Klasyczny krem cytrynowy. Do wszystkiego: od smarowania naleśników i kanapek, przez dekorowanie bez i tart, do wyjadania wprost ze słoika.
Przygotuj się, że to będzie mniej słodki lemon curd, a przez to bardziej kwaśny i cytrusowy. Nie brakuje w nim masła, zimnego, które nadaje cudownej struktury i kremowości, wręcz puszystości – nie ma co go żałować. Jak już robić, to bez ustępstw. Prawda?
Puszysty lemon curd – krem cytrynowy
2 duże cytryny, soki i otarta skórka
120 g cukru
½ łyżeczki soli
3 duże jajka “zerówki”
120 g masła, zimnego
Jajka roztrzep z cukrem i solą w garnku z grubym dnem. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na umiarkowanym ogniu, bardzo często mieszając trzepaczką. Od momentu zagotowania (pojawienia się bąbelków) gotuj jeszcze minutę, do zgęstnienia.
Masę przełóż do pojemnika blendera i miksuj, dodając kawałek po kawałku masła. Zimne masło poprawi strukturę kremu i sprawi, że będzie bardziej aksamitne oraz puszyste. Lemon curd przełóż do słoiczka i włóż do lodówki – tam zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Najlepiej smakuje na chałce z ricottą, rozsmarowany na naleśniku lub jako nadzienie do boskiej tarty z malinami.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
59 komentarzy
A jak długo można go przechowywać w lodówce? 🙂
Do 2 tygodni 🙂
Wyszła czysta perfekcja… 😍
Bardzo miło mi słyszeć 😊🍴
Hej!
Chodzi o kielich blendera z ostrzami?
Z góry dziękuję:).
Słodki Jeżu, to jest przeprzyszne!
Polecam się!
#rozkoszny nie widze odpowiedzi,a fb podpowiada, ze informujesz co i jak z tym mazurkiem..
Możesz posmarować nim mazurka, a jeszcze lepiej ubić go wcześniej z mascarpone 🙂
Dzięki za pomoc!! 🙂 pomysl i przepis, wesołych świąt!
Co do mascarpone-dodaję juz po tym jak schlodze czy od razu? Ile z mascarpone moze stać w lodówce?
Skórka z 2 cytryn?
tak
To jest okrutnie dobry przepis deprecjonujacy wszystkie lemony ktore zjadlam w zyciu. Dzieki
Dzięki za dobre słowo!
A ja go widzę z bezą i owocami, co Ty na to? ;>
też tak to widzę! możesz go zmiksować z mascarponne w stosunku 1:2 (lemon curd w temperaturze pokojowej)
Czy mogę posmarować nim tartę a następnie położyć bezę włoską i zapiec?
Tak, będzie pysznie!
Czesc, czy zamiast cukru mozna uzyc jakies inne slodzidlo – np erytrytol?
cześć, myślę, że tak
Jakby ktoś się zastanawiał (tak jak ja), to z tego przepisu wyszło mi ok. 450g kremu, czyli idealnie, żeby zrobić tartę z malinami, a przez resztę dnia móc wyjadać pozostałą część łyżeczką prosto ze słoika, bo dlaczego nie
Haha 💛
Wyszedł mi chyba za rzadki 🙁
W lodówce będzie tężec 🙌
Zrobiłam potrójną ilość na tort – biszkopt przekrojony na 3 blaty. Musiałam ratować się 3 łyżeczkami skrobii i ponownym gotowaniem – drugie chłodzenie przyśpieszyłam wsadzając garnek do wody z lodem, przy czym trzeba na początku chłodzenia mieszać bo masło delikatnie się oddziela. Konsystencja wyszła lekko budyniowa i bardziej kleista. Wystarczyło na dekorację wierzchu tortu, ale boki trzeba było już obkleić migdałami. Podsumowując: przepyszny tort cytrynowy z malinami, obklejony płatkami migdałowymi i obsypany płatkami dzikiej róży z ogródka 🤤
Planuje zrobić bezy. Czy taki lemon curd może posłużyć za krem zamiast tradycyjnego mascarpone ubitego ze śmietanką? I jeszcze jedno… cukier – ma być biały? Czy może być trzcinowy? A jak biały, to może być normalny, bo nie mam drobnego… Z góry dziękuję za odpowiedź 😉
Najlepiej przełożyć bezę lemon curdem ubitym z mascarpone. Można użyć dowlonego cukru. W przypadku brązowego kolor będzie ciemniejszy
Zarówno lemon curd jak i mascarpone mają być zimne? I skoro mowa o dowolnym cukrze, to może cukier puder? Jeśli tak, to dalej trzymamy się 120 g?
Nie i tak!
Przed przełożeniem do blendreama krem ma być wystudzony 🤔
nie, absolutnie!
Czy można z podanego przepisu zrobić orange curd, zastepując rodzaj cytrusów tylko?
Tak, proszę też zmniejszyć odrobinę ilość cukru
Rzeczywiście wspaniały curd! Czyli mieszając lemon curd z mascarpone – curd w temperaturze pokojowej, a mascarpone zimne, czy obydwa w temperaturze pokojowej ?
obydwa w pokojowej
Potrzebuje pomocy… Planuję zrobić tort urodzinowy i pomyślałam, żeby ubić bitą śmietanę z mascarpone i dodać do niego lemon curd. Jakieś wskazówki? Chciałabym, żeby tort nie był ciężki ani mocno słodki, a sam biszkopt z kolei bezglutenowy… Czym go nasączyć? Obłożyć w całości kremem z curdem czy zrobić jakiś ganache? Do dekoracji myślałam o upieczeniu małych bezików, które pokrusze na wierzch.
A czy ten curd nada się do tarty z lemon curdem i beza?
jak najbardziej!
Po serniku baskijskim przyszła pora na lemon curd. Nie da się go mieć w lodówce, bo człowiek lata i wyjada palcami. Z naleśnikami pycha. Już sobie wyobrażam jak będzie smakował w kruchej babeczce z owocami. Moja mania gotowania nabiera tempa ;p
Czy nalezy najpierw wystudzic zagotowane skladniki? I dopiero po wystygnięciu miksujemy z zimnym masłem?
nie, ważne jest miksowanie od razu – właśnie tak powstaje ta wyjątkowa struktura
Dziękuję;)
Nie mam blendera.. mikser da radę ?
Krem wyjdzie, ale nie aż tak puszysty
Źle przeczytałam przepis 😫 ubiłam jajka z cukrem na tzn kogel mogel.. co mogę zrobić 😓?
ehh szkoda, że przeczytałam komentarze tak późno 😶masa wystygła…do niczego 🙁
Rany, ależ to jest mega dobre 😍 kupny może się schować!
Nie miałam cytryn, więc dałam raczej kwaśne, ale bardzo aromatyczne i soczyste klementynki. Do tego wrzuciłam kilka goździków na czas gotowania 😉
Wyszło pysznościowe i jak najbardziej rozkoszne ❤️
<3
Można użyć do tortu ?
Tak
Tego powinno się zakazać. Tego nie można przestać jeść jak już się zacznie🙈Boskie, a w wydaniu z pomarańczą też wyjada się ze słoika bez przerwy.
Warto dodać, że aby uniknąć goryczki w cytrynie, trzeba uważać, by nie ścierać skórki wraz z białą warstwą kryjącą się pod nią. Ja jestem mądra po szkodzie – mój lemon curd niestety trąci goryczką. :/
Chodzi o blender z taką końcówką z nożykami? Czy taka do ubijania (jak np. do ubijania białek na bezę)?
Jak blender to znaczy, że tą „końcówką z nożykami”
Bardzo dziękuję 🙂
Czy masło dodawać w stałej konsystencji, nie rozpuszczone?pytam bo w innych przepisach jest dodanie do masy na gazie . Ale Twój wyglada pyszniej 👍♥️
Tak, dodajemy zimne masło!
Czy jak zrobiłam lemon curd ale z masłem na parzę i teraz zimny zblenduję to się trochę napowietrzy?