15 minut i obiad gotowy. Udon w borowikowym sosie – dudniący smakiem umami i absolutną kremowością, która zgrabnie prześlizguje się do ust wraz z kluskami. 7-minutowe jajko, szczypior, bomba umami.
Te kluski są tak kremowe, że można się na nich prześlizgnąć na moment do krainy zapomnienia. Serio. To sosiwo borowikowe: grzyby na maśle szalotka, czosnek, śmietanka sojowa, pasta miso. Taplamy w nim świeży udon, a potem podajemy z 7-minutowym jajkiem, bombą umami i szczypiorem, wsiorbując te kluski jakby świata miało nie być.

Udon w kremowym sosie borowikowym
2 porcje
2 duże jajka
400 g borowików, oczyszczonych
2 łyżki masła
1 szalotka, obrana i poszatkowana
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
⅔ szklanki (160 g) śmietanki sojowej lub 30%
2 łyżki jasnej pasty miso
2 opakowania (2 x 200 g) świeżego makaronu udon
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki posypki bomby umami
1. Zagotuj w średnim garnku wodę i włóż do niej jajka (nakłute lub w temperaturze pokojowej). Gotuj przez 7 minut (jeśli jajka z lodówki) lub 6 minut (jeśli w temperaturze pokojowej), a następnie od razu włóż do miski z lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Możesz je wcześniej lekko poobijać o ściany garnka póki są jeszcze gorące – będzie łatwiej je obierać. Gdy ostygną, obierz i przekrój na połówki.
2. Pokrój borowiki na plastry o grubości około 1-cm. Rozgrzej na średnim niej patelni masło. Dodaj grzyby i smaż, mieszając co chwilę, aż zmiękną, 4 – 5 minut. Dodaj szalotkę, czosnek i ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Smaż, aż szalotka zrobi się szklista, 3 – 4 minuty.
3. W międzyczasie ugotuj udon w osolonej wodzie o 1 minutę krócej niż mówi opakowanie (zapewne 2 minuty). Zachowaj ½ szklanki (125 ml) wody po gotowaniu.
4. Do podsmażonych grzybów z szalotką dodaj śmietankę i pastę miso. Mieszaj, aż pasta się rozpuści. Dodaj udon i mieszaj, aż oblepi się sosiwem. Jeśli zbytnio zgęstnieje, wlej trochę wody po gotowaniu. Przełóż na talerze. Podawaj ze szczypiorem, bombą umami i 7-minutowym jajkiem.
Rady/porady
Poza sezonem oczywiście można użyć innych grzybów. Sprawdzą się zarówno pieczarki, jak i boczniaki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

6 komentarzy
Hej, gdzie obecnie są dostępne Twoje przyprawy?
A czy można użyć borowików suszonych i wcześniej je namoczyć ?
można!
co prawda nie miałam borowików, tylko portobello, ale tak wyszło mega, polecajka
Z borowikami na dolnym śląsku ciężko więc zrobiłam z podgrzybkami i wyszło mega pysznie!!
super!