Najprostszy maślany jabłecznik

Delikatny, maślany, pełny pięknych jabłek połyskujących od słodko-kwaśnej glazury miodowo-cytrynowej. I przede wszystkim prosty, naprawdę najprostszy.

Tak, że jest to ciasto na warunki polowe. Potrzebna jest jedynie jedna miska i dłonie chętne do pracy. Miksera nie wymaga wcale. Moment rozcierania między palcami masła z mąką i cukrem ma w sobie coś wyjątkowego, bo już wtedy czuć ten niesamowicie kojący zapach, który zwiastuje błogi smak. Jabłka przybierają piękną formę, pozbawione są nasion i jedynie delikatnie nacięte – w ten sposób przygotowane w piekarniku miękną, tym samym rozwarstwiając i zamieniając się w subtelne, puszyste owocowe płaty. Ale jeśli jesteś zbyt leniwy, albo nie masz tych kilku minut, możesz po prostu pokroić owoce w kostkę i posypać nimi ciasto. Zainspirowałem się przepisem jednego z czytelników magazynu Bon Appetit, który pojawił się na jego łamach.

Najprostszy maślany jabłecznik 3

Najprostszy maślany jabłecznik
tortownica 23 cm
Ciasto:
1 szklanka (130 g) mąki pszennej
½ szklanki (100 g) cukru, lub mniej
1 łyżeczka skórki z cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
120 g masła, miękkiego
1 jajko
3 – 4 kwaśne, twarde jabłka np. szara reneta

Glazura:
1 łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki skórki z cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru pudru

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wysmaruj całość odrobiną masła i oprósz mąką.

2. Mąkę połącz z cukrem, skórką cytryny, wanilią, proszkiem do pieczenia i solą. Masło za pomocą dłoni lub łyżki podziel na kawałki i dodaj je do mąki. Zacznij rozcierać pomiędzy palcami, zupełnie jak kruszonkę. W połowie tego procesu dodaj jajko, mieszaj do połączenia drewnianą łyżką lub dalej dłońmi. Ciasto będzie trochę klejące, ale tak ma być. Możesz też utrzeć je mikserem.

3. Jabłka obierz, przekrój na pół. Wydrąż trzon z nasionami. Ja najbardziej lubię robić to małym nożykiem, wdrążając (koślawe) kółka. Każdą wydrążoną połówkę delikatnie ponacinaj. Tak przygotowane jabłka rozwarstwią się podczas pieczenia, zachowując kształt.

4. Oprósz dłonie odrobiną mąki i przełóż ciasto do tortownicy rozprowadzając je po całej powierzchni. Wyłóż jabłkami wydrążeniem do dołu.

5. Piecz przez 40 – 50 minut, aż ciasto będzie złote, jabłka miękkie, a nóż wbity w placek po wyjęciu pozostanie suchy.

6. W międzyczasie przygotuj glazurę. Roztop masło z sokiem z cytryny i jej skórką, zagotuj. Dodaj miód i cukier puder, mieszaj aż do powstania gładkiej konsystencji. Za pomocą pędzelka pomaluj ciasto glazurą, nadając mu błysk i niesamowicie smaczny szyk.

Rady
Laskę wanilii można zastąpić kardamonem, cynamonem lub czym tylko lubisz. Wystarczy ½ łyżeczki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Najprostszy maślany jabłecznik 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

32 komentarze

Patrycja 28 marca, 2019 - 2:54 pm

Przydałoby się zdjęcie z boku, takie żeby pokazać jak grube ciasto jest 🙂 u mnie właśnie się piecze i zastanawiam się czy ma być tak cienkie, czy może coś zepsułam xD

Reply
rozkoszny 28 marca, 2019 - 2:57 pm

Cześć, ciasto nie rośnie i jest dość niskie – wszystko idzie dobrze!

Reply
Patrycja 28 marca, 2019 - 4:33 pm

Wyszło świetne ! 😍

Reply
rozkoszny 28 marca, 2019 - 4:35 pm

❤️

Reply
Daria 22 lutego, 2020 - 11:13 pm

Upiekłam, jest obłędny 🍴😋😋😋😋😋

Reply
Martyna 7 kwietnia, 2019 - 12:01 pm

Glazurą smarujemy przed pieczeniem, czy po pieczeniu? Bo trochę nie zrozumiałam tego fragmentu :c Pozdrawiam serdecznie!

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2019 - 2:13 pm

Po 🍴

Reply
Daria 22 lutego, 2020 - 11:10 pm

Upiekłam, jest obłędny 🍴😋😋😋😋

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2020 - 12:49 pm

Bardzo się cieszę! Smacznego ^^

Reply
Agata 17 lutego, 2021 - 3:07 pm

Zadziwiająco prosty i pyszny <3 Dziękuję.

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2021 - 3:34 pm

smacznego ^^

Reply
Aneta 27 lipca, 2021 - 2:30 pm

A czy uda się je zrobić w prodziżu?

Reply
anna kucharska 13 listopada, 2021 - 2:01 pm

czy jabłka mozna zastąpić gruszkami?

Reply
rozkoszny 13 listopada, 2021 - 4:52 pm

można

Reply
Anna 13 listopada, 2021 - 7:55 pm

Nie spodziewałam się ze będzie tak obłędnie pyszna:)

Reply
rozkoszny 14 listopada, 2021 - 2:15 pm

cieszę się!

Reply
Klaudia 14 listopada, 2021 - 6:31 pm

Czy można zastąpić mąkę pszenną mąką owsianą lub orkiszową (lub połączeniem tych dwóch?

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2021 - 11:41 am

Tak

Reply
Ania 16 listopada, 2021 - 5:29 pm

Na jaką wysokość wyrasta ciasto? U mnie wyrosło może do 3-4cm, a trzymałam się przepisu 🙁

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2021 - 11:43 am

Tak ma być, ciasto nie jest wysokie 🙂

Reply
Hania 26 listopada, 2021 - 7:28 pm

Na początku nie wierzyłam w to ciasto, lecz gdy je spróbowałam okazało się przepyszne

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2021 - 5:24 pm

markowane jako Rozkoszne1 🙂

Reply
Daria 28 listopada, 2021 - 9:21 pm

Czy glazurą smarujemy gorące czy przestudzone ciasto?

Reply
rozkoszny 29 listopada, 2021 - 11:08 am

obojętnie, ja smaruję gorące, bo wtedy ciasto je wchłania trochę

Reply
Daria 3 grudnia, 2021 - 8:07 pm

Merci!

Reply
Magdalena 8 stycznia, 2022 - 8:44 pm

Piec z termoobiegiem czy grzanie góra / dół
Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 9 stycznia, 2022 - 1:03 pm

Jak zawsze góra-dół 🙂

Reply
Weronika 11 stycznia, 2022 - 1:27 pm

czy można zrobić podwójną porcje by ciasto było wyższe czy może wyjść zakalec? Zależy mi na większej porcji

Reply
rozkoszny 11 stycznia, 2022 - 3:36 pm

Można, piekąc dłużej

Reply
Asia 10 lutego, 2022 - 10:28 pm

Hej:) czy mozna zastapic make pszenna owsiana pelnoziarnista?

Reply
rozkoszny 12 lutego, 2022 - 2:03 pm

Maks w 1/3

Reply
Monika 20 czerwca, 2022 - 2:53 pm

Przepyszne! Obawiałam się, że jabłka po pieczeniu będą smutne i suche, jak to często bywa w kupnych ciastach, ale nic takiego się nie stało, a po polaniu glazurą je się ten jabłecznik z czystą przyjemnością. Właśnie piekę drugi raz <3

Reply

Leave a Comment