Och, ach te tosty francuskie. Niby z odzysku, ale jednak dają drugie życie. Mięciutkie, wilgotne, lekko chrupiące i masełkiem pachnące. Posmarowane musem jabłkowym z gałką muszkatołową, obłożone plasterkami fig, polane sowicie miodem, obsypane kawałkami twarogu i ziarenkami granatu. Rozkosznie z rana.
Sprawa jest banalna: czerstwy chleb moczy się w jajku z mlekiem i odrobiną cukru, a następnie podsmaża na patelni z kawałeczkiem masła do zarumienienia. Dodatki są wolnego wyboru. Najprościej z miodem lub cukrem pudrem, można ze świeżymi owocami lub kremem z białej czekolady, czy solonym karmelem. Z tym co macie pod ręką i na co przyjdzie was ochota. U mnie z musem jabłkowym doprawionym gałką muszkatołową, który został mi po kanapkach z kaczką, do tego figi, pestki granatu, spora ilość miodu i kawałeczki tłustego twarogu. Trochę tego dużo, ale całość wyszła bardzo rozkosznie.
Tosty francuskie z musem jabłkowym, figami i granatem:
1 porcja:
3 kromki czerstwego chleba
1 jajko “zerówka”
¼ szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka wody różanej lub szczypta cynamonu
masło klarowane, masło
mus (puree) jabłkowy
figi
ziarenka z granatu
miód
twarda ricotta lub tłusty biały ser
W głębokim talerzu widelcem roztrzep jajko z dodatkiem mleka, cukru i wody różanej lub cynamonu. Rozgrzej patelnię. Chleb namocz w jajku z mlekiem.
Na patelni rozpuść masło klarowane lub olej rzepakowy. Gdy się rozgrzeje włóż na patelnię chleb i smaż przez ok. 3 – 4 minuty, przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie. Pod koniec dodaj łyżkę masła dla smaku i lepszego zarumienienia. Tosty mają być ładnie zrumienione, ale nie spalone, dlatego ogień pod patelnią nie może być zbyt duży.
Podawaj z ulubionymi dodatkami lub jak ja. Rozsmaruj łyżkę musu na talerzu, ułóż tosty na zakładkę, posmaruj wierzch musem, ułóż plasterki fig, polej miodem, obsyp ziarenkami granatu i kawałeczkami ricotty lub tłustego twarogu.
Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
3 komentarze
Z nieba mi spadłeś. wszytsko mam 😀
To będzie jutro rano rozkosznie ^^