort – biszkopt przekrojony na 3 blaty. Musiałam ratować się 3 łyżeczkami skrobii i ponownym gotowaniem – drugie chłodzenie przyśpieszyłam wsadzając garnek do wody z lodem, przy czym trzeba na początku chłodzenia mieszać bo masło delikatnie się oddziela. Konsystencja wyszła lekko budyniowa i bardziej kleista. Wystarczyło na dekorację wierzchu tortu, ale boki trzeba było już obkleić migdałami. Podsumowując: przepyszny tort cytrynowy z malinami, obklejony płatkami migdałowymi i obsypany płatkami dzikiej róży z ogródka 🤤

Reply
Magdalena 6 listopada, 2020 - 4:36 pm

Planuje zrobić bezy. Czy taki lemon curd może posłużyć za krem zamiast tradycyjnego mascarpone ubitego ze śmietanką? I jeszcze jedno… cukier – ma być biały? Czy może być trzcinowy? A jak biały, to może być normalny, bo nie mam drobnego… Z góry dziękuję za odpowiedź 😉

Reply
rozkoszny 6 listopada, 2020 - 4:46 pm

Najlepiej przełożyć bezę lemon curdem ubitym z mascarpone. Można użyć dowlonego cukru. W przypadku brązowego kolor będzie ciemniejszy

Reply
Magdalena 6 listopada, 2020 - 6:26 pm

Zarówno lemon curd jak i mascarpone mają być zimne? I skoro mowa o dowolnym cukrze, to może cukier puder? Jeśli tak, to dalej trzymamy się 120 g?

Reply
rozkoszny 6 listopada, 2020 - 6:39 pm

Nie i tak!

Reply
Kuba 3 grudnia, 2020 - 3:18 am

Czy można z podanego przepisu zrobić orange curd, zastepując rodzaj cytrusów tylko?

Reply
rozkoszny 3 grudnia, 2020 - 11:44 am

Tak, proszę też zmniejszyć odrobinę ilość cukru

Reply
Emilia 21 grudnia, 2020 - 11:12 pm

Rzeczywiście wspaniały curd! Czyli mieszając lemon curd z mascarpone – curd w temperaturze pokojowej, a mascarpone zimne, czy obydwa w temperaturze pokojowej ?

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2020 - 11:28 pm

obydwa w pokojowej

Reply
Arleta 10 stycznia, 2021 - 10:03 pm

A czy ten curd nada się do tarty z lemon curdem i beza?

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2021 - 10:40 pm

jak najbardziej!

Reply
Małgośka 12 stycznia, 2021 - 3:06 pm

Po serniku baskijskim przyszła pora na lemon curd. Nie da się go mieć w lodówce, bo człowiek lata i wyjada palcami. Z naleśnikami pycha. Już sobie wyobrażam jak będzie smakował w kruchej babeczce z owocami. Moja mania gotowania nabiera tempa ;p

Reply
Dagmara 21 kwietnia, 2021 - 9:41 am

Czy nalezy najpierw wystudzic zagotowane skladniki? I dopiero po wystygnięciu miksujemy z zimnym masłem?

Reply
rozkoszny 21 kwietnia, 2021 - 9:51 am

nie, ważne jest miksowanie od razu – właśnie tak powstaje ta wyjątkowa struktura

Reply
Dagmara 21 kwietnia, 2021 - 9:57 am

Dziękuję;)

Reply

Leave a Comment