Puszysty lemon curd – krem cytrynowy

Klasyczny krem cytrynowy. Do wszystkiego: od smarowania naleśników i kanapek, przez dekorowanie bez i tart, do wyjadania wprost ze słoika.

Przygotuj się, że to będzie mniej słodki lemon curd, a przez to bardziej kwaśny i cytrusowy. Nie brakuje w nim zimnego masła, które nadaje cudownej struktury i kremowości, wręcz puszystości, więc nie ma go co żałować. Jak już robić, to bez ustępstw. Prawda?

Puszysty lemon curd - krem cytrynowy 3

Puszysty lemon curd – krem cytrynowy:
2 duże cytryny, soki i otarta skórka
120 g cukru
½ łyżeczki soli
3 duże jajka “zerówki”
120 g masła, zimnego

Jajka roztrzep z cukrem i solą w garnku z grubym dnem. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na umiarkowanym ogniu, bardzo często mieszając trzepaczką. Od momentu zagotowania (pojawienia się bąbelków) gotuj jeszcze minutę, do zgęstnienia.

Masę przełóż do pojemnika blendera i miksuj, dodając kawałek po kawałku masła. Zimne masło poprawi strukturę kremu i sprawi, że będzie bardziej aksamitne oraz puszyste. Lemon curd przełóż do słoiczka i włóż do lodówki – tam zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Najlepiej smakuje na chałce z ricottą, rozsmarowany na naleśniku lub jako nadzienie do boskiej tarty z malinami.

Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Puszysty lemon curd - krem cytrynowy 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

23 komentarze

Hortensja 11 sierpnia, 2018 - 4:52 pm

A jak długo można go przechowywać w lodówce? 🙂

Reply
rozkoszny 11 sierpnia, 2018 - 4:58 pm

Do 2 tygodni 🙂

Reply
Ada 18 sierpnia, 2018 - 5:57 pm

Wyszła czysta perfekcja… 😍

Reply
rozkoszny 18 sierpnia, 2018 - 5:59 pm

Bardzo miło mi słyszeć 😊🍴

Reply
Natalia 22 marca, 2019 - 6:00 pm

Słodki Jeżu, to jest przeprzyszne!

Reply
rozkoszny 25 marca, 2019 - 8:44 pm

Polecam się!

Reply
Agnieszka 17 kwietnia, 2019 - 9:06 pm

#rozkoszny nie widze odpowiedzi,a fb podpowiada, ze informujesz co i jak z tym mazurkiem..

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2019 - 9:42 pm

Możesz posmarować nim mazurka, a jeszcze lepiej ubić go wcześniej z mascarpone 🙂

Reply
Agnieszka 18 kwietnia, 2019 - 6:30 am

Dzięki za pomoc!! 🙂 pomysl i przepis, wesołych świąt!

Reply
Agnieszka 18 kwietnia, 2019 - 5:20 pm

Co do mascarpone-dodaję juz po tym jak schlodze czy od razu? Ile z mascarpone moze stać w lodówce?

Reply
Magdalena 17 grudnia, 2019 - 5:00 pm

To jest okrutnie dobry przepis deprecjonujacy wszystkie lemony ktore zjadlam w zyciu. Dzieki

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2019 - 5:03 pm

Dzięki za dobre słowo!

Reply
Martyna 5 kwietnia, 2020 - 12:15 pm

A ja go widzę z bezą i owocami, co Ty na to? ;>

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2020 - 2:33 pm

też tak to widzę! możesz go zmiksować z mascarponne w stosunku 1:2 (lemon curd w temperaturze pokojowej)

Reply
Ilona 21 maja, 2020 - 10:51 pm

Czy mogę posmarować nim tartę a następnie położyć bezę włoską i zapiec?

Reply
rozkoszny 22 maja, 2020 - 12:26 pm

Tak, będzie pysznie!

Reply
Asia 2 czerwca, 2020 - 11:20 am

Czesc, czy zamiast cukru mozna uzyc jakies inne slodzidlo – np erytrytol?

Reply
rozkoszny 2 czerwca, 2020 - 12:54 pm

cześć, myślę, że tak

Reply
Marta 18 sierpnia, 2020 - 8:34 pm

Jakby ktoś się zastanawiał (tak jak ja), to z tego przepisu wyszło mi ok. 450g kremu, czyli idealnie, żeby zrobić tartę z malinami, a przez resztę dnia móc wyjadać pozostałą część łyżeczką prosto ze słoika, bo dlaczego nie

Reply
rozkoszny 19 sierpnia, 2020 - 1:00 am

Haha 💛

Reply
Iza 23 sierpnia, 2020 - 2:14 pm

Wyszedł mi chyba za rzadki 🙁

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2020 - 10:11 am

W lodówce będzie tężec 🙌

Reply
Hanna 12 września, 2020 - 11:20 am

Zrobiłam potrójną ilość na tort – biszkopt przekrojony na 3 blaty. Musiałam ratować się 3 łyżeczkami skrobii i ponownym gotowaniem – drugie chłodzenie przyśpieszyłam wsadzając garnek do wody z lodem, przy czym trzeba na początku chłodzenia mieszać bo masło delikatnie się oddziela. Konsystencja wyszła lekko budyniowa i bardziej kleista. Wystarczyło na dekorację wierzchu tortu, ale boki trzeba było już obkleić migdałami. Podsumowując: przepyszny tort cytrynowy z malinami, obklejony płatkami migdałowymi i obsypany płatkami dzikiej róży z ogródka 🤤

Reply

Leave a Comment