Delikatny, maślany, pełny pięknych jabłek połyskujących od słodko-kwaśnej glazury miodowo-cytrynowej. I przede wszystkim prosty, naprawdę najprostszy.
Tak, że jest to ciasto na warunki polowe. Potrzebna jest jedynie jedna miska i dłonie chętne do pracy. Miksera nie wymaga wcale. Moment rozcierania między palcami masła z mąką i cukrem ma w sobie coś wyjątkowego, bo już wtedy czuć ten niesamowicie kojący zapach, który zwiastuje błogi smak. Jabłka przybierają piękną formę, pozbawione są nasion i jedynie delikatnie nacięte – w ten sposób przygotowane w piekarniku miękną, tym samym rozwarstwiając i zamieniając się w subtelne, puszyste owocowe płaty. Ale jeśli jesteś zbyt leniwy, albo nie masz tych kilku minut, możesz po prostu pokroić owoce w kostkę i posypać nimi ciasto. Zainspirowałem się przepisem jednego z czytelników magazynu Bon Appetit, który pojawił się na jego łamach.
Najprostszy maślany jabłecznik
tortownica 23 cm
Ciasto:
1 szklanka (130 g) mąki pszennej
½ szklanki (100 g) cukru, lub mniej
1 łyżeczka skórki z cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
120 g masła, miękkiego
1 jajko
3 – 4 kwaśne, twarde jabłka np. szara reneta
Glazura:
1 łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki skórki z cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru pudru
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wysmaruj całość odrobiną masła i oprósz mąką.
2. Mąkę połącz z cukrem, skórką cytryny, wanilią, proszkiem do pieczenia i solą. Masło za pomocą dłoni lub łyżki podziel na kawałki i dodaj je do mąki. Zacznij rozcierać pomiędzy palcami, zupełnie jak kruszonkę. W połowie tego procesu dodaj jajko, mieszaj do połączenia drewnianą łyżką lub dalej dłońmi. Ciasto będzie trochę klejące, ale tak ma być. Możesz też utrzeć je mikserem.
3. Jabłka obierz, przekrój na pół. Wydrąż trzon z nasionami. Ja najbardziej lubię robić to małym nożykiem, wdrążając (koślawe) kółka. Każdą wydrążoną połówkę delikatnie ponacinaj. Tak przygotowane jabłka rozwarstwią się podczas pieczenia, zachowując kształt.
4. Oprósz dłonie odrobiną mąki i przełóż ciasto do tortownicy rozprowadzając je po całej powierzchni. Wyłóż jabłkami wydrążeniem do dołu.
5. Piecz przez 40 – 50 minut, aż ciasto będzie złote, jabłka miękkie, a nóż wbity w placek po wyjęciu pozostanie suchy.
6. W międzyczasie przygotuj glazurę. Roztop masło z sokiem z cytryny i jej skórką, zagotuj. Dodaj miód i cukier puder, mieszaj aż do powstania gładkiej konsystencji. Za pomocą pędzelka pomaluj ciasto glazurą, nadając mu błysk i niesamowicie smaczny szyk.
Rady
Laskę wanilii można zastąpić kardamonem, cynamonem lub czym tylko lubisz. Wystarczy ½ łyżeczki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
42 komentarze
Przydałoby się zdjęcie z boku, takie żeby pokazać jak grube ciasto jest 🙂 u mnie właśnie się piecze i zastanawiam się czy ma być tak cienkie, czy może coś zepsułam xD
Cześć, ciasto nie rośnie i jest dość niskie – wszystko idzie dobrze!
Wyszło świetne ! 😍
❤️
Upiekłam, jest obłędny 🍴😋😋😋😋😋
Glazurą smarujemy przed pieczeniem, czy po pieczeniu? Bo trochę nie zrozumiałam tego fragmentu :c Pozdrawiam serdecznie!
Po 🍴
Upiekłam, jest obłędny 🍴😋😋😋😋
Bardzo się cieszę! Smacznego ^^
Zadziwiająco prosty i pyszny <3 Dziękuję.
smacznego ^^
A czy uda się je zrobić w prodziżu?
czy jabłka mozna zastąpić gruszkami?
można
Nie spodziewałam się ze będzie tak obłędnie pyszna:)
cieszę się!
Czy można zastąpić mąkę pszenną mąką owsianą lub orkiszową (lub połączeniem tych dwóch?
Tak
Na jaką wysokość wyrasta ciasto? U mnie wyrosło może do 3-4cm, a trzymałam się przepisu 🙁
Tak ma być, ciasto nie jest wysokie 🙂
Na początku nie wierzyłam w to ciasto, lecz gdy je spróbowałam okazało się przepyszne
markowane jako Rozkoszne1 🙂
Czy glazurą smarujemy gorące czy przestudzone ciasto?
obojętnie, ja smaruję gorące, bo wtedy ciasto je wchłania trochę
Merci!
Piec z termoobiegiem czy grzanie góra / dół
Pozdrawiam 🙂
Jak zawsze góra-dół 🙂
czy można zrobić podwójną porcje by ciasto było wyższe czy może wyjść zakalec? Zależy mi na większej porcji
Można, piekąc dłużej
Hej:) czy mozna zastapic make pszenna owsiana pelnoziarnista?
Maks w 1/3
Przepyszne! Obawiałam się, że jabłka po pieczeniu będą smutne i suche, jak to często bywa w kupnych ciastach, ale nic takiego się nie stało, a po polaniu glazurą je się ten jabłecznik z czystą przyjemnością. Właśnie piekę drugi raz <3
Czym można zastąpić miód? Syropem klonowym? Czy smak za bardzo się zmieni? 🙂
Można użyć syrop klonowy. Smak inny, ale tez na miejscu 🙂
Robię drugi raz w tym tygodniu, przepyszne
<3
To jest tak proste, że aż zachwycające, że tak pyszne 🥰
Pyszne! Szczególnie jak do glazury sypnie się łyżeczkę cynamonu…. :)))
Czy to ciasto wyjdzie na mixie bezglutenowym? Ewentualnie jakiej maki uzyc zamiast pszennej?
Kocham gotować, ale nigdy nie piekłem, więc moje pierwsze ciasto. Zrobiłem podwójną ilość – wyszła prawie cała blacha z piekarnika. Dodałem kardamonu i wielką laskę wanilii z Madagaskaru. Cukier dałem trzcinowy. Super robotę wg mnie robi cytryna! Całość rośnie i jabłka się rozjeżdżają w trakcie pieczenia, więc następnym razem ułożę je ciasno i dam więcej. Dzięki, wybitny przepis!
Smacznego!
Jestem totalnym antytalenciem cukierniczym a nawet mi to ciasto wyszło przepyszne. Zrobiłam z podwójnej ilości składników, czas pieczenia x2 i wyszło niebo w gębie.
Jedynie to mogę polecić dać o połowę mniej cukru a i tak będzie słodkie 👌🏻