Chrupiące banany w cieście

Chrupiące banany w cieście! To mój ulubiony szybki deser na czas karnawału, a rzecz jest wprost banalnie prosta.

To przyjemność, który przygotowuje się w 15 minut, a otula wszystkie kiszki. Z zewnątrz jest chrupiąca i lepka o słodyczy syropu klonowego, a w środku kremowa i kojąca – niczym najlepszy krem. Ważne, aby użyć dojrzałych (ale nie przejrzałych!) bananów, które powinny być mieć na sobie gdzieniegdzie czarne ciapki zwiastujące słodycz. Reszta to już bułka z masłem!

Chrupiące banany w cieście

Chrupiące banany w cieście
4 porcje
1 szklanka (130 g) mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki cynamonu + do podania
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
⅓ szklanki (80 ml) mleka lub napoju roślinnego
⅓ szklanki (80 ml) wody gazowanej
1 duże jajko
1 łyżka rumu i/lub ekstraktu waniliowego
6 średnich dojrzałych bananów
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła

1. W misce o szerokim dnie wymieszaj mąkę, cukier, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Dodaj mleko, wodę gazowaną, jajko, rum i/lub wanilię. Za pomocą trzepaczki wymieszaj do powstania gładkiej masy.

2. Obierz banany i przekrój je wzdłuż. Przełóż do miski z ciastem i obtocz je.

3. Na dużej patelni rozgrzej olej i masło na umiarkowanej mocy. W turach smaż banany, aż się zarumienią, a ich wnętrze stanie się aksamitne, po 3 – 4 minuty na stronę.

4. Przełóż na duży talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

5. Podawaj polane syropem klonowym i posypać odrobina cynamonu. Czy tak nie smakuje niebo?

Rady/porady
W tym samym cieście możesz usmażyć plastry jabłek czy gruszki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Chrupiące banany w cieście
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

7 komentarzy

Malwa 15 stycznia, 2025 - 10:06 am

Michał proszę podpowiedz, jest możliwość na stronie druku Twoich przepisów?

Reply
Elżbieta 15 stycznia, 2025 - 7:10 pm

Trzeba zaznaczyć część do wydruku, kliknąć kombinację klawiszy Ctrl+P i, wyskoczy okienko z opcjami drukarki , zaznaczyć w nim „tylko zaznaczenie”. Dzieła- sprawdziłam.

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2025 - 6:36 pm

nie ma takiej opcji

Reply
Honorata 16 stycznia, 2025 - 11:30 pm

Co robi rum w tym cieście?

Reply
Paulina 15 stycznia, 2025 - 10:43 pm

Już wiem, że je zrobię z maslano-cynamonowym miodem od placuszków bananowych i będę szczęśliwa

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2025 - 6:37 pm

to już będzie rozkosz totalna!

Reply
Dagmara 24 stycznia, 2025 - 9:20 pm

Dlaczego woda gazowana a nie naturalna?

Reply

Leave a Comment